περιέλιξη - επισκευή τοροειδή

raise

Established Member
31 August 2007
130
Αθήνα
Γεια σε όλους και καλό μήνα. Έχω ένα καμένο τοροειδή μετασχηματιστή της Amarad με μεσαία λήψη 2x25V στα 160VA. Ωμομετρικά δε μπόρεσα να δω (καταλάβω) αν το πρόβλημα είναι στο πρωτεύων ή δευτερεύων. Γι’αυτό και τον ξαναέβαλα στη πρίζα! :builder: Ε ήταν σα να άναψα 50 θερμοσίφουνες μαζί! Μου γονάτισε το σπίτι αλλά δεν έριξε ασφάλεια. Αν και το όλο πράγμα κράτησε 1-2 δευτερόλεπτα, αφού το τράβηξα αμέσως, πρόλαβε και ζεστάθηκε. Μου κατσικώθηκε λοιπόν να τον επιδιορθώσω. Γνωρίζω τη δυσκολίες χώρου/τρόπου/χρόνου που κρύβει ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά γιατί να μη το προσπαθήσω; Έτσι και αλλιώς καμένος είναι… (κι αυτός κι εγώ).:p Κάποτε σκόνταψα σε μια σελίδα με εκπληκτικές οδηγίες και φωτογραφίες αλλά ως συνήθως δε κράτησα το link.

Και ερχόμαστε στις απορίες... Πώς θα βρω πιο τύλιγμα έχει πρόβλημα; Έχει προσπαθήσει κανείς να επέμβει στη περιέλιξη, έστω και για αλλαγή της τάσης εξόδου; Έχει κανείς (πιο συνετός σέρφερ) κάποιο λινκ στα μπουκμαρκ του με υποδείξεις-διευκρινήσεις-πληροφορίες; Θα μπορούσα να τον δώσω για επισκευή; Αν ναι, συμφέρει (πχ στο Γιατρά στη Καλλιθέα); :chinscratch:Κάτι ψηλοκοίταξα στο γούγλη αλλα δε βρήκα και τίποτις σπουδαίο.

Γεια σε όλους και καλό μήνα. Έχω ένα καμένο τοροειδή μετασχηματιστή της Amarad με μεσαία λήψη 2x25V στα 160VA. Ωμομετρικά δε μπόρεσα να δω (καταλάβω) αν το πρόβλημα είναι στο πρωτεύων ή δευτερεύων. Γι’αυτό και τον ξαναέβαλα στη πρίζα! :builder: Ε ήταν σα να άναψα 50 θερμοσίφουνες μαζί! Μου γονάτισε το σπίτι αλλά δεν έριξε ασφάλεια. Αν και το όλο πράγμα κράτησε 1-2 δευτερόλεπτα, αφού το τράβηξα αμέσως, πρόλαβε και ζεστάθηκε. Μου κατσικώθηκε λοιπόν να τον επιδιορθώσω. Γνωρίζω τη δυσκολίες χώρου/τρόπου/χρόνου που κρύβει ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά γιατί να μη το προσπαθήσω; Έτσι και αλλιώς καμένος είναι… (κι αυτός κι εγώ).:p Κάποτε σκόνταψα σε μια σελίδα με εκπληκτικές οδηγίες και φωτογραφίες αλλά ως συνήθως δε κράτησα το link.

Και ερχόμαστε στις απορίες... Πώς θα βρω πιο τύλιγμα έχει πρόβλημα; Έχει προσπαθήσει κανείς να επέμβει στη περιέλιξη, έστω και για αλλαγή της τάσης εξόδου; Έχει κανείς (πιο συνετός σέρφερ) κάποιο λινκ στα μπουκμαρκ του με υποδείξεις-διευκρινήσεις-πληροφορίες; Θα μπορούσα να τον δώσω για επισκευή; Αν ναι, συμφέρει (πχ στο Γιατρά στη Καλλιθέα); :chinscratch:Κάτι ψηλοκοίταξα στο γούγλη αλλα δε βρήκα και τίποτις σπουδαίο.

