Περί του προγράμματος της ΕΡΤ ο λόγος...

ΠρέπΡι Ξ· ΕΑ΀ Ξ½Ξ± δΡίχνΡι αποκλΡιστικά Ρλληνικό Ο€ΟΟŒΞ³ΟΞ±ΞΌΞ

• Total voters
    0
Συμφωνω μαζι σου και γι`αυτο και δεν θα γινω ποτε συνδρομητης σε κανένα καναλι/πλατφορμα.

Αλλά να υπαρχει και οριο. Για παραδειγμα δεν χρειαζεται να πληρωνω, γιατι την ΕΡΤ την πληρωνω, ωστε να δειχνει προγραμμα που εξυπηρετει τριτους.
Οπως ποδοσφαιρικους αγωνες που εξυπηρετουν τις ΠΑΕ, το στοιχημα και την αποδιοργανωση της νεολαιας. Ακομα και για την F1 που την παρακολουθω πανω απο μια εικοσαετια, οπως και τα MotoGP (εβλεπα και τα 125 οταν εδειχναν ολους τους αγωνες).
Ναι, ειναι θεαμα. Αλλά επειδη ομως δεν εξυπηρετει πρωτα εμενα ετσι θεωρω πως απλα δινουν τα χρηματα για να κανουν την δουλεια τους αλλοι.
Εβλεπα ομως και καλλιτεχνικο πατιναζ, και κολυμβηση και ολα τα αλλα που δεν εξυπηρετουν επιχειρησεις (ΠΑΕ), διαφημιστικες και εταιριες στοιχηματων.

Το εχω πει πολλακις. Ας δειξει πρωτα ολα τα αλλα και αν περισσευει χρονος και χρημα δειχνει και αυτα.

Πολύ απόλυτος είσαι. Δυστυχώς όλα τα θεάματα πληρώνονται. Το πατιναζ και η κολύμβηση δηλαδή είναι δωρεάν; Δεν δίνουν λεφτά στα κεντρικά της EBU ή\και στις εταιρίες παραγωγής που στέλνουν την εικόνα;

Τέλος πάντων, έχω και ένα δέκτη να ξεπακετάρω -bye-

ΥΓ. Επειδη αναφερθηκε η συμφωνικη της Βιεννης, και επειδη εχω παει... και ξερω πως ειναι. Καλυτερα να βλεπαμε την δικη μας, σε αμεση συγκριση.

Αυτό νομίζω ότι θα είναι παράπονο πολλών, που δεν μαγνητοσκοπούνται οι συναυλίες και οι όπερες στο Μέγαρο και στην Εθνική Λυρική (μπορούμε να σκεφτούμε και άλλες εκδηλώσεις, πχ σημαντικές θεατρικές παραστάσεις) για να προβάλλονται από την ΕΡΤ. Όπως γίνεται από πολλά ξένα κανάλια...

Αυτό νομίζω ότι θα είναι παράπονο πολλών, που δεν μαγνητοσκοπούνται οι συναυλίες και οι όπερες στο Μέγαρο και στην Εθνική Λυρική (μπορούμε να σκεφτούμε και άλλες εκδηλώσεις, πχ σημαντικές θεατρικές παραστάσεις) για να προβάλλονται από την ΕΡΤ. Όπως γίνεται από πολλά ξένα κανάλια...

Και να χάσει εισιτήρια το Μέγαρο; Άσε που και εκεί ιδιωτικά συμφέροντα υπάρχουν.

Τι εισιτήρια να χάσει, μιλάμε τώρα για συναυλίες που μπορεί να έχουν δοθεί χρόνια πριν (και φυσικά δεν λέω να είναι τσάμπα η μετάδοση, να πληρώνει κάποια δικαιώματα η ΕΡΤ). Απλά υπάρχει μία πολύ κακή νοοτροπία νομίζω σε αυτά τα θέματα. Ή κάτι σαν ταμπού, δεν ξέρω πως να το ερμηνεύσω αλλιώς...

Και εγώ θα ήθελα περισσότερη κλασσική. Πρέπει να φτάσει Μεγάλη Τετάρτη για να δούμε κάτι.

Είναι η νοοτροπία του Έλληνα που έχει συνδέσει αυτό το είδος μουσικής με κηδείες...

