Περί ομπρελών, προβολέων και γενικά φωτισμού.

jim...

Moderator
Staff member
22 February 2008
24,930
Λιβαδιστάν...
Καλησπέρα παίδες.

Λόγω του ότι τώρα τελευταία λαμβάνω μέρος σε διάφορα μυστήρια ως βοηθός του φωτογράφου (καλό εξτρά εισόδημα), ενδιαφέρομαι να μάθω κάποια πράγματα για την αγορά φωτισμού εκκλησίας.

Καταρχήν αν έχω παρατηρήσει σωστά το καλύτερο για το φωτογράφο είναι η ομπρέλα (και όχι ο προβολέας) έτσι δεν είναι?

Μια ομπρέλα είναι αρκετή ή χρειάζεται και δεύτερη όπως οι προβολεις? Πόσα βατ είναι αρκετά? Οι προβολείς που έχω δουλέψει είναι με 500άρες λάμπες και ήταν ικανοποιητικοί. Φυσικά πρέπει να είναι και πιο φθηνοί.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ομπρελών? Η ομπρέλα συγχρονίζεται με μια μηχανή? Αν ναι με τον 2ο φωτογράφο τι γίνεται?

Πολλές οι απορίες (θα βρεθούν και άλλες στην πορεία) και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.

Εννοείς flasheads με ομπρέλα Jim?
Πρέπει να είναι ισχυρά γιατι η ομπρέλα μειώνει σημαντικά την φλασιά, συν το ότι οι εκκλησίες είναι συνήθως μεγάλοι και ψηλοί χώροι.
Άρα το budget γερό.....
Δες και τα φωτιστικά LED πάντως, η 7000 τραβάει άνετα στα 800-1000 ISO

Η δικη μου πατεντα

DPP_0054.JPG

γωνία κλίσης ομπρέλας 15 μοίρες,διαμετρος ομπρέλας 65 εκατοστά,φλας ζοομ μανουαλ στα 35mm.

Re: Απάντηση: Περί ομπρελών, προβολέων και γενικά φωτισμού.

Εννοείς flasheads με ομπρέλα Jim?
Πρέπει να είναι ισχυρά γιατι η ομπρέλα μειώνει σημαντικά την φλασιά, συν το ότι οι εκκλησίες είναι συνήθως μεγάλοι και ψηλοί χώροι.
Άρα το budget γερό.....
Δες και τα φωτιστικά LED πάντως, η 7000 τραβάει άνετα στα 800-1000 ISO

Βασίλη πόσα watt είναι σε led ένας αντίστοιχος 600άρης προβολέας?

Τα LED βολευουν γιατι παιζουν και μονο με μπαταρια, αλλα εχουν μερικα μειον. Ειναι ακριβα, βγαζουν ενα πρασινο tint (που ερχεται ομως στην επεξεργασια) και ειναι ολα πολυ κινεζικα, με οχι καλη ποιοτητα κατασκευης για τα χιλιαρικα που κοστιζουν.

Η γνωμη μου ειναι, αν μιλαμε για φωτισμο εκκλησιας, δυο προβολακια πορτοκαλι με ενα ριζοχαρτο ή ομπρελα. Μικρο κοστος και καλο αποτελεσμα. 800W ειναι αρκετα. Η εκκλησια δεν ειναι στουντιο. Καποιες εκκλησιες μαλιστα εχουν τοσο καλη ατμοσφαιρα, που ο,τι και να βαλεις την καταστρεφεις.

Προυποθεση ειναι να υπαρχει ενα σωμα που παει καλα σε ISO γυρω στο 3200.

θα συμφωνήσω για την ατμόσφαιρα.

Για μένα, καλύτερα όσο μπορείς να αποφύγεις το δυνατό φωτισμό.
Αν έχεις δύσκολες σκιές στα πρόσωπα, πάρε 1-2 μέτρια φώτα ή φλάς και σπείρε τα μπροστά με πορτοκαλί ζελατίνα για να μη μπερδεύεις το wb, και ρύθμισέ τα χαμηλά απλά να κάνουν πρακτικά fill in τις σκιές. το αν χρειάζεσαι 1 ή 2 ή 3 δεν είναι στάνταρ. Ανάλογα πως θες να φτιάξεις το φώς σου.

Από κει και πέρα, τα πολύ δυνατά φώτα δεν έχουν νόημα με ομπρέλες στην εκκλησία... Χώρια ότι λόγω απόστασης και μεγέθους, το soft effect της ομπρέλας πάει περίπατο, οπότε θα έχεις έτσι κι αλλιώς σκληρές σκιές και σκούρα φόντα αν δεν είναι ισορροπημένο κοντά στο φυσικό φωτισμό.
Μόνο αν τις χρησιμοποιήσεις για να κάνεις τεράστιο bounce, αλλά οι εκλησίες έχουν ψηλά ταβάνια και αγιογραφίες, οπότε δύσκολο...

Για έλεγχο αν πάρεις φλάς ξεχνάς το οπτικό γιατί ο καθένας θα σου κλέβει τη φλασιά και μπορεί να χάσεις καδρο επειδή δεν είχε φορτίσει το φλάς. Θέλεις κάτι σε στύλ pocket wizard. ένα για κάθε φλάς/φώς και ένα για κάθε μηχανή, συγχρονισμένα.

