Πιστευετε οτι το Ηρακλειο της Κρητης ειναι μια "Μικρη Αθηνα"?

Το Ηράκλειο δίνει έντονα την αίσθηση της πόλης, αλλά Αθήνα δεν είναι.

Μένω λίγες μέρες όποτε κατεβαίνω στο νησί, και χαίρομαι που μπορείς να κάνεις αρκετές δουλειές μέσα στο Ηράκλειο χρησιμοποιώντας κάτι που λέγεται "πόδια".

Re: Απάντηση: Πιστευετε οτι το Ηρακλειο της Κρητης ειναι μια "Μικρη Αθηνα"?

1. έχουν κυκλοφοριακό χάος και όλοι παρκάρουν όπου τους ...την δώσει.
2. έχουν πήξει στους αλλοδαπούς επενδυτές με το μπογαλάκι στην πλάτη και στις ξένες δισκογραφικές εταιρίες.
3. σε κάθε φανάρι και ένας ζητιάνος εισαγωγής.
4. Υπάρχουν τσαντιρομαχαλάδες που έτσι και πέσεις μέσα αναρωτιέσαι αν είσαι στην Ουγκάντα ή στο Ελλάντα.
5. Απο ναρκωτικά τίγκα και οι δύο
6. κι απο χούλιγκαν το Ηράκλειο καλά τα καταφέρνει, ειδικά τώρα τελευταία με τους κάφρους στην Ε. Αντιστάσεως.
7. δεν λες καλημέρα στον γείτονα σου και στις δύο πόλεις
8. Δεν υπάρχει πάπου προς πάπου Ηρακλειώτης όπως δεν υπάρχει Αθηναίος, όλοι είναι ή "βλάχοι" ή "γύφτοι" ή "πρόσφυγες" εν πάση περιπτώσει όλοι είναι "αναμαζωξάρηδες".
9. και οι δυό περιμένουν ένα σεισμό 9+ ρίχτερ για να κάνουν μια καινούρια αρχή!
10. και στις δυο υπάρχει μεγαλοαστική τάξη για γέλια, που το μόνο τους επίτευγμα είναι κάποιος διαπλεκόμενος πρόγονος που τα 'κονόμησε για τα καλά αφήνοντας πίσω του ξιπασμένους απογόνους.
11. Τα αυθαίρετα κτίρια είναι περισσότερα από τα νόμιμα, αποτέλεσμα της μη επέκτασης του σχεδίου πόλης και της διεφθαρμένης πολεοδομίας.
12. Η μεταφορά του αεροδρομίου και στις δύο έχει μυρωδιά σκανδάλων.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΚΟΥΑΣΙΜΟΔΕΙΑ ΠΟΛΗ έγραφε πριν χρόνια ένας τοίχος στην γειτονιά μου και μα τω Θεό συμφωνώ απολύτως μαζί του!

Ένας έποικος

+1000

6 χρόνια φοιτητής στα Καμίνια συμφωνώ και επαυξάνω, τι να συγκρίνεις με τα Χανιά? χαχα το Ηράκλειο δε παίζεται, να ναι καλά οι φοιτητές μόνο που δίνουνε ζωή, απ τα ελάχιστα θετικά αυτής της πόλης.. κάτι είναι κι αυτό

