ΠΕΡΙ RAINBOW EFFECT...

το ίδιο ισχυει σαφώς και στην περιπτωσή σου φίλε γιάννη...

σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κάνουμε λόγο για ....''πρόβλημα'' rainbow...

Μαζί σου, δεν διαφωνώ....απλώς, έχω την αίσθηση ότι, κάποια στιγμή στο παρελθόν, είχαν υπερδιογκωθεί αυθαίρετα τα ποσοστά καθώς και η περιγραφή των συμπτωμάτων η οποία άγγιζε τα επίπεδα της ''γραφικότητας''. Δεν αμφισβητώ, όμως, την ύπαρξη του rainbow όπως και το ενδεχόμενο να είναι ενοχλητικό...

και εγώ πάντως δεν είχα ποτέ πρόβλημα...το έβλεπα σαν ....ευχάριστο οπτικό διάλειμμα....σοβαρά τώρα ποτέ δεν με ενοχλησε ...ίσως όταν ήταν πολύ βαρετή η ταινία...καθόμουν και τα μετρούσα...λολ...

Re: Απάντηση: ΠΕΡΙ RAINBOW EFFECT...

Μαζί σου, δεν διαφωνώ....απλώς, έχω την αίσθηση ότι, κάποια στιγμή στο παρελθόν, είχαν υπερδιογκωθεί αυθαίρετα τα ποσοστά καθώς και η περιγραφή των συμπτωμάτων η οποία άγγιζε τα επίπεδα της ''γραφικότητας''. Δεν αμφισβητώ, όμως, την ύπαρξη του rainbow όπως και το ενδεχόμενο να είναι ενοχλητικό...

δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου αγαπητέ...γεμάτοι οι ιστότοποι από βερπαλισμούς και ανακρίβειες...

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΠΕΡΙ RAINBOW EFFECT...

δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου αγαπητέ...γεμάτοι οι ιστότοποι από βερπαλισμούς και ανακρίβειες...

Δεν ξέρω, αλλά, όταν ακούς για ακατάσχετους πονοκεφάλους, εμετούς την ώρα της ταινίας και ζαλάδες για μια εβδομάδα......όλα αυτά ακούγονται ''κάπως''....μπορεί και να είναι αλήθεια για ένα πολύ μικρό, μα πάρα πολύ μικρό, ποσοστό ανθρώπων. Όταν, όμως, γράφεις σε φόρουμ μην πάρετε DLP γιατί θα ξερνάτε την ώρα της ταινίας, παραείναι...

Re: Απάντηση: Re: ΠΕΡΙ RAINBOW EFFECT...

Φίλε μου, υπερθεματίζω το ποστ σου, λέγοντας ότι και σε μένα συνέβη ακριβώς το ίδιο. Μετά από λίγες εβδομάδες θέασης, το rainbow εξαφανίστηκε. Η μόνη περίπτωση να το δω τώρα πια είναι μαύρη καρτέλα και άσπρα γράμματα να κινούνται σαν τρελλά. Ειδάλλως δεν...

Δεν ξέρω ρε συ νομίζω πως ξεχνάς μια σημαντική παράμετρο. Εμείς όλοι εδώ μέσα, ως ψιλοάρρωστοι όταν αγοράσουμε έναν προβολέα μοιραία για αρκετό καιρό θα ασχολούμαστε περισσότερο με το πόσο καλή είναι η εικόνα παρά με το αν είδαμε καλή ταινία ή όχι. Σκέψου εγώ που δεν είμαι και κανένας "πρωταθλητής" απ'αυτούς που αλλάζουν προβόλι κάθε χρόνο, ψείριζα την εικόνα μου για πάνω από χρόνο, ενώ "θαυμάζω" την εικόνα σε εντυπωσιακά πλάνα ακόμα και 4 χρόνια μετά :D

