Πικάπ DPS της Bauer Audio

Re: Πικάπ DPS της BAUER AUDIO

Μεγειά και καλοάκουστος...

Αναρωτιέμαι γιατί ασχολήσαι τόσο με μετρήσεις... υπάρχει κάποιο πρόβλημα? και αν ναι που το εστιάζεις (από ηχητική άποψη εννοώ πάντα...).

Αν επιτρέπεται, πόσο κάνει αυτός ο βραχίωνας?

Ο βραχίονας φτάνει δυστυχώς στα 2500 Ευρώπουλα.

Γενικές εντυπώσεις σε σχέση με τους Rega που είχα πριν. Τον RB300 ανακαλωδιωμένο incognito στυλ, και τον RB700 με καλωδίωση ίδια με αυτή που έχω τώρα από τον Bauer.

Σε σχέση με τον 700άρι, ο Bauer κατ' αρχήν επιτρέπει στη βελόνα να διαβάζει καλύτερα τους δίσκους. Αυτό φάνηκε και από τις μετρήσεις που έκανα με δίσκους τεστ, αλλά και υποκειμενικά σε δίσκους που ήξερα ότι έχουν κάποιο θέμα , τους οποίους η ZYX διαβάζει καλύτερα τώρα.

Αφενός μεν οφείλεται στη ρύθμιση αζιμουθίου , που δεν την είχα ποτέ πριν σε βραχίονά μου, αφετέρου δε στην στήριξη ενός σημείου (unipivot) που χαρακτηρίζει το βραχίονα.

Στο άκουσμα, κατ´αρχήν κατεβαίνει λίγο πιο χαμηλά σε δίσκους που έχουν περιεχόμενο εκεί, και οι μπασιές είναι πιο καθαρές αναμεταξύ στις νότες.

Επίσης ακούγεται σα να έχει περισσότερο "αέρα", δεν ξέρω πως να το γράψω καλύτερα... Το δεξί - αριστερά ξεχωρίζει καλύτερα κάπως, με αποτέλεσμα να τοποθετούνται με μεγαλύτερη σαφήνεια τα όργανα στο χώρο.

Ο Rega είχε μία σχετική θολούρα, τώρα με τον Bauer το κατάλαβα.

Οφείλω να καταθέσω όμως, ότι η διαφορές με τον 700άρη είναι μικρές....Σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν άμεσα τη διαφορά της τιμής (το επί 3 δηλαδή).

Ας πούμε ότι η βελτίωση είναι της τάξης του 20%.

Από τον 300άρη μου υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση , όπως είχε και ο 700άρης βασικά λόγω καλύτερης καλωδίωσης και εδράνων. Βέβαια άμεση σύγκριση δεν έκανα, ο 300άρης είναι σέ ένα Gyrodec τώρα και δεν μπήκα στη διαδικασία να τον βάλω στο DPS για δοκιμή.

Αυτό που μου τη σπάει είναι ότι δεν έχει χεράκι. Δε θέλω να κάνω προσθήκες σε έναν πανέμορφο βραχίονα, οπότε μάλλον θα φτιάξω κάποιο χερούλι - πιαστράκι πατέντα για να παίζω πιο εύκολα εσωτερικά τραγούδια στο δίσκο χωρίς να ανεβοκατεβάζω το lift.

Τόσα χρόνια συνήθειες δεν κόβονται εύκολα!!!

Ακόμα μια φορά μεγειά και καλοάκουστος!!

Η περιγραφή σου ταιριάζει με αυτά που φανταζόμουν. Αν είχες αφαιρέσει το ελατήριο της δυναμικής VTF (και ρύθμιζες βάρος στατικά) στον 700 οι διαφορές θα ήταν ακόμα μικρότερες...μια βελτίωση που μας είχε πει ο Audiolytic παλαιότερα και πράγματι αξίζει τον κόπο, αν φυσικά θες να "ξεκοιλιάσεις" τον Rega. Επίσης και το βαρίδι χαμηλού κέντρου βάρους βοηθά ελαφρά το tracking. Να υποθέσω ότι και στους δυο βραχίονες έκανες πανομοιότυπη ρύθμιση χρησιμοποιώντας τον ίδιο προτράκτορα.

