Pioneer VSX-924 / Technics sb-ca1060

darisg

New member
11 June 2007
66
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα,
Στα πλαίσια της αναβάθμισης του ήχου στο σπίτι, και μετά από αρκετή σκέψη, αποφάσισα να προχωρήσω (σε πρώτη φάση) στην αγορά ενός Pioneer vsx-924.
Ίσως λίγο overkill για τις τωρινές ανάγκες μου αλλά πάντα προσπαθώ οι αγορές μου να είναι όσο το δυνατόν πιο future proof.
Σε γενικές γραμμές οι απαιτήσεις είναι μοιρασμένες ... 50% μουσική - 50% ταινίες, σε πρώτη φάση ηχεία 3,1 και αργότερα 5,1.

Η ερώτηση έχει να κάνει αναφορικά με ένα ζευγάρι ηχεία που υπάρχουν ήδη και αν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα να τα χρησιμοποιήσω προσωρινά.... (αργότερα θα αντικατασταθούν με κάτι σοβαρότερο..)
Τα ηχεία προέρχονται από ένα παλιό set της Technics και είναι τα SB-CA1060

http://archiwumallegro.pl/monitory_technics_sbca1060-1247895029.html

3 way
woofer: 18cm active air coupling woofer
main unit: 8cm cone type
tweeter: 2.5cm dome type
impedance: 6Ω
input power: 120w (music) - 60w (DIN)
output sound pressure level: 81dB/W(1.0m)
cross over frequency: 160Hz, 5kHz
frequency range 31Hz-22kHz (-16dB)

Τι λέτε? θα μπορέσω να τα αξιοποιήσω προσωρινά ?

Πλην της χαμηλής ευαισθησίας, που και πάλι δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, δεν βλέπω να υπάρχει θέμα με τον συγκεκριμένο ενισχυτή και τη χρήση τους με αυτόν. Στα δύο κανάλια μάλιστα ο 924 έχει αρκετή ισχύ για να τα κάνει να... τραγουδήσουν.
Το μόνο που έχω να σημειώσω, είναι η υπομονή που θα χρειαστείς με τα μενού του 924. Πρόκειται για τον τελευταίο των... λαβυρίνθων καθώς κρίνοντας από την απλοποίηση και αναθεώρηση των μενού του αντικαταστάτη 930, ίσως απογοητευτείς στην αρχή.
Θα έχεις βέβαια κάποια πράγματα που λάμπουν δια της απουσίας τους στο επερχόμενο μοντέλο.

Κατά τα άλλα μην ανησυχείς, είναι σπουδαίο εργαλείο ο 924 και μάλλον ακόμα η πιο έξυπνη αγορά στην κατηγορία του.

Η επιλογή του 924 έγινε με βάση το VFM, από αυτά που διάβασα προσφέρει αρκετά και η τιμή του πλέον είναι πολύ ανταγωνιστική (420 )
Βέβαια το θέμα της πολυπλοκότητας των μενού, είναι μεγάλο, καθώς οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες και μάλλον θα παιδευτώ αρκετά για να βγάλω αξιοπρεπές αποτέλεσμα .... αλλά και αυτό μέσ' το παιχνίδι είναι....
Αν υπάρχει κάποιος οδηγός προς "ναυτιλλομένους" νομίζω θα με βοηθούσε ιδιαίτερα... (έστω για το απλό setup με δύο ηχεία....)

Δεν είναι κάτι δύσκολο το speaker setup εάν το κάνεις μόνος σου. Η δυσκολία είναι παρακάτω σε ισοσταθμίσεις κλπ.

Θα επιλέξεις ένα set-up ας πούμε με 7.1 ηχεία και κατόπιν θα πας να αφαιρέσεις όσα ηχεία δεν υπάρχουν. Είναι λίγο ανάποδη η λογική αλλά είναι εύκολο.

Όλα οκ με τα ηχεία!! Μάλλον ο προηγούμενος ενισχυτής τα αδικουσε ...βγάλαν αρκετά καλύτερο ήχο !! Οπότε προσωρινά τα κρατάμε..

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω...
Έβαλα επάνω και παίζουν μια χαρά, το HTPC & ενα blu ray, αλλά έχω θέμα με τον αποκωδικοποιητή DVB-T HD της crystal audio... Ενώ έχω ήχο, δεν έχω εικόνα.... Δοκίμασα διαφορετικά καλώδια HDMI και όλες τις θύρες....
Στις HDMI της tv παίζει μια χαρά.....

