Philips 37PFL9731 : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

Re: PFL9731 vs PFL9732...

Μπα από ότι φαίνεται το σουλούπωσε το "μοντέλο"!!

Τι φταίω εγώ που το μαύρο είναι δύσκολο το άτιμο... Για παράδειγμα, βλέπω την φώτο στο http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=329296&postcount=1425, και αμέσως βλέπω το μαύρο σε σχέση με το πλαίσιο. Είναι και αυτό φωτεινό και είναι και πλάσμα... Και είναι και με φλας η φώτο...

Μετά από μια περίοδο... ησυχίας έχω νεότερα :blush:
Ασχολήθηκα λίγο με το θέμα καλιμπράρισμα, με την βοήθεια αισθητήρα, γιατί για τα μάτια μου είπαμε θέλω οφθαλμίατρο :p

Με την βοήθεια ενός eye-one display 2 (το οποίο του αρέσει υπερβολικά το πράσινο στα IRE < 20) και με την βοήθεια του ανοιχτού λογισμικού HCFR και του GetGray Calibration DVD, έψαξα λίγο παραπάνω τις ρυθμίσεις της 37PF9731. Οι ρυθμίσεις που κατέληξα είναι:

Αντίθεση: 87
Φωτεινότητα: 57
Χρώμα: 67
Ευκρίνεια: 4
Απόχρωση: Συνήθης
Συνήθης χρωματισμός: R-WP 108, G-WP 99, B-WP 58, R-BL 14, G-BL 13
Pixel plus: ON
Digital Natural Motion: Ελάχιστο
Clear LCD: ON
Δυναμική αντίθεση: Μέτριο (Εδω βάλτε ότι σας αρέσει καλύτερα)
DNR: Μέτριο
Mpeg μείωση τεχνουργημάτων: Ενεργό
Βελτίωση χρώματος: Μέτριο
Active Control: Ανοιχτό
Φωτοαισθητήρας: Ανοιχτό

Από ότι βλέπετε, μου αρέσει η ζωντανή εικόνα, για αυτό κράτησα τα Active Control και τον φωτο-αισθητήρα ανοιχτά. Επίσης, για θέαση τηλεόρασης συνήθως κατεβάζω την φωτεινότητα στο 45 (από 57) παίρνοντας εικόνα με μεγαλύτερη αντίθεση εις βάρος της λεπτομέρειας στα σκοτεινά πλάνα, για θέαση συνήθως με χαμηλό φωτισμό...

Ακολουθούν μερικά διαγράμματα μετά το καλιμπράρισμα της 37PF9731D - το οποίο επαναλαμβάνω έγινε από μένα που είμαι εντελώς άσχετος και όχι από ειδικό :blush:

Το διάγραμμα CIE:
CIE.png

Από ότι είναι εμφανές, δεν κατάφερα να πάρω ένα ιδανικό τρίγωνο από την τηλεόραση. Ειδικά το μπλε, είναι λίγο μακριά από το ιδανικό και σε μικρότερο βαθμό το ίδιο συμβαίνει με το πράσινο. Δεν έχω την πραγματική ιδέα του μπορεί να διορθωθεί αυτή η απόκλιση και πως. Κάθε βοήθεια καλοδεχούμενη!

Θερμοκρασία λευκού: Τριγύρω από τους 6500 kelvin, αλλά όχι ακριβώς :blush:
ColorTemperature.png

Βέβαια κάτω από το 20 IRE γίνεται χαμός, αλλά να πω την αλήθεια την ρύθμισα περισσότερο με το μάτι: ο αισθητήρας έδειχνε σαν σημαντικά καλύτερη ρύθμιση που πρασίνιζε το μάυρο - το οποίο και φυσικά και δεν υιοθέτησα. Νομίζω ότι ο αισθητήρας δεν τα πάει και τόσο καλά στο σκότος :confused:
Οπότε μεταξύ καλύτερης (στα χαρτιά...) ρύθμισης και καλύτερης εικόνας, προτίμησα το δεύτερο...