Εναλλακτικά θα σού λεγα να μην πάρεις φλάς αλλά μόνιμα φώτα που θα μπορεί να αξιοποιήσει και ο βιντεάς, και μάλλον θα βγεί και φτηνότερα.

Κάνε και μια βόλτα από το strobist.com και θα μάθεις περισσότερα απ´όσα χρειάζεσαι :)

υπαρχουν πραγματικα απειροι τροποι φωτισματος σε εκκλησιες, ο καθενας με τα μειον κ τα συν του, ολα φαινονται , κι ολα δουλευουν αντιστοιχα. Σταθερα φωτα, led, φλασακια, ομπρελες, studio flash, hmi, ARRI, ολα κανουν κατι καλο κ κατι κακο ταυτοχρονα. Επιλογη ασφαλης δεν υπαρχει.Σταθμιζεις κ προχωρας, αναλογως καταστασης κ επιθυμητου αποτελεσματος

Επιλογη ασφαλης δεν υπαρχει.Σταθμιζεις κ προχωρας, αναλογως καταστασης κ επιθυμητου αποτελεσματος

Ακριβώς. Αλλά αυτό έρχεται και με την εμπειρία.

http://www.cptpapadakisphoto.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=1793

Καλή και φθηνή περίπτωση είναι το παραπάνω. Δουλεύω 2 τέτοια και βολεύει και τον βιντεά και εμένα που μπορώ και τραβάω με ταχύτητα 1/60-100 ισο-800 φ-5.6 εύκολα σε μια μεσαία εκκλησία.

Tα συγκεκριμενα τα εχω.
Δεν θα τα προτεινα, γιατι το φως που δινουν ειναι ανομοιομορφο. Ειναι πολυ εντονο περιμετρικα και χαμηλοτερο στη μεση. Οσο μεγαλωνει η αποσταση, τοσο πιο εντονο ειναι το φαινομενο.
Σαν κατασκευη ειναι καλα, αλλα η λαμπα ειναι εκτεθειμενη και κατα τη μεταφορα μπορει να χτυπηθει.
Ειχα παρει δυο εξτρα λαμπες για να βρισκονται, οταν δοκιμασα τη μια μου εριξε ασφαλεια. Πεταξα και την αλλη...

Ειχα δυο IANIRO πορτοκαλι, που μου τα εκλεψαν. Απο τοτε τη βγαζω με αλλα πορτοκαλι, που εχουν οι συνεργατες μου που κανουν βιντεο, η και με τιποτα απολυτως αν η εκκλησια εχει φως ή ατμοσφαιρα που δεν θελω να χαλασω....

Αλλα τα Μettle δεν...

Βρήκα φώτα fluorechent στα 1500 max το καθένα. Max εννοώ ότι έχουν θέσεις για 75άρες λάμπες και ανάβω όσες θέλω ανάλογα τις εκάστοτε συνθήκες.

Τον γνωρίζετε τον φωτισμό τους? Κάνουν για αυτό που θέλω?

Αν σε καλύπτει η ένταση, το WB τους λογικά μπορείς να το φέρει με ζελατίνες

Daylight θα είναι. Αλλά οι λάμπες θα έχουν πρασινιλα και μάλιστα από λάμπα σε λάμπα θα διαφέρει.

Εγώ δεν θα σκεφτόμουν λύση διαφορετική από δυο κίτρινα φώτα του κατοσταρικου. Αλλά 100 για δυο τριποδια και καθάρισες...

Daylight θα είναι. Αλλά οι λάμπες θα έχουν πρασινιλα και μάλιστα από λάμπα σε λάμπα θα διαφέρει.

Για τις λάμπες έλεγα. Βάζεις μπροστά 1-2 πορτοκαλί ζελατίνες και τη στρώνεις την πρασινίλα. Αξίζει όμως η φασαρία? Και γώ θα προτιμούσα θερμές λάμπες στυλ tungsten που στρώνουν πιο εύκολα

Jim για στειλε το λινκ....
τις εχω δοκιμασει, για Studio δουλεια σε ανοιχτα διαφραγματα κανουν, αλλα σε εκλισιες δεν νομιζω να σου φτασει η ενταση...

Για τις λάμπες έλεγα. Βάζεις μπροστά 1-2 πορτοκαλί ζελατίνες και τη στρώνεις την πρασινίλα. Αξίζει όμως η φασαρία? Και γώ θα προτιμούσα θερμές λάμπες στυλ tungsten που στρώνουν πιο εύκολα

H πορτοκαλι ζελατινα ειναι για να αλλαξεις το WB κατα πολυ. Εγω μιλαω για λαμπες γυρω στο 5600 η γυρω στο 4400 που βγαζουν πρασινη τιντα που ερχεται δυσκολα στην επεξεργασια. Και σε λαμπα απο λαμπα διαφερει.
Η πιο φτηνη και σωστη λυση ειναι δυο φωτα κιτρινα. Εξαλλου ο φωτισμος στις εκκλησιες ειναι γυρω στις 3000.