Που θέλω να καταλήξω; Μα αν βλέπεις rainbow και σ'ενοχλεί την πρώτη στιγμή, υποσυνείδητα και μόνο το μάτι σου θα ψάχνει να το δει για πάρα πολύ καιρό. Και αν είναι ικανό οργανικώς να το διακρίνει, ψυχολογικώς θα σ'ενοχλεί.
Είναι σαν τις ζάρες π.χ. Μια φορά έδειξα σ'ένα φιλαράκι τη μοναδική ζάρα που έχει το πανί μου κι έβαλε τα γέλια... Ε όμως εγώ τη βλέπω κάθε φορά που βλέπω ταινία. Είναι σα να σκάει μπροστά μου και να μου βαράει παρουσία :furious3::furious3::furious3:
Όσο για το rainbow? Στον τομέα που ξημεροβραδιάζομαι στο πολυτεχνείο έχουμε dlp προβολάκι. Ε λοιπόν κάθε , μα κάθε φορά που προβάλουμε κάτι, το rainbow χάσκει μπροστά μου. Βέβαια εκεί δε με ενοχλεί γιατί σε μια παρουσία ποιός ασχολείται. Αλλά στην ταινία είναι βασανιστικό, για τους "τυχερούς".

Mε απλά λόγια, αν κάποιος ενοχλείται, ας στραφεί σε LCD καλού κακού.... η συνήθεια δε βελτιώνει πάντα τα πράγματα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΠΕΡΙ RAINBOW EFFECT...

Δεν ξέρω, αλλά, όταν ακούς για ακατάσχετους πονοκεφάλους, εμετούς την ώρα της ταινίας και ζαλάδες για μια εβδομάδα......όλα αυτά ακούγονται ''κάπως''....μπορεί και να είναι αλήθεια για ένα πολύ μικρό, μα πάρα πολύ μικρό, ποσοστό ανθρώπων. Όταν, όμως, γράφεις σε φόρουμ μην πάρετε DLP γιατί θα ξερνάτε την ώρα της ταινίας, παραείναι...

Σ'αυτό συμφωνώ, κανέναν πονοκέφαλο δεν ένιωσα ούτε ζαλάδα, απλά αηδία για την εικόνα :flipout::flipout::flipout:

Οπότε όχι, όσοι βλέπουν rainbow προφανώς και δεν πρόκειται να πεθάνουν ή να αρρωστήσουν απ'αυτό, απλά θα ξενερώσουν πιθανότατα τη ζωή τους. Και όταν αυτό συμβαίνει στο hobby σου, είναι σίγουρα άσχημο.

Όσο για το rainbow? Στον τομέα που ξημεροβραδιάζομαι στο πολυτεχνείο έχουμε dlp προβολάκι. Ε λοιπόν κάθε , μα κάθε φορά που προβάλουμε κάτι, το rainbow χάσκει μπροστά μου. Βέβαια εκεί δε με ενοχλεί γιατί σε μια παρουσία ποιός ασχολείται. Αλλά στην ταινία είναι βασανιστικό, για τους "τυχερούς".

Χμ.. Άρα έχετε καλό "δείγμα" εκεί.. Ακούγεται γενικά γκρίνια για το RBE του προβολέα; Έχεις ακούσει τίποτα;

Χμ.. Άρα έχετε καλό "δείγμα" εκεί.. Ακούγεται γενικά γκρίνια για το RBE του προβολέα; Έχεις ακούσει τίποτα;

Τσου... μάλιστα θυμάμαι σκηνικό να προσπαθώ να το περιγράψω σε μια κοπελιά, για να την "κάνω να το δει", και παρ'όλες τις προτροπές μου, ξέρεις, γύρνα το βλέμμα σου γρήγορα κλπ, δεν πήρε χαμπάρι... τυχεροί άνθρωποι...

Βέβαια οι παρουσιάσεις δε γίνονται σε απόλυτο σκοτάδι ποτέ, ίσως παίζει ρόλο στο αν και πόσο κανείς ενοχλείται.

Last edited:
Το σωστο ειναι να μην τους προειδοποιεις για τιποτα.
Αν καταλαβει ο ποιοσδηποτε καλεσμενος θα το πει.Δεν χρειαζεται να τον βαζουμε στην διαδικασια.

Το σωστο ειναι να μην τους προειδοποιεις για τιποτα.
Αν καταλαβει ο ποιοσδηποτε καλεσμενος θα το πει.Δεν χρειαζεται να τον βαζουμε στην διαδικασια.

