Περι μπουμαρισματος ...

Re: Απάντηση: Περι μπουμαρισματος ...

....... Αντίθετα η λύση μικρών ηχείων βάσης σε συνδυασμό με 2 καλά sub (και τελευταία υπάρχουν πια αρκετά καλά τέτοια) δίνει σαφώς περισσότερη ευελιξία για τοποθέτηση σε τυπικούς οικιακούς χώρους. Συν το μπόνους της ενεργής ισοστάθμισης που προσφέρουν τα περισσότερα καλά subs.

:SFGSFGSF:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περι μπουμαρισματος ...

το ιδιο εκανα και εγω.
ηχεια βασης για ευελιξια, gik bass traps οσες με αφηνει η συζηγος...
αμετρητες αλλαγες θεσης, μετρηση και ξανα μανα...
ισοσταθμιση ακομα παιζω...

Γνωρίζω αγαπητέ Νίκο , παρακολουθώ με προσοχή τις κινήσεις σου, αν και ο χώρος σου έχει διαφορετικά προβλήματα απο τον δικό μου (λιγότερα) και ακόμα δεν έχω αξιωθεί να προχωρήσω σοβαρά σε ισοστάθμιση/room treatment...
Θέλω οικονομική λύση, μιας και πιο πολύ θα πειραματιστώ...
Στη λύση της ΧΤΖ έχω καταλήξει και διακόσμηση σε ένα τοίχο μόνο με μπασοπαγιδευτικά (χεχε... τι λέξη!) υλικά...

Η δική μου σύζυγος αφήνει σχεδόν τα πάντα, εκτός την ανατίναξη του τζακιού... :flipout:
Έτσι θα έστηνα το σύστημα στη μεγάλη διάσταση και πολύ κοντά στον κανόνα του 38%... Που θα πάει όμως... πες πες θα ψηθεί!

Όπως γράφεις και εσυ παρακάτω πρώτα βρίσκουμε τις σωστές θέσεις. Στη συνέχεια βάζουμε μπασοπαγιδες. Στο δικό μου χώρο, 4 ειναι ασπιρινες. Μετα απο μέτρηση, θα μπουν τουλάχιστον άλλες τόσες.
Posted via Mobile Device

Τις πολλές μπασοπαγίδες εγώ τς φοβάμαι... στο τέλος τι θα ακούμε ρε παιδιά? Και οι ανακλάσεις παίζουν κάποιο ρόλο... κάποιες από αυτές για μένα είναι ωφέλιμες.
Και η ισοστάθμιση πρέπει να είναι πολύ συνετή και μετριοπαθής... Αυτό που γράφει ο tonal είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να βγάλει απο το παιγνίδι έναν ενισχυτή...
Στη δική μου περίπτωση είναι και σχετικά μικρός και η καρδιά του συστήματος και δεν θέλω να τον αλλάξω!

Χώρια το ότι με τη λογική αυτή θα πάψει να υποδέχεται κόσμο το καθιστικό!

Φαντάζομαι ότι τα ίδια θέματα αντιμετωπίζει και ο Mordor...

Θεωρώ ότι η αγορά μεγάλων ηχείων με σκοπό να μπούν εκεί που ταιριάζουν αισθητικά στο σπίτι μας είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε σχεδόν όλοι που ασχολούμαστε με αυτό το hobby. Πολύ μεγαλύτερο από αγορά μίας "κακής" συσκευής ή ένα "κακό" ταίριασμα συσκευών. Και δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δε μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Το μεγάλο ηχείο αλληλεπιδρά πολύ έντονα με το χώρο. Δεν έχει να κάνει με το αν είναι bass reflex ή με το που έχει την οπή. Θέλει επίσης πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να δώσει καλή εικόνα. Και πρέπει να έχεις πολλή τύχη ώστε η τοποθέτηση που δίνει καλή εικόνα να δίνει και καλή απόκριση χαμηλών, ταυτόχρονα. Αντίθετα η λύση μικρών ηχείων βάσης σε συνδυασμό με 2 καλά sub (και τελευταία υπάρχουν πια αρκετά καλά τέτοια) δίνει σαφώς περισσότερη ευελιξία για τοποθέτηση σε τυπικούς οικιακούς χώρους. Συν το μπόνους της ενεργής ισοστάθμισης που προσφέρουν τα περισσότερα καλά subs.

