Περί Lightroom επεξεργαστής Raw... όλες οι εκδόσεις

Για προσωπικές φωτογραφίες δεν το έχω σκεφτεί να σου πω την αλήθεια, αλλά κατά τ' άλλα δεν με απασχολεί - δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα. Ήδη χρησιμοποιώ αρκετά τα shared collections.

με την υπάρχουσα υποδομή δε συγκρίνονται οι ταχύτητες που μπορεί να σου προσφέρει το cloud storage συγκριτικά με την τοπική αποθήκευση σε ένα γρήγορο τοπικό δίσκο, εκτός αν μιλάμε για λύση nas με περιορισμούς

συγκρίνω με amazon drive & vdsl τα οποία έχω αυτή τη στιγμή

επίσης δεν έχεις κανένα λόγο να πληρώσεις το αλμυρό premium που ζητάει η adobe όταν υπάρχουν πιο οικονομικοί και εξειδικευμένοι πάροχοι cloud storage

για να εχεις lightroom photoshop + 1 tb δίνεις 20 δολάρια το μήνα

το amazon cloud είναι 60 δολάρια το χρόνο

επίσης δεν είναι μόνο για φωτογραφίες, μπορείς να έχεις όλα τα αρχεία σου

Αν αύριο το πρωί το Amazon "πάρει φωτιά" το γίνεται; τέλος όλα; χαθήκανε;
Αν ένας χακερ μπει στο λογαριασμό μου και αρχίσει και σβήνει αρχεία;

για να εχεις lightroom photoshop + 1 tb δίνεις 20 δολάρια το μήνα

το amazon cloud είναι 60 δολάρια το χρόνο

επίσης δεν είναι μόνο για φωτογραφίες, μπορείς να έχεις όλα τα αρχεία σου

Καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Η δυνατότητα που δίνει η νέα έκδοση να δουλεύεις τον κατάλογό σου σε διαφορετικά σημεία (π.χ. να ξεκινάς στο laptop όταν είσαι έξω και να συνεχίζεις στο desktop όταν γυρίζεις στο γραφείο) είναι πολλή σημαντική (γι' αυτούς που τη χρειάζονται τέλος πάντων). Είναι κάτι που για να το κάνεις με τις προηγούμενες εκδόσεις, χρειαζόταν μια χρονοβόρα διαδικασία που περιελάμβανε πολλά στάδια με πολύ σοβαρή πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος ενδιάμεσα και να χάσεις σημαντικό όγκο δουλειάς.

Όμως για να δουλέψει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, απαιτούνται γρήγορες ταχύτητες internet. Και λογικές τιμές στην υπηρεσία cloud της Adobe. Και μεγαλύτερα πακέτα από το 1TB. Σε κάθε περίπτωση, είναι ευχάριστο που το πράγμα πάει προς τα κει πάντως.

αν και λίγο οφτοπικ

η πιθανότητα να συμβεί αυτό θεωρώ πως είναι απειροελάχιστη, εταιρείες βεληνεκούς amazon, google, microsoft θα έχουν κάποιο σύστημα ώστε να υπάρχουν πάνω από ένα αντίγραφα των αρχείων σου - άρα αρχεία δε χάνονται, ή τέλος πάντων είναι πολύ πολύ δύσκολο να χαθούν

η πρόσβαση στο λογαριασμό σου από κάποιον άλλο είναι όντως ένα θέμα, αλλά προσωπικά με το 2-step-verification νοιώθω (σχετικά) ασφαλής

σε περίπτωση massive breach του συστήματος, εκεί δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί...

γενικά είμαι υπέρ του να κρατάς:
2 τοπικά: 1 σε nas με 2ο backup σε αποσπώμενο σκληρό δίσκο
1 cloud

θέλει δουλειά και ώρες για να στηθεί βέβαια, δεν είναι κάτι εύκολο και γρήγορο

για να επανέλθω στο θέμα του νέου lightroom, στο dpreview έχει γίνει κακός χαμός με την απόφαση της adobe, όλοι έχουν καταλάβει ότι η εταιρεία έχει βάλει ως στόχο να αλλάξει προσανατολισμό και να γίνει πάροχος service από software developer - αυτό προφανώς δεν αρέσει καθόλου στη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών

τώρα με τις 2 εκδόσεις lightroom όπου το βάρος θα πέσει στο cloud lightroom και όχι στο classic, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο

Καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Η δυνατότητα που δίνει η νέα έκδοση να δουλεύεις τον κατάλογό σου σε διαφορετικά σημεία (π.χ. να ξεκινάς στο laptop όταν είσαι έξω και να συνεχίζεις στο desktop όταν γυρίζεις στο γραφείο) είναι πολλή σημαντική (γι' αυτούς που τη χρειάζονται τέλος πάντων). Είναι κάτι που για να το κάνεις με τις προηγούμενες εκδόσεις, χρειαζόταν μια χρονοβόρα διαδικασία που περιελάμβανε πολλά στάδια με πολύ σοβαρή πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος ενδιάμεσα και να χάσεις σημαντικό όγκο δουλειάς.