Υπάρχει ένα ελληνικό κανάλι που προβάλλει συχνά κλασική, όπερες, είναι η... Βουλή! (που αρκετοί θέλουν να κλείσει)

Νομίζω ότι κυριολεκτικά έχουμε τραβήξει απο τα μαλλιά το θέμα,όπως είπε κι ένας φίλος πιο πάνω. Η "αντιπαράθεση" στο forum και ο αριθμός περί της μίας ή της άλλης άποψης,δείχνει από μόνη της εάν θα πρέπει να δείξει η ΕΡΤ τη Φόρμουλα 1 ή οχι. Κι ενώ αυτή η αντίληψη περί πλειοψηφίας δεν είναι σωστή -η Δημόσια τηλεόραση δεν πρέπει να κινείται με γνώμονα τέτοια νοοτροπία- αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Εξάλλου είναι πολύ πιο δίκαιη νοοτροπία και σίγουρα "αγκαλιάζει" πολύ μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού,το ότι η ΕΡΤ πρέπει να δείχνει προγράμματα που να καλύπτουν όλο το φάσμα του κοινού,παρά να αφορίζουμε για το ότι δεν πρέπει να δείχνει το ένα ή το άλλος είδος προγράμματος. Καλώς ή κακώς το πρόγραμμα πρέπει να κατανεμηθεί ομότιμα,όπως εξάλλου επιτάσσει και μια δημοκρατική λογική- για παράδειγμα η όπερα αρέσει σε 500 χιλιάδες Έλληνες,το ποδόσφαιρο σε 3 εκατομμύρια...αυτό σημαίνει ότι η ΕΡΤ θα δείξει ποδόσφαιρο π.χ 5 ώρες την εβδομάδα,ενώ όπερα 1 ώρα. Μη δυσκολεύουμε με το ζόρι απλά πράγματα που εντάσσονται στην κοινή λογική!

Εδω σε ντοκυμαντερ που δειχνει η ΕΡΤ δεν εχει γινει μεταγλωττισμος. Που μιλαμε για εναν αφηγητη...
Πιο παλια ειχε πιο πολλες μεταγλωττισμενες εκπομπες.
Ενα ιδιωτικο καναλι ειχε τον Αστυνομο Ρεξ. Πετυχημενη σειρα και πετυχημενη μεταγλωττιση, οχι τελεια αλλά πετυχημενη. Την οποια εκπομπη παρακολουθησα οτι παιζεται ακομα στην Αυστρια (για να μην λεμε οτι μονο εδω παιζουν αρχαιολογιες).
Δηλαδη χαθηκε ο κοσμος να δωσουν μερικα ευρω για μεταγλωττιση;
Αλλά αμα βλεπεις οτι πρωτο θεμα ειναι το οτι θα δειξει F1 και CL τοτε κρατα μικρο καλαθι.

Και στο κάτω κάτω σε τρία κανάλια μπορούν να βάλουν ό,τι πρόγραμμα θέλουν (α, να μην ξεχνάμε βέβαια ότι είχε και τρία ακόμα, τα ψηφιακά της ΕΡΤ Digital που για λόγους που δεν πολυκατάλαβα - κάτι για κόστη θυμάμαι να λένε, αστειότητες λέω εγώ - τελικά τα έκλεισε όταν άλλες δημόσιες τηλεοράσεις ανοίγουν εξειδικευμένα κανάλια). Όλα χωρούν αν θέλουν...

Εδω σε ντοκυμαντερ που δειχνει η ΕΡΤ δεν εχει γινει μεταγλωττισμος. Που μιλαμε για εναν αφηγητη...
Πιο παλια ειχε πιο πολλες μεταγλωττισμενες εκπομπες.
Ενα ιδιωτικο καναλι ειχε τον Αστυνομο Ρεξ, την οποια εκπομπη παρακολουθησα οτι παιζεται ακομα στην Αυστρια (για να μην λεμε οτι μονο εδω παιζουν αρχαιολογιες).
Δηλαδη χαθηκε ο κοσμος να δωσουν μερικα ευρω για μεταγλωττιση;
Αλλά αμα βλεπεις οτι πρωτο θεμα ειναι το οτι θα δειξει F1 και CL τοτε κρατα μικρο καλαθι.

