Περι τελικων !!

Ισως να μην εκφράστηκα σωστά.

Αυτό που εννοώ είναι ότι σ ένα σύστημα αξιώσεων κατά την γνώμη μου δεν υπάρχουν προτεραιότητες και ποσοστά. Οποιοδήποτε κομμάτι της αλυσίδας μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα.
Εκφράστηκες πάρα πολύ σωστά!! Λ.Σ.

Ισως να μην εκφράστηκα σωστά.

Αυτό που εννοώ είναι ότι σ ένα σύστημα αξιώσεων κατά την γνώμη μου δεν υπάρχουν προτεραιότητες και ποσοστά. Οποιοδήποτε κομμάτι της αλυσίδας μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα.

Συμφωνω.Στην πραγματικοτητα δεν υπαρχουν "καλες και κακες μοναδες",αλλα, καλα και κακα συστηματα.

Αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα οι ολοκληρωμένοι ενισχυτές θα ήταν πρακτικά τελικοί με ένα ποτενσιόμετρο και έναν επιλογέα...
Ο προενισχυτής προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα από απλά έναν έλεγχο στην ένταση... :)

Ενας παθητικος προενισχυτης αψογα ματσαρισμενος με τον τελικο που οδηγει,ειναι ενα "reference" το οποιο καλειται ενας active προενισχυτης να κερδισει.

Ενας παθητικος προενισχυτης αψογα ματσαρισμενος με τον τελικο που οδηγει,ειναι ενα "reference" το οποιο καλειται ενας active προενισχυτης να κερδισει.

πεστα ντε...

Αυτό εννούσα οτι είναι λάθος. Ποτέ ένας, όχι σπουδαίος, απλά αξιοπρεπής και επαρκής ενισχυτής δεν μπορεί να φέρει απαίσιο αποτέλεσμα με ένα καλό ηχείο. Αντίθετα ένα μέτριο, χρωματισμένο, ανομοιογενές ηχείο σου δίνει εύκολα απεχθές αποτέλεσμα και με τον καλύτερο ενισχυτή πίσω του.

Σε πρώτη ματιά διαφωνούμε αλλά κατά βάθος νομίζω ότι συμφωνούμε : )
Με μόνη διαφορά ότι εσείς βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο, ενώ εγώ μισοάδειο.

-bye-

τι προσφερει? ενα ακομα σταδιο gain ειναι. τιποτα αλλο. ΤΙΠΟΤΑ.

Δεν μιλάω απαραίτητα για gain αλλά για προσαρμογή της αντίστασης εξόδου.
Οπότε δεν μιλάμε απλά για ένα ποτενσιόμετρο αλλά για ένα σύστημα επιλογέα/μετασχηματιστή με πολλαπλά τυλίγματα.
Αρκετά πιο πολύπλοκο και πιο ακριβό από ένα ποτενσιόμετρο. :)

Δεν διαφωνώ. Αλλά όπως είπα και πιο πάνω, αν η αντίσταση εξόδου του προενισχυτή παίζει στα +-50kΩ, δεν πρόκειται ποτέ να έχεις έναν άψογα ματσαρισμένο προενισχυτή.
Και αυτό θα συμβεί αν χρησιμοποιείς μόνο ένα ποτενσιόμετρο για παθητικό προενισχυτή. -bye-

Δεν διαφωνώ. Αλλά όπως είπα και πιο πάνω, αν η αντίσταση εξόδου του προενισχυτή παίζει στα +-50kΩ, δεν πρόκειται ποτέ να έχεις έναν άψογα ματσαρισμένο προενισχυτή.
Και αυτό θα συμβεί αν χρησιμοποιείς μόνο ένα ποτενσιόμετρο για παθητικό προενισχυτή. -bye-

Γι αυτο εθεσα ως προθποθεση το σωστο ματσαρισμα με τον τελικο:a0210:

Εγώ ξεκίνησα με προ-τελικό Adcom πριν από πολλά-πολλά χρόνια. Ο "400" για προενισχυτής και ο "535" για τελικός. Όταν ψάχτηκα για αναβάθμιση δοκίμασα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρίας. Την μεγαλύτερη διαφορά έκανε η αντικατάσταση του "400" με τον "565". Η αλλαγή του τελικού με οποιοδήποτε μεαγλύτερο μοντέλο δεν έφερε διαφορά. Το πρόβλημα είναι (και παραμένει) ότι καλός προενισχυτής δεν γίνεται με λίγα χρήματα.
Τελικά το γύρισα σε ολοκληρωμένο.
Σήμερα που το ξαναγύρισα σε προ-τελικό βλέπω το ίδιο θέμα. Ο τελικός μου είναι καλύτερος από τον προενισχυτή... Και πάλι ο προενισχυτής πρέπει να φάει λεφτά αν είναι να αναβαθμιστώ.
Δηλαδή, η δικιά μου πείρα λέει: ακριβός προενισχυτής. Τελικούς βρίσκεις αρκετά αλούς με λιγότερα χρήματα.

Γι αυτο εθεσα ως προθποθεση το σωστο ματσαρισμα με τον τελικο:a0210:

Δεν είπα πουθενά ότι είμαι κατά των παθητικών... :smile:
Σε αυτό το post απάντησα, ότι δεν αρκεί ένα ποτενσιόμετρο για να φτιάξεις έναν προενισχυτή...