Όμως για να δουλέψει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, απαιτούνται γρήγορες ταχύτητες internet. Και λογικές τιμές στην υπηρεσία cloud της Adobe. Και μεγαλύτερα πακέτα από το 1TB. Σε κάθε περίπτωση, είναι ευχάριστο που το πράγμα πάει προς τα κει πάντως.

ναι, είναι πολύ σημαντική αυτή η δυνατότητα αλλά για πόσους χρήστες;

όπως έγραψα θεωρώ πως μόνο επαγγελματίες και πραγματικά power users θα εκμεταλλευτούν κάτι τέτοιο

για τους απλούς ερασιτέχνες-χομπίστες κλπ δεν κάνει, ειδικά με την υποδομή που υπάρχει αυτή τη στιγμή

για τους απλούς ερασιτέχνες-χομπίστες κλπ δεν κάνει, ειδικά με την υποδομή που υπάρχει αυτή τη στιγμή

Θεωρητικά, οι ερασιτέχνες-χομπίστες ούτε ανάγκη για γρήγορες διαδικασίες έχουν (με την έννοια ότι δεν τους πιέζει ο χρόνος), ούτε μεγάλο όγκο υλικού έχουν να διαχειριστούν ανά φωτογράφηση, ούτε ιδιαίτερα μεγάλους καταλόγους έχουν.
Αν πηγαίνει κάποιος βόλτα στο Αττικό Πάρκο και τραβάει 500 και 1000 φωτογραφίες και θέλει να τις κρατήσει όλες, ενώ ζήτημα είναι να αξίζουν οι 50, δεν φταίει η Adobe.

κατ'εμε η adobe προφανώς και φταίει διότι προσπαθεί να αναγκάσει την τεράστια βάση χρηστών που έχει να υιοθετήσει το δικό της μοντέλο

και για να ξεκαθαρίσω κάτι: δε λέω όχι στο να υπάρχει cloud based lightroom, λέω όχι στο να γίνει το cloud based lightroom το βασικό (και κάποια στιγμή ίσως και το μόνο) lightroom

μια εταιρεία αυτού του βεληνεκούς θα έπρεπε να μπορεί να καλύψει όλους τους χρήστες: και αυτούς που θέλουν απλά να αγοράζουν το software, και σε αυτούς που το χρησιμοποιούν ως subscription service για να έχουν τα συνεχή updates κλπ, και σε εκείνους που χρειάζονται τo cloud

τέλος πάντων, ο καθένας το βλέπει από τη δική του οπτική

εμένα προσωπικά που με καλύπτει (πολύ πολύ οριακά) το μοντέλο να πληρώνω subscription για το lightroom-photoshop, είναι βέβαιο πως δε με καλύπτει το μοντέλο όλα στο cloud και δεν πρόκειται να το ακολουθήσω

Η Adobe θα μου πει πόσες από τις 500 φωτογραφίες που τράβηξα στο Αττικό Πάρκο (λόγου χάρη, μιας και αναφέρθηκε) θα πρέπει να κρατήσω; Εμένα μου αρέσει να κρατώ τις περισσότερες, και να πετώ ελάχιστες για παράδειγμα. Πως με καλύπτει η Adobe λοιπόν; Ας είναι καλά λοιπόν οι εξωτερικοί δίσκοι USB 3.0, με ίδιο κόστος όσο το Adobe cloud για ένα χρόνο, και διπλάσια χωρητικότητα. Και παίρνεις όσους θέλεις τελικά και για backup του backup...

Επιπλέον, αν θέλεις κι άλλο πρόγραμμα με ανάλογες δυνατότητες όπως αυτά του πακέτου CC της Adobe, κι όχι μόνο LR/PS, για παράδειγμα προγράμματα όπως το Dreamweaver και το Illustrator, το συνδρομητικό κόστος πολλαπλασίάζεται...