Για πες τι μετράς στα τυλίγματα; Μήπως όταν τον έβαλες στο ρεύμα τα άκρα του δευτερεύοντος ακουμπούσαν μεταξύ τους;

Αν όχι τότε είναι βραχυκυκλωμένος. Και πιθανά το πρωτεύον. Ξέρεις από ρεύμα; Ρωτάω γιατί...:behead:

Αν ναι άρχισε να τον λύνεις. Βγάζεις την διάφανη ταινία που είναι τυλιγμένος, συνήθως είναι κολλημένη στην άκρη της με σελοτέιπ. Δεν την καταστρέφεις γιατί θα την χρησιμοποιήσεις ξανά.
Από κάτω βλέπεις συνήθως το δευτερεύον τύλιγμα. Αν είναι αυτό κάπου βραχυκυκλωμένο μπορείς να το επισκευάσεις ακόμα και ξαναμονώνοντας το "καμμένο" σημείο. Αλλά θα χρειαστεί να το ξετυλύξεις πρώτα. Πράγμα μετρίως δύσκολο.
Αν χρειαστεί να πας στο πρωτεύον, ακόμα παρακάτω, αυτό αποτελείται από πάρα πολλά μέτρα λεπτού σύρματος που είναι πολύ δύσκολο να τυλιχθούν στο χέρι.

Αλλά ο μ/σ είναι μικρός και η ταλαιπωρία μεγάλη. Δώστον στον Γιατρά ή αγόρασε καινούριο.

Οι πιο έμπειροι μπορούν να σε βοηθήσουν πιθανά περισσότερο

Re: Απάντηση: περιέλιξη - επισκευή τοροειδή

Ρώτησα σήμερα το πρωί το Γιατρά και μου είπε πως δεν αξίζει να επισκευαστεί αν και γίνεται. Δε μου ανέφερε καν κόστος. Προφανώς είναι λίγα τα VA και δεν αξίζει. Έτσι άρχισα την εγχείριση! :D
Για πες τι μετράς στα τυλίγματα; Μήπως όταν τον έβαλες στο ρεύμα τα άκρα του δευτερεύοντος ακουμπούσαν μεταξύ τους;
Στα τυλίγματα έπαιρνα 3Ohm στο πρωτεύων και 4Ohm σε κάθε δευτερεύων. Τα άκρα του δευτερεύοντος δεν ακουμπούσαν μεταξύ τους καλέ. Τι μας πέρασες; :icon15: Εμπειρικά το πρωτεύων δε πέφτει κάτω από 8Ohm, οπότε αυτό υποψιαζόμουν. Κάτι που επαληθεύτηκε μιας και κατά την εγχείριση δε βρέθηκε κάτι στα τυλίγματα χαμηλής. Μήπως να του ξαναδώσω ρεύμα τώρα με σκέτο το πρωτεύων να σιγουρευτώ; Τι λες;
Ασε τον torodial τώρα (αφου αρπαξε πέτα τον) και πες μας εντυπωσεις από τον hexfet.
Σώφρον δε πετιέται τίποτα… Καλά είδες και το σετάπ μου; Ξύνεις πληγές τώρα… Τι να πεί κανείς για αυτό τον ενισχυτή. Τι ενισχυτής δηλαδή… ταλαντωτής. :angry: Τρομερά ασταθής, κακοσχεδιασμένα traces στο PCB, παραλήψεις στο αρχικό σχέδιο, πιθανά λανθασμένη εκλογή HEXFET και άλλα πολλά. Πάνω σε αυτόν έμαθα όμως. Όταν παίζει είναι καλός… ΟΤΑΝ παίζει… Αναλυτικός και καθαρός με καλή τροφοδοσία. Αλλά η συμβίωση δύσκολη! :bigcry:

Λοιπόν αφαίρεσα καμιά 30ριά μέτρα και έφτασα στη μόνωση του πρωτεύοντος. Αύριο αν βρω χρόνο θα προχωρήσω και στην εγχείριση ανοιχτής καρδιάς! Χιλιόμετρα μου φαίνεται το πρωτεύων παντός. :confused: Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος αλλά το κάνω για τη φάση του DIY. Έκανα και ένα PDF με φωτογραφίες και λίγα σχόλια γύρω από το εγχείρημα, το οποίο θα ανανεώνω (ελπίζω μέχρι την ολική αποκατάσταση!). Όποιος θέλει ας του ρίξει μια ματιά.