Τέλος, η σύγκλιση των βασικών χρωμάτων και το ΔΕ:
RGBLevels.png

Οι παρατηρήσεις μου για την ακρίβεια του αισθητήρα μου σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ισχύουν και εδώ :blush: Πάντως φαίνεται να έχω ένα μέγιστο ΔΕ = 5 για IRE > 20, που μάλλον φαίνεται να είναι καλό...
Το ΔΕ μπορούσε να μειωθεί ακόμα περισσότερο στα χαμηλά IRE ανεβάζοντας ένα "κλικ" το G-BL: ενώ όμως έπαιρνα καλύτερη μέτρηση στο ΔΕ (<7) και στην θερμοκρασία λευκού, τα μαύρο πρασίνιζε και δεν μου άρεσε καθόλου...

Απάντηση: PFL9731 vs PFL9732...

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού πρέπει να έχεις ενεργοποιημένο το "average many reads on dark mesasurements". Εννοείται ότι δεν θα είχες σωστές μετρήσεις έτσι. Πάντως οι γραμμές σου είναι πάρα πολύ καλές. Ίσως θα μπορούσες να κατεβάσεις λίγο το blue offset και να ανεβάσεις λίγο το blue gain.

Δυστυχώς, για το μπλε η τηλεόραση έχει μόνο ένα ρυθμιστικό το οποίο αναφέρεται σαν μπλε-λευκό σημείο. Για το κόκκινο και πράσινο παρέχονται 2 ρυθμιστικά <χρώμα>-λευκό σημείο και <χρώμα>-black level. Πιο από τα 2 είναι το offset και πιο το gain; (είμαι και άσχετος... :blush:)

Πάντως, τα αντίστοιχα διαγράμματα του χρήστη Evanl είναι αρκετά καλύτερα, αλλά από την άλλη την ρύθμισε άνθρωπος που είναι γνώστης του αντικειμένου :grinning-smiley-043

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=2819&page=5&highlight=9731

Απάντηση: Re: PFL9731 vs PFL9732...

Δυστυχώς, για το μπλε η τηλεόραση έχει μόνο ένα ρυθμιστικό το οποίο αναφέρεται σαν μπλε-λευκό σημείο. Για το κόκκινο και πράσινο παρέχονται 2 ρυθμιστικά <χρώμα>-λευκό σημείο και <χρώμα>-black level. Πιο από τα 2 είναι το offset και πιο το gain; (είμαι και άσχετος... :blush:)

Λογικά, το μπλε-λευκό που λες είναι το gain και ρυθμίζει το contrast του χρώματος. Το χρώμα-μαύρο πρέπει να είναι το offset το οποίο ρυθμίζει τη φωτινότητα του χρώματος. Σίγουρα δεν έχει για μπλε-μαύρο;

Ναι, δεν έχει... Ούτε καν στο service menu :mad:
Είναι λίγο φειδωλή η 9731 σε ρυθμίσεις. Να φανταστείς ότι στο service menu δεν παρέχει καμία επιπλέον ρύθμιση για την εικόνα πέρα από τις ρυθμίσεις που δίνει στο βασικό μενού. Το μπλε-μαύρο το ρυθμίζω έμμεσα από την ποσότητα των κόκκινο-μαύρο και πράσινο-μαύρο: αν τα αυξήσω, το μπλε-μαύρο φαίνεται να μειώνεται...

Ακολουθούν μερικά διαγράμματα μετά το καλιμπράρισμα της 37PF9731D - το οποίο επαναλαμβάνω έγινε από μένα που είμαι εντελώς άσχετος και όχι από ειδικό :blush:

Το διάγραμμα CIE:
CIE.png

Από ότι είναι εμφανές, δεν κατάφερα να πάρω ένα ιδανικό τρίγωνο από την τηλεόραση. Ειδικά το μπλε, είναι λίγο μακριά από το ιδανικό και σε μικρότερο βαθμό το ίδιο συμβαίνει με το πράσινο. Δεν έχω την πραγματική ιδέα του μπορεί να διορθωθεί αυτή η απόκλιση και πως. Κάθε βοήθεια καλοδεχούμενη!

Το color decoding της εν λόγω τηλεόρασης δεν μπορεί να αποδώσει περισσότερα (το μπλε έρχεται καλύτερα).