Καμία ιδέα?

Βάλτον σε μια είσοδο HDMI της TV και χαμήλωσε την ανάλυση εξόδου του. Κατόπιν βάλτον επάνω στον 924. Εάν σου δείχνει εικόνα, προσπάθησε να αυξήσεις την ανάλυση σταδιακά, μέχρι να βρεις σε ποια ανάλυση δεν παίζει. Ορισμένες φορές χρειάζεται reset η πηγή.

Thanks Pleo !!
Θα το δοκιμάσω !!

Τελικά λέω να προχωρήσω και στην αλλαγή ηχείων,σε πρώτη φάση 2.1, επικρατέστερα μέχρι στιγμής είναι τα Dali Zensor 3 (ξεφεύγουμε λίγο από το budget, αλλά αν αξίζουν ας το πάρει το ποτάμι...), καμιά ένσταση ή αντιπρόταση ?
Καμία πρόταση για Sub? (max 200 ) Υπάρχει η σκέψη για το Yamaha YST-FSW150 (που βολεύει και στην τοποθέτηση...).
Θα είναι μεγάλη η απώλεια αν δεν πάρω το sub άμεσα και το αφήσω για λίγο αργότερα?

Αργότερα έχει νόημα η τοποθέτηση και ένος κεντρικου π.χ. Dali Zensor Voκal ώστε να στηθεί ένα 3.1 σύστημα ? ή θεωρήτε ανούσιο χωρίς την ύπαρξη 5.1 ?

Μη σκέφτεσαι θέματα τοποθέτησης με το sub. Θα το βάλεις εκεί που παίζει καλύτερα, όχι όπου νά 'ναι.

Η εμπρός τριάδα πρέπει να είναι από την ίδια σειρά ει δυνατόν.

Ένα θέμα που αντιμετωπίζω,
Το χαμηλότερο του volume είναι -80, τα ηχεία αρχίζουν και ακούγονται από το -35 περίπου και πάνω, με max το +12 ... Είναι φυσιολογικό ?

Και ένα άλλο θέμα, σε ταινίες με ήχο aac για να αρχίσω να ακούω ικανοποιητικά πρέπει να έχω την ένταση πολύ ψηλά, από 0 έως +12... Σε όλα τα άλλα format DD , DTS...όλα καλά...

Μήπως σου έχει κόψει πολλά db η ισοστάθμιση; Η ένταση ειναι χαμηλή παντού ή μονο στις ταινίες?
Είπες έχεις συνδέσει πάνω του ένα HTPC. Είναι όλα στο τέρμα από άποψη εντάσεων εκει?
Αν συνδέσεις κάποιο CD-player πως ακούγεται ο ηχος;

Επίσης μήπως εχεις τον ενισχυτή σου σε πολυκάναλη λειτουργία ενώ θα έπρεπε να ειναι αποκλειστικά σε στέρεο τη στιγμή που εχεις συνδεδεμένα μονο τα 2 technics;

Ο ήχος μπορεί να αρχίζει να ακούγεται από τη μέση περίπου του ποντεσιομετρου, αλλά αναπτύσσεται σε όλο το εύρος του μέχρι το τέλος....απλά αντί να το κάνει από το -80 έως το +12, το κάνει από το -40 έως το +12 ...αν καταλαβαίνεις τι εννοώ..

Αυτό γίνετε παντού, αλλά με μικρές διαφορές... Στο Ραδιόφωνο και το CD ξεκινάει από πιο χαμηλά π.χ. -50, ενώ στο HTPC πιο ψηλά..π.χ. -35 (όλες οι εντάσεις στο τέρμα)

Ο ενισχυτής είναι σε πολυκαναλη λειτουργία γιατί έχει πάνω 3.1 ηχεία...
Dali zensor 3 - Dali zensor vokal - Crystal audio sub. (Τα technics είναι παρελθόν...)
Βέβαια την ίδια συμπεριφορά είχα παρατηρήσει όταν είχε και μόνο τα δύο technics ....

Άλλος ένας προβληματισμός...

Τι γνώμη έχετε για την προσθήκη ενός τελικού ενισχυτή?
(Setup: Pioneer 924, Dali Zensor 3, Dali Zensor Vokal, Crystal audio Sub 10")

Είναι υπερβολή?
(Θεωρητικά ο 924 βγάζει 150w ανά κανάλι... )
Θα υπάρχει διαφορά στο ακουστικό αποτέλεσμα?