Πέθανε στά 64 ο Δημητρης Μητροπάνος..

Ξεχάστηκα και δε μπήκα καθόλου αυτές τις μέρες.
Αντίο κι από εμένα στο Μητσάρα... μεγάλη μορφή.

Υ.Γ. BTW, απίστευτη συζήτηση ανοίξατε πάλι!

Βαρειά ωραία ανδρική φωνή. Και σοβαρός. Μου έκανε -δεδομένου ότι δεν μπορώ το είδος- ανεκτά λαϊκά (ή μη) τραγούδια, που με άλλον ερμηνευτή θα έρρεπαν ακόμη και προς το γελοίο. Αλλά όχι και Μπιθικώτσης. Από φωνή εννοώ, δεν τους συγκρίνω από την πορεία ή τις "επιλογές" τους, καθώς αυτά περισσότερο τύχη ή επιλογές άλλων ήταν εν τέλει.

Μόνο 64 ήταν; Τον είχα για αρκετά μεγαλύτερο.

*Ε όχι και εθνικιστικοί στίχοι το Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη. Σιγά τι λένε δηλαδή. Πιασάρικοι, ναι, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα της εποχής, ναι. Σιγά τους στίχοι δλδ, ο Μητροπάνος το έκανε το τραγούδι, κι ας μας πήρε τα αυτιά στο airplay.

Re: Απάντηση: Πέθανε στά 64 ο Δημητρης Μητροπάνος..

Νίκο στις μέρες μας οι αυθεντικοί σπανίζουν. Πρέπει να αποτελούν προστατευόμενο είδος.

Μεγάλη κουβέντα Δημήτρη, συμφωνώ απολύτως.
Αλλά δεν είναι ανάγκη να πούμε ροκ τους αυθεντικούς. Λαϊκος τραγουδιστής ήταν ο Μητροπάνος αλλά αυθεντικός. Φτάνει και περισευει για το σεβασμό μας νομίζω.

Εγώ δεν την κατανοώ τη συζήτηση περί αυθεντικού ή μη. Όλοι οι καλλιτέχνες αυθεντικοί είναι. Ακόμη και ο Φλωρινιώτης. Αυθεντικό τσίρκο.
Να πεις σεμνός, ευθύς, μετρημένος σαν άνθρωπος, να το καταλάβω. Αλλά αυθεντικός καλλιτέχνης και δη ερμηνευτής δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει ο όρος.

Last edited:
Πληροφορία από άνθρωπο που γνωρίζει...
Οι πιο καλοπληρωμένοι συνεργάτες του Notis είναι οι ηχολήπτες...
...και ο ίδιος ξέρει ότι η φωνή του δεν είναι και η καλύτερη, για αυτό πληρώνει πάρα πολύ καλά για να βγαίνει όσο πιο καλύτερα γίνεται
....
ουδεμία σύγκριση με τον Μητροπάνο εννοείται......

Βαρια αντρικη φωνη μπορει να μην εχει ο Νοτης, αλλα το ηχοχρωμα του το εχει,
και εχει πει μερικα ωραια τραγουδακια, που ταιριαξαν πολυ με το στυλ του.
Γενικα ομως, σπανια θα δεις τεμπεληδες ηχοληπτες τραγουδιστων, οπως
φερ'ειπειν οι ηχοληπτες Καζαντζιδη που πληρωνοτανε τζαμπα λεφτα.

Για τους στιχους του σ'αναζητω και το κλιμα της εποχης, δεν ηθελα να το πω, το ειπες ομως εσυ.
Το κλιμα λοιπον της εποχης κυριαρχειτο απο εθνικιστικα στοιχεια, και συνειρμικα
η συγκεντρωτικη αναφορα, στη μακεδονια, στο Αγιο ορος, στο φαναρι, και στους θεους του Ολυμπου
παραπεμπει σε διαδηλωση του Χριστοδουλου και σε μαζεμα υπογραφων παρα στο ερωτικο τραγουδι
του ρεφραιν.

Νίκο στις μέρες μας οι αυθεντικοί σπανίζουν. Πρέπει να αποτελούν προστατευόμενο είδος.

