Πιστόλια βαφής. Ηλεκτρικα η αερος?

Παιδιά έβαψα πριν λίγες μέρες με το Asturo MEC UR/S PLUS 273 πιστόλι αέρος και μάλλον ψέκαζε ίχνη υγρασίας διότι έκανε κάτι σα μικροσκοπικούς κρατήρες στη βαμμένη επιφάνεια. Υδατοπαγίδα δεν είχα βάλει ποτέ στην έξοδο του κομπρεσέρ. Από αυτές που είδα σε φωτογραφίες καταλαβαίνω ότι πρόκειται για ένα φίλτρο με δοχείο. Είναι μιας χρήσης ή αδειάζει; Ποια η γνώμη σας, είναι απαραίτητη στις βαφές;

Εχω παρει το Black & Decker HVLP200 και εχω βαψει 2 φορες. Τη μια φορά έβαψα μια πόρτα αποθήκης και την άλλη άλλαξα χρώμα σε ένα κρεβάτι στο εξοχικό. Μπορώ να πω ότι και τις 2 φορές το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό για ερασιτέχνη. Το πλεονέκτημα του είναι ότι το βγάζεις από το κουτί βάφεις και το αποθηκεύεις,σε όλα τα άλλα μειονεκτεί σε σχέση με ένα καλό πιστόλι αέρος.

Παιδιά έβαψα πριν λίγες μέρες με το Asturo MEC UR/S PLUS 273 πιστόλι αέρος και μάλλον ψέκαζε ίχνη υγρασίας διότι έκανε κάτι σα μικροσκοπικούς κρατήρες στη βαμμένη επιφάνεια. Υδατοπαγίδα δεν είχα βάλει ποτέ στην έξοδο του κομπρεσέρ. Από αυτές που είδα σε φωτογραφίες καταλαβαίνω ότι πρόκειται για ένα φίλτρο με δοχείο. Είναι μιας χρήσης ή αδειάζει; Ποια η γνώμη σας, είναι απαραίτητη στις βαφές;

Απαραίτητο για όλα είναι. Η υγρασία πέραν της αλλοίωσης στο χρώμα καταστρέφει και τα εργαλεία αέρος.
Κάτω από την υδατοπαγίδα υπάρχει βαλβίδα για να αδειάζει το νερό.

Ευχαριστώ. Θα πάρω μια.
Με αυτή πάνω στο κομπρεσέρ πέφτει η τελική πίεση σε bar στο πιστόλι σε σχέση με χωρίς αυτή, δηλ. η υδατοπαγίδα μεταβάλει τη πίεση αέρα του πιστολιού;

Εγω ρε παιδια εχω ενα χρονο περιπου υδατοπαγιδα και δεν εχω δει νερο μεσα. Επιπλεον νομιζω πως το πιστολι αερα ψεκαζει και υγρασια.
Μαπα το καρπουζι ή αδυναμη αφυγρανση?
Απο airblock τη πηρα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτο πρεπει να ειναι,
http://www.airblock.gr/pepiesmenos-...astes-aeros-airblock/filtro-xaf-2000-1-4.html

Re: Απάντηση: Πιστόλια βαφής. Ηλεκτρικα η αερος?

Εγω ρε παιδια εχω ενα χρονο περιπου υδατοπαγιδα και δεν εχω δει νερο μεσα. Επιπλεον νομιζω πως το πιστολι αερα ψεκαζει και υγρασια.
Μαπα το καρπουζι ή αδυναμη αφυγρανση?
Απο airblock τη πηρα.

Αυτο πρεπει να ειναι,
http://www.airblock.gr/pepiesmenos-...astes-aeros-airblock/filtro-xaf-2000-1-4.html

Μάλλον μάπα το καρπούζι. Βέβαια παίζει και εσύ να μην την έβαλες καλά. Κοιτάει το δοχείο νερού προς τα κάτω?

Κοίτα, εγώ έβαψα το τεπόζιτο του σκαπτικού με λαδομπογιά και δεν με πολυένοιαξε που το νερό μου έκανε μια μικρή ζημιά στο χρώμα. Όμως όταν καθάριζα με φύσημα αέρα μεταλλικές επιφάνειες που και που έβλεπα στιγμιαία υγρασία στη μεταλλική επιφάνεια η οποία με τη πίεση του αέρα εξατμιζόταν αμέσως. Όταν φυσήξω με το πιστόλι αέρα πάνω στο χέρι μου κάποιες φορές νοιώθω υγρασία. Αλλά μένω σε παραθαλάσσια περιοχή με αυξημένη υγρασία. Πιθανόν εσύ να είσαι σε πιο ξηρή ατμόσφαιρα και να μην έχει υγρασία.
Επίσης δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά κάθε φορά που ολοκληρώνω βάψιμο ή φύσημα, αδειάζω από αέρα το κομπρεσέρ και αφήνω τη τρύπα της βίδας ανοικτή μέχρι την επόμενη χρήση.

