Πετρέλαιο θέρμανσης και επιτήδειοι.

PETRAN

AVClub Fanatic
20 June 2006
11,063
in orbit
Οι κλασικοί επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται τον κόσμο και ακόμα και σ' αυτές τις δύσκολες εποχές τολμούν και βάζουν απροκάλυπτα το χέρι στην τσέπη μας, χτύπησαν και το δικό μου σπίτι.

Σε βαθμονομημένη δεξαμενή 1500lt, καταφέρνουν και βάζουν πετρέλαιο 1700 με 1800lt!!

Εννοείται οτι κλέβουν, αλλά με συζητήσεις που έκανα μαζί τους, αυτοί δεν αναγνωρίζουν την βαθμονόμηση της δεξαμενής και εμπιστεύονται μόνο τα δικά τους ρολόγια επι αυτοκινήτου που έχουν και τις σφραγίδες του κράτους! τρομάρα τους....

Επειδή στο τέλος το μόνο σίγουρο είναι οτι θα πέσουν μπουνιές, θα ήθελα να ξέρω πως βγάζετε άκρη μ' αυτούς τους αληταράδες!
Γιατί είναι αλήτες.

υ.γ Το μόνο που κατάφερα και βρήκα είναι μια συσκευή μέτρησης πετρελαίου εδώ

Μου έχουν πει ότι με τις νεες αντλιες φόρτωσης πετρελαίου πάντως, δεν μπορούν να κλεψουν όπως παλιά βάζοντας αέρα. Παντως και στην οικοδομή μας την τελευταια φορα που έλεγξα ενω αυτοί έβαλαν 2 τόνους ο βαθμονόμος της δεξαμενής μου έδειξε 1.8 τόνους ...έλα τώρα βγάλε άκρη!

Προσωπική επαφή παίδες που δυστυχώς μόνο στην επαρχία γίνεται αυτό.

Εμένα μου έβαλαν πρώτο γέμισμα 988 λίτρα και μάλιστα μου χρέωσε 987 γιατί είχε αμφιβολία αν ήταν η στρογγυλοποίηση του λίτρου προς τα πάνω ή κάτω.

Πριν ένα μήνα έβαλα στο 5λιτρο μπιτόνι του χορτοκοπτικού 6λίτρα...
Φανταστείται σε ένα φουλάρισμα αυτοκινήτου πόσο κλέβει ο τύπος...

Μπα λέω του μάστορα, δεν ήξερα ότι παίρνει 6 λίτρα...
Μετά τις γιορτές λέω να πάω με ένα 18λιτρο μπιτόνι για να δω τι θα γράψει η αντλία.
Αν γίνουν τα ίδια θα τον σενιάρω.

Εν τω μεταξύ απορώ γιατί τα σύγχρονα αυτοκίνητα με τα τόσα ηλεκτρονικά δεν έχουν ένα σύστημα για να μετρά τα κάσυιμα που εισέρχονται στο ρεζερβουάρ.
Κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που παρουσιάστηκε στο νήμα.
Μήπως υπάρχει κάποια σκοπιμότητα?

Νομίζω οτι αν κάνετε μαζί προμέτρηση και επιμέτρηση 5-10 λεπτά μετά το γέμισμα για να μην μετρήσεις αφρό (cappuccino effect), ότι και να εχει γράψει ο μετρητής του, δε μπορεί να σου πει οτι έβαλε περισσότερο.
Σε 1-2 περιπτώσεις που μου έτυχαν, τον έβαλα και μετρησε και αυτός όλες τις διαστάσεις της δεξαμενής για να βρεί πόσα λίτρα είναι ο πόντος και να μην υπάρχει καμια αμφιβολία.

Απάντηση: Re: Πετρέλαιο θέρμανσης και επιτήδειοι.