Απλά ο προενισχυτής μπορεί να είναι τόσο απλός, που να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος, μπορεί δηλαδή να είναι ένα ποτενσιόμετρο μόνο (παθητικός).

Απάντηση: Re: Περι τελικων !!

Εγώ ξεκίνησα με προ-τελικό Adcom πριν από πολλά-πολλά χρόνια. Ο "400" για προενισχυτής και ο "535" για τελικός. Όταν ψάχτηκα για αναβάθμιση δοκίμασα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρίας. Την μεγαλύτερη διαφορά έκανε η αντικατάσταση του "400" με τον "565". Η αλλαγή του τελικού με οποιοδήποτε μεαγλύτερο μοντέλο δεν έφερε διαφορά. Το πρόβλημα είναι (και παραμένει) ότι καλός προενισχυτής δεν γίνεται με λίγα χρήματα.
Τελικά το γύρισα σε ολοκληρωμένο.
Σήμερα που το ξαναγύρισα σε προ-τελικό βλέπω το ίδιο θέμα. Ο τελικός μου είναι καλύτερος από τον προενισχυτή... Και πάλι ο προενισχυτής πρέπει να φάει λεφτά αν είναι να αναβαθμιστώ.
Δηλαδή, η δικιά μου πείρα λέει: ακριβός προενισχυτής. Τελικούς βρίσκεις αρκετά αλούς με λιγότερα χρήματα.

Ενας ολικληρωμενος ειναι δυσκολο να ειναι ισαξιος ηχητικα απο ενα ξεχωριστο ζευγαρι ιδιας ισχυος, και να ειναι συγχρονως πολυ φθηνοτερος, λογω προφανων λογων;

Ενας καλός τελικός οφείλει να περνάει απαρατήρητος,να μην αφήνει την ηχητική του ταυτότητα στο σύστημα και τουλάχιστον να μην δημιουργεί άλλα προβλήματα (πχ ελλειπή οδήγησή).

Αν συμβαίνει το αντίθετο κάτι δεν πάει καλά.

Τον προ απο την άλλη τον διαλέγεις για την ηχητική του υπογραφή.

μιλάμε γιά μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου και όχι γιά έπιπλα.
Η κοστολόγηση ενός μηχανήματος δεν έχει καμιά σχέση με το τι συζητάμε εδώ μέσα.
Γνωστός κατασκευαστής ηχείου έχει δηλώσει ότι θα ήταν ευχαριστημένος να πουλούσε το ηχείο του 6000 και ευρωπαίοι ντήλερς του αντέκρουσαν ότι στις 6000 δεν θα το αγόραζε κανείς στη Γερμανία και έπρεπε να κοστολογηθεί 11000.

Σε ποιά από τις κατηγορίες που αναφέρεις θα ανήκει το συγκεκριμένο ηχείο?

Ευχαριστώ για την απάντηση σου....
Αλλά οταν λέω για ηχεία των τόσων χιλιάδων ευρώ δεν ασχολούμαι με σημερινά γυαλιστερά έπιπλα

Last edited:
Re: Απάντηση: Περι τελικων !!

Ενας καλός τελικός οφείλει να περνάει απαρατήρητος,να μην αφήνει την ηχητική του ταυτότητα στο σύστημα και τουλάχιστον να μην δημιουργεί άλλα προβλήματα (πχ ελλειπή οδήγησή).

Αν συμβαίνει το αντίθετο κάτι δεν πάει καλά.

Τον προ απο την άλλη τον διαλέγεις για την ηχητική του υπογραφή.

Τώρα τα μπλέξαμαι
μιλάς για τον ιδεατό τελικό......

Μπάς και μπορείς αυτό το αψογα ματσαρισμένος με τον τελικό
να μας το εξηγησεις????? με πιο πολλά λογάκια??????
καλό το reference που λές αλλά
δώσε οδηγίες του τι και πως θα γίνει αυτό???

Εγώ ακολουθώ άλλο δρόμο. επειδή συνήθως ένα καλό ζευγάρι ηχεία μπορεί να λάβει διενίσχυση, αποφάσισα να πάρω έναν ολοκληρωμένο με σχετικά χαμηλή ισχύ για να οδηγήσει τα πρίμα και έναν τελικό για τα μπάσα. Ετσσι πιστεύω ότι θα πετύχω καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα...

Μπάς και μπορείς αυτό το αψογα ματσαρισμένος με τον τελικό
να μας το εξηγησεις????? με πιο πολλά λογάκια??????
καλό το reference που λές αλλά
δώσε οδηγίες του τι και πως θα γίνει αυτό???

H αντισταση εισοδου του τελικου να ταιριαζει με αυτην της εξοδου του παθητικου,τα καλωδια ιντερκοννεκτ να ειναι οσο το δυνατον πιο κοντα και με την χαμηλοτερη δυνατη αντισταση και χωρητικοτητα.Οταν τηρηθουν αυτα ο παθητικος δυσκολα χανει.Χρησιμοποιουσα εναν audio synthesis για αρκετο διαστημα και το ειδα/ακουσα στην πραξη