Περί Σαββόπουλου...

που ειδες να συγκρινει καποιος Πουλικακο με Σαββοπουλο ? να προσεξεις ομως το ποστ 349 μου εγραψες, προσεξετο καλα να δεις ποιος ξεφτιλίζει ποιον .

Eγω το εχω δει, εσυ να βγαλεις παρωπιδες. Ο επαγγελματιας μπουρδολογος, του οποιου ο αλλος που εφαγε μονιμο μπαν μας εβαζε σελιδες επι σελιδων μπουρδολογιας, ιδρωνει ξειδρωνει αλλα την αφαγε την ξεφτιλα online και δεν ειχε συνηθισει τετοια. Επραττε παντα σε ασφαλες περιβαλον, σφουγγοκωλαριων. Και σημερα 40 χρονια μετα αντιλαμβανομαστε ποσο ****** ηταν ο μεν Θεος συγχωρεστον "δεν ηξερε τι εκανε" και ποσο οξυδερκης ο δε.
Του ειπε την αληθεια που τον αφορα καταμουτρα.

Αρχειακο !
:ROFLMAO:

Μόνο το "Μεταφορές Εκδρομές Ο Μήτσος" πιστεύω πως αξίζει από Πουλικάκο.
Και ο Νιόνιος για μένα, τελειώνει στην ¨Ρεζέρβα" ως Σαββόπουλος. Μετά το ρίχνει στην κονόμα.
Στο "Μεταφοραι εκδρομαι" υπαρχει ΕΝΑ τραγουδι που ξεχωριζει. Τραγουδαρα που παιζει και στο φιλμ Αλντεμπαραν. Το Πρωτο: σκονη, πετρες, λασπη...
Ολα τα αλλα ειναι τραγουδακια πανω κατω.

Το αλμπουμ που εγινε γνωστο και αγαπηθηκε πραγματικα απο το κοινο εκεινο τοτε ηταν το Crazy Love στου Ζωγραφου.
Αλλα αμα προσεξεις κανενα τραγουσι δεν ειναι συνθεση δικη του. Ολα ξενες διασκευες.

Ενας συμφορουμιτης τον παρομοιαζει με τον Ζαππα... Ασχετο απο το αν ο Ζαππα ειναι τοσο αποδεκτος μουσικα, για μενα μεσα στα 100 κρατας τα 10, και οχι σαν τι μουρη πουλαγε, (βλακειουλες του υπερεγω του δηλαδη), δεν βλεπω σε τιποτα ποιαδηποτε μουσικη σχεση. Ουτε καν οργανικη.

Αλλα ενταξει το νημα δεν ειναι του Πουλικακου, οχι ακομα, αν και το καλυτερο του τραγουδι ειναι ενα τελευταιο "Ανοιξε Πετρο ανοιξε", οχι κατι σημαντικο μουσικα αλλα τουλαχιστον ανθρωπινα συγκινητικο.

Παντως αυτο που λεει ο Ζαγγογιαννης. Δεν ηταν 100% στα μυαλα του. Απο νεαρης ηλικιας. Ηταν μεγαλοαστος και παμπλουτος. Και εμεινε στην ψαθα. Χιππυς Ελληνας, με ολο διαμονες στα γραντ χοτελ της Ευρωπης.
Μαντεψτε απο τι ; Οχι δεν μοιρασε στους φτωχους.

Λοιπον καμμια συγκριση με Σαββοπουλο ακομα και σε αυτο, το κοινωνικο κομματι. Οπου δουλευε σερβιτορος και αχθοφορος, φτωχος νεος που εγκατελειψε τις σπουδες, και εμενε φιλοξενουμενος στην Αθηνα για να μοιρασει την μουσικη του στους κατεχοντες, στις αρχες.

Και να πω κατι προς αυτο που λεει ο Kosh.
Oτι ηταν σαφως καλυτερος στιχουργος απο συνθετης.
Δεν θα συμφωνησω και θα εξηγησω με απτο παραδειγμα απο την εμπειρια μου στο εξωτερικο.