Δεν έχεις καθόλου άδικο στα συγκεκριμένα, αλλά δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι η F1 και το CL που δεν κάνει ταυτόχρονα επενδύσεις σε άλλα προγράμματα, σε μεταγλωττίσεις, σε νέες ελληνικές σειρές, σε ελληνικά ντοκιμαντέρ, σε συνεργασίες με άλλες τηλεοράσεις για ταινίες, κλπ. Δε νομίζω ότι πριν από 20 ή και 30 χρόνια που είχε τέτοιες δημουργίες, ήταν πλουσιότερη η ΕΡΤ (ενώ και F1 έδειχνε, και ποδοσφαιρικούς αγώνες).

Τα δύο τελευταία χρόνια είχε 50-60 εκατομμύρια πλεόνεσμα. Που το επένδυσε η διοίκηση; Πουθενά, ούτε σε πρόγραμμα, ούτε εξοπλισμό, ούτε στην επέκταση της επίγειας ψηφιακής. Το άφησε όπως ήταν έρμαιο στις αρπακτικές διαθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών...

Last edited:
Το πρόβλημα με τις μεταγλωττίσεις ντοκιμαντέρ είναι η μετάφραση. Έχω ακούσει τόσα τεράστια λάθη όλα αυτά τα χρόνια που δεν τις εμπιστεύομαι καθόλου.

Το λογικότερο είναι αυτό που είπε ο sotos νομίζω: μεταγλώττιση αλλα και δεύτερο κανάλι ήχου με την πρωτότυπη γλώσσα.

Αυτή είναι η δικιά σου άποψη. Εξάλλου δεν υπάρχει ούτε μία από τις δημόσιες ευρωπαϊκές τηλεοράσεις που γνωρίζω και παρακολουθώ που να έχει αποκλειστικά δικό της πρόγραμμα. Ούτε το BBC δεν έχει αποκλειστικά δικό του πρόγραμμα, ούτε τα μεγάλα γερμανικά κανάλια ZDF και Das Erste, ούτε τα γαλλικά France 2, France 3, ούτε η RAI, ούτε η TVE, ούτε η αυστριακή ORF. Τηλεοράσεις (όπως το BBC ή τα γερμανικά και γαλλικά κανάλια) που σίγουρα θα είχαν τη δυνατότητα (στηριζόμενες και από τους προϋπολογισμούς τους) να είχαν αποκλειστικά δικές τους παραγωγές αν ήθελαν...

Σκέψου όμως μόνο αυτό, αν θα μπορούσε η ΕΡΤ στα πλαίσια που την βάζεις, να μεταδίδει Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Κύπελλο, οποιαδήποτε άλλη αθλητική οργάνωση δεν είχε η ίδια την παραγωγή. Ούτε καν την... Eurovision! (καλά, αυτό μπορεί να μην ήταν και τόσο κακό!). Εκτός τώρα κι αν οι έλληνες τηλεθεατές θα έπρεπε να παρακολουθούν όλα αυτά από ιδιωτικά ή συνδρομητικά κανάλια. Τελικά όμως τι πρόγραμμα θα είχε η ΕΡΤ; Θα έφτανε για ένα κανάλι;

Θα μπορούσε, γιατί αυτά είναι μέσω EBU. Και οι ολυμπιακοί, και η eurovision, και τα μεγάλα αθλητικά ποδοσφαιρικά γεγονότα (όπως mundial).
Δεν υπάρχει θέμα εκεί, αφού οι παραγωγές της EBU είναι και μερικώς παραγωγές της ΕΡΤ.

Για τα υπόλοιπα κανάλια που αναφέρεις, δεν έχω πετύχει ποτέ κάτι που δεν είναι στην γλώσσα τους. Σίγουρα έχουν ταινίες (μεταγλωττισμένες), και μερικά αθλητικά. Σειρές δεν θυμάμαι να έχω πετύχει.

Θα μπορούσε, γιατί αυτά είναι μέσω EBU. Και οι ολυμπιακοί, και η eurovision, και τα μεγάλα αθλητικά ποδοσφαιρικά γεγονότα (όπως mundial).
Δεν υπάρχει θέμα εκεί, αφού οι παραγωγές της EBU είναι και μερικώς παραγωγές της ΕΡΤ.