Νομίζω οτι αν κάνετε μαζί προμέτρηση και επιμέτρηση 5-10 λεπτά μετά το γέμισμα για να μην μετρήσεις αφρό (cappuccino effect), ότι και να εχει γράψει ο μετρητής του, δε μπορεί να σου πει οτι έβαλε περισσότερο.
Σε 1-2 περιπτώσεις που μου έτυχαν, τον έβαλα και μετρησε και αυτός όλες τις διαστάσεις της δεξαμενής για να βρεί πόσα λίτρα είναι ο πόντος και να μην υπάρχει καμια αμφιβολία.

Σπύρο για να είμαι ειλικρινής δεν κατάλαβα τι εννοείς λέγοντας προμέτρηση και επιμέτρηση και πως γίνεται αυτό.
Εδώ να τονίσω οτι η δεξαμενή του σπιτιού είναι οβάλ κι όχι τετράγωνη.

Σπύρο για να είμαι ειλικρινής δεν κατάλαβα τι εννοείς λέγοντας προμέτρηση και επιμέτρηση και πως γίνεται αυτό.
Εδώ να τονίσω οτι η δεξαμενή του σπιτιού είναι οβάλ κι όχι τετράγωνη.

Αυτές οι μορφές δεξαμενών είναι λάθος κατ'εμέ να τοποθετούνται για δεξαμενές πετρελαίου. Δίνει "στόχο" στον προμηθευτή καυσίμου. Τουλάχιστον να έχει διαβάθμιση/ογκομέτρηση στο πλάι ανάγλυφο από το εργοστάσιο.

Παιδιά, τα πράγματα είναι απλά. Και αυτό το μαραφέτι να βάλεις, δεν το αναγνωρίζει ο προμηθευτής του πετρελαίου.
Απλά βάση νόμου, πρέπει να αναγράφεται το ύψος του πετρελαίου στην δεξαμενή ΠΡΙν και ΜΕΤΑ την παραλαβή. Εγώ θα έλεγα να αναγράφονται και οι διαστάσεις μήκος και πλάτος της δεξαμανής. Αντε να δούμε μετά αν έχει τα κότσια να σου κλέψει έστω και ένα λίτρο.
Για τους νέους μετρητές που λέτε οτι δεν "κλέβουν", μάλλον είστε αφελείς. Το σύνηθες κόλπο είναι μια τρίοδη βάνα στην έξοδο του μετρητή η οποία οδηγεί ένα μέρος του καυσίμου πίσω στην δεξαμενή.
Μια φορά μου έτυχε απατεώνας που πήγε να μου χρεώσει 200 λίτρα παραπάνω σε 2τονη δεξαμενή. Στην απειλή ότι επιτόπου θα φώναζα την αστυνομία, αμέσως παραδέχτηκε το "λάθος".

Και φυσικά να ελέγχετε το μέτρο που χρησιμοποιούν οι προμηθευτές. Πριν τον ανεφοδιασμό, μετρούν με κανονική μετροταινία. Μετά χρησιμοποιούν μετροταινία που της λείπουν 10 πόντοι από την αρχή της.

Last edited:
H δικη μας δεξαμενη ειναι 1χ1χ1.

Ερχεται το βυτιο, μετραμε (πχ) 20 εκατοστα απο τον πατο.

Του λεω να βαλει 700 λιτρα, προκειμενου να φτασει το πετρελαιο στα 90 εκατοστα.

Φτανει στα 90 εκατοστα, και του πληρωνω 700 λιτρα.
(Παντα το ιδιο με τον μετρητη του, στανταρ ο προμηθευτης μας εδω και αρκετα χρονια)

H δικη μας δεξαμενη ειναι 1χ1χ1.

Ερχεται το βυτιο, μετραμε (πχ) 20 εκατοστα απο τον πατο.

Του λεω να βαλει 700 λιτρα, προκειμενου να φτασει το πετρελαιο στα 90 εκατοστα.