Μου εχει τυχει να βαλω Σαββοπουλο να παιζει, και αιφνης η ομυγηρη να τσιμπαει, να τσιταρει. Τι ειναι αυτο ;
Και να αρχισει να ενδιαφερεται. Οταν τους λεω οτι υπαρχει και ποιηση πισω να θελουν να μαθουν περισσοτερα,.
Αυτο μου εχει συμβει μονο με Σαββοπουλο και Μικρουτσικο (οχι τα πρωτα τα πολιτικα τα υστερα με το Καββαδια)
Δεν εχει συνβει ουτε με Θεοδωρακη αν και τον γνωριζουν (συρτακι και ετσι) ουτε με Χατζιδακη ουτε καν με Ξαρχακο που η μουσικη του εχει κατι ονειρικο.
Ακουνε αλλα απο αποσταση.

Με Σαββοπουλο (και με Μικρουτσικο κυριως οταν ξεδινεται στο πιανο - ε δεν μπορει εκφραζεται η ποιηση) δεν υπαρχει αυτη η αποσταση, βλεπε απαθεια.

Ξαφνικα αναβουν οι αντενες.

Θυμαμαι επισης τους παρουσιαστες της εναρξης των Ολυμπιακων στην Αθηνα ! Οταν ειχε βγει ο Διονυσος (ετσι το ειπε καποιος) που δεν το ξεραν. Και ειχαν μεινει οι ανθρωποι με την δυναμη του Δυονυσιασμου του.

Οποτε και η μουσικη,.... μην πουμε οτι μουσικη του Σαββοπουλου παιχτηκε μεταλαγμενη απο βεντετες της πανευρωπαϊκης βαριετέ, και εγιανα σουξε απο Νταλιντα και Ντασσεν και χωρις να το ξερει κανεις και ηταν και οι χειροτερες (γιρταστικες) συνθεσεις του Διονυση ( Ντιρλαντα Καραγκιοζης)

Last edited:
Απλά παραθέτω τα λόγια ενός σπουδαίου κωμικού (Bill Hicks) τον οποίο έμαθα από μία εξίσου σπουδαία μπάντα (Tool) που samplaρανε αυτή την ατάκα του σε ένα κομμάτι τους. Νο translation needed...

“You see, I think drugs have done some good things for us. I really do. And if you don't believe drugs have done good things for us, do me a favor. Go home tonight. Take all your albums, all your tapes and all your CDs and burn them. 'Cause you know what, the musicians that made all that great music that's enhanced your lives throughout the years were rrreal fucking high on drugs. The Beatles were so fucking high they let Ringo sing a few tunes.”
Βλακείες λέει ο τύπος.

• Like
Reactions: Maestro
Βλακείες λέει ο τύπος.
Μα τελειως λεμε... Σε καποια φαση συνειδητοποιουν το πεπερασμενο της ζωης τους, πεφτουν στα ντρογκια γιατι εχουν λεφτα και μετα ζητουν εξηγησεις.

Ολοι οι σοβαροι μουσικοι που εχουν παρει ουσιες και εχουν παιξει με αυτες και μετα χωρις το λενε. Οταν ημασταν υπο επιρρηα νομιζαμε οτι παιζαμε παπαδες. Μετα οταν τα ξανακουγαμε καταλαβαιναμε οτι ηταν χαλια και προσπαθουσαμε νηφαλιοι.

Γιαυτο πεταχτηκαν και μουσικοι απο γκρουπ. Γιατι επαιρνανκαι δνε ξεραν τι καναν. Ενω κατεστρεφαν νομιζαν οτι εφτιαχναν.

Και οι κουρες για αυτο υπαρχουν. Αρκει να το κατανοησει καποιος και να μην ειναι επαρμενος οπως αυτος αυτου του γκρουπ.

Προσπαθώ να φανταστώ τι θα γράψει ο κόσμος χρόνια μετά για τον Νταλάρα :P

Κατι θετικο επισης ελπιζω, γιατι αν και δεν ειναι συνθετης στιχουργος εχει δωσει στιγμα στον Ελληνικο πολιτισμο.