Ακριβώς! Δεκάδες άνθρωποι έχουν δεί ταινίες σπίτι μου, δεν είπα ποτέ σε κανέναν αν βλέπει τίποτε μυστήριο στην εικόνα, και ποτέ δεν μου παραπονέθηκε κανείς! (εκτός από τον γιό μου που κάπου κάπου γκρινιάζει για τον "κόκο" του BenQ :flipout:). Καμμία νύξη ποτέ και από κανένα για ουράνια τόξα ή παρόμοια ...παρατράγουδα!
Ούτε και εγώ το έχω δεί ποτέ μου... :a0210:

Έχω εδώ και έναν χρόνο περίπου τον Optoma HD20. Το rainbow που είδα ήταν στιγμιαίο, το πολύ 2-3 φορές σε κάθε ταινία, και το έβλεπα σε ένα μικρό μόνο μέρος της οθόνης σαν ένα μικρό ουράνιο τόξο (φανταστήτε κάτι περίπου 30x30cm). Σαφώς καμία σχέση με αυτό που είδα στο αρχικό βίντεο που παρέθεσε ο φίλος. Διαπίστωσα μάλιστα ότι μπορούσα να προκαλέσω την εμφάνιση του αν έκανα απότομες κινήσεις με το κεφάλι, δηλαδη να γυρίσω απότομα το βλέμμα εκτός οθόνης και ξανά προς αυτήν.
Πάντως και εγώ τους τελευταίους μήνες δεν βλέπω rainbow, όπως συνέβει και στον κ. Δημητρακούδη παραπάνω. Δεν ξέρω αν έχω απλώς συνηθίσει ή αν πρόκειται για κάτι άλλο.

Φίλε μου, υπερθεματίζω το ποστ σου, λέγοντας ότι και σε μένα συνέβη ακριβώς το ίδιο. Μετά από λίγες εβδομάδες θέασης, το rainbow εξαφανίστηκε. Η μόνη περίπτωση να το δω τώρα πια είναι μαύρη καρτέλα και άσπρα γράμματα να κινούνται σαν τρελλά. Ειδάλλως δεν...

...

Το φαινόμενο σχετίζεται με την ουδό ενεργοποίησης των ραβδίων και των κωνίων στο μάτι. Στους περισσότερους ανθρώπους η ουδός αυτή κυμαίνεται σε ένα στενό εύρος τιμών, λίγο πολύ κοινό. Σε μερικούς όμως τυχαίνει να είναι μικρότερη, δηλαδή ένα ερέθισμα μικρότερης έντασης δύναται να προκαλέσει ενεργοποίηση του φωτοευαίσθητου υποδοχέα και αντίληψη όρασης. Σε απλά ελληνικά, μερικοί άνθρωποι έχουν πιο γρήγορο "κλείστρο" στο μάτι τους από την πλειοψηφία. Αυτοί λοιπόν, που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, εφόσον δεν έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία κτλ.) έχουν κατάλληλη όραση για να γίνουν πιλότοι, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν προβολικό DLP γιατί είναι οι περισσότερο ευπαθείς στο Rainbow Effect.

Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που βλέπουν το Rainbow Effect, όχι όμως συνέχεια και μπορούν να εκπαιδευτούν στο να μη το βλέπουν. Όπως πολλά πράγματα στη φύση έχουν μικρές διαφοροποιήσεις, έτσι και οι άνθρωποι δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους με την ίδια ταχύτητα. Αυτοί λοιπόν που έχουν τη συνήθεια να βλεφαρίζουν με μεγάλη ταχύτητα, είναι πολύ πιθανό να είναι ευπαθείς στο φαινόμενο κατά την ώρα του βλεφαρισμού, καθώς δημιουργούν συνθήκες γρήγορου κλείστρου με μηχανικό τρόπο αυτή τη φορά. To ίδιο μπορεί να συμβεί και σε όσους έχουν την τάση να κινούν το βλέμμα τους ταχύτατα. Αυτές οι κατηγορίες παθούντων, έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να μην βλέπουν το φαινόμενο.

Πειραματιστείτε και βρείτε σε ποιά κατηγορία ανήκετε... :D :D :D

Προσωπικά, βλέπω rainbow, αλλά όχι σε βαθμό που θα με έκανε να απορρίψω καθολικά την αγορά ενός DLP. Σίγουρα όμως, πριν προβώ σε μία ενδεχόμενη αγορά, θα έπρεπε να δω το υποψήφιο μοντέλο, ώστε να σιγουρευτώ πως δεν θα πέσω στην ενοχλητική περίπτωση.

