Περί του προγράμματος της ΕΡΤ ο λόγος...

ΠρέπΡι Ξ· ΕΑ΀ Ξ½Ξ± δΡίχνΡι αποκλΡιστικά Ρλληνικό Ο€ΟΟŒΞ³ΟΞ±ΞΌΞ

• Total voters
    0
Δηλαδή τόσα χρόνια που δεν μετέδιδε η ΕΡΤ την F1, αλλά τα ιδιωτικά, οι τιμές ήταν χαμηλά και γι αυτό έπαιρναν τα δικαιώματα, ενώ τώρα ξαφνικά παρατηρήθηκε στρέβλωση της αγοράς επειδή τα πήρε η ΕΡΤ; Ποιο άλλο κανάλι τα διεκδίκησε δηλαδή, άκουσες τίποτα; Μήπως δεν έχεις παρατηρήσει ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί δεν επενδύουν πουθενά αυτή την περίοδο, παρά μόνο στα βασικά, ίσα ίσα για να υπάρχουν;

Έτσι κι αλλιώς πάντως, τα δικαιώματα μετάδοσης της F1 φαίνεται να είναι ακόμα στον αέρα, μετά τις επιφυλάξεις του Σίμου στο προχθεσινό ΔΣ για το κόστος σε συνάρτηση με τα μειωμένα έσοδα της ΕΡΤ (λόγω της υφαρπαγής του 25% για τη ΛΑΓΗΕ).

Last edited:
Φυσικά. Γιατί αν δεν τα έπαιρνε η ΕΡΤ, θα έπεφτε η τιμή. Από την στιγμή που τα χρήματα της F1 δεν βγαίνουν από την διαφήμιση, τα 3 εκ είναι ουτοπικά. Όχι επειδή η ΕΡΤ έχει χρήματα, να τα σκορπά έτσι.

Επίσης το "μειωμένα έσοδα" της ΕΡΤ σηκώνει πολύ κουβέντα. Η ΕΡΤ το 2012 είχε κύκλο εργασιών κατά 40 εκ μεγαλύτερο *όλων* των ιδιωτικών καναλιών *αθροιστικά*.

Last edited:
Καλά κατάλαβα, φαίνεται βλέπεις πολλές διαφημίσεις με τον Τσάμπα! :BDGBGDB55:

Καλά κατάλαβες. Και έχω νεύρα, επειδή οι διαφημίσεις δεν με αφήνουν να δω το μιούζικαλ που πήρε πρόσφατα τα πολλά όσκαρ, αυτό με την Χαθαγουέι, τον Τζάκμαν, κλπ.
Ξέρεις αυτό με την υπόθεση όπου ο κύριος φως νερό τηλέφωνο και ο κανακάρης με τις offshore ακόμα και τώρα μασάνε κρατικό χρήμα, αλλά θα τους αφήσουμε αρκεί να δούμε τα παρδαλά μονοθέσια να ρίχνουν τις γυροβολιές τους στην πίστα. :BDGBGDB55:

Καπου πιο πισω αναφερθηκε η απορια του για ποιον λογο εκλεισε η ΕΡΤ τα υπολοιπα της καναλια.

Μα φυσικα επειδη δεν εξυπηρετουν τα συμφεροντα τριτων. Με το ενα καναλι να δειχνει (πραγματικο) αθλητισμο τι περιμενεις;
Το θεμα ειναι να στηριχτει ο βομβαρδισμος. Αγωνες που εξυπηρετουν επιχειρησεις, τριτων.

Ποιος είναι ο "πραγματικός αθλητισμός" δηλαδή; Γιατί λίγο πολύ όλα τα αθλήματα έχουν ξεφύγει από τον ρομαντισμό του ερασιτεχνισμού.

Η τηλεθέαση, δεν είναι κριτήριο επιλογής προγράμματος. Τα αθλητικά δεν βγάζουν τα λεφτά τους, και για αυτό σιγά σιγά εξαφανίζονται από τα ιδιωτικά. Αν η F1 τα έβγαζε τα λεφτά της, δεν θα την παράταγε ο άλφα.