Last edited:
1. έχουν κυκλοφοριακό χάος και όλοι παρκάρουν όπου τους ...την δώσει.
2. έχουν πήξει στους αλλοδαπούς επενδυτές με το μπογαλάκι στην πλάτη και στις ξένες δισκογραφικές εταιρίες.
3. σε κάθε φανάρι και ένας ζητιάνος εισαγωγής.
4. Υπάρχουν τσαντιρομαχαλάδες που έτσι και πέσεις μέσα αναρωτιέσαι αν είσαι στην Ουγκάντα ή στο Ελλάντα.
5. Απο ναρκωτικά τίγκα και οι δύο
6. κι απο χούλιγκαν το Ηράκλειο καλά τα καταφέρνει, ειδικά τώρα τελευταία με τους κάφρους στην Ε. Αντιστάσεως.
7. δεν λες καλημέρα στον γείτονα σου και στις δύο πόλεις
8. Δεν υπάρχει πάπου προς πάπου Ηρακλειώτης όπως δεν υπάρχει Αθηναίος, όλοι είναι ή "βλάχοι" ή "γύφτοι" ή "πρόσφυγες" εν πάση περιπτώσει όλοι είναι "αναμαζωξάρηδες".
9. και οι δυό περιμένουν ένα σεισμό 9+ ρίχτερ για να κάνουν μια καινούρια αρχή!
10. και στις δυο υπάρχει μεγαλοαστική τάξη για γέλια, που το μόνο τους επίτευγμα είναι κάποιος διαπλεκόμενος πρόγονος που τα 'κονόμησε για τα καλά αφήνοντας πίσω του ξιπασμένους απογόνους.
11. Τα αυθαίρετα κτίρια είναι περισσότερα από τα νόμιμα, αποτέλεσμα της μη επέκτασης του σχεδίου πόλης και της διεφθαρμένης πολεοδομίας.
12. Η μεταφορά του αεροδρομίου και στις δύο έχει μυρωδιά σκανδάλων.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΚΟΥΑΣΙΜΟΔΕΙΑ ΠΟΛΗ έγραφε πριν χρόνια ένας τοίχος στην γειτονιά μου και μα τω Θεό συμφωνώ απολύτως μαζί του!

Ένας έποικος

Παρότι πέρασε καιρός από την τελευταία αναφορά στο θέμα αλλά δυστυχώς οι υποχρεώσεις δεν αφήνουν χρόνο...
Να σχολιάσω λοιπόν φίλε mpokeRas τα του #5.
1-7, 11, 12 Αυτά δυστυχώς είναι γνωρίσματα μίας μεγάλης πόλης, που το Ηράκλειο είναι τέτοια.
2,3. Σαν εύρωστη οικονομικά πόλη που είναι (μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης και οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, δεν ξέρω τώρα), ελκύει όλους τους μη έχοντες και γυρεύοντες χρήματα για επιβίωση.
5. Θες να πεις ότι δεν έχει ναρκωτικά ο Πύργος Ηλίας ή η Καλαμάτα, ή η Λάρισα, κ.τ.λ.
7. Εξαρτάται και τον δικό σου τρόπο φίλε μου. Η ευγένια είναι αμφίπλευρη.
8, 10. Πίστεψε με ότι υπάρχουν Βέροι Ηρακλειώτες.
Και στην τελική, η πόλη έχει αγκαλιάσει όλες τις φυλές, ένα μωσαικό που συμβάλλει πολιτιστικά.
Παλιότερα οι "αναμαζωξάρηδες" που λες ήταν αυτοί που δεν αισθανόταν το Ηράκλειο δική τους πόλη. Αναφέρθηκα ήδη στην αστυφιλία. Τα παιδιά τους όμως (σημερινοί 25άρηδες) έχουν αγκαλιάσει την πόλη, αφού γεννήθηκαν και αναθράφηκαν σ' αυτή.
Και είμαι της άποψης ότι το χώμα που πατάς και σε θρέφει είναι ιερό, όπου και αν είναι αυτό και αν έχεις τιμή, το τιμάς με τη σειρά σου.
9. Πολλά μπορούν να γίνουν χωρίς σεισμό, πολλά γίνονται ήδη και εγώ απεύχομαι κάτι τέτοιο, διότι όπως πιθανώς ξέρεις βρισκόμαστε πάνω σε τόξο και ένας σεισμός δεν είναι απίθανος και σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορείς να ευχηθείς.
Και όσον αφορά αυτό το "πανέξυπνο" και "ευρηματικό" σύνθημα που ασπάζεσαι -Ηράκλειο κουασιμόδεια πόλη- θά 'ναι αυτό που γράφηκε όπως τόσα άλλα από ανεγκέφαλους και θερμόαιμους κάφρους (που αναφέρεις και εσύ) πάνω στα ενετικά τείχη, ή θα ταν αυτός ο "εύστοχος" και αντιδραστικός νεανίσκος που πέταξε λαδομπογιές στα σκαλιστά μάρμαρα των δικαστηρίων (ενετικός στρατώνας), ή από τους εγκρατείς υπανθρώπους που κατουράνε στα ενετικά νεώρια, γιατί όλοι αυτοί τελικώς θέλουν να δείξουν την αντίδρασή τους αλλά δεν ξέρουν πως (δεν τους βοηθά και αυτό που έχουν στο κεφάλι βλέπεις).
Και εν τέλει φίλε μου, το θέμα είναι ότι και εμένα δεν μου αρέσουν πολλά πράγματα και στην πόλη μου και στην κοινωνία γενικώς και στην Ελλάδα και στην ανθρωπότητα, αλλά αυτό που λείπει βλέπεις, δεν είναι η κριτική και η άρνηση, από αυτά έχουν χορτάσει τα αυτιά μου και τα μάτια μου, αυτό που λείπει είναι η θέληση για βελτίωση.
Αυτά τα ολίγα...

