Πιάτο εκτός σπιτιού και μεγάλη απόσταση καλωδίου

corfu

AVClub Addicted Member
20 October 2006
1,383
ΚΕΡΚΥΡΑ
καλησπερα

Το σπιτι μας ειναι μια 2οροφη μεζονετα στην κερκυρα, μεσα σε οικοπεδο.

Το προβλημα ειναι επειδη θελουμε να βαλουμε 3 πιατα 1.20 , για hotbird ενα για αστρα και ενα μονο για νοβα .
Εφερα 2 τεχνικους στο σπιτι να μας κανει μελετη για την εγκατασταση και οι δυο μας ειπαν οτι επειδη δεν υπαρχει ταρατσα η μονη λυση για να μπουν τα πιατα ειναι η στο μπαλκονι το οποιο θα πρεπει να γινουν ιδικα στηριγματα και θα μας πιασει ολο το χωρο και δεν μας αρεσει και αισθητικα

Η αλλη λυση ειναι η εκτος σπιτιου σε μια γωνια του οικοπεδου αφου γινει πρωτα ιδικη βαση απο τσιμεντο.

Μελετησε λοιπον ο τεχνικος το οικοπεδο και βρηκε ενα σημειο που ειναι δυνατον να μπουν και να μην ενοχλουν . το προβλημα εκει ειναι οτι η αποσταση μεχρι το σπιτι ειναι στα 30 μετρα και θα πρεπει να σκαφτει υπογειο αυλακι για να περασουμε τα καλωδια.

ο τεχνικος μου ειπε οτι αν παμε σε αυτη την λυση επειδη η αποσταση ειναι πολυ μεγαλη το σημα θα ερχετε πολυ εξασθενημενο και η μονη λυση ειναι να παμε σε πολυ ακριβα καλωδια εξωτερικου χωρου με 2 ευρω το μετρο το λιγοτερο.

Επειδη οπως καταλαβαινεται ειναι πολλα τα καλωδια και τα λεφτα ηθελα να ρωτησω και εδω αν ειναι σωστα ολα αυτα, αν οντως χρειαζεται τοσο ακριβα καλωδια και αν κανοντας ολα αυτα θα ειμαι ενταξει η και παλι υπαρχει κυνδινος να ερχετε εξασθενημενο το σημα.

Ευχαριστω πολυ προκαταβολικα!

Re: Πιατο εκτος σπιτιου και μεγαλη αποσταση καλωδιου

το νοβα θελει δικο του πιατο ανεξαρτητο. Το αστρα για το astra 28.2 θελει δικο του , και στο αλλο το hotbird / astra

γιατι δεν μπορειτε να κανετε την δουλεια σας,με twin ή quad?

δεν ανεφερες στο πρωτο ποστ για 28 μοιρες, παρολα αυτα νομιζω οτι και με δυο πιατα θα κανεις την δουλεια σου ενα για 28 και ενα για 19/13.
Η νοβα δεν χρειαζεται ανεξαρτητο πιατο ειναι στον χοτμπερντ, ανεξαρτητο lnb χρειαζεται οποτε με quad ή παραπανω θα κανεις την δουλεια σου, θα πρεπει να μας πεις ποσους δεκτες θελετε και τι θέλει να βλεπει ο καθενας τους.
Μη σου πω πως και με ενα πιατο κανεις τη δουλεια σου μια χαρα αφου εισαι βορειοδυτικα.

Last edited by a moderator:

ok ευχαριστω για τις απαντησεις... ανεξαρτητα για το αν χρειαζομαι 1,2 η 3 πιατα, αυτο που θα ηθελα να μου πειτε αν η αποσταση αυτη ειναι το προβλημα, γιατι ακομα και 1 πιατο να ειναι δεν μπορει να μπει καπου στο σπιτι εκτος απο το μπαλκονι το οποιο δεν το θελουμε.

εγω στα 40 μετρα με σχετικα φτηνο καλωδιο 0,6/μ, τα τριαντα σε εξωτερικο χωρο, εδω κ μια δεκαετια μια χαρα σημα εχω !
Θεωρω πως αν το βαλεις σε ενα πλαστικο σωληνα (αυτο που βαζουν σε εξωτερικες ηλεκτρολογικες εγκαταστασεις) κ το θαψεις θα σου κρατησει αρκετα χρονια.

σε ευχαριστω για την απαντηση
τα 30 μετρα ειναι η αποσταση μεχρι το σπιτι απο εκει και περα για να μπει το καλωδιο μεσα στο σπιτι και να ανεβει και πανω στον οροφο και μαζι με τις γωνιες που θα χρειαστει να κανει δεν θα ειναι αλλα 10 μετρα? οποτε παμε στα 40 μετρα το λιγοτερο για να φτασει στον δεκτη

ο τεχνικος μου ειπε οτι για να εχουμε ξεχωριστη λυψη σε καθε δωματιο θελουμε και πολυδιακοπτη .