Φτανει στα 90 εκατοστα, και του πληρωνω 700 λιτρα.
(Παντα το ιδιο με τον μετρητη του, στανταρ ο προμηθευτης μας εδω και αρκετα χρονια)

Στο παράδειγμα, ο υπολογισμός των λίτρων/εκατοστό είναι ως εξής:
100cm X 100cm X 100cm = 1.000.000 cm3 ή 1.000 lt

Άρα αφού σε 100cm αντιστοιχούν 1.000lt, τότε ο κάθε πόντος αντιστοιχεί σε 10 lt/cm και έτσι τα 70 cm είναι 10*70=700lt.

Αυτό μπορεί να γίνει για κάθε παραλληλόγραμμη δεξαμενή, αλλά για δεξαμενή οβάλ όπως η δική σου Δημήτρη, δεν ξέρω πώς μπορείς να "αποδείξεις" οτι η βαθμονόμηση σου είναι ακριβής σε σχέση με τις διαστασεις της δεξαμενής.

φιλος σε αυτοκινητο με ρεσερβουαρ 44 λιτρα χωρις να εχει αναψει καν το λαμπακι (αρα σιγουρα ειχε ~4λιτρα μεσα) εβαλε σε βενζιναδικο 50 λιτρα... και του εκοψε και τιμολογιο που φαινονται και τα λιτρα και ο αριθμος κυκλοφοριας... τελειως απατεωνες...

Υπηρχε βενζιναδικο στη Θεσ/νικη,οπου οι μεταφορεις πουλουσαν το πετρελαιο θερμανσης στη μιση τιμη απο την κανονικη .Ολες αυτες οι ποσοτητες προερχοταν απο τις παραδοσεις που κανανε.Το ωραιο ηταν οτι ο ιδιοκτητης δεν ειχε ιδεα

1.ΟΒΑΛ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΝ. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΠΙΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ) ΒΡΙΣΚΗΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ 50-100 ΕΥΡΩ ΝΑ ΚΑΝΗ ΣΩΣΤΗ ΛΙΤΡΟΜΕΤΡΗΣΗ.

2.ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΑΙ ΤΟ ΚΥΒΙΚΟ (1,000 ΛΙΤΡΑ) ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΝΟ (1,200 ΛΙΤΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ).

3.ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΕΑΝ ΓΙΝΕΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΜΑΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Η ΕΚΟ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ) ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΑΝ ΓΙΝΗ ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΗΣ.

4.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ "ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΣΗ Ο ΑΦΡΟΣ" ΚΑΙ ΝΑ "ΚΡΥΩΣΗ" ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΙΚΡΑΙΝΗ Ο ΟΓΚΟΣ. ΣΤΑ 40ΑΡΙΑ ΒΥΤΙΑ ΑΥΤΗ Η ΜΙΚΡΟΔΙΑΦΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΗ ΤΑ 100-200 ΛΙΤΡΑ!!!!!

Last edited:
μιά φορά μόνο έφτασα την οβάλ (τρόπος του λέγειν) δεξανμενή μου στα όρια.
10 πόντους από τον πάτο.
Αν θυμάμαι καλά ήταν γύρω στα 100 λίτρα.
Υπολόγισα και παράγγειλα 900.
Μπορεί να είναι οβάλ αλλά την έχω μετρήσει σε αρκετές διαμέτρους και την έχω ογκομετρήσει διαφορικά.
Όμως πάντα έβαζα γύρω στα 700, 600, τέτοια νούμερα.
Το κοντέρ σταμάτησε στα 980.
Με το που το είδε ο μάστορας άρχισε τα διάφορα. Ξέρεις αυτές δεν είναι χιλιάρες, έχω δεί κι άλλες τέτοιες, λένε χίλια αλλά είναι παραπάνω.
Του λέω εγώ ξέρω ότι είχα μέσα 10 πόντους.
Την άλλη φορά άλλαξα προμηθευτή.

Τα τελευταία 8 χρόνια που βάζω πετρέλαιο θέρμανσης δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Πάντα μετρούσα πριν και μετά, και όλα καλά. Είχα επιλέξει 2 πρατήρια απ' τα οποία προμηθευόμουν.

Φέτος προέκυψαν διάφορα. Και εξηγώ.

