Περι τελικων !!

Και μάλιστα στο αρχικό μου ποστ έγραψα αυτό: "Η εμπειρία όμως μου έχει δείξει, ότι ένας καλός τελικός μπορεί να μεταμορφώσει ένα σύστημα και να ξεδιπλώσει τις αρετές τόσο του προενισχυτή, όσο και του υπόλοιπου συστήματος"
Για να ξεδιπλώσει τις αρετές του προενισχυτή, εννοείται ´τι μιλάμε για προενισχυτή με αρετές!!! , αλλιώς θα αποκαλύψει περισσότερεςα δυναμίες.

Και μάλιστα στο αρχικό μου ποστ έγραψα αυτό: "Η εμπειρία όμως μου έχει δείξει, ότι ένας καλός τελικός μπορεί να μεταμορφώσει ένα σύστημα και να ξεδιπλώσει τις αρετές τόσο του προενισχυτή, όσο και του υπόλοιπου συστήματος"
Για να ξεδιπλώσει τις αρετές του προενισχυτή, εννοείται ´τι μιλάμε για προενισχυτή με αρετές!!! , αλλιώς θα αποκαλύψει περισσότερεςα δυναμίες.

Συμφωνώ με τον παραπάνω συλλογισμό. Εντούτοις, εφόσον μιλάμε για μια ηχητική αλυσίδα, θεωρώ ότι δεν έχει νόημα να αναλύουμε τόσο πολύ το μέγεθος της συνεισφοράς ενός πιο αδύναμου κρίκου στην συνολική ηχητική απόδοση.
Είναι σαν να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα, το φέρω ως πολύ ακραίο παράδειγμα για να μην παρεξηγηθούμε, εάν ένα ciquecento με λάστιχα ferrari θα πηγαίνει καλύτερα από μια ferrari μα λάστιχα ciquecento!

Συγνώμη αλλά ή ο συλλογισμός είναι λάθος ή κάτι άλλο θελεις να πείς.
Το κάθε κομμάτι της αλυσίδας είναι υπεύθυνο για κάποιο, διαφορετικό το καθ' ένα, ποσοστό για την απόδοση του συστήματος. Δηλαδή το κάθε κομμάτι δεν μπορεί με την απόδοσή του να αλλάξει το 100% της απόδοσης.
Δεν έχεις φυσικά αντίρρηση οτι η αλλαγή ηχείων επιφέρει πολλαπλάσια διαφορά στην απόδοση σε σχέση με τον ενισχυτή, την πηγή ή τα καλώδια κλπ.

Ισως να μην εκφράστηκα σωστά.

Αυτό που εννοώ είναι ότι σ ένα σύστημα αξιώσεων κατά την γνώμη μου δεν υπάρχουν προτεραιότητες και ποσοστά. Οποιοδήποτε κομμάτι της αλυσίδας μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα.

Ισως να μην εκφράστηκα σωστά.

Αυτό που εννοώ είναι ότι σ ένα σύστημα αξιώσεων κατά την γνώμη μου δεν υπάρχουν προτεραιότητες και ποσοστά. Οποιοδήποτε κομμάτι της αλυσίδας μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα.

Αυτό εννούσα οτι είναι λάθος. Ποτέ ένας, όχι σπουδαίος, απλά αξιοπρεπής και επαρκής ενισχυτής δεν μπορεί να φέρει απαίσιο αποτέλεσμα με ένα καλό ηχείο. Αντίθετα ένα μέτριο, χρωματισμένο, ανομοιογενές ηχείο σου δίνει εύκολα απεχθές αποτέλεσμα και με τον καλύτερο ενισχυτή πίσω του.

Αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα οι ολοκληρωμένοι ενισχυτές θα ήταν πρακτικά τελικοί με ένα ποτενσιόμετρο και έναν επιλογέα...
Ο προενισχυτής προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα από απλά έναν έλεγχο στην ένταση... :)

τι προσφερει? ενα ακομα σταδιο gain ειναι. τιποτα αλλο. ΤΙΠΟΤΑ.
εξαιρεση ελαχιστοι προ (ενας αυρε κλπ) εχουν πατενταρει διαφορετικο attenuation.
οι αλλοι ειναι ποτενσιομετρα/αντιστασεις ή μετασχηματιστες με σταδιο gain.

Αυτό εννούσα οτι είναι λάθος. Ποτέ ένας, όχι σπουδαίος, απλά αξιοπρεπής και επαρκής ενισχυτής δεν μπορεί να φέρει απαίσιο αποτέλεσμα με ένα καλό ηχείο. Αντίθετα ένα μέτριο, χρωματισμένο, ανομοιογενές ηχείο σου δίνει εύκολα απεχθές αποτέλεσμα και με τον καλύτερο ενισχυτή πίσω του.