Δηλαδή;
Να απαγορευτεί το κυνήγι τους την εποχή του ζευγαρώματος; :rofl:

Εγώ δεν την κατανοώ τη συζήτηση περί αυθεντικού ή μη. Όλοι οι καλλιτέχνες αυθεντικοί είναι. Ακόμη και ο Φλωρινιώτης. Αυθεντικό τσίρκο.
Να πεις σεμνός, ευθύς, μετρημένος σαν άνθρωπος, να το καταλάβω. Αλλά αυθεντικός καλλιτέχνης και δη ερμηνευτής δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει ο όρος.

Κατά τη δική μου άποψη Τάσο δεν είναι όλοι καλλιτέχνες αυθεντικοί. Υπάρχουν και "καλλιτέχνες" κατασκευασμένοι.

Κατά τη δική μου άποψη Τάσο δεν είναι όλοι καλλιτέχνες αυθεντικοί. Υπάρχουν και "καλλιτέχνες" κατασκευασμένοι.

Έτσι όπως το θέτεις, το πράγμα γίνεται θέμα ορισμών. Δλδ του εάν θεωρείς αυτομάτως καλλιτέχνη τον καθένα που ανοιγοκλείνει το στόμα (και βγάζει εννοείται ήχο, διάκριση απαραίτητη έπειτα από εκείνους τους πώς-τους-λέγανε οι οποίοι έφτασαν να πάρουν και γκράμμυ ανοιγοκλείνοντας τα χείλη καθώς χοροπηδούσαν) κλπ κλπ, συζήτηση που δεν έχει τελειωμό. Γιατί μετά μπορείς να συνδέσεις την "αυθεντικότητα" με την πρωτοτυπία, με το εάν εκφράζεται ο καλλιτέχνης μέσα από το έργο, με τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία ενός δίσκου, το παρελθόν του καλλιτέχνη κλπ κλπ. Γι' αυτό και θεωρώ ως μη έχουσα ιδιαίτερη αξία τη διάκριση. "Αυθεντικοί" είναι εξ ορισμού όλοι οι καλλιτέχνες.

Απάντηση: Re: Πέθανε στά 64 ο Δημητρης Μητροπάνος..

Σπυρο οχι και πολλα με τον Αρχοντα !
:star:

http://www.youtube.com/watch?v=rs7av9v3JGE&feature=related

Ορίστε..
Μου βάζεις Νότη μαζί με Αννούλα,τότε που είχε φωνάρα.

Πώς να σου θυμώσω ποτέ?
Πες μου τώρα.
Κάτι τέτοια κάνεις και σε λατρεύουμε..:worshippy:

Έτσι όπως το θέτεις, το πράγμα γίνεται θέμα ορισμών. Δλδ του εάν θεωρείς αυτομάτως καλλιτέχνη τον καθένα που ανοιγοκλείνει το στόμα (και βγάζει εννοείται ήχο, διάκριση απαραίτητη έπειτα από εκείνους τους πώς-τους-λέγανε οι οποίοι έφτασαν να πάρουν και γκράμμυ ανοιγοκλείνοντας τα χείλη καθώς χοροπηδούσαν) κλπ κλπ, συζήτηση που δεν έχει τελειωμό. Γιατί μετά μπορείς να συνδέσεις την "αυθεντικότητα" με την πρωτοτυπία, με το εάν εκφράζεται ο καλλιτέχνης μέσα από το έργο, με τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία ενός δίσκου, το παρελθόν του καλλιτέχνη κλπ κλπ. Γι' αυτό και θεωρώ ως μη έχουσα ιδιαίτερη αξία τη διάκριση. "Αυθεντικοί" είναι εξ ορισμού όλοι οι καλλιτέχνες.

Ναι είναι ένα θέμα, οχι μόνο το πως το θεωρουμε εμείς, αλλά πως αυτοπροσδιορίζονται εκείνοι. Εσύ μπορεί να λές "με τίποτα" , αλλά αν ο άλλος δηλώνει καλλιτέχνης...; Τι γίνεται; Θεωρείς οτι είναι λίγα τέτοια παραδείγματα; Κι όχι μόνο στη μουσική...
Μετά υπάρχουν καλλιτέχνες, που κάποια στιγμή ή "ξεπατίκωσαν" μέχρι να βρουν το (νέο) δρόμο τους και να αφήσουν το στίγμα τους.
Η δεύτερη περίοδος του Clapton, οταν αντιγράφει ξεδιάντροπα τον JJ Cale ας πούμε... Όταν δεν το ήξερα, μου φαινόταν σούπερ αυθεντικός, όταν το έμαθα, καθόλου. Όχι όμως οτι έχει πάψει και να μου αρέσει, έτσι;
Αλλά ξέφυγα νομίζω...