Attachments

Μπράβο, πολύ καλή παρουσίαση!

Και τώρα τα δύσκολα....

Βγάλε την προστατευτική και δες για κανένα μαυρισμένο σημείο.
Αν είναι επιφανειακά το βραχυκύκλωμα πιθανά να φτιάχνεται με λίγη φαντασία. Πολύ φοβάμαι όμως ότι θα είναι βαθύτερα, ξέρεις, σύμφωνα με τον νόμο του Μέρφυ.

Η γνώμη μου είναι να μην τον βάλεις στο ρεύμα χωρίς το δευτερεύον. Δεν μπορώ τώρα να το σκεφτώ αλλά μπορεί να ισοδυναμεί με βραχυκύκλωμα έτσι.

Τα δευτερεύοντα πως ακριβώς ήταν τυλιγμένα; 28 σπείρες κάνουν ένα γύρο στον πυρήνα και άλλες 28 κάνουν δεύτερο γύρο δίπλα στις πρώτες; Και στα κενά τυλίγεται το δεύτερο τύλιγμα;

Ο μοναδικός τοροιδής που έχω ανοίξει ήταν με ένα δευτερεύον και του αφαίρεσα τις μισές σπείρες. Μετατροπή από τα 24 στα 12 βολτ.

Έχω ακόμα έναν τέτοιο και σκέφτομαι να τον μετατρέψω σε 2Χ12βολτ.
Νομίζω πως αν βρώ την μεσαία σπείρα και την κόψω ή πάρω από εκεί μεσαία λήψη θα πάρω δύο τυλίγματα των 12 βολτ....
:chinscratch:

Προσέχοντας καλύτερα το pdf κατάλαβα πως είναι τυλιγμένα τα δευτερεύοντα.
Γιατί όμως δεν τα τυλίγουν συνεχόμενα γύρω γύρω, αντί να τυλίγουν το μισό τύλιγμα σε όλη την περιφέρεια του πυρήνα και το υπόλοιπο μισό να το τυλίγουν ανάποδα προς τα πίσω;
Νομίζω πως δεν πειράζει όπως και να τυλιχτούν

Απάντηση: Re: Απάντηση: περιέλιξη - επισκευή τοροειδή

.......Σώφρον δε πετιέται τίποτα… Καλά είδες και το σετάπ μου; Ξύνεις πληγές τώρα… Τι να πεί κανείς για αυτό τον ενισχυτή. Τι ενισχυτής δηλαδή… ταλαντωτής. :angry: Τρομερά ασταθής, κακοσχεδιασμένα traces στο PCB, παραλήψεις στο αρχικό σχέδιο, πιθανά λανθασμένη εκλογή HEXFET και άλλα πολλά. Πάνω σε αυτόν έμαθα όμως. Όταν παίζει είναι καλός… ΟΤΑΝ παίζει… Αναλυτικός και καθαρός με καλή τροφοδοσία. Αλλά η συμβίωση δύσκολη! :bigcry: .........

Το PDFαψογο.:SFGSFGSF:
Μακάρι να πετύχει η εγχειρηση για να σε αποζημιώσει το αποτέλεσμα.
Αγιο είχα μου φαίνεται (εκεινα τα παλαιά τα χρόνια) ,οριακά ήμουν να εφτιαχνα και εγώ τον HEXFET.