Όσον αφορά την τοποθέτηση των ηχείων...
Σαφώς... δεν το συζητάμε!
Τι άλλο μπορεί να γίνει όμως, σε μη εξειδικευμένο / αφιερωμένο χώρο?
Όταν έστηνα το σύστημα σκέφτηκα όπως λες.
Το καθιστικό θα είχε τρεις θέσεις λιγότερες... από τις ήδη λίγες που διαθέτει!

Εντάξει όλοι το αγαπάμε το χόμπυ... και τις ακροάσεις και τα μηχανάκια...
Αλλά όχι πιο πολύ από τους φίλους και την οικογένεια... έτσι δεν είναι?

+++
Για την εξάτμιση....
Κι όμως... μπορεί σε μεγαλύτερους χώρους να είναι έτσι, αλλά όταν δοκίμασα τα ηχεία μου (Elac BS244) στο δεύτερο σύστημα, σε χώρο 11τμ χωρίς τάπωμα έγινε μια βαβούρα, άλλο να το λέω και άλλο να το ακούς... έξω από το δωμάτιο ακούγονταν καλύτερα!!!

Αλλά και στον κανονικό χώρο (24τμ + "Γ" 10τμ κουζίνα) υπάρχει διαφορά!
Τα Elac έχουν την ευκολία μεταβλητού ταπώματος. Ένα σφουγγάρι δαχτυλίδι και άλλο ένα μικρότερο που θηλυκώνει στο δαχτυλίδι για ολικό τάπωμα.
Με το δαχτυλίδι (μερικό τάπωμα) μπορώ να παίζω σε μεγαλύτερες εντάσεις... όχι πολύ μεγαλύτερες βέβαια, αλλά σε επίπεδο ανεκτό (λίγο ακόμα, που και που, το χρειάζομαι!).

Τώρα θα μου πεις παίζει ρόλο και το συγκεκριμένο πρόβλημα του κάθε χώρου... και σωστά θα το πεις!

+++
Για τα sub...
Moυ αρέσεις...:2thumb22sup: :D Αυτό έχω κάνει ;)
Δυστυχώς όμως προς το παρόν το ένα εκ των δύο δημιουργεί αντίστοιχο πρόβλημα, παρά τους άπειρους συνδυασμούς που έχω δοκιμάσει τόσο από cross των sub, όσο και ένταση αλλά και με ισοστάθμιση (και manual και auto!) από ένα ΑV receiver που διαθέτω....

Η θέση που βρίσκεται το δεύτερο είναι πολύ καλύτερη, και επεμβαίνει διακριτικά μπορώ να πω στο αποτέλεσμα, ειδικά σε χαμηλές εντάσεις ικανοποιεί.

Αλλά... είναι φανερό ότι δεν έχω πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στις κανονικές εντάσεις. Εκεί οι ουρές υπάρχουν και σε κάποια ακούσματα γίνονται ενοχλητικές.
Κακά τα ψέματα... άλλη η φιλοσοφία αποκοπής συχνοτήτων στα ηχεία... καπάκωμα ή μαύρη τρύπα από το sub... αυτό είναι το αποτέλεσμα...

Ίσως ένα ενεργό xover και καλύτερα sub να έδιναν τη λύση, αλλά στο συγκεκριμένο χώρο δεν ρισκάρω... δεν διατίθεμαι δηλ. να μπω σε τέτοια έξοδα.

Και αν θέλετε τη γνώμη μου το ίδιο ισχύει και με τον Mordor...
Αν δεν αλλάξει την τοποθέτηση με προσανατολισμό στη μεγάλη διάσταση το βρίσκω πολύ δύσκολο να ακούσει ουσιαστικές διαφορές.... και κρίμα το σύστημα δηλ. γιατί είναι εξαιρετικό πραγματικά!

:ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περι μπουμαρισματος ...

Τις πολλές μπασοπαγίδες εγώ τς φοβάμαι... στο τέλος τι θα ακούμε ρε παιδιά? Και οι ανακλάσεις παίζουν κάποιο ρόλο... κάποιες από αυτές για μένα είναι ωφέλιμες.

Το σωστό είναι οι επεμβάσεις να συνδυάζονται από μετρήσεις. Γενικά πάντως, μη φοβάσαι τις μπασοπαγίδες, συνήθως οι χρόνοι αντήχησης στα δωμάτια είναι κάπως έτσι. Έτσι είναι και στο δικό μου, με 4 μπασοπαγίδες. Αντίθετα, αυτό ισχύει για απορροφητές που δουλεύουν ψηλότερα στο φάσμα. Εκεί πολυ έυκολα μπορεί να "νεκρώσει" ο χώρος.