Το ένα πρατήριο στο οποίο βάζω βενζίνη στο αυτοκίνητο και γνωριζόμαστε λίγο καλύτερα με τους ιδιοκτήτες, φέτος επέλεξε να μην διακινήσει πετρέλαιο θέρμανσης. Το 2ο πρατήριο που προμηθευόμουν, έκλεισε. Εν τω μεταξύ σε ένα γρήγορο γύρο που έκανα στα πρατήρια της περιοχής, ανακάλυψα ότι απ' τα μεγαλύτερα και τρόπο τινά πιο "νοικοκυρεμένα" πρατήρια, κανένα μα κανένα δεν διακινεί φέτος πετρέλαιο θέρμανσης!!!!

Τότε σκέφτηκα ένα πρατήριο που άνοιξε πριν ένα περίπου μήνα αρκετά κοντά στο σπίτι μου. Πήγα μία βόλτα, είδα 2 νέους ανθρώπους, μου είπαν ότι έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση πρόσφατα και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, και δεν το έψαξα και ιδιαίτερα. Παρήγγειλα 1.000 λίτρα τα οποία συμφωνήσαμε να μου παραδοθούν σήμερα το απόγευμα.

Πράγματι το βυτιοφόρο ήρθε, άπλωσε μάνικα, και πριν ξεκινήσουν να αδειάζουν πετρέλαιο στην δεξαμενή ο ένας απ' τους δύο μεταφορείς πήρε τον μεταλλικό οδηγό που έχω για να μετράω την στάθμη και μέτρησε την ποσότητα του πετρελαίου που υπήρχε στην δεξαμενή. Βρήκε 20cm πετρέλαιο σε δεξαμενή διαστάσεων 1Χ1Χ1,5 (Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος). Η μέτρησή του συμφωνούσε με την δική μου που είχα κάνει νωρίτερα. Συνεπώς για να ρίξει 1.000 λίτρα πετρέλαιο, έπρεπε να προσθέσει 66 πόντους ακόμη (0,66m X 1,5m X 1m = 0,99m[SUP]3[/SUP]). Αρα με τα ήδη υπάρχοντα λίτρα της δεξαμενής θα έπρεπε μετά το πέρας του ανεφοδιασμού να έχω μέσα 20+66 = 86cm ύψος πετρελαίου.

Λοιπόν ξεκίνησε να αδειάζει, πιάσαμε την κουβέντα, και κάποια στιγμή βγήκα έξω στον μετρητή όπου ήταν ο άλλος μεταφορέας. Εκεί περίμενα μέχρι να γράψει ο μετρητής 1.000 λίτρα. Μόλις ο μετρητής έγραψε 1020 λίτρα, ο οδηγός έκλεισε την παροχή. Ακολούθως πήγα μέσα στην δεξαμενή για να μετρήσω. Ομως ο μαγκας που ήταν μέσα είχε βάλει τον μεταλλικό οδηγό στην δεξαμενή, τον είχε βγάλει, είχε σκεπάσει την δεξαμενή, και μου τον έδωσε να μετρήσω το ύψος απ' το ίχνος που είχε αφήσει το πετρέλαιο. Μέτρησα και βρήκα σχεδόν 90 cm, όσο δηλαδή έπρεπε να είναι και λίγο περισσότερο. Eκείνη την στιγμή δεν μου κίνησε κάτι την περιέργεια. Εν συνεχεία μου έφερε το χαρτί, πλήρωσα τα 1.300 ευρώ, χαιρετηθήκαμε, και έφυγαν.

Ακολούθως ξαναπήγα στην δεξαμενή για να βάλω κι εγώ την βέργα μέσα για να διαπιστώσω ότι η ποσότητα ήταν η σωστή. Ανοίγω το καπάκι της δεξαμενής, και εκεί παθαίνω το 1ο σοκ. Ενώ θα έπρεπε η στάθμη του πετρελαίου να ήταν 14cm κάτω απ' το μέγιστο ύψος (100-86=14) την είδα με το μάτι αρκετά χαμηλότερα. Βάζω την βέργα και μετράω 72cm, δηλαδή 14 ολόκληρα εκατοστά κάτω απ' το ύψος που θα έπρεπε να είναι. Πως μεταφράζεται αυτό; Σε 0,14Χ1,5X1=0,21m[SUP]3[/SUP] πετρέλαιο. 210 ολόκληρα λίτρα!!!!! Στα 1000!!!! Το 1/5 της ποσότητας!!!

