Πέθανε στά 64 ο Δημητρης Μητροπάνος..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πέθανε στά 64 ο Δημητρης Μητροπάνος..

δεν το ενοχοποιώ.
είπα απλώς ότι δεν μου αρέσουν οι στίχοι του.
και προς χάριν της συζήτησης έσπευσα να τεκμηριώσω Γιατί δεν μου αρέσουν.
γιατί τους θεωρώ φανφαρόνικους, στίχους που θέλουν να κολακέψουν τον ακροατή τους, λέξεις που 'αποσκοπούν στο θάμπωμα κι όχι στο νόημα' για να δανεισθώ μία ακριβέστατη, κατά τη γνώμη μου, έκφραση του Παντελή Μπουκάλα σ ένα πολύ καλό κείμενό του για το ελληνικό τραγούδι ("Ο Σωσσύρ στην επικράτεια του ελληνικού τραγουδιού", εφημερίδα Καθημερινή, ένθετο Τέχνες & Γράμματα, 14-15/4/2012).

Κώστα μου ,πιό πολύ η μομφή πήγαινε στον Στέλιο που ήταν και πιο δηκτικός παρά σε εσένα που το τεκμηρίωσες στο κάτω κάτω..
Μη ξεχνάμε και τις συγκυρίες του "Σ αναζητώ".
Ηταν το '92 ,μόλις είχε σκάσει το "Μακεδονικό" με τους Σκοπιανούς.
Και για την εποχή τους δεν ηταν καθόλου φανφαρόνικοι ούτε θαμπωτικοί.Χτυπήσαν πολλούς στο νόημα και στην ψυχή και στο φιλότιμο.
Σαν χαστούκι έσκασε τότε το τραγούδι.
Γι αυτό μίλησα για το τότε !
Τότε λοιπόν είχε γίνει Υμνος,χάρη στον Μητροπάνο,επαναλαμβάνω.
Αν το είχε πεί άλλος θα γελούσαν και τα κοκκόρια.

Last edited:
Απάντηση: Re: Πέθανε στά 64 ο Δημητρης Μητροπάνος..

βασικά ο Αρα Ντινκτζιάν είναι ο λαούτος.....
και συνθέτης....

Εχει κανει δυο εξαιρετικους δισκους,χωρις την Αρβανιτακη,με βαση τήν παράδοση τής πατριδας του...Πέρασαν στο ντούκου,αλλα τους εχω και τους δυό..

Ειμαστε σταυροδρομι πολιτισμών ,τι να κανουμε τώρα??Να κοψουμε το ενα ποδάρι σε βαρος τού αλλου?

Αυτήν την ενοχοποίηση του "Σ αναζητώ στη Σαλονίκη" δεν την καταλαβαίνω.

Κάποιους τους ενοχλεί ο στίχος.

Σε κάποια άλλη φωνή μπορεί και να ήταν αστείος.

Ομως ο Μητροπάνος το έκανε άσμα.

Συνέπεσε και με το στρατιωτικό μου,που έχω τις καλύτερες αναμνήσεις και αδυνατώ να είμαι πιο "αντικειμενικός'.

Φυσικά ακολούθησαν τα "Λαδάδικα" και η "Ρόζα" αλλά η Σαλονίκη παρέμεινε Υμνος,για το τότε !!!

Πάντως ειναι λάθος ,κατά την γνώμη μου,να ταυτιζεται ο Μητροπάνος με την δευτερη ''εντεχνη'' περιοδό του,που πάλι λογω τής εξαιρετικής φωνής του απογειωσε και μετρια τραγουδια..

Ο Μητροπανος τραγούδησε ''Αγιο Φεβρουάριο'' δίσκο ,που για μένα παραμένει σημαντικός..και ειναι απο τους καλυτερους τού Μουτση

Επίσης γνησια λαϊκά τραγούδια τού Τακη του Μουσαφείρη,που αδικειται,οταν οι αναφορες γινονται μονον στον Τοκκα ή στον Μικρουτσικο.

Ο Μουσαφείρης ήταν συνθέτης τής ''πλεμπάγιας'' βεβαια,που ομως μεσω του Μητροπάνου,βρήκε φωνή...Για μένα απολύτως σημαντική η συνεισφορά του.

Ως προς την στιχουργική τώρα τι να πώ??Εχω ακουσει χιλιαδες δυτικά pop τραγουδια,που λένε μπίχλες,και ομως αποθεώνονται ,μονον και μονον επειδη ειναι στα Αγγλικά..

Θα συμφωνήσω με τον Σπύρο για τις στιχουργικές μπίχλες. Μεγάλες παπαριές έχουν τραγουδήσει σπουδαίοι ξένοι καλλιτέχνες και μάλιστα έχουν κάνει και τρελές πωλήσεις.
Αν αρχίσουμε τις μεταφράσεις σε πασίγνωστα ροκ τραγούδια ,θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος. Ωραία ιδέα για θέμα.

Τα ευσημα για τον Αγιο Φεβρουαριο εκτος απο το Μουτση,
τα δικαιουται περισσοτερο η Πετρη Σαλπεα,
με την ερμηνεια της στο ομωνυμο τραγουδι, με το "σπιτι στην ανηφορια",
με τη δευτερη φωνη στο "Αιβαλι", με το "κομοδινο" και με το "αν φταιει κανεις".
Νομιζω παντως οτι δισκογραφικα, τον καλυτερο Μητροπανο θα τον βρουμε
"στου αιωνα τη παραγκα".