Για τα υπόλοιπα κανάλια που αναφέρεις, δεν έχω πετύχει ποτέ κάτι που δεν είναι στην γλώσσα τους. Σίγουρα έχουν ταινίες (μεταγλωττισμένες), και μερικά αθλητικά. Σειρές δεν θυμάμαι να έχω πετύχει.

Έχεις κάπως περίεργη θέση τελικά για το τι είναι εσωτερική παραγωγή και τι όχι. Δηλαδή, η μεταγλώττιση είναι που κάνει μία παραγωγή εσωτερική ή το περιεχόμενο που παίρνει η ΕΡΤ από την EBU, επειδή είναι μέλος της; Με αυτή τη λογική και τα γερμανικά προϊόντα είναι και... ελληνικά, αφού όλοι είμαστε μέλη της ΕΕ!

Φυσικά και οι περισσότερες εκπομπές των καναλιών αυτών είναι στη γλώσσα τους (υπάρχουν και εξαιρέσεις), αφού φαίνεται ότι προτιμούν τις μεταγλωττίσεις, χωρίς όμως να σημαίνει αυτό ότι και η παραγωγή είναι πάντα δικιά τους...

Last edited:
Re: Απάντηση: Περί του προγράμματος της ΕΡΤ ο λόγος...

Διαφωνώ στο ότι δεν πρέπει να μας αφορά το πόσο μας κοστίζει η ΕΡΤ,τα νοσοκομεία και κάθε δημόσια υπηρεσία γιατί εμείς τα χρηματοδοτούμε.

Δεν είπε κανένας να τα κλείσουμε αν δεν είναι κερδοφόρα. Αλλά μην φτάσουμε και στο άλλο άκρο να δικαιολογούμε τους παχυλούς μισθούς ατόμων που δεν κάνουν τίποτα σε μερικές δημόσιες υπηρεσίες, τα εκατομμύρια ευρώ που παίρνουν οι παρουσιαστές στην ΕΡΤ.

Οι οργανισμοί αυτοί έχουν ανάγκη ύπαρξης(τώρα το αν πρέπει να είναι δημόσιοι ή όχι είναι άλλη ιστορία) αλλά πρέπει να ελέγχονται.
Σωστό είναι αυτό, αλλά δεν εννοούσα αυτό. Εννοούσα το προιόν που προσφέρει ο κρατικός φορέας. Σαφώς και πρέπει να ελέγχονται τα οικονομικά του οργανισμού (μισθοί, διαχείριση), αλλά δεν πρέπει να κρίνεται η προσφορά ενός κρατικού οργανισμού ανάλογα με το πόσο κοστίζει. Δηλαδή δεν πρέπει να κόβονται φάρμακα και εξετάσεις σε ένα νοσοκομείο γιατί είναι ακριβά. Ομοίως η ΕΡΤ έχει κάποια αποστολή σε ποιότητα, ενημέρωση, αλλά και ψυχαγωγία. Δεν μπορεί το βασικό κριτήριο για ένα πρόγραμμα να είναι το πόσο κοστίζει.
Αλλά και με καθαρά εμπορικά κριτήρια αν το πάρουμε, συρρίκνωση προγράμματος λόγω κόστους σημαίνει εκτός από την μη μετρήσιμη παράμετρο της πτώσης της ποιότητας, σημαίνει και μετρήσιμη πτώση τηλεθέασης, διαφημίσεων κτλ. Άρα χρειάζεται μετά μεγαλύτερη συρρίκνωση, και στο τέλος κλείσιμο. Προγράμματα με μεγάλη τηλεθέαση όπως τα αθλητικά (άσχετα αν αρέσουν σε κάποιους), είναι ακριβά γιατί φέρνουν και πολλές διαφημίσεις και τα βγάζουν τα λεφτά τους.

Έχεις κάπως περίεργη θέση τελικά για το τι είναι εσωτερική παραγωγή και τι όχι. Δηλαδή, η μεταγλώττιση είναι που κάνει μία παραγωγή εσωτερική ή το περιεχόμενο που παίρνει η ΕΡΤ από την EBU, επειδή είναι μέλος της; Με αυτή τη λογική και τα γερμανικά προϊόντα είναι και... ελληνικά, αφού όλοι είμαστε μέλη της ΕΕ!