Attachments

• chart2.jpg
    chart2.jpg
    19.8 KB · Views: 58
Δυστυχώς ο χώρος είναι ο υπεύθυνος αφού δεν είχες τέτοια προβλήματα πριν.
Η μπασοπαγίδες κάνουν καλό στην περίπτωση σου. Θα χρειαστεί να εντοπίσεις τα σημεία τοποθέτησής των καθώς και το άσχημο παρουσιαστικό τους σε έναν χώρο σαλονιού.
Πιστεύω ότι ένα EQ θα βοηθήσει λίγο στο πρόβλημα, επειδή αυτό δημιουργείται υπό μεγάλη ένταση.
Πάντως κακό δεν θα του κάνει.

Το σωστό είναι οι επεμβάσεις να συνδυάζονται από μετρήσεις. Γενικά πάντως, μη φοβάσαι τις μπασοπαγίδες, συνήθως οι χρόνοι αντήχησης στα δωμάτια είναι κάπως έτσι. Έτσι είναι και στο δικό μου, με 4 μπασοπαγίδες. Αντίθετα, αυτό ισχύει για απορροφητές που δουλεύουν ψηλότερα στο φάσμα. Εκεί πολυ έυκολα μπορεί να "νεκρώσει" ο χώρος.

Σωστά, αλλά δεν μιλάω για τις μεσο-υψηλές.

Η δική μου περίπτωση (να ζητήσω συγνώμη από τον mordor για την κατάχρηση) εμπεριέχει και ΗΤ set up και είναι κρίσιμο (για τα γούστα μου) οι χαμηλές να κινηθούν στους τοίχους και στο πάτωμα και να "κουνήσουν" τη θέση ακρόασης!
Nα μην περιοριστούν με λίγα λόγια, ακόμα και αν στιγμιαία μπουμάρει... (οκ... μη βαράτε...:flipout:)
Στο δικάναλο βέβαια αυτό είναι ανεπιθύμητο... οπότε καταλαβαίνεις... δεν γίνεται στήσε - ξεστήσε μπασοπαγίδες στον ίδιο χώρο!

Στον Μordor (νομίζω) ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα οπότε αν τον παίρνει για μπασοπαγίδες προφανώς θα βοηθήσουν.

---
@Caraudiotest: -bye-

Re: Απάντηση: Περι μπουμαρισματος ...

... οι χαμηλές να κινηθούν στους τοίχους και στο πάτωμα και να "κουνήσουν" τη θέση ακρόασης!
Nα μην περιοριστούν με λίγα λόγια, ακόμα και αν στιγμιαία μπουμάρει...

Ζητώ συγγνώμη και εγώ για την κατάχρηση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ειναι σημαντικό, και στις χαμηλές, να ακούμε αυτό που βγάζει το ηχείο και όχι αυτό που αντηχεί το δωμάτιο. Πως να το κάνουμε, είναι τόσο πιο ωραίο το μπάσο που βγάζει το ηχείο σε σχέση με το μπουμάρισμα του δωματίου. Εννοώ το μπάσο που ακούς αν βρίσκεσαι σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από το ηχείο.

Το ραφάκι, πάνω από την τηλεόραση, κάνει «κακό».
Αν είναι εύκολο να το αφαιρέσεις για να δεις αποτελέσματα και να το ξαναβάλεις, γνωρίζοντας το τι σου «αφαιρεί», δοκίμασέ το.

Το δεξί ηχείο, θα έπρεπε να μετακινηθεί αριστερά, εκεί που είναι η δεξιά πλευρά της οθόνης (μέση και δεξιά) και το αριστερό να μετακινηθεί στη μέση (και προς τους μεντεσέδες της πόρτας εισόδου).
Θέση ακρόασης, το αριστερό μέρος του καναπέ.
Επίσης, λίγος «αέρας» ανάμεσα στον καναπέ και τον πίσω τοίχο.
Να σκεφτώ ότι στο ύψος της πόρτας (και λίγο νωρίτερα από αυτή, στην πλευρά των μεντεσέδων) υπάρχει δοκάρι?

Όλα αυτά κάνουν τη «σωστή» τοποθέτηση του συστήματος αδύνατη.

Το έχουμε ξανασυζητήσει, καλά τα «θέλω» μας αλλά σε ένα οικιακό χώρο δε μπορούμε να τα έχουμε όλα.
Οπότε «παίζουμε» σε μικρότερες διαστάσεις απ’ ότι, θεωρητικά, θα μπορούσε να «σηκώσει» ο χώρος.
Καλύτερα μία μείωση αίσθησης όγκου στις χαμηλές απ’ ότι «καταστροφή» σε όλες τις υπόλοιπες συχνότητες :-|

@mordor56:

Όπου και αν μπουν τα ηχεία, όσο ο καναπές είναι κολλημένος στον πίσω τοίχο, θα ακούς αρκετά και τον πίσω τοίχο.