Lift μπορείς να βρεις έτοιμο από κανέναν SME ή να φτιάξεις μόνος σου από έλασμα με δύο τρύπες που να αντιστοιχούν στις βίδες της κεφαλής.

Last edited by a moderator:

Αν είχες αφαιρέσει το ελατήριο της δυναμικής VTF (και ρύθμιζες βάρος στατικά) στον 700 οι διαφορές θα ήταν ακόμα μικρότερες...... Επίσης και το βαρίδι χαμηλού κέντρου βάρους βοηθά ελαφρά το tracking. Να υποθέσω ότι και στους δυο βραχίονες έκανες πανομοιότυπη ρύθμιση χρησιμοποιώντας τον ίδιο προτράκτορα.
Ευχαριστώ για τις ευχές!

Στον 300 το είχα βγάλει το ελατήριο´γιατί είχε όντως διαφορά, κουδούναγε το ελατήριο...

Στον 700άρη, το είχα δοκιμάσει κι έτσι κι αλλιώς, αλλά διαφορά δεν άκουγα.

Το βαρίδι στον 300άρι ήταν μπρούτζινο έκκεντρο, και στον 700άρι το έκκεντρο τηε Clearaudio. Οπότε από βαρίδι δεν είχα να πάρω τίποτε περισσότερο.

Μετά από όλες αυτές τις περιπέτειες, και για το συγκεκριμένο πικάπ DPA, εκτιμώ ότι ο βραχίονας rega 250 που προσφέρει ο ίδιος ο Bauer με σωστό βαρίδι tunsten και στήριξη , συν την εξαιρετική του καλωδίωση είναι το πολύ καλό value for money.

Αν κάποιος παραγγέλνει ένα καινούργιο πικάπ, αξίζει όντως να το πάρει με τον 700άρη αντί για τον 250 (πάντα με ανακαλωδίωση Bauer). Eίναι μικρή η διαφορά στην τιμή του συνδυασμού πικάπ - βραχίονας - κεφαλή, και οπωσδήποτε θα ακούσει καλύτερα ένα 10% από τον 250.

Από εκεί και πάνω δε νομίζω ότι έχει νόημα ενδιάμεσο βήμα μέχρι τον Unipivot. Το συν 20% στη βελτίωση του ήχου σε συνδυασμό με το καλύτερο tracking που παρέχει ο unipivot, είναι το επόμενο βήμα.

Επαναλαμβάνω, τα σχόλιά μου γίνονται με το συγκεκριμένο πικάπ, την κεφαλή ΖΥΧ R100Η και το BMC Phono MCCI.

Με άλλα μηχανήματα ενδέχεται να ισχύουν άλλα πράγματα.

Ένα βαρίδι το οποίο έχει διαφορές από τα έκκεντρα, είναι αυτό... http://www.ebay.co.uk/itm/XTCW-REGA...ccessories&hash=item1c23d6068c#ht_2090wt_1401

το οποίο έχω και εγώ.

Έχει κάποιες διαφορές από το μονοκόμματο έκκεντρο..., στο ότι το βάρος είναι αρκετά πιο κάτω από το pivot point, αλλά και έχει ελαστική ανάρτηση. Υπάρχει και μοντέλο με μεταβλητό βάρος, fine adjustment και azimuth adjustment για τα μοντέλα unipivot.

Κάτοχοι VPI αναφέρουν ότι βελτιώνει πολύ το τρακινγκ, πράγμα που αντιλήφθηκα και εγώ στον Rega RΒ900 μου.

Απλά πληροφοριακά, μια και αναφέρθήκαμε εκτεταμένα στους Rega.

Aρα αν καταλαβα καλά τα πραγματα εχουν επιγραμματικα ως εξής
Rega 251 by Bauer + 10% rega 700 by Bauer + 10% Rega 1000 by Bauer και μετα περνάμε στο unipivot του φίλου.