Φυσικά και οι περισσότερες εκπομπές των καναλιών αυτών είναι στη γλώσσα τους (υπάρχουν και εξαιρέσεις), αφού φαίνεται ότι προτιμούν τις μεταγλωττίσεις, χωρίς όμως να σημαίνει αυτό ότι και η παραγωγή είναι πάντα δικιά τους...

Δεν είναι περίεργη η θέση. Η EBU είναι ο σύνδεσμος των κρατικών τηλεοράσεων πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Όλες οι παραγωγές της είναι και παραγωγές όλων των κρατικών τηλεοράσεων που την απαρτίζουν. Αν έχεις προσέξει, οι παραγωγές της EBU μεταδίδονται μόνο από κρατικούς φορείς στις χώρες που ο κρατικός φορέας είναι μέλος της EBU. Εγώ δεν βλέπω κάποια αντίφαση.

Προγράμματα με μεγάλη τηλεθέαση όπως τα αθλητικά (άσχετα αν αρέσουν σε κάποιους), είναι ακριβά γιατί φέρνουν και πολλές διαφημίσεις και τα βγάζουν τα λεφτά τους.

Η τηλεθέαση, δεν είναι κριτήριο επιλογής προγράμματος. Τα αθλητικά δεν βγάζουν τα λεφτά τους, και για αυτό σιγά σιγά εξαφανίζονται από τα ιδιωτικά. Αν η F1 τα έβγαζε τα λεφτά της, δεν θα την παράταγε ο άλφα.

Επειδή τόσες αναρτήσεις έστειλαν την μπάλα στην εξέδρα, θυμίζω τα αρχικά ερωτήματα:

α) Γιατί F1 ενώ κάνει χαμηλά νούμερα και στοιχίζει 3 εκ ευρώ (που δεν θα τα βγάλει για όσους ασχολούνται με τηλεθεάσεις).
β) Ποια είναι η εταιρία μεσάζοντας; Η offshore που πουλά και στον ΟΤΕ;

Μήπως οι γνωριμίες έρχονται να καλύψουν τίποτα χασούρες;

Last edited by a moderator:
Δεν είναι περίεργη η θέση. Η EBU είναι ο σύνδεσμος των κρατικών τηλεοράσεων πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Όλες οι παραγωγές της είναι και παραγωγές όλων των κρατικών τηλεοράσεων που την απαρτίζουν. Αν έχεις προσέξει, οι παραγωγές της EBU μεταδίδονται μόνο από κρατικούς φορείς στις χώρες που ο κρατικός φορέας είναι μέλος της EBU. Εγώ δεν βλέπω κάποια αντίφαση.

Η τηλεθέαση, δεν είναι κριτήριο επιλογής προγράμματος. Τα αθλητικά δεν βγάζουν τα λεφτά τους, και για αυτό σιγά σιγά εξαφανίζονται από τα ιδιωτικά. Αν η F1 τα έβγαζε τα λεφτά της, δεν θα την παράταγε ο άλφα.

Επειδή τόσες αναρτήσεις έστειλαν την μπάλα στην εξέδρα, θυμίζω τα αρχικά ερωτήματα:

α) Γιατί F1 ενώ κάνει χαμηλά νούμερα και στοιχίζει 3 εκ ευρώ (που δεν θα τα βγάλει για όσους ασχολούνται με τηλεθεάσεις).
β) Ποια είναι η εταιρία μεσάζοντας; Η offshore που πουλά και στον ΟΤΕ;

Μήπως οι γνωριμίες έρχονται να καλύψουν τίποτα χασούρες;

Τα ιδιωτικά δεν έχουν ρευστότητα για να μπορούν να τα αγοράσουν. Αυτός είναι ο κύριος λόγος.

Όταν δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει, δεν πέφτει η τιμή; Ας πάει μισό εκατομμύριο η τριετία. Αυτά τα πράγματα, γίνονται με πλειοδοσία. Αυτός που προσφέρει περισσότερα το παίρνει. Τι δουλεία έχει η ΕΡΤ να στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και να κρατά αδικαιολόγητα υψηλά τις τιμές; Γιατί αυτό κάνει.