Re: Απάντηση: περιέλιξη - επισκευή τοροειδή

Ευχαριστώ για την ενθάρρυνση, αλλά τα πράγματα δε πάνε καλά. Αυτή τη στιγμή θα μπορούσα να τύλιγα ξανά το δευτερεύων, αλλά ΟΧΙ… Έπρεπε να προκαλέσω τη θεά τύχη. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία βρήκα τη διακοπή του τυλίγματος σε 2 σημεία… Είχαν λειώσει χωρίς να επέκταση του προβλήματος. Οπότε αρκούσε η επανασύνδεσή τους. Δυστυχώς όμως βρίσκονταν στο τρίτο και τελευταίο μάλλον επίπεδο περιέλιξης του πρωτεύοντος. Έτσι ξετύλιξα μια σπείρα για το ένα επιτυχώς, αλλά κατά το ξετύλιγμα για το δεύτερο… ΚΟΠΗΚΕ! :furious3:

Αν είναι επιφανειακά το βραχυκύκλωμα πιθανά να φτιάχνεται με λίγη φαντασία. Πολύ φοβάμαι όμως ότι θα είναι βαθύτερα, ξέρεις, σύμφωνα με τον νόμο του Μέρφυ.
Δε φημίζομαι για τη φαντασία μου αλλά για τη ξεροκεφαλιά μου. Άσε που ένιωθα την καυτή ανάσα του Μέρφυ όταν ξετύλιγα. :p
my.php

Οπότε τώρα ξετυλίγω ακόμα, με κάποια δικιά μου περίεργη τεχνική ΚΑΙ το πρωτεύων… Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το κατά πόσο παίζει ρόλο η διατήρηση της συνέχειας της κάθε επίστρωσης. Όπως καταλαβαίνετε με τόση μικρή διατομή και τόσα πολλά τυλίγματα δε θα διατηρηθεί. Που θα οδηγήσει αυτό; Προς το παρόν ξετυλίγω.

4Ω ανά δευτερεύων; Πολύ δεν είναι;
Τυπογραφικό λάθος... 0,4Ω.

http://img211.imageshack.us/my.php?image=toroidburneo2.jpg

Last edited:
Νομίζω ότι πιο σημαντικό από το "στρωτό" τύλιγμα είναι το σφιχτό τύλιγμα. Τώρα πως θα τα καταφέρεις να ξανατυλίξεις σφιχτά το πρωτεύον είναι ένα ζήτημα. Θα χρειαστείς ένα μεγάλο χώρο, πχ ταράτσα και δύο με τρείς βοηθούς να πηγαινοφέρνουν τα σύρματα. Σαν τους πόντιους!:flipout:

Υπομονή και κουράγιο

Υπάρχει άραγε καμιά χειροκίνητη μηχανή ή πατέντα για τύλιγμα τοροιδή στο χέρι;

Απάντηση: Re: Απάντηση: περιέλιξη - επισκευή τοροειδή

.................
Δε φημίζομαι για τη φαντασία μου αλλά για τη ξεροκεφαλιά μου. Άσε που ένιωθα την καυτή ανάσα του Μέρφυ όταν ξετύλιγα. :p

Δεν πειραζει τουλαχιστον το είδες με χιουμορ.

Λοιπόν…
Ξετύλιξα τη διάφανη μονωτική ταινία
Ξετύλιξα τα δυο τυλίγματα χαμηλής (16+16=32 μέτρα)
Ξετύλιξα τη δεύτερη διάφανη μονωτική ταινία
Ξετύλιξα το πρωτεύων έως το σημείο διακοπής (~14 μέτρα)
Τύλιξα ξανά το πρωτεύων, τη διάφανη ταινία και το πρώτο τύλιγμα του δευτερεύοντος.

Μετά από τόσο τύλιγμα – ξετύλιγμα όμως παρασύρθηκα και δε τύλιξα σωστά το δευτερεύον. :slapface: Αντί να κάνω μια πλήρη περιστροφή (8 μέτρα) και να επιστρέψω στο αρχικό σημείο με ανάποδη φορά θέτοντας το σημείο της μεσαίας λήψης, έκανα 2 πλήρεις περιστροφές, ίδιας φοράς.:bang: Πφφφ… Δεν υπάρχει περίπτωση να το ξετυλίξω πάλι… Το λάθος το πήρα χαμπάρι πολύ αργά για να σταματήσω… Στο τέλος έχασα 4-5 περιστροφές οι οποίες αναγκαστικά τυλίχθηκαν η μια πάνω στην άλλη. :angry: Ήταν αρκετά δύσκολο να διατηρηθεί το εσωτερικό στρώσιμο αλλά κάτι έκανα. Τώρα πώς προχωρώ όμως;