Re: Webinars / links εκμάθησης φωτογρφίας για αρχάριους (και όχι μόνο)

Ένα σεμινάριο το οποίο έχω αγοράσει και είμαι στα τελειώματα είναι το παρακάτω:

https://phlearn.com/tutorial/lightroom-101-201-bundle

Είναι ένα υπερ-αναλυτικό webinar που απευθύνεται στην γενική χρήση τoυ Lightroom. Όσοι δεν το γνωρίζουν θα πάρουν μια πλήρη "γεύση", ενώ ακόμη και όσοι το χρησιμοποιούν χρόνια, σίγουρα θα πάρουν κάτι από αυτό, μιας και ο Aaron αναλύει κάθε πινανό menu και setting του προγράμματος.

Αν ενδιαφέρεται κάποιος, μπορώ να ψάξω να βρω και ένα discount code που χρησιμοποίησα και να το παραθέσω.

Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με LR και παρόλα αυτά δε θέλουν να πληρώσουν μπορούν να δουν και τα παρακάτω που μου φάνηκαν εξίσου αναλυτικά και καλά (το credit πάει στον Γιάννη Σπύρου που έχει ποστάρει κάποια videos του συγκεκριμένου):

https://www.youtube.com/playlist?list=PLllFqBuTM0WKjdQXb5XXKEMQmjseqic1J
https://www.youtube.com/playlist?list=PLllFqBuTM0WKbLVgOzP0Rz_QlFMRe7Fax

Όλα τα παραπάνω μπορεί να μην αφορούν σε εκμάθηση φωτογραφίας, αλλά θεώρησα ότι το βασικό post processing με RAW editors αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αντικειμένου.

Και ξαφνικά το lιghtroom που είχα (δεν θυμάμαι αν το είχα πληρώσει...) σταμάτησε να λειτουργεί.

Είπα να το αγοράσω, πάω να κάνω ένα free trial, και μου βγάζει μνμ πως το PC μου δεν το υποστηρίζει, παρολο που oι απαιτήσεις του lightroom είναι πολύ πιο κάτω από τις δυνατότητες του PC?

Κάποια βοήθεια παρακαλώ ?

Για το follow up της υποθεσης ανακαλυψα πως εξαφανηστηκε το "d3dcompiler_47.dll" απο το PC μου.
Τσαμπα απεγκατεστησα το lightroom, τσαμπα κατεβασα και το trial version του DxO

Δωρεάν εισαγωγικό σεμινάριο on line https://petapixel.com/2017/10/30/heres-free-tutorial-lightroom-cc-beginners/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+PetaPixel+%28PetaPixel%29

Λέω να το παρακολουθήσω όταν βρω χρόνο - το πληρώνω που το πληρώνω μέσα στο "πακέτο" cc...

Είχα καιρό να ασχοληθώ με το LR και πρέπει να πω ότι εντυπωσιάστικα. Το πρόγραμμα (η έκδοση cc) έχει καλύτερο περιβάλλον εργασίας που σου επιτρέπει να κάνεις σχετικά απλά και γρήγορα βασικές διορθώσεις, ενώ ΑΝ μπεις στα βαθειά κάνεις (σχεδόν) ότι θες - πάλι σχετικά εύκολα και γρήγορα. Ναι δεν έχει τους αυτοματισμούς του DxO, αλλά έχει πλέον αρκετούς + κάμποσα προεγκατεστημένα presets (και "άπειρα" δωρεάν στο διαδίκτυο). Ναι δεν έχει το "βάθος" του Capture One - ούτε την ταχύτητά του, αλλά είναι σαφώς πιο απλό στην χρήση του. Το σύστημα αρχείων του παραμένει ένα βασικό αρνητικό στοιχείο, με την σημείωση ότι για να "απολαύσεις" τον συγχρονισμό σε όλες τις συσκευές σου "δένεσαι" με το cloud της adobe. Τα 20GB που δίνει στο στάνταρ πακέτο των 12 η adobe είναι οριακά επαρκή για να κάνεις την δουλειά σου ως "σοβαρός" ερασιτέχνης - για τους επαγγελματίες δεν το συζητάω καν - αλλά αυτό ξεπερνιέται με λίγη οργάνωση που έτσι κι αλλιώς απαιτείται αν διατηρείς μεγάλο αριθμό φωτογραφιών.

Για όσους έχουν συνδρομή στο PS λοιπόν, είναι μια "δωρεάν" λύση που βγάζει πολύ καλά αποτελέσματα με κάμποση δουλειά και βοήθεια από λίγους αυτοματισμούς. Για τους υπόλοιπους που ΔΕΝ έχουν PS, και απλά θέλουν να βελτιώσουν τις φωτογραφίες τους μάλλον υπάρχουν καλύτερες, ευκολότερες και φθηνότερες (ή δωρεάν) λύσεις.

