Πετρέλαιο Θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012 στα 0,50 λεπτα ?

Εννοείται πως το αέριο έχει την μεγαλύτερη ευκολία από όλες τις λύσεις, και έχεις την καλύτερη ζέστη, των σωμάτων. Χτύπα ξύλο δεν του έχουν επιβάλει πρόσθετο φόρο (που εδώ που τα λέμε θα ήταν παράλογο, η εξίσωση θέρμανσης/κίνησης γίνεται -*υποτίθεται όπως τα περισσότερα σε αυτή της χώρα*- για άλλο λόγο, την πάταξη του λαθρεμπορίου). Φέτος λέω να δουλέψω λιγάκι παραπάνω τα a/c (2x11k, 1x12k και 1x9k btu, όλα ινβέρτερ), και να αποφύγω το αέριο μέχρι τουλάχιστον να αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία κάτω από τους 0 το βράδυ. Θα παρακολουθώ μάλλον και τις κιλοβατώρες, βέβαια (νομίζω πως πάνω από 1600 το τετράμηνο ξεφεύγει)

Αν καταφερεις 1600 με σχεδον εξι κιλοβατ πες και μενα...
περσι με ενα 12αρι και δυο τρια σωματα χιλιαρια τα 2600 ηταν πανευκολα.
Και ΔΕΝ ζεσταθηκα

Μην ξεχνάτε στον υπολογισμό και την κατανάλωση θερμοσίφωνα...
Πέρσι 18αρι A/C,θερμοπομπός 1,5 Kw...4000 kw στο 4μηνο...
Μαζι και ενεργειακό τζάκι...πετρέλαιο καθόλου...
Υπολογισμός θέρμανσης 900 ευρώ...

Δεν ξέρω πόσο καίνε τα a/c (είναι inverter και ενεργειακής κλάσης Α, παίζει τα δύο από αυτά να είναι και Α+) αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι είναι 1100w στο μαξ. Η μέση κατανάλωση πρέπει να είναι κάπου στα 300-400w εάν δεν κάνω λάθος, κατά το χρόνο που λειτουργούν (προφανώς όχι όταν ξεκινούν).
Πέρσυ τα χρησιμοποίησα ελάχιστα, μετρίως χρησιμοποίησα το ενεργειακό τζάκι (λόγω του ότι αδυνατεί να καλύψει από τη θέση που είναι όλο το σπίτι, όταν πραγματικά έπιασαν τα κρύα μπήκε μπρος το αέριο) καίγοντας κάπου 700-800 κιλά ξύλα, και είχα και 950 ευρώ αέριο. Αυτά σε 180τμ διαμέρισμα. Οικοδομή 25ετίας+ και τελευταίος όροφος, ευτυχώς μονώσαμε (7ρι φιμπράν) την ταράτσα. Κουφώματα καλά, και ενεργειακά τζάμια.

Last edited:
Δεν ειναι ετσι
Με εξω -5 για να εχεις μεσα 20 ακομα και τα ινβερτερ χτυπανε 1300αρια
Απο οσο θυμαμαι που τα χαζευα πολυ το καλοκαιρι ( ακομα δεν πηρα)

Σε 120αρι πανταχοθεν ελευθερο και περσι αμονωτη στεγη εκαψα αυτα που σου ειπα συν 1000 λιτρα συν μισο τονο ξυλα και....δεν

Το βασικό είναι το σωστό κέλυφος.αλλιως είναι σαν να προσπαθείς να γέμισεις τρυπιο κουβα.
Με δεδομένο οτι το κοστος των καυσίμων δεν θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, το έξοδο για βελτίωση του κελυφους θα αποσβεστει σύντομα.

Τα πράγματα είναι απλά...
Όση δροσιά κρατάει το aircondition, μεσημέρι καλοκαιριού όταν το σβήνεις, άλλη τόση ζέστη κρατάει τον χειμώνα όταν το σβήνεις...
Για να μην πω ότι είναι ακόμη χειρότερα.

Δεν ειναι ετσι

Σε 120αρι πανταχοθεν ελευθερο και περσι αμονωτη στεγη εκαψα αυτα που σου ειπα συν 1000 λιτρα συν μισο τονο ξυλα και....δεν
Εριξα μια ματια τωρα να τα θυμηθω.
1300 τα 14αρια.
Αρα υπολογιζεις αυτα που εχεις απο 700 εως 1000-1100.
αρα γυρω στα 4 κιλοβατ.
Με 0.21 τελικη τιμη με το κλειδι στο χερι...υπολογιζεις.
4 κιλοβατ επι 6 ωρες 24 επι 120 μερες 2800 μονο για θερμανση εξω θερμοσιφωο πλυντηριο κουζινα σιδερο στερεο...