....
Και όσον αφορά αυτό το "πανέξυπνο" και "ευρηματικό" σύνθημα που ασπάζεσαι -Ηράκλειο κουασιμόδεια πόλη- θά 'ναι αυτό που γράφηκε όπως τόσα άλλα από ανεγκέφαλους και θερμόαιμους κάφρους (που αναφέρεις και εσύ) πάνω στα ενετικά τείχη, ή θα ταν αυτός ο "εύστοχος" και αντιδραστικός νεανίσκος που πέταξε λαδομπογιές στα σκαλιστά μάρμαρα των δικαστηρίων (ενετικός στρατώνας), ή από τους εγκρατείς υπανθρώπους που κατουράνε στα ενετικά νεώρια, γιατί όλοι αυτοί τελικώς θέλουν να δείξουν την αντίδρασή τους αλλά δεν ξέρουν πως (δεν τους βοηθά και αυτό που έχουν στο κεφάλι βλέπεις).
...
Δεν θα ανταπαντήσω στα σχόλια σου, απλώς ήθελα να δω πως βλέπεις τα δικά μου, με ενδιαφέρει ώστε να βλέπω πότε ξεφεύγω εντελώς. Διαπιστώνω ότι κρατιέμαι καλά...

ΥΓ Ο εν λόγω τοίχος ήταν στην Κνωσσού και Χατζάκη, απέναντι απο το Κοκομάτ. Ο συγγραφέας προφανώς θα ήταν "πανεπιστημιακού" επιπέδου, τουλάχιστον!!!

....
Και στην τελική, η πόλη έχει αγκαλιάσει όλες τις φυλές, ένα μωσαικό που συμβάλλει πολιτιστικά.
...

Συγγνώμη, δεν άντεξα μέχρι τέλους!
.... σήμερα, ανεβαίνοντας τον πεταλοειδή, είδα λίγο πριν την διασταύρωση με την 62 Μαρτύρων έναν με άσπρη κελεμπία να συνοδεύει δύο κυρίες με μπούρκα (μπούρκα, όχι μαντήλα). Αυτός συμβάλει πολιτιστικά; Αν ναι, τότε γιατί δεν σας αρέσουν οι "πέτσαροι" με τα 4χ4;

Την έχω ζήσει τη πόλη κατά καιρούς εδώ και τρεις τουλάχιστον δεκαετίες.Το ότι δεν έμενα εκεί συνέχεια μου δίνει τη δυνατότητα ξεχωρίζω τις αλλαγές λίγο καλύτερα λόγω αποστασιοποίησης.
Λοιπόν και την δεκαετία του 70 το Ηράκλειο ήταν προβληματικό αλλά ανθρώπινο τώρα έχει καταντήσει απάνθρωπο.
Οταν πρός το τέλος της δεκαετίας του 90 έλεγα στο σόι που μένει στο Ηράκλειο ότι σε γυφτιά θα ξεπεράσουν και την Αμαλιάδα,δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγα.
Τώρα το κατάλαβαν...
Για τα αυθαίρετα και το κυκλοφοριακό φταίνε οι ίδιοι.Ολοι έτρεχαν στα πολιτικά γραφεία και ζητούσαν κάλυψη του αυθαιρέτου τους.
Το νούμερα ένα ρουσφέτι της πόλης ήταν αυτό !
Πέρυσι σε μια οικογενειακή κουβέντα τους είπα "έχετε την πόλη που σας αξίζει όπως η Θεσσαλονίκη έχει το Νομάρχη που της αξίζει".

