περι καρτων SDHC

18 June 2006
8,281
Θεσσαλονίκη
Δεν ξερω αν το έχετε αναφέρει κάπου παλαιότερα αλλα ήθελα να μάθω ποια η διαφορά μιας κάρτας σαν κι αυτή σε σχέση μ αυτή ? Θα έχω καλύτερα αποτελέσματα επιλέγοντας την κατα πολύ ακριβότερη η απλά θα μεταφερω πιο γρήγορα τις φωτογραφίες μου στο PC ? Αξίζει να δώσει κάνεις 30-40 ευρω παραπάνω ?

Θα έχω καλύτερα αποτελέσματα επιλέγοντας την κατα πολύ ακριβότερη η απλά θα μεταφερω πιο γρήγορα τις φωτογραφίες μου στο PC ? Αξίζει να δώσει κάνεις 30-40 ευρω παραπάνω ?

Οχι δεν θα εχεις καλυτερα αποτελεσματα. Δεν ειναι φιλμ η καρτα να παιζει ρολο στην αποτυπωση της εικονας.

Ψηφιακο μεσο ειναι . Εκει που θα εχει διαφορα ειναι στην μεταφορα απο και προς την καρτα αλλα και στην ταχυτητα αποθηκευσης των φωτογραφιων κατα την ληψη.

Αυτο εφοσον η μηχανη σου υποστηριζει αναλογες ταχυτητες βεβαια.

Και τελος θεωρητικα η ακριβοτερη που εβαλες ειναι μεγαλυτερης αντοχης σε καταστασεις δυσκολες. (θερμοκρασιας,υγρασιας κλπ κλπ)

Οχι αυτο ειναι χαρακτηριστικο της μηχανης σου που δεν αλλαζει.

Εννοω με τι ταχυτητα φορτωνει η καμερα σου απο την εσωτερικη της μνημη buffer στην καρτα.

Βασικά ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων, 30ΜΒ/sec για την πρώτη, σε αντίθεση, με πόσο να πούμε, 5-6ΜΒ/sec για τη δεύτερη (δεν νομίζω να πιάνει παραπάνω).

Αν τραβάς σε burst mode πάνω από 3-4 φωτό και σώζεις σε φορμά RAW (που δημιουργεί μεγάλα αρχεία σε σχέση με τα JPEG) η πρώτη είναι αυτή που θες.

Αν είναι να τραβήξεις μέχρι 3-4 πιθανόν να κάνει και η φτηνή, γιατί η μηχανή εσωτερικά έχει ένα buffer πολύ γρήγορης μνήμης (μικρό βέβαια), όπου οι φωτό πρώτα γράφονται στο buffer και μετά μεταφέρονται στην κάρτα. Αν τραβάς με μεγαλύτερο rate θα γεμίσει το buffer και θα περιμένεις να "αδειάσει" το buffer στην κάρτα για να συνεχίσεις να τραβάς.

Βέβαια πρέπει να έχει και η μηχανή σου γρήγορο ελεγκτή μνήμης για να πιάσει την ταχύτητα της πρώτης. Έχει πουθενά στο manual της μηχανής με τι ρυθμό διαμεταγωγής γράφει στην κάρτα?

Επίσης για να πιάσεις το ονομαστικό νούμερο της γρήγορης στο PC θα πρέπει να έχεις και ένα πολύ καλό card reader. Ένα από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει και με τιμή λιώμα είναι της Hama, ένα με περίβλημα μπλε πλαστικό ημιδιαφανές. Το έφερνε παλαιότερα και το Multirama, αλλά τώρα τελευταία δεν το βλέπω - έχει γεμίσει ο κόσμος Transcend που δεν είναι και ότι καλύτερο από θέμα ταχύτητας.

να παρατηρησω επισης πως σε καποιες καρτες κ σπανιες φορες οι φωτο "χτυπανε", δηλαδη αποθηκευονται ελιππως, εμφανιζουν δηλαδη τιποτα μπαρες σε καποιο σημειο συνηθως μαυρες η επισης δεν εμφανιζεται-γραφεται ολη η φωτο αλλα ενα μερος της κτλπ.

Βεβαια ειναι πολυ σπανιο φαινομενο πχ μια στις 1000 κ συνηθως αυτο ποθ παρατηρησα ειναι πως συμβαινει πιο συχνα στις φτηνες καρτες κ σε πιο ασυνηθηστες μαρκες, ας πουμε οχι σε sandisk, lexar, kingston κτλπ

Ξέχασα, επίσης τις ονομαστικές τιμές τις πιάνουν συνήθως σε μεγάλα αρχεία. Το κόβω λίγο δύσκολο να πιάσουν αυτές τις τιμές σε JPEG (σε RAW δε ξέρω). Αν ψάξεις κανένα review πχ. σε toms hardware ή αντίστοιχα fora, δημοσιεύουν συνήθως και ένα πινακάκι με τις ταχύτητες με διάφορα μεγέθη αρχείων.