γιατι κυριε Θεμη δεν μας λες την γνωμη σου για τους προ?

τι προσφερει? ενα ακομα σταδιο gain ειναι. τιποτα αλλο. ΤΙΠΟΤΑ.
εξαιρεση ελαχιστοι προ (ενας αυρε κλπ) εχουν πατενταρει διαφορετικο attenuation.
οι αλλοι ειναι ποτενσιομετρα/αντιστασεις ή μετασχηματιστες με σταδιο gain.

Βάλε λοιπόν παθητικό προ και περίμενε να οδηγήσεις σωστά τον τελικό έχοντας σαν πηγή κεφαλή MC+ phono + καλώδια.

Βάλε λοιπόν παθητικό προ και περίμενε να οδηγήσεις σωστά τον τελικό έχοντας σαν πηγή κεφαλή MC+ phono + καλώδια.

κοιτα το phono σου.

Νικο,αν επιτρεπεις,μια θεωρητικη ερωτηση

Εχεις ενα τελικο,με ευαισθησια εισοδου 4Vrms
αντισταση εισοδου 10Κ,χωρητικοτητα 400p

και μια πηγη με αντισταση εξοδου 1κ

Παιρνεις απο το -6db του μετασχημ. που αναφερεις.Θεωρεις οτι χρειαζεται προ η οχι?

Επισης,γνωριζεις τα χαρακτηριστικα των τυλιγματων του,για να εισαι σιγουρος,αν η απαντηση σου ειναι οχι?

Φιλικα
Χαιρετισμους
Σταυρος

Σταυρο εχεις δικιο (οπως παντα), καταλαβαινω τι λες, αλλα απο Stevens & Billington και πανω ποιοτικα συνηθως δεν υπαρχει προβλημα.
Με την ιδια λογικη ειναι σιγουρο οτι ο ενεργος θα σε βγαλει καθαρο σε δυσκολα τεριασματα?
(μην σου πω για το τρελοοοο τερι dared με ICE που απο το gain το volume δεν υπηρχε....)
(Θα ερθεις στο show?)

βαζω ξανά την υποθετική ερωτηση

Εχω μεγάλα -καλά ηχεία της τάξεως των 20.000 ευρώ πχ

και συστημα με
προ των 5.000 χιλιάδων και τελικό των 10.000

η στην 2η περίπτωση σύστημα με προ των 10 και τελικό των 5000

ποιό απο τα παραπάνω συστήματα θα μου δώσει καλύτερο ήχο????
και περισσότερη μουσική πληροφορία???

ποιός θα μου απαντήσει???

Τώρα για το θέμα των προ παθητικών ή μη

ακούω με πικάπ μέσα απο καλό phono stage και παθητικό line

ακούω με το ιδιο πικάπ το ιδιο phono stage αλλά με ενεργό line

πότε ακούω καλύτερα???

Νικο αυτο που θελω να πω,και το καταλαβες,ειναι οτι δεν υπαρχουν λυσεις πασπαρτου,ουτε το λεγομενο one size fits all.

Αλλη λυση στο attenuation θελει λαμπατος με 100κ εισοδο και ευαισθησια 1V,αλλη τελικος με ελαχιστο gain και ευαισθησια 8V,αλλη λυση οταν η εξοδος του dac ειναι αναιμικη και αλλη οταν βγαζει 10Vrms με αντισταση εξοδου 10ohm....

Τωρα κουβεντες περι ποσων και ποσοστων δεν κατεχω...:)

και συστημα με

πότε ακούω καλύτερα???

μιλάμε γιά μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου και όχι γιά έπιπλα.
Η κοστολόγηση ενός μηχανήματος δεν έχει καμιά σχέση με το τι συζητάμε εδώ μέσα.
Γνωστός κατασκευαστής ηχείου έχει δηλώσει ότι θα ήταν ευχαριστημένος να πουλούσε το ηχείο του 6000 και ευρωπαίοι ντήλερς του αντέκρουσαν ότι στις 6000 δεν θα το αγόραζε κανείς στη Γερμανία και έπρεπε να κοστολογηθεί 11000.

Σε ποιά από τις κατηγορίες που αναφέρεις θα ανήκει το συγκεκριμένο ηχείο?

και συστημα με

πότε ακούω καλύτερα???

περιμενεις απαντηση?