ΠΕΡΙ RAINBOW EFFECT...

αυτο φυσικα και δεν ειναι rainbow.ουδεμια σχεση εχει.ενα βιντεακι που ειχα παλια αλλα δεν το βρισκω εδειχνε πολυ καλα πως ειναι να βλεπεις raindbow.

βρηκα ενα παρομοιο που σου διχνει αρκετα πως ειναι να βλπεις με rainbow.

http://www.youtube.com/watch?v=WqGGeQfv54k

συνηθως φαινεται στα φωτεινα σημεια και τμηματικα οχι σε ολη την οθονη. (παραθυρα-λαμπες-κερια)που οταν περιβαλονται απο σκουρα χρωματα.πχ σκοταδι,σπηλιες κλπ.

εκει το raibow φαινεται παρα πολυ εντονα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΠΕΡΙ RAINBOW EFFECT...

Για να βοηθείσετε λίγο παραπαπώ ΤΕΛΙΚΑ αυτές οι χρωματικες εναλλαγές στο αρχικό βιντεάκι με τι έχουν να κάνουν αν όχι με ουρανια τόξα? Ή τις βλέπω μόνο εγώ οπότε να κλείσουμε το θέμα?

Καμια σχεση με το rainbow των dlp! Επειδη εχω τον ΟΡΤΟΜΑ 72i και ξερω τι θα πει "ουρανιο τοξο", σας διαβεβαιω ο,τι ετσι και σας ενοχλει...χ@στα! Παρουσιαζεται (σε μενα ) ελαχιστες φορες, κυριως σε αποτομες κινησεις της καμερας σε συνδυασμο με εντονη αντιθεση (ΚΑΙ στο ασπρομαυρο), αλλα μαλλον δεν ενοχλει - σε λιγο αδιαφορεις κιολας!

αυτο φυσικα και δεν ειναι rainbow.ουδεμια σχεση εχει.ενα βιντεακι που ειχα παλια αλλα δεν το βρισκω εδειχνε πολυ καλα πως ειναι να βλεπεις raindbow.

βρηκα ενα παρομοιο που σου διχνει αρκετα πως ειναι να βλπεις με rainbow.

http://www.youtube.com/watch?v=WqGGeQfv54k

συνηθως φαινεται στα φωτεινα σημεια και τμηματικα οχι σε ολη την οθονη. (παραθυρα-λαμπες-κερια)που οταν περιβαλονται απο σκουρα χρωματα.πχ σκοταδι,σπηλιες κλπ.

εκει το raibow φαινεται παρα πολυ εντονα.

Αυτό μάλιστα, είναι πολύ πιστή προσομοίωση. Έτσι ακριβώς είναι το rainbow. Ωστόσο, και πάλι, στο βιντεάκι γίνεται αντιληπτό από όλους, ενώ στην πραγματικότητα από ένα μέρος του πληθυσμού. Οπότε πρέπει να το δεις live για να ξέρεις αν σ'ενοχλέι.

Last edited:
Αυτό που φαίνεται στο παραπάνω βιντεάκι είναι phosphor trails, όχι rainbow. Παρόμοιο εφέ, αλλά όχι ίδιο.

Στο πρώτο βιντεάκι δεν φαίνεται τίποτα χρήσιμο. Δεν μπορεί να καταγραφεί το rainbow από συνηθισμένες κάμερες στα γνωστά FPS.

Θα σου πω το εξής για να καταλάβεις.

Εγώ στους DLP έχω πάψει να βλέπω rainbow effect εδώ και πολλά χρόνια.

Στις plasma βλέπω μια χαρά phosphor trails (υπό συνθήκες), και όταν γίνεται αυτό τα βρίσκω αρκετά εκνευριστικά. Αλλά δεν βλέπω (ταινίες / tv) συχνά σε plasma. Αν έβλεπα συχνά μπορεί να το συνήθιζα (όπως έγινε με το RBE) και να έπαυε να με ενοχλεί. Μπορεί και όχι. Ποιος ξέρει.

Άλλοι φυσικά δεν βλέπουν phosphor trails γενικότερα. Οπότε τρέχα γύρευε.