Εγώ προσωπικά πηγαίνω στο Ηράκλειο 3-4 φορές το χρόνο εδώ και δέκα περίπου χρόνια γιατί είναι από εκεί η γυναίκα μου και είναι εκεί οι γόνεις της.
Δυστυχώς κάθε φορά που πηγαίνω η κατάσταση είναι χειρότερη. Από θέμα κυκλοφοριακού, κίνησης, θέσεων στάθμευσης.
Έχω ακούσει και συμφωνώ ότι το Ηράκλειο είναι από τις πόλεις που έχει "γυρίσει" την πλάτη του στη θάλασσα. Όταν είσαι στο κέντρο του Ηρακλείου δεν καταλαβαίνεις σε καμμιά περίπτωση ότι είσαι σε νησί. Τώρα τα τελευταία 1-2 χρόνια έχει αρχίσει και αναπτύσεται η παραλιακή προς το Στάδιο, με τα εμπορικά και τις καφετέριες που έχουν ανοίξει, αλλά θέλει ακόμα προσπάθεια. Επιτέλους γκρεμίστηκε και το Ξενία...

H κατάσταση στο Ηράκλειο είναι κάθε πέρυσι και καλύτερα.
Το μισό μου σόι εκεί έμενε στο κέντρο το σπιτι τους ήταν 200 μέτρα από το κτήριο του ΟΤΕ που εκεί διευθυντής είχε κάνει και ο άλλος μπάρπας μου.
Δεν άντεξαν τώρα μένουν κοντά στη βάση.

Δεν θα ανταπαντήσω στα σχόλια σου, απλώς ήθελα να δω πως βλέπεις τα δικά μου, με ενδιαφέρει ώστε να βλέπω πότε ξεφεύγω εντελώς. Διαπιστώνω ότι κρατιέμαι καλά...

ΥΓ Ο εν λόγω τοίχος ήταν στην Κνωσσού και Χατζάκη, απέναντι απο το Κοκομάτ. Ο συγγραφέας προφανώς θα ήταν "πανεπιστημιακού" επιπέδου, τουλάχιστον!!!

Συγγνώμη, δεν άντεξα μέχρι τέλους!
.... σήμερα, ανεβαίνοντας τον πεταλοειδή, είδα λίγο πριν την διασταύρωση με την 62 Μαρτύρων έναν με άσπρη κελεμπία να συνοδεύει δύο κυρίες με μπούρκα (μπούρκα, όχι μαντήλα). Αυτός συμβάλει πολιτιστικά; Αν ναι, τότε γιατί δεν σας αρέσουν οι "πέτσαροι" με τα 4χ4;

Πιστεύω ότι αν δεν σέβεσαι το παρελθόν σου τότε και το μέλλον θα είναι μαύρο.
Μία θεωρία λέει πως βαδίζεις προς το μέλλον με την πλάτη ώστε να βλέπεις το παρελθόν σου και να διδάσκεσαι. Υπό αυτό το πνεύμα εκνευρίζομαι όταν βλέπω συνανθρώπους μου να μην σέβονται τα μνημεία μας και άρα την ταυτότητά μας.
Όσον αφορά το σλόγκαν με τον κουασιμόδο ήταν και αλλού γραμμένο, αλλά ας μην κολλάμε σ' αυτό.
Και για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, το μόνο που δεν είμαι είναι ρατσιστής. Δεν με ενοχλούν οι πάσης φύσης "ξενομπάτες" από την στιγμή που κάνουν την δουλειά τους και είναι δημιουργικοί στην κοινωνία.
Και επειδή το πλατειάζεις λίγο το θέμα με τους πέτσαρους και τα 4χ4, γιατί αυτό είναι κάτι που υπάρχει αφ ενός σε όλη την Κρήτη όπως υπάρχουν και σε όλη την Ελλάδα τοπικές ιδιαιτερότητες, επαναλαμβάνω (γιατί μου φαίνεται ότι διαβάζουμε επιλεκτικά!): και εμένα δεν μου αρέσουν πολλά πράγματα στην κοινωνία μας τοπικά, εθνικά και παγκόσμια αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να εκφράσεις την αντίθεσή σου και ότι έχω βαρεθεί τους διάφορους στείρους επικριτές των πάντων. Κρίση για την κρίση δεν μου λέει...

