Απάντηση: Re: Απάντηση: Περι μπουμαρισματος ...
το ιδιο εκανα και εγω.
ηχεια βασης για ευελιξια, gik bass traps οσες με αφηνει η συζηγος...
αμετρητες αλλαγες θεσης, μετρηση και ξανα μανα...
ισοσταθμιση ακομα παιζω...
Γνωρίζω αγαπητέ Νίκο , παρακολουθώ με προσοχή τις κινήσεις σου, αν και ο χώρος σου έχει διαφορετικά προβλήματα απο τον δικό μου (λιγότερα) και ακόμα δεν έχω αξιωθεί να προχωρήσω σοβαρά σε ισοστάθμιση/room treatment...
Θέλω οικονομική λύση, μιας και πιο πολύ θα πειραματιστώ...
Στη λύση της ΧΤΖ έχω καταλήξει και διακόσμηση σε ένα τοίχο μόνο με μπασοπαγιδευτικά (χεχε... τι λέξη!) υλικά...
Η δική μου σύζυγος αφήνει σχεδόν τα πάντα, εκτός την ανατίναξη του τζακιού...

Έτσι θα έστηνα το σύστημα στη μεγάλη διάσταση και πολύ κοντά στον κανόνα του 38%... Που θα πάει όμως... πες πες θα ψηθεί!
Όπως γράφεις και εσυ παρακάτω πρώτα βρίσκουμε τις σωστές θέσεις. Στη συνέχεια βάζουμε μπασοπαγιδες. Στο δικό μου χώρο, 4 ειναι ασπιρινες. Μετα απο μέτρηση, θα μπουν τουλάχιστον άλλες τόσες.
Posted via Mobile Device
Τις πολλές μπασοπαγίδες εγώ τς φοβάμαι... στο τέλος τι θα ακούμε ρε παιδιά? Και οι ανακλάσεις παίζουν κάποιο ρόλο... κάποιες από αυτές για μένα είναι ωφέλιμες.
Και η ισοστάθμιση πρέπει να είναι πολύ συνετή και μετριοπαθής... Αυτό που γράφει ο tonal είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να βγάλει απο το παιγνίδι έναν ενισχυτή...
Στη δική μου περίπτωση είναι και σχετικά μικρός και η καρδιά του συστήματος και δεν θέλω να τον αλλάξω!
Χώρια το ότι με τη λογική αυτή θα πάψει να υποδέχεται κόσμο το καθιστικό!
Φαντάζομαι ότι τα ίδια θέματα αντιμετωπίζει και ο Mordor...
Θεωρώ ότι η αγορά μεγάλων ηχείων με σκοπό να μπούν εκεί που ταιριάζουν αισθητικά στο σπίτι μας είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε σχεδόν όλοι που ασχολούμαστε με αυτό το hobby. Πολύ μεγαλύτερο από αγορά μίας "κακής" συσκευής ή ένα "κακό" ταίριασμα συσκευών. Και δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δε μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Το μεγάλο ηχείο αλληλεπιδρά πολύ έντονα με το χώρο. Δεν έχει να κάνει με το αν είναι bass reflex ή με το που έχει την οπή. Θέλει επίσης πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να δώσει καλή εικόνα. Και πρέπει να έχεις πολλή τύχη ώστε η τοποθέτηση που δίνει καλή εικόνα να δίνει και καλή απόκριση χαμηλών, ταυτόχρονα. Αντίθετα η λύση μικρών ηχείων βάσης σε συνδυασμό με 2 καλά sub (και τελευταία υπάρχουν πια αρκετά καλά τέτοια) δίνει σαφώς περισσότερη ευελιξία για τοποθέτηση σε τυπικούς οικιακούς χώρους. Συν το μπόνους της ενεργής ισοστάθμισης που προσφέρουν τα περισσότερα καλά subs.
Όσον αφορά την τοποθέτηση των ηχείων...
Σαφώς... δεν το συζητάμε!
Τι άλλο μπορεί να γίνει όμως, σε μη εξειδικευμένο / αφιερωμένο χώρο?
Όταν έστηνα το σύστημα σκέφτηκα όπως λες.
Το καθιστικό θα είχε τρεις θέσεις λιγότερες... από τις ήδη λίγες που διαθέτει!
Εντάξει όλοι το αγαπάμε το χόμπυ... και τις ακροάσεις και τα μηχανάκια...
Αλλά όχι πιο πολύ από τους φίλους και την οικογένεια... έτσι δεν είναι?
+++
Για την εξάτμιση....
Κι όμως... μπορεί σε μεγαλύτερους χώρους να είναι έτσι, αλλά όταν δοκίμασα τα ηχεία μου (Elac BS244) στο δεύτερο σύστημα, σε χώρο 11τμ χωρίς τάπωμα έγινε μια βαβούρα, άλλο να το λέω και άλλο να το ακούς... έξω από το δωμάτιο ακούγονταν καλύτερα!!!
Αλλά και στον κανονικό χώρο (24τμ + "Γ" 10τμ κουζίνα) υπάρχει διαφορά!
Τα Elac έχουν την ευκολία μεταβλητού ταπώματος. Ένα σφουγγάρι δαχτυλίδι και άλλο ένα μικρότερο που θηλυκώνει στο δαχτυλίδι για ολικό τάπωμα.
Με το δαχτυλίδι (μερικό τάπωμα) μπορώ να παίζω σε μεγαλύτερες εντάσεις... όχι πολύ μεγαλύτερες βέβαια, αλλά σε επίπεδο ανεκτό (λίγο ακόμα, που και που, το χρειάζομαι!).
Τώρα θα μου πεις παίζει ρόλο και το συγκεκριμένο πρόβλημα του κάθε χώρου... και σωστά θα το πεις!
+++
Για τα sub...
Moυ αρέσεις...:2thumb22sup:

Αυτό έχω κάνει
Δυστυχώς όμως προς το παρόν το ένα εκ των δύο δημιουργεί αντίστοιχο πρόβλημα, παρά τους άπειρους συνδυασμούς που έχω δοκιμάσει τόσο από cross των sub, όσο και ένταση αλλά και με ισοστάθμιση (και manual και auto!) από ένα ΑV receiver που διαθέτω....
Η θέση που βρίσκεται το δεύτερο είναι πολύ καλύτερη, και επεμβαίνει διακριτικά μπορώ να πω στο αποτέλεσμα, ειδικά σε χαμηλές εντάσεις ικανοποιεί.
Αλλά... είναι φανερό ότι δεν έχω πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στις κανονικές εντάσεις. Εκεί οι ουρές υπάρχουν και σε κάποια ακούσματα γίνονται ενοχλητικές.
Κακά τα ψέματα... άλλη η φιλοσοφία αποκοπής συχνοτήτων στα ηχεία... καπάκωμα ή μαύρη τρύπα από το sub... αυτό είναι το αποτέλεσμα...
Ίσως ένα ενεργό xover και καλύτερα sub να έδιναν τη λύση, αλλά στο συγκεκριμένο χώρο δεν ρισκάρω... δεν διατίθεμαι δηλ. να μπω σε τέτοια έξοδα.
Και αν θέλετε τη γνώμη μου το ίδιο ισχύει και με τον Mordor...
Αν δεν αλλάξει την τοποθέτηση με προσανατολισμό στη μεγάλη διάσταση το βρίσκω πολύ δύσκολο να ακούσει ουσιαστικές διαφορές.... και κρίμα το σύστημα δηλ. γιατί είναι εξαιρετικό πραγματικά!
:ernaehrung004: