Απάντηση: Philips 56” Cinema 21:9
Μια που διάβασα παραπάνω πως η συγκεκριμένη tv δειγματιζεται στα καταστήματα της media markt, και μια που ειχα χρόνο εκανα σημερα μια βολτα στο υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης για να δω από κοντά το νέο δημιούργημα της Philips.
Κατά αρχην, όπως στην πλειοψηφία των καταστημάτων έτσι και σε αυτό μην περιμένετε να δειτε τηλεόραση ρυθμισμένη τουλάχιστον στους βασικούς τομείς.
Μάλιστα ετσι όπως την είχαν στήσει όχι μονο δεν την διαφήμιζαν αλλα της εκαναν κακο καθως με το που την αντίκρισα απόρησα με την εικόνα που παρουσίαζε …
Καταρχήν τα βοηθήματα βελτίωσης της κίνησης ηταν απενεργοποιημένα σε σημείο η κίνηση να ηταν όχι μονο φρικτή αλλα η χειρότερη που εχω δει σε τηλεόραση…
Πραγματικά χωρις αυτά η τηλεόραση δεν βλεπετε όχι σε 24 αλλα ούτε σε 50p…
Επίσης θέλοντας να δείξουν την εικόνα οσο το δυνατόν πιο ευκρινής της είχαν τιγκαρει τα sharpness αλλα και κάποια αλλα βοηθήματα οξυτητας ( αδυνατώ να θυμηθώ πως τα ονόμαζαν στα μενού) .
Μάλιστα με το sharpness μονο στην μεσαία διαβάθμιση, εντύπωση μου έκαναν όχι μονο τα εντονα περιγράμματα της εικόνας, αλλα και το γεγονός πως έβραζαν θυμίζοντας μου πριονόλαμα σέγας που πάλλεται.
Λογικό ηταν όταν τα ειδα όλα αυτά να μην άντεξω και να ζητησω να μου φέρουν καποιο τηλεκοντρολ για να παιξω με τις ρυθμίσεις της…
Όπως παντα οι υπάλληλοι του εν λόγο καταστήματος δεν μου χάλασαν το χατίρι και μετα από λιγο βρέθηκα να την σκαλίζω…
Φυσικά αμέσως ενεργοποίησα τα βοηθήματα ομαλής κίνησης γιατι η αναγούλα πλησίαζε επικίνδυνα και μετα έσπευσα να κλεισω ολα τα φίλτρα οξύτητας που βίαζαν την εικόνα…
Να πω όμως την αμαρτία μου πως ένα κλικ οξύτητας τελικα το αφησα ενεργό όχι γιατι έπρεπε αλλα γιατι δεν ηθελα να την ριξω σε σύγκριση με μια διπλανή Philips που έδειχνε πιο καθαρη ( και χωρις έντονα περιγράμματα) σε σύγκριση με την 21:9.
Ο λόγος που τα περιγράμματα ακόμα και στην χαμηλη ρύθμιση ειχαν αφύσικη οψη πιστεύω πως οφείλεται στο γεγονος πως η τηλεόραση επαιζε ( και φυσικα θα έπαιζε) με παραμορφωμένη εικονα ( τραβηγμένη) ώστε να γεμίζει το κάδρο, πραγμα που μάλλον δεν βοηθά τα φίλτρα οξύτητας ( τα ιδια βασανα με το dvd η με το stretch των τηλεοπτικών εκπομπών )
Φυσικα το υλικο που επαιζε από το bluray ηταν σε ανάλυση 1920χ1080 πραγμα που όπως καταλαβαίνετε σημαίνει ότι η τηλεόραση αναλάμβανε να προσαρμόσει την εικόνα γεμίζοντας ολο το κάδρο…
Υπαρχουν αρκετες επιλογές για αυτή την δουλειά που φυσικα θυμιζουν την αντίστοιχη δουλεια που κάνουν οι 16:9 tv για τα προγράμματα που εκπέμπουν σε 4:3.
Οι δυο επιλογές που μας επιτρέπουν φουλ καδρο είναι η 21:9 και η auto.
Στην πρώτη εχουμε πιο βίαιη παραμόρφωση εικονας μιλώντας παντα για υλικο 1920Χ1080…
Στην δεύτερη ( auto) μπορει μεν να εχουμε παλι παραμόρφωση , αλλα κόβοντας λίγη πληροφορία από το πανω και κατω μερος της εικονας το φαινόμενο της παραμόρφωσης μειώνεται χωρις όμως να σώνεται σημαντικά η κατάσταση.
Τα παραπάνω αφορούν υλικο 1920Χ1080 χωρίς όμως της μαύρες μπάρες πανω-κατω
Για video 1920Χ1080 χωρις μπαρες πιστευω πως δεν θα υπάρχει προβλημα και χάσιμο πληροφορίας στην εικόνα , αλλα παλι δεν ειχα μπροστα μου τετοιο υλικό για να ξέρω σίγουρα.
Φυσικά για εκπομπές σε 4:3 ουτε λογος ,καθως εάν παραμορφώνεται ετσι η εικονα σε 16Χ9 ( δηλαδή 1080 ) δεν τολμώ να φανταστώ τι θα κανει σε εκπομπές με τετράγωνο κάδρο..
Τελος αν και η τηλεόραση δεν χρησιμοποιεί οπίσθιο φωτισμό led με local-dim παρόλα αυτά τα πάει εντυπωσιακά καλά, χωρις όμως να βάζω το χερι μου στην φωτιά γιατι ούτε πατερνακια είχα για να δω που βρίσκεται αλλα ουτε και ο υπερφωτισμένος χώρος βοηθα στην αποκόμιση ασφαλών συμπερασμάτων.
Στα εικοσι λεπτα που έπαιξα με την Philips ( ειχε ησυχία το μεσημέρι στο media markt – φαινεται πως ολοι πηγαν να ψηφίσουν -- εαχμ .. ήθελα να πω πως πήγαν για μπάνιο) δεν ενθουσιάστηκα σε κανενα σημειο από αυτό που είδα…
Η άρνηση μου για την ιδεα της Philips , σημερα με βρίσκει ακόμα πιο ζωηρο καθως δεν προσφέρει σε καμια περίπτωση αυτό που υπόσχεται και προσπαθεί να περάσει στις διαφημίσεις της..
Οι 56 ίντσες είναι πολύ λιγες για να προσφέρουν αίσθηση όχι κινηματογραφική αλλα ουτε καν μεγάλης εικόνας…
Το υψος της καδρου ( 55 cm) ειναι μικρότερο και από το υψος μια 46αρας tv σε 16:9 ( μάλλον σε 44αρα μου κανει ).
Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι η χρησιμότητας της…
Θα χαρακτήριζα απύθμενα τολμηρό τον υποψήφιο αγοραστή της και οι λόγοι για αυτό εχουν αναφερθεί αρκετες φορες σε αυτό το τοπικ…
Μια συσκευή που αδυνατεί να αναπαράγει σωστά την πλειοψηφία του υλικού που κυκλοφορεί παραμορφώνοντας το ( ειτε τηλεοπτικό είτε κινηματογραφικό ) και που μειωνει την ποιότητα ευκρίνειας, με κανει να απορώ όχι μονο για την ιδεα υλοποίησης της αλλα και για την ορθότητα της επιλογής της.