Θα σου πρότεινα ψάξε κάρτα σε Class 6 και πάνω. Η extremeIII που έχεις στο link είναι από τις καλύτερες σε αυτή την κατηγορία και είναι η 2ης γενιάς αν δεν κάνω λάθος.

Δεν ξερω αν το έχετε αναφέρει κάπου παλαιότερα αλλα ήθελα να μάθω ποια η διαφορά μιας κάρτας σαν κι αυτή σε σχέση μ αυτή ? Θα έχω καλύτερα αποτελέσματα επιλέγοντας την κατα πολύ ακριβότερη η απλά θα μεταφερω πιο γρήγορα τις φωτογραφίες μου στο PC ? Αξίζει να δώσει κάνεις 30-40 ευρω παραπάνω ?

Κώστα, πάρε την καλύτερη που αντέχει η τσέπη σου, άν και δέν είναι πλέον τόσο μεγάλη η όποια δαπάνη για κάρτα σε σχέση με τον υπόλοιπο εξοπλισμό που κουβαλάμε.
Σου προτείνω τη Lexar: http://store.lexar.com/?productid=SD4GB-133-381

Το σενάριο να γυρίσεις απο μιά πολυήμερη μακρυνή εκδρομή όπου φωτογράφησες καταπληκτικά τοπία ή και μέλη της οικογενείας - παρέας μέσα στα τοπία αυτά, και γυρνώντας στο σπίτι να διαπιστώσεις οτι η κάρτα τά' παιξε κι έχασες όλες ή κάποιες απ' τις φωτογραφίες αυτές... πίστεψέ με είναι πολύ οδυνηρό και δέν θέλεις να το ζήσεις...
Και το σενάριο αυτό, δέν είναι και τόσο μακρυνό όταν χρησιμοποιούνται κάρτες "της σειράς". Συνέβη πολλάκις και σε πολλούς.

Last edited:
Εγω μηρα πριν απο κανα μια μια απλή Transent 8GB αλλα ήδη σκέφτομαι στην πρώτη ευκαιρία να πάρω καμια πιο γρήγορη γιατί κάνει αρκετή ωρα να φορτώσει το αρχείο και μου την σπάει. Δεν με νοιάζει να είναι ταχύτατη αλλα αυτή παρααργεί μου φαίνεται...

Φίλε μου δεν μπορώ να σου απαντήσω για τις συγκεκριμένες κάρτες ή πως θα συμπεριφερθούν άν τις χρησημοποιήσεις σε φωτογραφική μηχανή.
Μπορώ να σου πω όμως ότι εγώ που πηρα δυο κάρτες SDHC για το Panasonic BD-60 δίνουν διαφορετική ποιότητα εικόνας.Το έγραφε μάλιστα η δευτερη ότι είναι φτιαγμένη έτσι για αυτή την δουλειά.Μάλιστα δεν είχαν μεγάλη διαφορά στην τιμή (μόνο ένα - δύο ευρώ).

Re: Απάντηση: περι καρτων SDHC

Μπορώ να σου πω όμως ότι εγώ που πηρα δυο κάρτες SDHC για το Panasonic BD-60 δίνουν διαφορετική ποιότητα εικόνας.Το έγραφε μάλιστα η δευτερη ότι είναι φτιαγμένη έτσι για αυτή την δουλειά.Μάλιστα δεν είχαν μεγάλη διαφορά στην τιμή (μόνο ένα - δύο ευρώ).

Μπορείς να δώσεις κάποιο δείγμα; Γιατί αυτό απλά δεν είναι δυνατό να συμβαίνει, εκτός αν έχει κάποιο hardware ή software πρόβλημα η μηχανή ή κάποια από τις κάρτες.

Απάντηση: Re: Απάντηση: περι καρτων SDHC

Μπορείς να δώσεις κάποιο δείγμα; Γιατί αυτό απλά δεν είναι δυνατό να συμβαίνει, εκτός αν έχει κάποιο hardware ή software πρόβλημα η μηχανή ή κάποια από τις κάρτες.
Επαναλαμβάνω ότι τις κάρτες μνήμης τις χρησιμοποιώ για να γράφω AVCHD αρχεία και να τα παίζω στο BD-60, την έχω χρησιμοποιήσει σαν αποθηκευτικό μέσο και να παίξω ταινίες από εκεί και είδα διαφορές στην ποιότητα εικόνας όπως βέβαια και στα AVCHD αρχεία .
Να λοιπόν δυο κάρτες που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά τις κάνει η ίδια εταιρία εδώ αυτήν την πήρα πρώτα και εδώ μάλιστα η διαφορά στην τιμή που ήταν ένα - δύο ευρώ εξανεμίστηκε και έχουν την ίδια τιμή.