Αν όπως ακούς έρθεις λίγο πιο μπροστά (π.χ. καθίσεις μπροστά-μπροστά στον καναπέ) δεν βελτιώνεται αρκετά η κατάσταση;

Παρεμπιπτόντως, τι ενισχυτή έχεις; Αν δεν μπορεί να οδηγήσει σωστά τα ηχεία θα επιδεινώνει το μπουμάρισμα.

... εγω ξαναλέω οτι η τοποθέτηση στη μεγάλη διάσταση ειναι το κυριο πρόβλημα... δοκίμασε εστω και πρόχειρα (εννοώ οχι μονιμα) να τοποθετήσεις τα ηχεία στην μικρή διάσταση και δες τι γινεται...

Καλησπερα παιδια ,

χθες επεστρεψα απο ενα ταξιδι που ειχα παει κ δεν ειχα δει τα post που ανεβηκανε ...ενδιαφεροντα ολα, αλλα δυστυχως δεν νομιζω να εχω κ πολυ την πολυτελεια να κανω αλλαγες στην θεση των ηχειων και του συστηματος ..στο μονο που θα αρκεστω θα ειναι να μπουν καποιες μπασοπαγιδες ,γι αυτο κ θα ζητησω ενα χερι βοηθειας απο τον Dapost στο θεμα αυτο :smile:

ευχαριστω

Ο χωρος οπως εγινε με την καινουρια διαμορφωση ....οπως ειναι τωρα η θεση των ηχειων ,το μπουμαρισμα εξαφανιστηκε κατα 95% ,απλα καμια σχεση με πριν !!!

Attachments

• P1030752.jpg
    P1030752.jpg
    47.4 KB · Views: 90
Μπράβο Σωτήρη, έδωσες την καλύτερη λύση με μηδενικό κόστος. Και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άψογο. Μόνο πρόβλημα ότι μπλοκάρεις την μπαλκονόπορτα. Ίσως μέ έναν προβολέα και μετακίνηση του επίπλου να το αντιμετωπίσεις και αυτό.

Kαλημέρα φίλε Σωτήρη! Είχα καιρό να ακούσω νέα σου από τη τελευταία φορά που μιλήσαμε και δεν είχα δει το νήμα σου. Χαίρομαι που βρήκες λύση και μάλιστα χωρίς να μπεις σε περιπέτιες με έξοδα.

Στοιχιματίζω πως έχει αλλάξει γενικότερα η συμπεριφορά του ηχεία, προς το καλύτερο βέβαια. Τώρα τα ηχεία σου έχουν περισσότερο αέρα γύρω τους. Μράβο!

Απάντηση: Re: Περι μπουμαρισματος ...

Thanks guys ,πραγματικα αλλαξε αρδην η συμπεριφορα του χαμηλου με αυτην την αλλαγη και το σημαντικο χωρις κανενα κοστος ,οικονομικο και αισθητικο..ισα ισα
με την καινουρια διαταξη των επιπλων μου μεγαλωσε και το σαλονι. :a0210:
Η τζαμαρια πισω εχει 4 πορτες για να βγεις εξω, με την TV εκλεισα μονο τις 2 στο κεντρο ,οποτε μπορω να βγαινω απο τις αλλες 2 ακριανες συρρομενες ,no problem!!
Βεβαια δεν σας κρυβω οτι προτιθεμαι ν αλλαξω τον ενισχυτη τλκ γιατι με τον Wyred δεν παιζουν οπως θα επρεπε τα eggleston ....γενικα συνεχιζω να ψαχνομαι :)

Απάντηση: Re: Περι μπουμαρισματος ...

ειτε στο καναπε που βλεπεις αριστερα ,ειτε σε μια καρεκλα διπλα απο τον αριστερο καναπε ..καλα ειναι !!! ;)

Αρα μόνο από την καρέκλα έχεις στερεοφωνική εικόνα, γιατί όπως φαίνεται στη φωτό (αν βλέπω καλά) ο καναπές είναι μπροστά από το αριστερό ηχείο.

Πριν από μερικά χρόνια νοικιάζαμε ένα διαμέρισμα και είχαμε αντικρυστά τους καναπέδες και το στέρεο στον τοίχο και για δύο χρόνια που μείναμε είχα χάσει την αίσθηση στερεοφωνικής εικόνας !