Επειδή τόσες αναρτήσεις έστειλαν την μπάλα στην εξέδρα, θυμίζω τα αρχικά ερωτήματα:

α) Γιατί F1 ενώ κάνει χαμηλά νούμερα και στοιχίζει 3 εκ ευρώ (που δεν θα τα βγάλει για όσους ασχολούνται με τηλεθεάσεις).
β) Ποια είναι η εταιρία μεσάζοντας; Η offshore που πουλά και στον ΟΤΕ;

Μήπως οι γνωριμίες έρχονται να καλύψουν τίποτα χασούρες;
Αν η τηλεθέαση και οι διαφημίσεις που συνεπάγονται δεν ήταν κριτήριο επιλογής προγράμματος, τότε κανένα κανάλι δεν θα αναλάμβανε να εντάξει αθλητικές μεταδόσεις στο πρόγραμμα του. Δηλαδή δεν θα υπήρχαν αθλητικές μεταδόσεις. Αφού υπάρχουν σημαίνει ότι συμφέρουν οικονομικά. Η F1 κρίνεται αν κατάλαβα από την τηλεθέαση που σε ορισμένους αγώνες κρίνεται μικρή. Το δευτερόλεπτο διαφημιστικού χρόνου όμως γνωρίζουμε πόσο κοστίζει σε έναν αγώνα, αν αλλάζει από αγώνα σε αγώνα, και τι έσοδα γενικά φέρνει σε ένα κανάλι; Και σε όλους τους αγώνες ο ίδιος αριθμός διαφημίσεων μπαίνει. Εκτός αν τα κανάλια που έχουν αθλητικές μεταδόσεις το κάνουν μόνο για φιλανθρωπικούς λόγους και για διάθεση προσφοράς.
Απλά πρέπει να δώσουν πολλά λεφτά τα κανάλια για να πληρώσουν τα δικαιώματα. Τα οποία θα βγάλουν αργότερα. Αλλά δεν έχουν για να τα δώσουν. Είναι η ίδια λογική με την εταιρία που ξέρει ότι πρέπει να κάνει επενδύσεις για να αναπτυχθεί και να κερδίσει, αλλά λόγω ελλείψεως χρημάτων δεν μπορεί να την κάνει. Δεν σημαίνει ότι αν μπορούσε να την κάνει δεν θα κέρδιζε.
Όσο για το γήπεδο και την εξέδρα, δεν ξέρω ποιος ορίζει ποιο είναι το γήπεδο και ποια η εξέδρα. Δεν ξέρω δηλαδή ποιος ορίζει τους κανόνες της κουβέντας. Μόνο οι διαχειριστές έχουν αυτό το δικαίωμα.
Απαντάω επί προσωπικού γιατί το σχόλιο για εξέδρα γράφτηκε μετά από quote σε δικό μου μήνυμα. Αν δεν με αφορά, εντάξει, δικό μου λάθος.

Δεν είναι το θέμα επί προσωπικού, τυχαία είναι η χρήση της έκφρασης η μπάλα στην εξέδρα, επειδή ξεκινήσαμε να συζητάμε σκανδαλάκι, και φτάσαμε να αναλύουμε τον ιδρυτικό σκοπό της ΕΡΤ.

Το ότι η F1 δεν φέρνει τα χρήματα που κοστίζει, είναι γεγονός. Και γενικά, όλα τα αθλητικά γεγονότα δεν μπορούν πλέον να βγάλουν τα έξοδά τους μόνο από την διαφήμιση, και για αυτό σιγά σιγά μετακομίζουν σε συνδρομητικές πλατφόρμες.