Απάντηση: Re: Πετρέλαιο Θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012 στα 0,50 λεπτα ?

Δεν ειναι ετσι

Καλά, σε -5 θα βάλω εννοείται τον καυστήρα... μέσα στην πόλη πόσες πια μέρες κατεβαίνει τόσο χαμηλά; Ας κάνουν τη δουλειά τους μέχρι τους 0-+5 και μετά δεν πειράζει.

Απάντηση: Re: Πετρέλαιο Θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012 στα 0,50 λεπτα ?

εξω θερμοσιφωο πλυντηριο κουζινα σιδερο στερεο...

Κατάλαβα... θα ξαναβγάλω τα klipsch και θα τα ακούω με τον t-amp :flipout:

* Οι λοιπές συσκευές δεν είναι τόσο ενεργοβόρες, είναι όλες ενεργειακής κλάσης Α+ ή Α++ (πλην του σίδερου, φυσικά), ο ηλιακός καλύπτει τους περίπου 9 στους 12 μήνες εάν υπολογίσεις και τις ημέρες με ήλιο τον χειμώνα, και σε φωτισμό λίγες συμβατικές διατηρώ, τα περισσότερα είναι φθορίου/cfl και προσφάτως αρκετές led. Εάν υπολογίσουμε ότι έχω και νυχτερινό, πέρσυ δεν θυμάμαι να ξεπέρασα το όριο των 1600 kwh σε κανένα 4μηνο. Πότε το γύρισαν από κλιμακωτή χρέωση σε χρέωση ανά κατηγορίες οι μπαγάσηδες... μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη πρέπει να είμαστε. Νομίζω μόνο σε άλλες 2 χώρες τιμολογείται η μεγαλύτερη κατανάλωση ακριβότερα από τη μικρότερη, και πουθενά με τέτοιες τεράστιες διαφορές (της τάξης του + 100%) όπως εδώ.

Ετσι ακριβως ειναι .Δεν μενει καθολου η θερμανση απο το A/C.

Μονον σαν μοναδα αναγκης πρεπει να υπαρχει-υπολογιζεται.

Re: Απάντηση: Re: Πετρέλαιο Θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012 στα 0,50 λεπτα ?

Καλά, σε -5 θα βάλω εννοείται τον καυστήρα... μέσα στην πόλη πόσες πια μέρες κατεβαίνει τόσο χαμηλά; Ας κάνουν τη δουλειά τους μέχρι τους 0-+5 και μετά δεν πειράζει.

Θα σε στεναχωρεσω παλι...
Γενικα δεν πεφτουν κατω απο το πχ 700αρι
Απλα στο πιο κρυο πεφτει η αποδοση εξοδου.

Ετσι ακριβως ειναι .Δεν μενει καθολου η θερμανση απο το A/C.

Μονον σαν μοναδα αναγκης πρεπει να υπαρχει-υπολογιζεται.

Yπάρχει το σοφό ρητό, "ενα σπιτι δεν ζεσταίνεται αν δεν ζεσταθούν οι τοίχοι του" ή "είναι τόσο ζεστό όσο οι τοίχοι του", κάπως έτσι... Οσοι εξαρτώνται απο airconditions (και οχι μόνο) για την θέρμανση του σπιτιού (όπως εγώ), καλο είναι να έχουν και νυχτερινό ρεύμα. Τα A/C καίει σχετικά λίγο και με νυχτερινό τιμολόγιο, ακόμα λιγότερο. Η λογική την οποία ακολουθώ είναι η εξής...
Ακόμα ο καιρός είναι καλός, αλλά αν παρατηρήσουμε θα δούμε οτι ενώ την ημέρα εχει ζεστούλα (ακόμα), τα βράδια πέφτει αρκετά. Αποτέλεσμα είναι οι τοίχοι του σπιτιού (αυτοί δηλαδή που επηρεάζουν την θερμοκρασία του αέρα στα δωμάτια) σιγά σιγά, πόντο πόντο χάνουν ζεστη, ασχετα αν τα μεσημέρια ακόμα φοράμε έξω κοντομάνικα. Και οι τοίχοι δεν κρυώνουν ή ζεσταίνονται σε μια μέρα... θέλουν μέρες γι'αυτή την δουλειά. Αν σε μια εβδομάδα πιάσουν κρύα (καιρός είναι πιά) Με θερμοκρασία τοιχων πχ 14-16 θα την "ακούσει" κάποιος καλά.
Εγώ το βράδυ που πάω για ύπνο, βάζω το AC να δουλέψει για 2-3 ώρες με χρονοδιακόπτη, έτσι ωστε να έχω 20+ στους τοίχους. Ο τοίχοι εχουν μια μικρή αλλά υπαρκτή θερμοχωρητικότητα κι αυτό βοηθάει το σπίτι να μένει ζεστό ακόμα και με κλειστό AC, και σίγουρα θα βοηθήσει μόλις πέσουν τα χοντρά κρύα... Δεν είναι σπατάλη να αποθηκεύεις θερμότητα στους τοίχους όταν κοιμάσαι ¨:))