Last edited:
Απάντηση: Re: Πιστευετε οτι το Ηρακλειο της Κρητης ειναι μια "Μικρη Αθηνα"?

Εγώ προσωπικά πηγαίνω στο Ηράκλειο 3-4 φορές το χρόνο εδώ και δέκα περίπου χρόνια γιατί είναι από εκεί η γυναίκα μου και είναι εκεί οι γόνεις της.
Δυστυχώς κάθε φορά που πηγαίνω η κατάσταση είναι χειρότερη. Από θέμα κυκλοφοριακού, κίνησης, θέσεων στάθμευσης.
Έχω ακούσει και συμφωνώ ότι το Ηράκλειο είναι από τις πόλεις που έχει "γυρίσει" την πλάτη του στη θάλασσα. Όταν είσαι στο κέντρο του Ηρακλείου δεν καταλαβαίνεις σε καμμιά περίπτωση ότι είσαι σε νησί. Τώρα τα τελευταία 1-2 χρόνια έχει αρχίσει και αναπτύσεται η παραλιακή προς το Στάδιο, με τα εμπορικά και τις καφετέριες που έχουν ανοίξει, αλλά θέλει ακόμα προσπάθεια. Επιτέλους γκρεμίστηκε και το Ξενία...

Σχεδόν όπου και να βρεθείς στην ενδοχώρα της Κρήτης δεν θα καταλάβεις ότι είσαι σε νησί. Πήγαινε στα βουνά και ζήτα να φας ψάρι... Θα σε πάρουν στο ψιλό.

Μάλλον έχεις καιρό να κατέβεις στο Ηράκλειο. Το ξενία έχει πέσει από το 2004...

Re: Απάντηση: Re: Πιστευετε οτι το Ηρακλειο της Κρητης ειναι μια "Μικρη Αθηνα"?

Ήμουνα εκεί τον Αύγουστο, δεν εννοούσα ότι το γκρεμίσανε τώρα. Απλά ανέφερα ότι επιτέλους αποφασίσανε να το γκρεμίσουνε. -bye-

Σχεδόν όπου και να βρεθείς στην ενδοχώρα της Κρήτης δεν θα καταλάβεις ότι είσαι σε νησί. Πήγαινε στα βουνά και ζήτα να φας ψάρι... Θα σε πάρουν στο ψιλό.

--Το καλύτερο ψάρι είναι η αίγα..γιατί δεν έχει τσίτες!

Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου
-bye--bye-

--Το καλύτερο ψάρι είναι η αίγα..γιατί δεν έχει τσίτες!

Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου
-bye--bye-

Ή όπως λέει ο Ανωγειανός ταβερνιάρης: "από θαλασσινά έχουμε αλάτσι" (αλάτι για τους πανωμερίτες)

Λυπάμαι που το λέω, αλλά πόλη με το χάλι της Αθήνας, δεν υπάρχει!!!
Το Ηράκλειο είναι μεγάλη πόλη με τα μειονεκτήματά της, αν και έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία δυο χρόνια, αλλά σαν την Αθήνα δεν είναι!!
Όχι ότι δεν αγαπώ την Αθήνα, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες στο Ηράκλειο. Υπάρχουν περιοχές του Ηρακλείου που είναι λίγο χάλια, αλλά στην επαρχία οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί. Δεν έχουν τη "τρέλα" τη δικιά μας...