Τι μαρκα καλωδιου προτεινετε να αγορασω και ποσο παει το μετρο?

Απάντηση: Πιατο εκτος σπιτιου και μεγαλη αποσταση καλωδιου

Βιοκαλ καλωδιο θα παρεις, εχει και για υπογειες εγκαταστασεις.
Με ενα πιατο κανεις ανετα την δουλεια σου. Το ιδιο setup εχω και εγω στο σπιτι στην Αθηνα με ενα καλο πιατο 1,50 για Astra 28 και παρακεντρα 13/19

ναι αλλα το νοβα μου ειπα θελει δικο του καλωδιο με lnb δεν λειτουργει διαφορετικα....

2 κάτοπτρα θέλεις, ένα για 28,2 και το άλλο για hotbird & Astra μαζί.

Τα υλικά σου θα είναι : δύο κάτοπτρα, δύο βάσεις κατόπτρων εδάφους Φ76, 3 lnb quattro (για πολυδιακόπτη), 1 βάση για δύο lnb (σε αυτή θα μπουν hotbird & astra), πολυδιακόπτης για τέσσερις δορυφόρους και φυσικά το καλώδιο..

Μπορείς να βρεις εξαιρετικό καλώδιο από 0,70 ευρό (τα 2 ευρώ είναι υπερβολή), θα βάλεις σωλήνα Φ100 για να μπορέσουν να περάσουν 12 καλώδια (4 από κάθε lnb) και μην επιτρέψεις να σου βάλουν χύμα το καλώδιο σε σκαμμένο κήπο.

Ας είναι και 50 τα μέτρα της απόστασης από τα κάτοπτρα στο σπίτι.. Δεν πειράζει αν βάλεις καλό καλώδιο με λίγες απώλιες, cavel ή viocal ή triax...

Πριν προχωρήσεις όμως εξέτασε το ενδεχόμενο να μπορέσεις να βάλεις τα κάτοπτρα σε κάποιον τοίχο στα πλαινά της μεζονέτας αν αυτός ο τοίχος κοιτάει νότο !!! Ίσως μπορέσεις να γλυτώσεις έτσι κόστος από καλώδιο τσιμενταρίσματα και εργασίας εγκατάστασης...

** και πες στον "τεχνικό" να αφήσει τις εξυπνάδες για τη νόβα, είπαμε έχει πέσει πολύ η δουλειά μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ταίζουμε κουτόχορτο τους πελάτες...

Last edited:
μπορεις να μου εξηγησεις σε παρακαλω γιατι χρειαζομαι τοσα πολλα καλωδια? (δηλαδη 12 , 4 απο καθε lnb) . Δηλαδη χρειαζομαι 12 χ 30 μετρα = 360 μετρα καλωδιο αγορα , δηλαδη πχ με 1 ευρω το μετρο 360 ευρω μονο τα καλωδια? Σιγουρα χρειαζομαι τοσα πολλα? γιατι ο τεχνικος μου ειπε οτι για να εχει ανεξαρτητη λυψη καθε δωματιο με δικο του δεκτη , δεν ειναι απαραιτητο να ερχεται σε καθε δωματιο ξεχωριστο καλωδιο απο καθε lnb , αλλα 1 καλωδιο απο καθε lnb , που ολα αθτα τα καλωδια μαζι με της επιγειας κεραιας θα μαζευτουν στο υπογειο σε ενα rack και απο εκει με εναν πολυδιακοπτη θα τραβηξει ο ηλεκτρολογος ενα καλωδιο σε καθε δωματιο

Αυτα μου ειπαν και εγω επειδη ειμαι ασχετος τα δεχθηκα, γιαυτο ρωταω εδω εσας που γνωριζεται να μην με πιασουν εντελως κοτσο

Last edited by a moderator:

Σου είπε ότι θα βάλει πολυδιακόπτη. Ο πολυδιακόπτης πάει μόνο με Quattro lnb (τέσσερα καλώδια κάθε lnb)...

Ο πολυδιακόπτης θα είναι στο υπόγειο κανονικά, εκτός και αν κάνεις κατασκευή δίπλα στα κάτοπτρα όπου θα τον στεγάσεις στεγανά εκεί (χρειάζεσαι και ρεύμα εκεί αν το κάνεις αυτό), δέχεται σαν είσοδο μέχρι τέσσερις δορυφόρους (τρεις έχεις ήδη) και θα έχει 6,8,12 ή όσες εξόδους χρειάζεσαι (κάθε πρίζα είναι μία έξοδος..)