Ανήκοντας στην πρώτη κατηγορία, θα ασχοληθώ και θα επανέλθω...

Υ.Σ. Τα σεμινάρια είναι σπουδαία και απαιτούν ελάχιστο χρόνο, παρακολουθήστε τα οπωσδήποτε!

Είχα καιρό να ασχοληθώ με το LR και πρέπει να πω ότι εντυπωσιάστικα. Το πρόγραμμα (η έκδοση cc) έχει καλύτερο περιβάλλον εργασίας που σου επιτρέπει να κάνεις σχετικά απλά και γρήγορα βασικές διορθώσεις, ενώ ΑΝ μπεις στα βαθειά κάνεις (σχεδόν) ότι θες - πάλι σχετικά εύκολα και γρήγορα. Ναι δεν έχει τους αυτοματισμούς του DxO, αλλά έχει πλέον αρκετούς + κάμποσα προεγκατεστημένα presets (και "άπειρα" δωρεάν στο διαδίκτυο). Ναι δεν έχει το "βάθος" του Capture One - ούτε την ταχύτητά του, αλλά είναι σαφώς πιο απλό στην χρήση του. Το σύστημα αρχείων του παραμένει ένα βασικό αρνητικό στοιχείο, με την σημείωση ότι για να "απολαύσεις" τον συγχρονισμό σε όλες τις συσκευές σου "δένεσαι" με το cloud της adobe. Τα 20GB που δίνει στο στάνταρ πακέτο των 12 η adobe είναι οριακά επαρκή για να κάνεις την δουλειά σου ως "σοβαρός" ερασιτέχνης - για τους επαγγελματίες δεν το συζητάω καν - αλλά αυτό ξεπερνιέται με λίγη οργάνωση που έτσι κι αλλιώς απαιτείται αν διατηρείς μεγάλο αριθμό φωτογραφιών.

Για όσους έχουν συνδρομή στο PS λοιπόν, είναι μια "δωρεάν" λύση που βγάζει πολύ καλά αποτελέσματα με κάμποση δουλειά και βοήθεια από λίγους αυτοματισμούς. Για τους υπόλοιπους που ΔΕΝ έχουν PS, και απλά θέλουν να βελτιώσουν τις φωτογραφίες τους μάλλον υπάρχουν καλύτερες, ευκολότερες και φθηνότερες (ή δωρεάν) λύσεις.

Ανήκοντας στην πρώτη κατηγορία, θα ασχοληθώ και θα επανέλθω...

Υ.Σ. Τα σεμινάρια είναι σπουδαία και απαιτούν ελάχιστο χρόνο, παρακολουθήστε τα οπωσδήποτε!

Δημήτρη μπορείς να δεις αν η αυτόματη διόρθωση της παραμόρφωσης στο LR λειτουργεί πλέον εξίσου καλά με το DXO ?

Θα το κοιτάξω! Εδώ να διευκρινήσω ότι αναφέρομαι στο LR cc που έχει αρκετές διαφορές από το classic. Το περιβάλλον λειτουργίας είναι σχετικά απλοποιημένο με στόχο να μπορείς να δουλέψεις σοβαρά ΚΑΙ με μια καλή ταμπλέτα, αλλά παρόλα αυτά μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα με μεγάλη ακρίβεια. Εκτός από τις βασικές (λέμε τώρα) επεμβάσεις - φωτεινότητα, χρώμα, εφέ, θόρυβος κ.λ.π., είναι διαθέσιμα πολλά presets, καθώς και η δυνατότητα τοπικών παρεμβάσεων με brush, healing brush, gradient κ.λ.π. Επίσης "διαβάζει" όλα τα αρχεία από τις μηχανές/φακούς που έχω (panasonic TZ100, GX80, GM1 με ότι φακό έτυχε να έχουν, fuji X-A10 + 16-50 και Oly E-PL1) και εφαρμόζει αυτόματο προφίλ διόρθωσης. Μια βασική διαφορά είναι ότι ΔΕΝ συνεργάζεται με το Nik software - σε αντίθεση με το classic - αν και δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχίσει αυτό όταν προκύψει η νέα έκδοση που θα βγάλει η DxO.

Μια βοήθεια παιδιά.
Όταν αρχίζω επεξεργασία μιας φωτογραφίας στο lightroom, δεν μπορώ μετά να την επεξεργαστώ στο Photoshop.
Η επιλογή Edit in ... Photoshop ή και σε όποιο άλλο πρόγραμμα είναι γκρίζα και δεν μπορεί να επιλεγεί.
Πώς διορθώνεται?
Screen Shot 2017-11-19 at 6.39.46 PM.jpg