Last edited:
Σωστό αυτό για το βράδυ, καθώς το νυχτερινό δεν υπάγεται σε κλιμακωτό τιμολόγιο. Η τιμή του είναι κάτι περισσότερο του 1/3 της τιμής που μπορεί να φτάσει το ημερήσιο.
Επίσης να πούμε ότι μπορεί η ζέστη των a/c να μην συγκρίνεται με των κλασσικων καλοριφέρ, πάντως σε περίπτωση πολυήμερης απουσίας μου (πχ εβδομάδα την περίοδο Χριστουγέννων), με ζεσταίνουν πολύ πιο γρήγορα από την κλασική θέρμανση.

Aλλα κι εκει πρεπει να τους φοβαται κανεις - είναι το μόνο που δεν εχουν αγγίξει μέχρι τώρα...

Re: Απάντηση: Πετρέλαιο Θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012 στα 0,50 λεπτα ?

Σωστό αυτό για το βράδυ, καθώς το νυχτερινό δεν υπάγεται σε κλιμακωτό τιμολόγιο. Η τιμή του είναι κάτι περισσότερο του 1/3 της τιμής που μπορεί να φτάσει το ημερήσιο.
Επίσης να πούμε ότι μπορεί η ζέστη των a/c να μην συγκρίνεται με των κλασσικων καλοριφέρ, πάντως σε περίπτωση πολυήμερης απουσίας μου (πχ εβδομάδα την περίοδο Χριστουγέννων), με ζεσταίνουν πολύ πιο γρήγορα από την κλασική θέρμανση.

Το νυχτερινό είναι πίκρα. (βασικά να το πάρεις. με έχουν ξεσκίσει με τις χελώνες τους. Εχω κάνει αίτηση έχω περάσει από όλα τα γραφεία έχω τοποθετήσει χελώνα και τελικά θα αποσύρω την αίτηση)
και τελικά η έκπτωση είναι στη βασική τιμή.
δηλαδή από 0.09 πάει 0.07. Στο δια ταύτα δεν ξεφεύγεις αναλογικά τόσο πολύ από την τελική 0.21 με όλα μέσα για καταναλώσεις άνω των 2500 το τετράμηνο.
Συν το έξτρα πάγιο. Σε συμφέρει μόνο αν καις έξτρα 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Αν δεν τις καις, (και στις άλλες περιόδους - όχι στο ένα τετράμηνο του χειμώνα - είσαι μέσα)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πετρέλαιο Θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012 στα 0,50 λεπτα

Το νυχτερινό είναι πίκρα. (βασικά να το πάρεις. με έχουν ξεσκίσει με τις χελώνες τους. Εχω κάνει αίτηση έχω περάσει από όλα τα γραφεία έχω τοποθετήσει χελώνα και τελικά θα αποσύρω την αίτηση)
και τελικά η έκπτωση είναι στη βασική τιμή.
δηλαδή από 0.09 πάει 0.07. Στο δια ταύτα δεν ξεφεύγεις αναλογικά τόσο πολύ από την τελική 0.21 με όλα μέσα για καταναλώσεις άνω των 2500 το τετράμηνο.
Συν το έξτρα πάγιο. Σε συμφέρει μόνο αν καις έξτρα 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Αν δεν τις καις, (και στις άλλες περιόδους - όχι στο ένα τετράμηνο του χειμώνα - είσαι μέσα)

Τι εννοείς η έκπτωση είναι στη βασική τιμή; Το νυχτερινό δεν έχει (εξ όσων γνωρίζω, τουλάχιστον) κλιμακωτή τιμολόγηση.
Εμένα είχε το σπίτι όταν το πήρα. Νομίζω μάλιστα ότι (πρέπει να το διασταυρώσω αυτό) έχω και το παλιό ωράριο, σταθερό όλο το χρόνο 23:00-7:00