Aρα αν καταλαβα καλά τα πραγματα εχουν επιγραμματικα ως εξής
Rega 251 by Bauer + 10% rega 700 by Bauer + 10% Rega 1000 by Bauer και μετα περνάμε στο unipivot του φίλου.

O Bauer δεν ανακαλωδιώνει γενικά τον 1000άρη γιατί λέει ότι έχει ένα αρκετά καλό καλώδιο και δε συμφέρουν τα 380 ευρώ....

Εκτιμώ ότι ο στοκ 1000αρης είναι συγκρίσιμος με τον Bauer 700. Είναι και σε τιμή πολύ κοντά.

Κατά τα άλλα, όπως τα λες είναι νομίζω, πάντα με πικάπ DPS και κεφαλές ZYX.

Για να κανω μια απλοική ταξινόμηση στο μυαλό μου

Για να κανω μια απλοική ταξινόμηση στο μυαλό μου
Στην πράξη, όπως είσαι από πικάπ, εκτιμώ ότι καλύτερη αναλογικά βελτίωση θα δεις με καλύτερη κεφαλή, παρά να πας στους καλύτερους Rega η τον Bauer.
Και εγώ ετοιμάζομαι για την ZYX 1000 Airy, που την άκουσα σε σχέση με τη δική μου και καράφλιασα...

Και εγώ ετοιμάζομαι για την ZYX 1000 Airy, που την άκουσα σε σχέση με τη δική μου και καράφλιασα...

Εγώ θα πρότεινα πρώτα να απογειώσεις το πικάπ - με αλλαγή τροφοδοτικού
και μιάς καί έχεις και καλό βραχίονα μετά να παίξεις με κεφαλές

Εγώ θα πρότεινα πρώτα να απογειώσεις το πικάπ - με αλλαγή τροφοδοτικού
και μιάς καί έχεις και καλό βραχίονα μετά να παίξεις με κεφαλές
Δεν ξέρω....

2.900 Ευρώ συν το δικό μου τροφοδοτικό μου φαίνεται κάπως άγριο....

Ερωτηση 2900 ειναι απο το τροφοδοτικο 1 στο 2 η απο το 2 στο 3 ???

Έχω την εντύπωση ότι ο Blugosi έχει το 2. Άρα από το 2 στο 3 λογικά. Σε κάθε περίπτωση και εξ όσων γνωρίζω, αλλαγή του τροφοδοτικού περιλαμβάνει και επιστροφή του παλαιότερου.

Eχει συγκρίνει κανείς το 1 με το 2 και αναλόγως το 2 με το 3 να δει αν οι διαφορές δικαιολογούν το κόστος.

θα εμπλακουμε σε συζητηση "value for money" στο high-end κατι που σπανιζει πολυ σημερα :ernaehrung004:

Έχω την εντύπωση ότι ο Blugosi έχει το 2. Άρα από το 2 στο 3 λογικά. Σε κάθε περίπτωση και εξ όσων γνωρίζω, αλλαγή του τροφοδοτικού περιλαμβάνει και επιστροφή του παλαιότερου.
Ναι, έτσι είναι....

Eχει συγκρίνει κανείς το 1 με το 2 και αναλόγως το 2 με το 3 να δει αν οι διαφορές δικαιολογούν το κόστος.
Εξ' όσων γνωρίζω, δεν έχει ανεβάσει κανένας Έλληνας τέτοια σύγκριση.
Μόνο ξένα τεστ έχουν ασχοληθεί με το θέμα και μετρήσεις. Αυτό που διάβασα εγώ (στα Γερμανικά) συγκρίνει ένα DPS2 με RB700 Bauer σε σχέση με το DPS3 με τον unipivot...
Το συγκεκριμένο τεστ μιλάει για σημαντική διαφορά υπέρ του Β' , αλλά δε φαίνεται η επι μέρους συνεισφορά του ακριβότερου τροφοδοτικού σε σχέση με τη συνεισφορά του βραχίονα...

Ο εισαγωγέας έχει ένα DPS3 και θα μπορούσαν να γίνουν πάνω του τέτοιες δοκιμές από ενδιαφερόμενους.