Σκέφτομαι δεν είναι δυνατόν, φέρνω άλλο μέτρο εφεδρικό, ξαναμετράω, και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα. Και εκεί μου έρχεται στο μυαλό ο μάγκας που μου έδωσε την βέργα να μετρήσω το ίχνος αφού την είχε βάλει ο ίδιος στην δεξαμενή. Και προφανώς ο έξυπνος την είχε βάλει πλάγια για να δείξει το ίχνος ψηλότερα.

Δεν είχε περάσει πολύ ώρα, 5-6 λεπτά, και αμέσως παίρνω στο πρατήριο τηλέφωνο. Καλησπερίζω το αφεντικό, και του λέω ήρεμα και ωραία να πάρει τηλέφωνο το βυτίο και γυρίσει να μου ρίξει τα 200 λίτρα που μου έφαγε, και αν έχει αντίρρηση να έρθει ο ίδιος απ' το σπίτι να του εξηγήσω το όνειρο. Μου απάντησε πως παίρνει αμέσως τηλέφωνο να τους γυρίσει. Σε 5' απ' το τηλεφώνημα, το βυτιοφόρο είναι πάλι έξω απ' το σπίτι μου. Κατεβαίνει ο τύπος που κρατούσε την μάνικα, και ρωτάει τι έγινε.

-Πόσα εκατοστά είχε μέσα η δεξαμενή;
-20
-Μπράβο. Πόσα θα μου έβαζες ακόμη;
-66
-Ωραίος. Σύνολο δηλαδή;
-86.
-Ασσος είσαι. Για βάλε σε παρακαλώ την βέργα στην δεξαμενή και μέτρησε. Βάλε και το μέτρο και μέτρησε. Κάνε ότι θέλεις. Πες μου μόνο πόσοι πόντοι είναι το ύψος.
-Μετράει, ξαναμετράει, ξαναματαμετράει..... 72 πόντους μου λέει.
-Ωραίος του λέω. Μπορείς να μου πεις που πήγαν οι υπόλοιποι 14?
-Δεν ξέρω, μάλλον κάθησε, θα έκανε λάθος ο μετρητής, και κάτι κινέζικα.
-Δεν με ενδιαφέρει του λέω τι έγινε, σημαδεύω την βέργα στους 86 πόντους, την βάζω στην δεξαμενή, και του λέω να γεμίσει μέχρι εκεί που πρέπει και να πάει στην ευχή της Παναγίας.

Οπως και έγινε. Εριξε ακόμη 210 λίτρα και λίγο περισσότερα στην δεξαμενή και έφυγε.

Πριν λίγο με πήρε ο πρατηριούχος τηλέφωνο. Εδειξε να εκπλήσσεται με αυτά που του είπα. Τώρα να τον πιστέψω ή όχι δεν ξέρω, αλλά αφού το θέμα έληξε χωρίς φασαρία δεν θα ασχοληθώ άλλο. Αφού ζήτησε και συγνώμη....

200 λίτρα Χ 1,299 = 259,80 ευρώπουλα.

Και έλεγα πως δεν μου έχει συμβεί ποτέ...... :laugh:

Y.Γ. Ο κωλομετρητής πως έγραψε 1000+ λίτρα; Κλέβει στο μέτρημα ή δεν τον ξεκίνησε απ' το 0 αλλά απ' το 200; Δεν ήμουν μπροστά την ώρα που ξεκινούσε.... :chinscratch:

Last edited:
Πάντα υπάρχει η πρώτη φορά.... πάλι καλά που σου κόβει και το πήρες γρήγορα χαμπάρι....