Αν κάνεις κατασκευή για να στεγάζεις τον πολυδιακόπτη δίπλα στα κάτοπτρα τότε γλυτώνεις τα 12+1 (επίγειο) καλώδια μέχρι το rack !!!

Αλλά, αξίζει να το κάνεις ?? Όλα είναι θέμα κόστους.

Απάντηση: Πιατο εκτος σπιτιου και μεγαλη αποσταση καλωδιου

To λες και μονος σου, "θελει δικο του καλωδιο με lnb"
αυτο δεν σημαινει οτι θελει και δικο του πιατο.
Σε ενα κατοπτρο (αναλογως του μεγεθους) μπορεις να βαλεις πολλα LNB. Μπορεις να βαλεις και LNB με διπλη εξοδο για pvr με δυο εισοδους sat.
Οποτε αν σε ενα κατοπτρο βαλεις 3 LNB με διπλη εξοδο θα φευγουν 6 καλωδια προς το σπιτι σου.
Αν ηταν να βαζουμε ενα πιατο για καθε δορυφορο, ζητω που καηκαμε!!

Πολυδιακοπτη βαζουμε για να εχουμε δορυφορικη σε καθε μπριζα του σπιτιου, σαν τις πολυκατοικιες με τα διαμερισματα.

Last edited:

Δηλαδη δεν ισχυει οτι ο δεκτης που δινει η νοβα λειτουργει μονο με 1 lnb και οχι με diseq? οποτε αν μπορω να τους χωρεσω ολους σε ενα πιατο επειδη μπερδευτικα , τι πιατο χρειαζομαι και ποσα lnb?

η σκευτομαι να κανω το αλλο. να δεχτω την δωρεαν εγκατασταση που εχω απο την Νοβα, να βαλω το 60αρι πιατακι που ειναι μικρο στο μπαλκονι που δεν θα ενοχλει, με 2 lnb και να κατεβασω 3 καλωδια για να λειτουργει και το pvr

και απο εκει και περα στην γωνια στο οικοπεδο που σας ειπα να βαλω ενα πιατο 1.20 για τα υπολοιπα ( εκτος αν δεν γινεται να πιασω και τον astra 28.2 μαζι με τον hotbird.) Η να βαλω ενα πιο μικρο πιατακι πχ 80εκ με 1 μετρο και ενα μοτερακι και ενα μονο LNB για να το κανω κινητο? μηπως αυτο ειναι καλυτερο και πιασω ετσι και πολυ περισσοτερους δορυφορους?

μαλον σας ειπα πολλα και σας μπερδεψα :P

Last edited:
Αυτο που ειναι σιγουρο ειναι οτι θελω σιγουρα 3 δορυφορους (hotbird , astra , astra 28.2) και ισως αν αξιζει μιας και θα γινει που θα γινει η εγκατασταση να υπαρχει μελοντικα η δυνατοτητα να μπει και για OTE.

τωρα απο εκει και περα ΝΟΒΑ θα εχω μονο σε 2 δωματια με το multiview και pvr μονο με εναν δεκτη 865

και τελος στα υπολοιπα πακετα εκτος ΝΟΒΑ , θελω να εχω ανεξαρτητη θεαση μονο σε 3 δωματια ( home cinema , σαλονι και σοφιτα)

Αν πιστευετε οτι χρειαζεται σας ετοιμαζω και ενα σχεδιαγραμμα

Εγώ πάλι πιστεύω ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και με ένα μόνο κάτοπτρο, λίγο μεγαλύτερο από το 1.20. Τα καλώδια όμως είναι τα ίδια σε κάθε περίπτωση!

Να μην πουμε οτι υπαρχουν και οπτικες ινες για συνδεση quatro lnb σε πολυδιακοπτη εε?
Παντως ενα πιατακι του μετρου με κεντρο τις 19,2 βγαζει ανετα τις 13 και τις 9, και ειναι και φτηνο.
Βαζεις αλλο ενα 1,2 (και αμα αντεχει και η τσεπη σου 1.5) στις 28 και εισαι αρχοντας.
Χρειαζεσαι βεβαια 16 καλωδια και ενα πολυδιακοπτη για τεσσερεις δορυφορους.
Τωρα αν τα θες ολα αυτα και σου πεφτει ακριβο το καλωδιο μαλλον δεν εχεις budget για δορυφορικη γενικως..

Αν θες να του ανεβάσουμε το κόστος με την οπτική ίνα κανένα πρόβλημα.... για ψάξε πόσο θα του κοστίσει ή αντίστοιχη λύση...