Προσπαθούμε να ''δείξουμε'' σε κάποιον ένα φαινόμενο το οποίο , ακόμη κι αν το βλέπεις στην αρχή , στη συνέχεια με τις πολλές ώρες θέασης το ''χάνεις''.
Και ερωτώ : καλά ρε παιδιά ,εδώ δεν ενοχλούμαστε με κάτι ταινίες που γυρίζουν τελευταία με τις κάμερες να τρέμουν λες και ο καμεραμάν έχει πάθει Πάρκινσον (και μιλάμε για τρέμουλο 2 ωρών) και μας ενοχλεί το rainbow που παρουσιάζεται σε ελάχιστους ,σε ''δύσκολες ταινίες'' και δύσκολες σκηνές που στο τέλος συνηθίζεται κι όλας!!!

παιδια καθηστε λιγο γιατι το χασαμε το θεμα.

Στη δική μου αντιληψη, το rainbow effect εμφανιζεται εντονα κατα τη θεαση dlp projectors, σε σημειο που δεν αντεχω πανω απο 15 λεπτα.

Περιγράφεται σαν εντονα χρωματισμενες "αναλαμπες" στην περιφερειακη οραση και οχι τοσο στην οθονη. Ειναι σαν καποιος να παιζει με ενα πρισμα και ενα μικρο φακο μεσα στο δωματιο. Παντα μα παντα το βλεπω εαν ο φακος του προβολεα ειναι μεσα στο οπτικο μου πεδιο.

Εαν η οθονη εχει μεγαλο gain (πως να το πω, υψηλο βαθμο ανακλασης), τοτε βλεπω RBE και μεσα στην ταινια - χαλι, δηλαδη...

Προς κατανοηση του θεματος "περιφερειακη οραση": Κατι αναλογο συμβαινει οταν ειστε σε ενα δωματιο με παλιες λαμπες φθορισμου. Δεν σας εχει τυχει να νομισετε πως μια λαμπα τρεμοπαιζει, αλλα εαν την καιταξετε ευθεως, να δειχνει κανονικη? (να το πω απλα, νομιζω οτι σχετιζεται με την περιφερειακη οραση, που συλλαμβανει λιγα "καρε" για οικονομια "data rate" στον εγκεφαλο, οταν επικεντρωνει στο κυριο θεμα ενδιαφεροντος).

RBE δεν εχουν τα Monitors, γιατι οπως ελεχθη απαιτειται μηχανικος τροχος. Μην μπερδευεστε ΚΑΘΟΛΟΥ με video, μιας και ολα τα εμφανιζομενα "εφε" σχετιζονται με το refresh rate projector και καμερας. Κατι σαν τα crt μονιτορ στα ρεπορταζ των ειδησεων, που παντα μα παντα δειχνουν κατι γραμμες να "κατεβαινουν" - και αρχικα ελεγα, "μα καλα, που να κανουν δουλεια στο Υπουργειο Οικονομικων με τετοια monitors!". :slapface: Προκειται για ευαισθησια της καμερας να "συλλαμβανει" το refresh rate της οθονης - κατι που το ματι δεν κανει.

Οποιος αυζητα για DLP, να δει απο κοντα - τιποτα παραπανω! Just in case...

Έχω εδώ και έναν χρόνο περίπου τον Optoma HD20. Το rainbow που είδα ήταν στιγμιαίο, το πολύ 2-3 φορές σε κάθε ταινία, και το έβλεπα σε ένα μικρό μόνο μέρος της οθόνης σαν ένα μικρό ουράνιο τόξο (φανταστήτε κάτι περίπου 30x30cm). Σαφώς καμία σχέση με αυτό που είδα στο αρχικό βίντεο που παρέθεσε ο φίλος. Διαπίστωσα μάλιστα ότι μπορούσα να προκαλέσω την εμφάνιση του αν έκανα απότομες κινήσεις με το κεφάλι, δηλαδη να γυρίσω απότομα το βλέμμα εκτός οθόνης και ξανά προς αυτήν.
Πάντως και εγώ τους τελευταίους μήνες δεν βλέπω rainbow, όπως συνέβει και στον κ. Δημητρακούδη παραπάνω. Δεν ξέρω αν έχω απλώς συνηθίσει ή αν πρόκειται για κάτι άλλο.