Συνεχίζω από τη μεσαία λήψη με το δεύτερο τύλιγμα ακολουθώντας την ΙΔΙΑ ή ΑΝΑΠΟΔΗ φορά; Το ότι το τύλιγμα του δευτερεύοντος δε πάει μπρός-πίσω αλλά μόνο σε μία κατεύθυνση, πώς επηρεάζει; Φωτογραφίες με τα πατήματα της περιέλιξης δεν έχω ακόμα αλλά προχώρησα λίγο το PDF. Βασικά ντρέπομαι να τις σηκώσω μιας και είναι λίγο μπάχαλο!

Attachments

Δεν νομίζω ότι έπρεπε να αλλάξεις φορά στο δεύτερο μισό του τυλίγματος. Πώς το βρήκες αυτό? Η φορά παραμένει ίδια σε όλο το τύλιγμα, αλλιώς δεν παίρνεις καθόλου τάση.
Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Εννοεί προς τα πού θα προχωράει το τύλιγμα όχι να αλλάξει φορά στις στροφές του σύρματος γύρω από τον πυρήνα φαντάζομαι.

Μια εικόνα = 1000 λέξεις. Γι’αυτό έβαλα και τη φωτογραφία με τη κατεύθυνση της περιέλιξης. Η περιστροφή γύρω από ο πυρήνα παραμένει σταθερή. Το προς τα πού τυλίγω αλλάζει… Το πρόβλημα είναι το ότι ξεχάστηκα και δε γύρισα προς τα πίσω στο δεύτερο μισό. Ποιο το αποτέλεσμα αυτού του λάθους; Δε θυμάμαι τίποτα από πηνία. Θα παίρνω μισή τάση, κανονική, 0V, ή μήπως θα πάρω φωτιά; Να το βάλω στη πρίζα να δω; Το σωστό τύλιγμα φαίνεται στο πρώτο σχέδιο του PDF. Να το ξετυλίξω ή να συνεχίσω το δεύτερο τύλιγμα από πάνω; Αν ναι προς τα πού; (ίδια φορά ως προς τον πυρήνα, αλλά με τι φορά ως προς τα σημεία λήψης;) Κάποιος επιστήμονας;

Δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα αλλά κάνε και το σταυρό σου πριν το βάλεις στη πρίζα για καλό και για κακό.
Νομίζω ότι αυτό γίνεται για πρακτικούς λόγους, για να βγαίνουν οι λήψεις από το ίδιο σημείο χωρίς η μέση λήψη να είναι θαμμένη και να είναι ξεκάθαρο που βρίσκεται.
Περίμενε πάντως και για άλλη γνώμη γιατι δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα.

Δεν υπάρχει πρόβλημα, μην το χαλας. Η φορά ως προς τα σημεια λήψης είναι αδιάφορη.
Το υπόλοιπο καν το όμως όπως ήταν, για να μην περάσουν σπειρες από τα τελευταία τυλιγματα πάνω από το σύρμα της αρχης. Μην προκαλούμε και την τύχη μας, τα μονωτικά βερνίκια έχουν και όρια (7 κιλοβόλτ συνεχές αν το σύρμα είναι υψηλής τάσης, αλλά ένα τσάκισμα, μια μικρή φθορά μπορεί να δημιουργήσει θέμα, αν η διαφορά δυναμικού ανάμεσα στις σπείρες είναι κανα 2 εκατοντάδες βολτ)

:smokin:Μόλις τελείωσα το τύλιγμα! Είμαι πολύ κουρασμένος όμως για να το δοκιμάσω. Από αύριο στη πρίζα λοιπόν. Ελπίζω να δουλέψει. Το ΠιΝτιΕφ δε το ανανέωσα ακόμα. Όλα από αύριο. Δε θυμάμαι καν πως τύλιγα και με πιο τρόπο τόσο καιρό. :D Απλά το έπιανα που και που και τύλιγα για κανα 5λεπτο, από όπου έμενα κάθε φορά.