Κοιτα και μεις εδω κατα 99% αποχαιρετηστηρια ευγνωμοσυνη εκφραζουμε. Ενας δυο ηρθαν να την πουν γιατι αισθανθηκαν "Ραφαηλιδιδες"
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

αγαπητε Κλαντελικ Ρατζερo τα γραφομενα σου ειναι σιγουρα υλικο για stand -up κοιταξε το
καλοπροαίρετα το λεω

αγαπητε Κλαντελικ Ρατζερo τα γραφομενα σου ειναι σιγουρα υλικο για stand -up κοιταξε το
καλοπροαίρετα το λεω
E αφου ειναι υλικο για stand -up τοσο το καλυτερο. Γιατι να το κοιταξω ; Να το εκμεταλευτω θα επρεπε να μου ευχηθεις.

:cool:

Να καταλάβω και να ασπαστώ πολλά καλά για τον Σαββόπουλο, ότι δεν είχε έπαρση όμως...
Πάντα το καταλάβαινα εξ αποστάσεως, μέχρι που στο άσχετο πολύ συγγενικό μου πρόσωπο μου το επιβεβσίωσε πολλάααα χρόνια πριν διότι "συνανστρεφόταν" συχνά μαζί του και σε βάθος περίπου 2 δεκαετιών λόγο επαγκέλματος. Μy 2 cents.

Στο "Μεταφοραι εκδρομαι" υπαρχει ΕΝΑ τραγουδι που ξεχωριζει. Τραγουδαρα που παιζει και στο φιλμ Αλντεμπαραν. Το Πρωτο: σκονη, πετρες, λασπη...
Ολα τα αλλα ειναι τραγουδακια πανω κατω.
....
Προσωπικά ξεχωρίζω και άλλα:
Κάλλιο μιας ώρας
Ανευ σημασίας
Σαν δυό πουλάκια
Τι μας λες
και το πανέξυπνο Μωρό μου

Να καταλάβω και να ασπαστώ πολλά καλά για τον Σαββόπουλο, ότι δεν είχε έπαρση όμως...
Πάντα το καταλάβαινα εξ αποστάσεως, μέχρι που στο άσχετο πολύ συγγενικό μου πρόσωπο μου το επιβεβσίωσε πολλάααα χρόνια πριν διότι "συνανστρεφόταν" συχνά μαζί του και σε βάθος περίπου 2 δεκαετιών λόγο επαγκέλματος. Μy 2 cents.
επαρση ? στις Σπετσες που κυκλοφορουσε συνεχεια τον χαιρετουσαν και γυριζε αλλου το κεφαλι του , στις συνεντευξεις ηταν ο καλος δασκαλος

Μια και ξαναπιαστηκε η κουβεντα ! Ντοκουμεντο που θα μεινει.

Πως ο Νιονιος ισωπεδωνει τον επαρσιμενο εν υπηρεσια κουλτουριαρη, που ενω τελειωνει τους ηλιθιους ιδεοληπτικους αφορισμους του, ο Νιονιος του ριχνει την αληθεια. "Εισαστε ενα ερειπιο". Ο υπερφλυαρος "υπηρεσιακος" της κουλτουρας (κινηματογραφο λεμε) ψιλοσαστιζει και δεν του μενει απο το να φουσκωνει και να ξεφουσκωνει. Τωρα ειναι και οι δυο στην αλλη πλευρα και με καποιον τροπο "γνωριζουν" και οι δυο.

Προφητικος ο Νιονιος.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Βρε συ Ζωρζ, αυτό εδώ έχει μείνει στην Ιστορία ως επικές τάπες του Ραφαηλίδη στον Σαββόπουλο, πολύ γνωστό μάλιστα το απόσπασμα.

Εσύ πως το είδες ανάποδα; Πρέπει να είσαι ο μόνος που έχω δει να το λέει.