Ο Μητροπάνος πάντως ήταν αυθεντικός

Last edited:

Αλλά ξέφυγα νομίζω...

Ο Μητροπάνος πάντως ήταν αυθεντικός

Άμα ξέφυγες εσύ με τον Clapton και τον JJ Cale, τότε όλοι εμείς οι υπόλοιποι είμαστε για εξάμηνο ban:ridinghorse:

Νομίζω ότι την έννοια του αυθεντικού την χρησιμοποιούμε εδώ περισσότερο με την έννοια του οικείου, του μη ψωνίστικου, το φιλικού, του καθημερινού ανθρώπου κλπ, χαρίσματα που αν τα έχει κάποιος προφανώς τα βγάζει και στον τρόπο που τραγουδάει..
Ο Μητροπάνος ήταν ο τύπος που μπορεί για παράδειγμα να του χτυπήσει την πλάτη ο Θήτα, και αυτός να γυρίσει και να του πεί "γειά σου Θητάρα μου"
Αν κάποιος χτυπήσει την πλάτη του Σφάκα, το πιθανότερο είναι να τον κάνουν καινούργιο οι μπράβοι του γιατί είναι πολύ "άντρας", πολύ "μάγκας" και πολύ "αλήτης"...
Μπορεί να είναι ακόμα και αυθεντικός ο Σφάκα, αλλά δεν είναι ή δεν θέλει να παρουσιάζεται ως το καλό φιλικό παιδί της διπλανής πόρτας....

Παντως το βεβαιο ειναι οτι κανεις
καλιτεχνης δεν εχει ορεξη να του χτυπανε
την πλατη αγνωστοι, οπου βρεθει και
οπου σταθει, ασχετως αν ο καθε καλιτεχνης, εχει
το δικο του τροπο να το αντιμετωπιζει.

Η επαφη του καλλιτεχνη με το κοινο του
ειναι η σκηνη και το χειροκροτημα, και ως εκει,
αντε και το 10λεπτο των αυτογραφων.

Απο εκει και περα εχει το δικαιωμα
να απαιτει και να διεκδικει την ιδιωτικοτητα του.
(ακομα και με προσωπικο ασφαλειας)

Άμα ξέφυγες εσύ με τον Clapton και τον JJ Cale, τότε όλοι εμείς οι υπόλοιποι είμαστε για εξάμηνο ban:ridinghorse:

Νομίζω ότι την έννοια του αυθεντικού την χρησιμοποιούμε εδώ περισσότερο με την έννοια του οικείου, του μη ψωνίστικου, το φιλικού, του καθημερινού ανθρώπου κλπ, χαρίσματα που αν τα έχει κάποιος προφανώς τα βγάζει και στον τρόπο που τραγουδάει..
Ο Μητροπάνος ήταν ο τύπος που μπορεί για παράδειγμα να του χτυπήσει την πλάτη ο Θήτα, και αυτός να γυρίσει και να του πεί "γειά σου Θητάρα μου"
Αν κάποιος χτυπήσει την πλάτη του Σφάκα, το πιθανότερο είναι να τον κάνουν καινούργιο οι μπράβοι του γιατί είναι πολύ "άντρας", πολύ "μάγκας" και πολύ "αλήτης"...
Μπορεί να είναι ακόμα και αυθεντικός ο Σφάκα, αλλά δεν είναι ή δεν θέλει να παρουσιάζεται ως το καλό φιλικό παιδί της διπλανής πόρτας....

Γιατί , δεν είναι δηλαδή αυθεντικός , αυτός ο οποίος δεν γουστάρει πολλά - πολλά με κανέναν και άρα θα βάλει τους μπράβους του να κάνουν καινούργιο όποιον του χτυπήσει την πλάτη ; Για μένα , απολύτως .

Αλλωστε χτυπήματα στην πλατη από οποιονδήποτε άγνωστο επιδιώκουν μόνον οι πολιτικοί για ευνόητους λόγους - είναι επί χρήμασι εκδιδόμενοι .