Κατ εμέ πάντως, ο Μητροπάνος είναι ίσως από τους λίγους Έλληνες που μπορούν να ''σταθούν'' δίπλα σε άλλους των οποίων οι δουλειές έχουν παρουσιασθεί εδω μέσα κατα καιρούς. Αυτό που είπε ο Σπύρος παραπάνω για τους στοίχους με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Ωστόσο εγώ είμαι λίγο ρατσιστής με τους Έλληνες μουσικά λόγω του μοιρολατρικού ύφους με το οποίο τραγουδάνε και με όλη την κλάψα που περιβάλλει τα άσματα που γράφουν. Την οποία κλάψα γενικά απεχθάνομαι και αποφεύγω όπου τη βρίσκω και μπορώ.

Δεν έχω ακούσει ποτέ κανένα κομμάτι του Δημήτρη Μητροπάνου. Το αυτί μου έχει πάρει κάποια αποσπάσματα των γνωστών κομματιών - Ρόζα, Σαλονίκη,κλπ. Δε μου πάει καρδιά να υποκριθώ ότι οδύρομαι γιατί δεν αξίζει ούτε στο μέγεθος του συγκεκριμένου τραγουδιστή-τραγουδοποιού. Από τη μία, λέω ότι μπορεί να έχω χάσει σημαντικά πράγματα. Από την άλλη, όπως είπε και ο Λύμπε, δεν μπορούμε να θεωρούμε rock n roll το κάθετί. Ούτε μπορούμε να λέμε ''μεγάλο'' τον κάθε αυθεντικό. Ο Beethoven ήταν αυθεντικός αλλά και οι Scorpions αυθεντικοί ήταν.

Εν ολίγοις, ο Μητροπάνος είναι σημαντικός για μένα από την άποψη ότι σε αυτόν προσωποποιούνται εν γένη πολλά από τα προβλήματα που έχω με την ελληνική μουσική. Θέλω και δε θέλω να εντρυφήσω. Θέλω και δε θέλω να απαξιώσω το μουσικό. Θέλω και δε θέλω να απαξιώσω όλους αυτούς που τον ακούν. Δε μου ''κάθεται'' ποτέ καλά στο στομάχι ανεξάρτητα του ότι αναγνωρίζω ότι από όλους τους λαϊκούς είναι δύο κλάσεις πάνω τουλάχιστον.

Last edited:
Μια απορια μονο. Πως αναγνωριζεις το μεγεθος ενος
τραγουδιστη εαν δεν τον εχεις ακουσει ποτε?

Δε χρειάζεται πολύ για να καταλάβεις ότι ο άλλος διαφέρει. Δηλαδή ας πούμε, ακους να συζητάνε για τις μαγκιές που πουλάει ο Σφακιανάκης ή ακους τον Πετρέλη και όταν ακούς τη φωνή του Μητροπάνου καταλαβαίνεις ότι είναι άλλο πράγμα. Εγω τουλάχιστον έτσι νιώθω. Τώρα παίζει να είναι και στον άνθρωπο...

Re: Απάντηση: Πέθανε στά 64 ο Δημητρης Μητροπάνος..

Νίκο στις μέρες μας οι αυθεντικοί σπανίζουν. Πρέπει να αποτελούν προστατευόμενο είδος.

Συμφωνώ Δημήτρη μου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι δεν ήταν πάντα έτσι. Ότι πιο παλιά υπήρχαν περισσότερα να πεις και περισσότεροι τρόποι αλλά και περισσότερος χώρος για καινοτομία, εντάξει. Αλλά επειδή στις μέρες μας έχουν πιο δύσκολο έργο οι καλλιτέχνες, δε σημαίνει ότι πρέπει να κρίνονται πολύ πιο ελαστικά. Το να θεωρήσουμε τους μέτριους μπαντάρα δεν αλλάζει προς το καλό τα πράγματα. Μάλλον αλλοιώνει το κριτήριό μας. Π.χ. δεν μπορείς να βάζεις και τους Black Rebel Motorcycle Club και τους Kyuss στην ίδια κατηγορία. Δεν υπάρχει καν σύγκριση.

Μόλις χθες γύρισα από ένα 4ήμερο στην Κωνσταντινούπολη με γκρουπ.
Οδηγός ο Μάκης ένας τύπος χαμογελαστός και αφασία. Γυρίζουμε από τα Πριγκηπόνησα και βλέπω τον Μάκη να μας περιμένει με το λεωφορείο. Το πρόσωπο του σκεφτικό και χωρίς το συνηθισμένο χαμόγελο. Τι έπαθες ρε Μάκη λέω. Η απάντηση: άσχημα νέα από την Ελλάδα ρε φίλε...πέθανε ο Μητροπάνος.
Στο λεωφορείο ακούγαμε το υπόλοιπο 2ωρο μέχρι να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο Μητροπάνο.
Όλοι στεναχωρηθήκαμε.
ΜΕΓΑΛΟΣ.

Απάντηση: Re: Πέθανε στά 64 ο Δημητρης Μητροπάνος..

Δε χρειάζεται πολύ για να καταλάβεις ότι ο άλλος διαφέρει. Δηλαδή ας πούμε, ακους να συζητάνε για τις μαγκιές που πουλάει ο Σφακιανάκης ή ακους τον Πετρέλη και όταν ακούς τη φωνή του Μητροπάνου καταλαβαίνεις ότι είναι άλλο πράγμα. Εγω τουλάχιστον έτσι νιώθω. Τώρα παίζει να είναι και στον άνθρωπο...

γιατι η φωνη του Σφακιανακη τι εχει ?