Last edited:
Εγώ δεν μπορώ να πω πως είμαι και πολύ φανατικός του Σαββόπουλου, αλλά τον ακούω αρκετά εδώ και πολλά χρόνια. Ιδίως μετά τον θάνατό του, άρχισα από περιέργεια να ψάχνω λίγα περισσότερα πράγματα για αυτόν και να μαθαίνω λίγο πιο ''άγνωστα'' τραγούδια του. Από ότι έχω καταλάβει, ο Σαββόπουλος είχε ''στήσει'' την περσόνα του πάνω στο στυλ του Ιταλού Λούτσιο Ντάλλα (μούσι, γυαλιά, τιράντες κλπ.), άλλωστε το έχει πει και ο ίδιος πως ''Αυτό που λέμε Σαββόπουλος, δεν υπάρχει, είναι μια φιγούρα που χτίστηκε με τα χρόνια''. Λογικά χτίστηκε με τα χρόνια αλλά και με απόλυτη επιρροή από κάποιον άλλο καλλιτέχνη. Μάλιστα, όταν ο Ντάλλα ξυρίστηκε και κουρεύτηκε, ο Σαββόπουλος έκανε κατά γράμμα το ίδιο και από εκεί προέκυψε και το (ίσως πιο αποτυχημένο της καριέρας του) άλμπουμ ''Το Κούρεμα'', ως κάτι αντισυμβατικό, πιο ''επιθετικό'', ξεσυνηθίζοντάς μας από την μέχρι τότε εικόνα του κάπως απότομα. Όταν μετά από μερικά χρόνια ο Ντάλλα ξαναγύρισε στο παλιό του στυλ, ο Σαββόπουλος έκανε ξανά το ίδιο. Έχω ακούσει πως έχει κάνει και αρκετές ''λογοκλοπές'', κυρίως από τον Μπομπ Ντύλαν. Για παράδειγμα, το ''Wicked Messenger'', το είχε μεταφράσει ως ''Άγγελος Εξάγγελος'' και αρχικά το παρουσίασε ως δικό του, αλλά μετά από χρόνια είπε πως τελικά ήταν διασκευή. Υπάρχουν και πολλά ακόμη παραδείγματα, αλλά κυρίως τραγούδια γραμμένα με βάση/επιρροές από αντίστοιχα ξένα ή στίχους άλλων προσαρμοσμένους σε τραγούδια του (π.χ. ''Σε αυτόν τον τόπο όσοι αγαπούνε τρώνε βρώμικο ψωμί'') κλπ. Γενικά πάντως η κύρια ''πηγή'' από την οποία αντέγραφε/είχε επιρροή ήταν ο Μπομπ Ντύλαν, από τον οποίο έχει πάρει μέχρι και δηλώσεις και τις έχει κάνει στην Ελλάδα, χωρίς καν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της χώρας. Συνοψίζοντας, πιστεύω πως ο Σαββόπουλος ήταν ένας πολύ καλός καλλιτέχνης, από τα πρώτα 45ρια που έβγαλε το 1964-65 και το Φορτηγό το '66, μέχρι την ''Ρεζέρβα'', ίσως και - με το ζόρι - τα ''Τραπεζάκια έξω'', παρότι άρχισε ήδη από το '69 τις αντιγραφές και τις λογοκλοπές κατά ένα βαθμό. Το μετέπειτα έργο του, μετά το '83, πάνω κάτω, όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, ήταν είτε σχεδόν στο σύνολό του ψιλοαρπαχτές, είτε πολλές αντιγραφές/μεταφράσεις. Το μόνο που θεωρώ αξιόλογο από αυτόν μετά το '83, είναι το 2πλο LP ''Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι'' του 1987, ομώνυμο με την τότε εκπομπή του στην ΕΡΤ. Το άλμπουμ αυτό αποτελούνταν από συμμετοχές Ελλήνων καλλιτεχνών, και αυτό το έκανε αρκετά αξιόλογο. Από εκεί και πέρα, θεωρώ κάπως αξιόλογα και 2-3 τραγούδια του ''Χρονοποιού''. Όλο το υπόλοιπο έργο του της περιόδου 1983 - 1999, ήταν πέρα από ψιλοαρπαχτή και πολλές αντιγραφές στίχων, ποιημάτων, και λίγο απροσδιόριστο ως προς το στυλ που ήθελε να ακολουθήσει πια, με αποκορύφωμα ''Το Κούρεμα'' και το ''Μην πετάξεις τίποτα'', τα οποία ίσως ήταν τα πιο αποτυχημένα. Γενικά θεωρώ πως και ''Το Ξενοδοχείο'' (το οποίο είχε σχολιάσει και ο Τζίμης Πανούσης σε παράστασή του) δεν ήταν ιδιαίτερη επιτυχία, με διασκευές ξένων τραγουδιών (π.χ. Perfect Day - Lou Reed).