σαφώς και ΔΕΝ ανήκεις στην κατηγορία αυτών που ενοχλούνται ΣΟΒΑΡΑ από το φαινόμενο....για αυτό...φίλε μου....

Απάντηση: Re: ΠΕΡΙ RAINBOW EFFECT...

Έχω εδώ και έναν χρόνο περίπου τον Optoma HD20. Το rainbow που είδα ήταν στιγμιαίο, το πολύ 2-3 φορές σε κάθε ταινία, και το έβλεπα σε ένα μικρό μόνο μέρος της οθόνης σαν ένα μικρό ουράνιο τόξο (φανταστήτε κάτι περίπου 30x30cm). Σαφώς καμία σχέση με αυτό που είδα στο αρχικό βίντεο που παρέθεσε ο φίλος. Διαπίστωσα μάλιστα ότι μπορούσα να προκαλέσω την εμφάνιση του αν έκανα απότομες κινήσεις με το κεφάλι, δηλαδη να γυρίσω απότομα το βλέμμα εκτός οθόνης και ξανά προς αυτήν.
Πάντως και εγώ τους τελευταίους μήνες δεν βλέπω rainbow, όπως συνέβει και στον κ. Δημητρακούδη παραπάνω. Δεν ξέρω αν έχω απλώς συνηθίσει ή αν πρόκειται για κάτι άλλο.

Φίλε μου, υπερθεματίζω το ποστ σου, λέγοντας ότι και σε μένα συνέβη ακριβώς το ίδιο. Μετά από λίγες εβδομάδες θέασης, το rainbow εξαφανίστηκε. Η μόνη περίπτωση να το δω τώρα πια είναι μαύρη καρτέλα και άσπρα γράμματα να κινούνται σαν τρελλά. Ειδάλλως δεν...

Πάντως στον συγκεκριμένο προβολέα έχω δει ταινίες με τουλάχιστο 10-15 διαφορετικά άτομα, όλοι άσχετοι με το αντικείμενο, αλλά κανείς δεν μου παραπονέθηκε για ουράνια τόξα. Αναρωτιέμαι αν έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια στο θέμα του rainbow οι DLP ή αν αυτοί που βλέπουν τα ουράνια τόξα είναι εξαρχής μικρό ποσοστό του πληθυσμού.

σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κάνουμε λόγο για ....''πρόβλημα'' rainbow...

Απάντηση: Re: ΠΕΡΙ RAINBOW EFFECT...

Πάντως στον συγκεκριμένο προβολέα έχω δει ταινίες με τουλάχιστο 10-15 διαφορετικά άτομα, όλοι άσχετοι με το αντικείμενο, αλλά κανείς δεν μου παραπονέθηκε για ουράνια τόξα. Αναρωτιέμαι αν έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια στο θέμα του rainbow οι DLP ή αν αυτοί που βλέπουν τα ουράνια τόξα είναι εξαρχής μικρό ποσοστό του πληθυσμού.

Χωρίς να έχω στατιστικά και μιλώντας μόνο από προσωπική εμπειρία, συντάσσομαι με την τελευταία σου πρόταση. Το δείγμα που έχω είναι της τάξης του 1%.

ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού θα έλεγα ...αλλά ικανό για να συμβουλευεις κάποιον πριν κάνει την αγορά να δει αν μπορεί αν τον ενοχλεί πραγματικά...

Re: Απάντηση: Re: ΠΕΡΙ RAINBOW EFFECT...

Χωρίς να έχω στατιστικά και μιλώντας μόνο από προσωπική εμπειρία, συντάσσομαι με την τελευταία σου πρόταση. Το δείγμα που έχω είναι της τάξης του 1%.

πριν λιγες μέρες ...ήταν του 2%...μεγάλωσε το δείγμα...?????????-bye--bye-

Πάντως αν γνωρίζεις για το θέμα, δεν αγοράζεις DLP αν πρώτα δεν τον δεις (από θέμα rainbow εννοώ). Τώρα αν έχεις πρόβλημα, είναι πιθανό να το ψάχνεις την ώρα της θέασης και εκεί μάλλον θα το βρίσκεις συνέχεια. Δεν ξέρω γιατρέ μου...
εγώ DLP δεν...
αν και πολύ θα ήθελα