Λυπάμαι που το λέω, αλλά πόλη με το χάλι της Αθήνας, δεν υπάρχει!!!
Το Ηράκλειο είναι μεγάλη πόλη με τα μειονεκτήματά της, αν και έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία δυο χρόνια, αλλά σαν την Αθήνα δεν είναι!!
Όχι ότι δεν αγαπώ την Αθήνα, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες στο Ηράκλειο. Υπάρχουν περιοχές του Ηρακλείου που είναι λίγο χάλια, αλλά στην επαρχία οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί. Δεν έχουν τη "τρέλα" τη δικιά μας...

Αν σκεφτείς ότι ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας ζει, μετακινείται και δραστηριοποιείται στην Αθήνα, τότε θα δεις ότι κάτι δεν πάει καλά.
Αυτό πάντως που μου έκανε εντύπωση όταν πήγα στην Ολλανδία είναι ότι σαν χώρα έχει περί τα 15.000.000 κατοίκους και η πρωτεύουσα έχει μόλις 760.000 κατοίκους (Άμστερνταμ) και η δεύτερη πόλη το Ρότερνταμ έχει περί τους 550.000.
Όταν σπούδαζα Θεσ/νίκη, τα πρώτα χρόνια σαν νεανίας γούσταρα τρελά την πόλη και τους ρυθμους (τους φοιτητικούς βέβαια, γιατί οι άλλοι έτρεχαν!). Αργότερα κατάλαβα ότι οι πόλεις μας δεν είναι ανθρώπινες και κατέβηκα Ηράκλειο που τουλάχιστον είναι μικρότερη πόλη. Τώρα ζηλεύω αυτούς που είναι σε μικρότερες πόλεις-χωριά, αλλά σίγουρα από κίνηση και καυσαέριο το Ηράκλειο δεν πιάνει την Αθήνα και τη Θεσ/νίκη. Χωράνε πολλά να γίνουν ακόμα στην πόλη μας όρεξη να 'χουν οι άρχοντες και από δουλειά, μπόλικη.

Αν η Αθηνα ειχε το μισο πλυθυσμο αποτι εχει τωρα πιστευω θα ηταν αρκετα πιο ανθρωπινα.Εχει αρκετα ωραια πραματα η Αθηνα που δεν τα εχουν μικροτερες πολεις...αλλα οπου και να πας ειναι σα να εισαι συνεχως μεσα σε κεντρο,αυτοκινητα,κοσμος,φασαρια...

Re: Απάντηση: Re: Πιστευετε οτι το Ηρακλειο της Κρητης ειναι μια "Μικρη Αθηνα"?

Αν σκεφτείς ότι ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας ζει, μετακινείται και δραστηριοποιείται στην Αθήνα, τότε θα δεις ότι κάτι δεν πάει καλά.
Αυτό πάντως που μου έκανε εντύπωση όταν πήγα στην Ολλανδία είναι ότι σαν χώρα έχει περί τα 15.000.000 κατοίκους και η πρωτεύουσα έχει μόλις 760.000 κατοίκους (Άμστερνταμ) και η δεύτερη πόλη το Ρότερνταμ έχει περί τους 550.000.
Όταν σπούδαζα Θεσ/νίκη, τα πρώτα χρόνια σαν νεανίας γούσταρα τρελά την πόλη και τους ρυθμους (τους φοιτητικούς βέβαια, γιατί οι άλλοι έτρεχαν!). Αργότερα κατάλαβα ότι οι πόλεις μας δεν είναι ανθρώπινες και κατέβηκα Ηράκλειο που τουλάχιστον είναι μικρότερη πόλη. Τώρα ζηλεύω αυτούς που είναι σε μικρότερες πόλεις-χωριά, αλλά σίγουρα από κίνηση και καυσαέριο το Ηράκλειο δεν πιάνει την Αθήνα και τη Θεσ/νίκη. Χωράνε πολλά να γίνουν ακόμα στην πόλη μας όρεξη να 'χουν οι άρχοντες και από δουλειά, μπόλικη.

Το Άμστερνταμ δεν είναι πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Έτσι δεν είναι;