Τέλος, όσον αφορά την άποψη για το αν ο Σαββόπουλος είναι ροκ, συμφωνώ και εγώ πως δεν είναι, και ας ήθελε να ''πουλήσει'' κάπως αυτή την εικόνα. Θα τον κατέτασσα στους καλλιτέχνες του ''Νέου Κύματος'' που ξεκίνησε στα τέλη του '60 και ήταν ουσιαστικά το Ελληνικό (κυρίως ελαφρό) τραγούδι εκμοντερνισμένο, με αρκετές ξένες επιρροές/ήχους από αρκετά είδη μουσικής. Και αυτό έκανε ο Σαββόπουλος, παρουσίαζε το Ελληνικό τραγούδι σε μοντέρνες εκφάνσεις, προσαρμοσμένες ανάλογα με την εποχή/δεκαετία, με επιρροή από ξένους ήχους. Το μόνο τραγούδι του Σαββόπουλου σε όλη την καριέρα του, που θα χαρακτήριζα (κάπως) ροκ είναι ''Η Δημοσθένους Λέξις'' από το Βρώμικο Ψωμί του '72.

Το βίντεο από την παράσταση ''Με λένε Πόπη'' του Τζιμάκου στην οποία σχολιάζει την κυκλοφορία του άλμπουμ ''Το Ξενοδοχείο'':
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Υ.Γ. Αναφορικά με τον Πουλικάκο, ο οποίος αναφέρθηκε στις προηγούμενες σελίδες του θέματος, πιστεύω και εγώ πως το πιο αξιόλογο άλμπουμ του είναι το ''Μεταφοραί Εκδρομαί ο Μήτσος'', το οποίο μάλιστα αγόρασα προ ημερών σε ανατύπωση. Πράγματι το κορυφαίο τραγούδι του άλμπουμ είναι το ''Σκόνη, πέτρες, λάσπη'', το οποίο θεωρείται από πολλούς και γενικά από τα κορυφαία κομμάτια της Ελληνικής ροκ. Οι περισσότερες (αν όχι όλες) ηχογραφήσεις του άλμπουμ έχουν γίνει το '71 - '72, όταν ο Πουλίκας ήταν ακόμη με το συγκρότημα ''Εξαδάκτυλος''. Κανονικά το συγκρότημα θα έβγαζε τότε δικό του LP, και για αυτό έγιναν και οι ηχογραφήσεις, αλλά δεν έγινε ποτέ και τελικά τα τραγούδια (ΣΠΛ, Στο Σουπερμάρκετ, Κάλλιο μιας ώρας κ.α.) που είχαν ηχογραφηθεί και προορίζονταν για δίσκο του Εξαδάκτυλου, συν κάποια νέα συμπεριλήφθηκαν στο ''Μεταφοραί Εκδρομαί''. Θεωρώ αξιόλογη και την συμμετοχή του στο άλμπουμ ''Ελλαδέξ'' του Γιάννη Λογοθέτη ένα χρόνο πριν, το 1975, με τα - πολύ προχώ για την εποχή - τραγούδια ''Στα Γενέθλιά μου'' ''Πολύ ωραίο στυλ'' κ.α. Αν εξαιρέσουμε το άλμπουμ ''Crazy Love στου Ζωγράφου'' του 1979 και τα ''Αδέσποτα Σκυλιά'' του 2004, η μετέπειτα δισκογραφία του ήταν συλλογές με κομμάτια που προέρχονταν κυρίως από το ''Μεταφοραί Εκδρομαί'' η Live εμφανίσεις.

Ζητώ συγγνώμη από τους συμφορουμίτες για το μακροσκελές ποστ.

αυτά που γράφετε για τον Σαββόπουλο είναι δικές σας σκέψεις ή τις έχετε αντιγράψει απο το διαδίκτυο?

...Για παράδειγμα, το ''Wicked Messenger'', το είχε μεταφράσει ως ''Άγγελος Εξάγγελος'' και αρχικά το παρουσίασε ως δικό του, αλλά μετά από χρόνια είπε πως τελικά ήταν διασκευή. .
Μην πιστεύεις όλα όσα διαβάζεις ή ακούς
IMG_20260425_213347.jpgIMG_20260425_213352.jpg