Νομίζεις ότι είναι γεγονός, το ότι μπήκε σφήνα η ΕΡΤ δεν σημαίνει ότι ο Alpha δε διεκδικεί ακόμη το προϊόν και φυσικά δεν νομίζω ότι το κάνει από βίτσιο. Για την τηλεθέαση σου έγραψα κάτι και βολικά το προσπέρασες, οι ώρες μετάδοσης είναι τέτοιες που προφανώς δεν μπορεί να πιάσει 30αρια. Παρόλα αυτά αυτό που μετράει είναι το μερίδιο και η δυναμική στις ηλικίες (και στα δημογραφικά) φιλέτο για τους διαφημιστές και εκεί η F1 δεν παίζεται. Όσο για την off-shore που αποκαλείς, τι ρωτάς αφού έχει γραφτεί; Ούτε offshore είναι ούτε τίποτα παραπάνω από μια διαφημιστική, από τις γνωστές της αγοράς. Τόση αγωνία να λασπολογήσεις;

Έχεις δει τηλεθεάσεις; Αυτό που εσύ αποκαλείς δυναμική στις ηλικίες είναι τα ποσοστά που έδωσα. Σπάνιο το μέχρι 20% στις ηλικίες 15-45, και αυτό επί των ανοικτών δεκτών. Στο σύνολο τα καλύτερα νούμερα δεν ήταν ποτέ διψήφια. Τα δεδομένα η Nielsen τα έχει ανοικτά, και επίσης είναι δεκάδες τα άρθρα για πτώση της τηλεθέασης της F1 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσο για την λασπολογία, και αφού είναι όλα γνωστά, ποια είναι η εταιρία; Είναι η ίδια που σχετίζεται με την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την λοιπές κρατικές;

Η Φόρμουλα 1, το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας αγωνιστικών μονοθέσιων αυτοκινήτων, έκλεισε για τα επόμενα δύο χρόνια στη δημόσια τηλεόραση. Η συμφωνία επικυρώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε. και προβλέπει τη μετάδοση των 19 αγώνων της χρονιάς από την ΕΤ1, για πρώτη φορά και σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας (High Definition) από ελεύθερο κανάλι.

Οι Ελληνες φίλοι της Φόρμουλα 1 θα δίνουν ραντεβού τις Κυριακές από τις 2-5 μ.μ. Η πρώτη ώρα θα είναι αφιερωμένη στα δοκιμαστικά της προηγούμενης ημέρας, αλλά και σε ρεπορτάζ ή δηλώσεις των διάσημων οδηγών, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθεί η δράση. Η αρχή θα γίνει την Κυριακή με το πρώτο Grand Prix της σεζόν από την Αυστραλία, το οποίο θα προβληθεί σε μαγνητοσκόπηση.

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας προβλέπουν καταβολή μετρητών 120.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή 240.000 συνολικά. Το υπόλοιπο μέρος θα καλυφθεί με διαφημιστικό χρόνο αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που παραχώρησε η ΕΡΤ στην εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος.

Η μορφή της εν λόγω συναλλαγής δείχνει το δρόμο και για άλλα γεγονότα, αθλητικά, πολιτιστικά κ.λπ., που ενδεχομένως θελήσει να προβάλει η δημόσια τηλεόραση. Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πλέον θα γίνεται επί τη βάσει προσφοράς διαφημιστικού χρόνου, καθώς το ρευστό δεν περισσεύει όπως άλλοτε.

www.enet.gr

Τώρα άμα ρωτήσω τι περίεργες συμφωνίες είναι αυτές, και τι θα γίνει με τον ΦΠΑ, θα με πείτε κακό...

Δεν ανησυχώ, ξέρω όπου υπάρχει μεσάζοντας τι μπήκε να κάνει. Πάρτι.

Οι καιροί αλλάξανε και τα πάρτυ κοπήκανε! Απλά το δημόσιο πλέον κινήται πλέον όπως οι ιδιώτες! Ο μεσάζοντας που λες ότι μπήκε απλά βρήκε και εξασφάλισε και τις διαφημίσεις χωρίς να αναγκαστεί η ΕΡΤ να βρει διαφημιστές αργότερα! Εσύ τι θα προτιμούσες; Να αγοράσεις κάτι με 100 και μετά να ψάξεις να βρεις διαφημίσεις για να πάρεις πίσω τα χρήματά σου; ή αυτό το κάτι να το αγοράσεις 10 μόνο από τον έμπορο με τη προϋπόθεση να σου παρέχει το 90% των διαφημίσεων κι εσύ να ψάξεις μόνο για το 10%;

Εγώ τι θα έκανα:

α) Θα κοίταζα πόσο πήρε την F1 πέρυσι ο Άλφα. Ξέρουμε;
β) Θα κοίταζα πόσα δίνει ο ΟΤΕ για την F1. Ξέρουμε;
γ) Θα κοίταζα πόσο αγόρασε ο μεσάζοντας. Ξέρουμε;

Θα έβαζα άνω όριο για την δαπάνη της F1, το χαμηλότερο των α), β) γ).