Last edited:
Δεν επαναλαμβάνεις ακριβώς.. Τώρα το γράφεις ότι μιλάμε για video. ;)

Αν μπορείς διευκρίνισε τι ακριβώς βλέπεις σαν διαφορές στην ποιότητα εικόνας.

Μιλάμε για διαφορές στο χρώμα; Στην ευκρίνεια; Στην κίνηση;

Έχεις δίκιο έγραψα ότι το χρησιμοποιώ μόνο στο Panasonic BD-60.
Βλέπω διαφορές στην ευκρίνεια και στα χρώματα, όχι όμως στην κίνηση.

Αυτό είναι παράξενο.. Θα περίμενα αν ήταν να δεις διαφορά κάπου αυτή να ήταν στην κίνηση, αλλά όχι στα υπόλοιπα. Περίεργο. Έχεις υπόψη σου να το έχει παρατηρήσει αυτό κάποιος άλλος;

Γιατί δεν δικαιολογείται τεχνικά.

Να υποθεσω δλδ οτι μπορω να πεταξω τον Lumagen και να παρω εναν σκληρο δισκο που θα κανει καλυτερο color correction και sharpening...

Φίλε μου στο link για την δευτερη κάρτα το λέει ,στις πληροφορίες για την κάρτα, ότι είναι:"σχεδιασμένες για μέγiστη απόδοση για λήψεις full HD, AVCHD, 1080i και 1080p".
Λογικά και στην φωτογραφία θα έχει διαφορά.
Μπορώ να το δω μόνο στο BD-60 άν έχει διαφορά και στην φωτογραφία ,γιατί φωτογραφική μηχανή δεν έχω.

Δυστυχως, ασχετως τι μπορει να ιχυριζεται η καθε εταιρια (που αν προσεξεις βεβαια ειναι πολυ εξυπνα διατυπωμενο ''σχεδιασμενη για μεγιστη αποδοση μπλα μπλα'' (δεν λεει φυσικα τιποτα για βελτιωση στην ποιοτητα)) αυτο που ισχυριζεσαι οτι βλεπεις ειναι τεχνικα αδυνατο να οφειλεται στην καρτα (η οποια ειναι απλως ενα ψηφιακο μεσο αποθηκευσης και οχι επεμβασης στην εικονα).

Η μονη διαφορα που μπορει να εχουν οι καρτες ειναι στην ταχυτητα (εξ ου και σου ειπε ο Δημητρης παραπανω αν ειδες διαφορα στην κινηση) αντε και στην αντοχη.

Απλα πραγματα.

Μάλίστα ,δεν ξέρω τι βλέπω εγώ και ξέρει κάποιος τρίτος επειδή βάση των γνώσεων που έχει (ή δεν έχει ) αυτά δεν συμβαδίζουν .
Το διαβάσαμε και αυτό.

Φίλε μου πράγματι η εταιρίες μπορει να λένε ότι θέλουνε.
Στην συγκεκριμένη πρίπτωση αυτά ισχύουν,τώρα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ,παντώς ισχύουν.

Δεν σου ειπα οτι ξερω τι βλεπεις.

Σου ειπα οτι αυτα που λες δεν ευσταθουν τεχνικα. Αν ψαξεις λιγο (ακομα και μερικα ποστ πιο πανω - βλ. Δημητρης) θα δεις οτι ετσι ειναι.

Καλως η κακως τα τεχνικα ζητηματα δεν επιδεχονται υποκειμενικων κρισεων.

Αν εχω κανει καποου λαθος στα παραπανω που εγραψα περι των καρτων, θα χαρω να με διορθωσεις.

Αν υπαρχει εξηγηση για το πως μια καρτα sd βελτιωνει την ευκρινεια και τα χρωματα, επισης θα ηθελα να την μαθω.

Γιατι κατα τα αλλα κι εγω μπορω να πω οτι ο γαιδαρος πεταει αλλα αν το αφησω ετσι και δεν προσπαθησω να το τεκμηριωσω καπως μαλλον δεν θα με παρουν στα σοβαρα, ε;

Anyway, δεν θελω να γινω ο κακος. Απλως προσπαθω να σου εξηγησω καποια πραγματα (βασει των οσων - λιγων - ξερω) και να σου προτεινω να ''ψαχτεις'' λιγο παραπανω. Μαλλον θα χαρεις με οσα διαπιστωσεις. Εδω ειμαστε για να μαθαινουμε ολοι :)