Αυτό που φαίνεται στο αρχικό βίντεο, είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο φωτογραφικά και κανένα ανθρώπινο μάτι δεν πρόκειται να δει rainbow σε αυτό τον βαθμό.

Απάντηση: Re: ΠΕΡΙ RAINBOW EFFECT...

Kαι επαναλαμβάνω..... τυχεροί άνθρωποι :D:D:D

Όταν το 1% (από την προσωπική εμπειρία) ενοχλείται από το rainbow και το 99% όχι, δεν είναι τυχερό το 99%.....είναι άτυχο το 1%!!!:D:D

Επειδή σου αρέσει η ακρίβεια στην έκφραση...-bye-

Για ποιο μηχάνημα μιλάμε?? Ο τροχός στα πόσα Χ??

Γιάννη, ζούμουρ.........τα σέβη μου όπως πάντα!!!:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Λίγο εκεί με τα ''ραβδία'' και τα ''κωνία'' είχα ένα εγκεφαλικό judder, αλλά κατά τα άλλα μια χαρά το ''πέρασα'' το κείμενό σου!!!:flipout:

Είδα πρώτη φορά στη ζωή μου στον 5120 της Benq, που αν δεν κάνω λάθος είχε 2x... Μάλιστα, ήταν και ο λόγος που δεν τον αγόρασα, αφού τον είχα δει σε σπίτι συμφορουμίτη που τον πουλούσε τσάμπα, και είχα πάει "ψημένος" να φύγω μ'αυτόν στα χέρια... Όμως πραγματικά η κατάσταση για τα μάτια μου ήταν τραγική...

Έκτοτε δοκίμασα και άλλους, τον 7700 που αν θυμάμαι καλά είχε 4x, κάποιους Optoma και έναν πανάκριβο SIM νομίζω, που μου τον είχαν βάλει τα παιδιά στην Ηχοέκφραση ως τον πιο "μαμάτο" DLP που κυκλοφορούσε τότε, για να δω αν θα ενοχληθώ κι εκεί... Σ'αυτόν ομολογώ πως δεν ενοχλήθηκα μεν, καμία σχέση με τους άλλους, αλλά το έβλεπα και πάλι χωρίς καν να το "προσπαθήσω"... Αυτός πρέπει να'χε τροχό 6x.. αλλά έκανε και κάτι σαν 10 χιλιάρικα :D:D:D

Τα σύγχρονα DLP μηχανήματα πάντως είναι πολύ βελτιωμένα σ' αυτό το ζήτημα πλέον, και δεν χρειάζεται να κοστίζουν μια ...βαλίτσα !
Π.χ. ο BenQ W6000 και ο Optoma HD82. Παιδιά που το βλέπουν το ...ρημαδο-Rainbow, σ' αυτά τα μηχανήματα δεν τους ενόχλησε καθόλου.
Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι που η κατάσταση τους είναι βαρύτερη, και εξακολουθούν να το βλέπουν έστω και σε μειωμένο βαθμό.

Εγω δυστυχως βλεπω rainbow σε ολους τους dlp, ανεξαρτητως κατηγοριας.
Μεχρι τωρα εχω αλλαξει πολλους προβολεις, οι περισσοτεροι ηταν dlp λογω καλυτερης εικονας, αλλα τελικα δεν αντεξα αλλο και πηρα dila.
Δεν το μετανοιωνω ουτε λεπτο, γιατι αν και δεν εβλεπα παντα rainbow, ημουν μονιμως με μια μικρη ζαλαδα ή πονο μετα τη θεαση ταινιων.

Η ...κατάσταση σου φαίνεται πως είναι σοβαρή Γιάννη, μάλλον είσαι απ' τους τυχερούς...
Πάντως έπραξες σοφά παίρνοντας Dila. Μπορεί να κοστίζουν παραπάνω, αλλά ανήκουν και σε παραπάνω κατηγορία απ' αυτήν των "μικρών" DLP που ανέφερα πρίν, και ζωγραφίζουν στο πανί άριστη εικόνα .