Θα εξέταζα στην ζώνη που θα παίζουν οι αγώνες, τι έσοδα έχω από τις διαφημίσεις, και θα έκανα εκτίμηση των εσόδων.

Και θα έβγαζα το πόσο μπορεί να κοστίσει η F1. Και θα αγόραζα σε αυτή την τιμή. Αν ήταν χαμηλή για τον μεσάζοντα, δεν πειράζει καλή καρδιά, θα το ξανάβλεπα του χρόνου.
Αυτή την στιγμή έχουμε ένα κόστος 1,4 εκ το χρόνο. Πόσο είναι αυτό σε σχέση με το πόσο αγοράζουν οι υπόλοιποι;

Όποιος ξέρει τα σχετικά ποσά, ας τα γράψει. Επίσης, για τι διάρκεια διαφημιστικού χρόνου μιλάμε;

Όταν πας να ψωνίσεις στη λαϊκή να αγοράσεις μήλα, κοιτάς πόσο τα αγόρασαν οι άλλοι ή πόσο στα πουλάνε; Ή μήπως επειδή κάποιος τα αγόρασε ποιο φθηνά από σένα τη προηγούμενη εβδομάδα, αυτήν την εβδομάδα δεν θα αγόραζες καθόλου και θα γυρνούσες σπίτι χωρίς μήλα;

Ξεκινάς με την παραδοχή ότι χρειάζομαι μήλα. Αυτό δεν ισχύει. Δεν χρειάζομαι οπωσδήποτε μήλα, έχω ήδη του κόσμου τα φρούτα. Αν ήθελα να αγοράσω π.χ. σήμερα 2ο ζευγάρι παντόφλες για την παραλία, προφανώς και θα ψάξω πόσο έκαναν την προηγούμενη βδομάδα. Και την πιο προηγούμενη. Και το αν θα τις πάρω τώρα, θα εξαρτηθεί από τον αν με συμφέρει. Στο κάτω κάτω έχω ήδη παντόφλες, και το καλοκαίρι είναι και λιγάκι μακριά...

Και επειδή η ΕΡΤ σκορπά το δικό μου χρήμα, εγώ θέλω να μάθω σε 1η φάση πόσο κάνει στην "πιάτσα", και πόσο αγόρασε η ΕΡΤ. Για το αν έπρεπε να αγοράσει, η απάντηση είναι γνωστή: δεν έπρεπε. Τουλάχιστον να μην κάνουν κάποιοι πάρτυ...

H δική σου άποψη είναι οτι δεν έπρεπε. Δεν τη συμμερίζονται όσοι θα δουν για πρώτη φορά Formula1 σε ΗD χωρίς να πληρώνουν συνδρομή και χωρίς να στήνουν πιάτα. Για εμάς η αγορά των δικαιωμάτων δεν είναι πεταμένα λεφτά.

Η συμφωνία μου φαίνεται καλή. Λίγο χρήμα και αρκετός χρόνος. Σωστά τα είπε ο arva.

H δική σου άποψη είναι οτι δεν έπρεπε. Δεν τη συμμερίζονται όσοι θα δουν για πρώτη φορά Formula1 σε ΗD χωρίς να πληρώνουν συνδρομή και χωρίς να στήνουν πιάτα. Για εμάς η αγορά των δικαιωμάτων δεν είναι πεταμένα λεφτά.

Η συμφωνία μου φαίνεται καλή. Λίγο χρήμα και αρκετός χρόνος. Σωστά τα είπε ο arva.

Οκ, ενημέρωσε με πότε θα είναι, να δούμε τα νούμερα που θα κάνει... Και μετά να δούμε αν ήταν καλή επιλογή ή όχι... :smile:
Και υπάρχει άγνοια για την τιμή που πουλήθηκε ο χρόνος.