Σειρά έχει το γάμμα, το οποίο είναι κοντά στο 2.2:
Luminance.png

Εδω χρειάζεται περισσότερη προσοχή μια και η εικόνα σου δεν έχει καλό βάθος πεδιου και γενικά πρέπει να φαίνεται ολίγον flat

Όλα αυτά φαίνονται από το διάγραμμα; Δεν ξέρω αν η εικόνα μου είναι λίγο flat. Πως θα το καταλάβω; Μήπως εννοείς αν έχει "ξεπλυμένα" χρώματα; Όχι δεν έχει. Αυτό δεν ρυθμίζεται από την αντίθεση; Όσο περισσότερη αντίθεση βάζω, τόσο ζωντανεύει η εικόνα. Από την άλλη, δεν μπορώ να ρυθμίσω την αντίθεση με τίποτα :mad: Με σήμα above white, πάντα φαίνεται - όπου και να βάλω αντίθεση - φωτεινότητα. Χώρια και που με σήμα below black, για να μην φαίνεται πρέπει να βάλω την φωτεινότητα < 30. Ένα έχω καταλάβει, ότι ακολουθώντας οδηγίες δεν είναι εύκολο να πετύχεις πολλά. Να πω την αλήθεια, παρόλο που έκανα τις ρυθμίσεις, εντέλει δεν τις χρησιμοποιώ. Έχω συνηθίσει σε ψυχρά χρώματα, οπότε γύρισα την ρύθμιση χρώματος στο "κανονικό", που είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ θερμού και ψυχρού.
Και ανάλογα με την περίπτωση/πηγή, πειράζω φωτεινότητα/αντίθεση. Συνήθως βάζω φωτεινότητα 40-45 και αντίθεση 85-90.

Re: Απάντηση: Re: PFL9731 vs PFL9732...

Το color decoding της εν λόγω τηλεόρασης δεν μπορεί να αποδώσει περισσότερα (το μπλε έρχεται καλύτερα).

Όσο και αν προσπάθησα, δεν κατάφερα να πάρω καλύτερο μπλε, χωρίς να χαλάσω τα άλλα :blush:

Για αυτό και έλεγα να μην απογοητεύεσαι!
Για το backlight δεν μπορείς να κάνεις κάτι από όσο ξέρω. Αυτό που απομένει τώρα είναι ... να την απολαύσεις!

ΓΙΑ ΤΟ BACKLIGHT ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 30% ΑΝ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΠΑΝΕΛ 031 ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ 087 ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΧΕΙΣ ΤΩΡΑ .ΠΕΡΑΣΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΩΔ. 031 ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΟ. ΕΧΩ ΤΗΝ 37 ΠΦ9731 ΑΠΟ ΤΙΣ 20-10-2006.ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΩ ΨΑΞΕΙ ΜΕΧΡΙ "ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ" ΔΩΚΙΜΑΣΕ ΤΟ .-bye-

Ένα νήμα από το παρελθόν... :flipout:
Αν έχει μείνει κανείς με μια 9731, σήμερα δοκίμασα να την καλιμπράρω με τον νέο αισθητήρα (για να μην κάνω πειράματα με την U20 και τα παραθυρωμένα πάττερνς...)

Γενικά, οι ρυθμίσεις που κατέληξα, είναι οι ακόλουθες:

Αντίθεση: 67
Φωτεινότητα: 40
Χρώμα: 60
R-WP: 76
G-WP: 78
B-WP: 62
R-BL: 11
G-BL: 11

Ακόμα παίζω με τον αισθητήρα, και πόσο καλά μπορώ να φέρω την 9731:

CalMAN_v40-2010-08-18_183132.png

Αντίθεση: 71 (100 nits)
Φωτεινότητα: 38 (το 0.65% στο 10%)
Χρώμα: 64 (μια άσχετη τιμή)
R-WP: 43
G-WP: 44
B-WP: 30
R-BL: 11
G-BL: 10

Αυτό το luminance στο μπλε δεν μπορώ να το φέρω με τίποτα. Αν είχε ρυθμιστικό για το μπλε στα χαμηλά, κάτι θα γίνονταν. Αλλά δεν έχει. Και να σηκώσω πολύ ψηλά τα R/G στο BL δεν μου αρέσει, το μαύρο πρασινίζει.