Εμένα είναι 3/8" και θα πάρω αυτή:
https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=5810

Κοίτα, εγώ έβαψα το τεπόζιτο του σκαπτικού με λαδομπογιά και δεν με πολυένοιαξε που το νερό μου έκανε μια μικρή ζημιά στο χρώμα. Όμως όταν καθάριζα με φύσημα αέρα μεταλλικές επιφάνειες που και που έβλεπα στιγμιαία υγρασία στη μεταλλική επιφάνεια η οποία με τη πίεση του αέρα εξατμιζόταν αμέσως. Όταν φυσήξω με το πιστόλι αέρα πάνω στο χέρι μου κάποιες φορές νοιώθω υγρασία. Αλλά μένω σε παραθαλάσσια περιοχή με αυξημένη υγρασία. Πιθανόν εσύ να είσαι σε πιο ξηρή ατμόσφαιρα και να μην έχει υγρασία.
Επίσης δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά κάθε φορά που ολοκληρώνω βάψιμο ή φύσημα, αδειάζω από αέρα το κομπρεσέρ και αφήνω τη τρύπα της βίδας ανοικτή μέχρι την επόμενη χρήση.

Εμένα είναι 3/8" και θα πάρω αυτή:
https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=5810

Έτσι πρέπει κανονικά. Μια φορά την εβδομάδα άδειασμα γιατί μετά από χρόνια τρυπάει το καζάνι.

Άρα καλά κάνω τόσα χρόνια. Λες να το αδειάζω και μετά βίδωμα ή να αφήνω τη τρύπα ανοικτή για να στεγνώνει εσωτερικά όπως το κάνω μέχρι τώρα;

Η υδατοπαγιδα κραταει την υγρασια (υγρη μορφη) που μπορει να υπαρχει μεσα στο κυκλωμα ή στο καζανι. Το δυσκολο ειναι να φιλτραρεις την υγρασια που ειναι σε αερια μορφη και υγροποιειται μετα την υδατοπαγιδα μεσα στο λαστιχο και το πιστολι. Γι' αυτο τον λογο και για να δουλευουν σε καθε συνθηκη τα σοβαρα συστηματα εχουν και ξηραντηρα που περναει ο αερας.
Για ερασιτεχνη βεβαια δεν μπορεις να εχεις ξηραντηρα αλλα ειναι σημαντικο να βαφεις σε θεμοκρασιες κοντα στους 22-25 βαθμους και με οσο λιγοτερη υγρασια γινεται. Η επανεκκινηση του κομπρεσσερ πολλες φορες την ωρα που βαφεις δημιουργει περισσοτερη υγρασια σε σχεση με ενα συστημα με μεγαλο καζανι και λιγοτερες εκκινησεις.

Για την πιεση που ρωτησες στο κυκλωμα, πρεπει να την ρυθμιζεις στο τελος (δηλαδη πανω στο πιστολι με ρυθμιστη) και οχι πανω στο κομπρεσσερ που απλα κανεις μια προ ρυθμιση.
Κατι η πιεση, κατι λιγο υγρασια, λιγο ψυχρος αερας, λιγη σκονη και το αποτελεσμα ξεφευγει απο το ικανοποιητικο.

Η υδατοπαγιδα κραταει την υγρασια (υγρη μορφη) που μπορει να υπαρχει μεσα στο κυκλωμα ή στο καζανι. Το δυσκολο ειναι να φιλτραρεις την υγρασια που ειναι σε αερια μορφη και υγροποιειται μετα την υδατοπαγιδα μεσα στο λαστιχο και το πιστολι. Γι' αυτο τον λογο και για να δουλευουν σε καθε συνθηκη τα σοβαρα συστηματα εχουν και ξηραντηρα που περναει ο αερας.
Για ερασιτεχνη βεβαια δεν μπορεις να εχεις ξηραντηρα αλλα ειναι σημαντικο να βαφεις σε θεμοκρασιες κοντα στους 22-25 βαθμους και με οσο λιγοτερη υγρασια γινεται. Η επανεκκινηση του κομπρεσσερ πολλες φορες την ωρα που βαφεις δημιουργει περισσοτερη υγρασια σε σχεση με ενα συστημα με μεγαλο καζανι και λιγοτερες εκκινησεις.

Για την πιεση που ρωτησες στο κυκλωμα, πρεπει να την ρυθμιζεις στο τελος (δηλαδη πανω στο πιστολι με ρυθμιστη) και οχι πανω στο κομπρεσσερ που απλα κανεις μια προ ρυθμιση.
Κατι η πιεση, κατι λιγο υγρασια, λιγο ψυχρος αερας, λιγη σκονη και το αποτελεσμα ξεφευγει απο το ικανοποιητικο.
Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Πολύ σωστό για τη ρύθμιση πίεσης πάνω στο πιστόλι, δηλ. να βάλω ρυθμιστή πάνω στο πιστόλι; Δεν το έχω ξαναδεί.
Πάντως βάφω μόνο με Βοριά καιρό και όχι σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλά μάλλον στο τελευταίο βάψιμο είχε νυχτώσει και είχε σχετικά κρύο και υγρασία. Και βεβαίως μετράει ότι βάφω έξω από το γκαράζ στην αυλή...

Άρα καλά κάνω τόσα χρόνια. Λες να το αδειάζω και μετά βίδωμα ή να αφήνω τη τρύπα ανοικτή για να στεγνώνει εσωτερικά όπως το κάνω μέχρι τώρα;

Την αφήνεις για λίγα λεπτά αφ ότου έχει φύγει ο αέρας.
Εγώ το κάνω και λίγο σούζα για να φύγει όλο το νερό (θα εκπλαγείς από το πόσο νερό θα ξεράσει έτσι).
Μετά μπορείς να βιδώσεις την τάπα.

Σωστά αυτά που λες αλλά νομίζω ότι για τον ερασιτέχνη είναι υπερβολή και ίσως και εντελώς άσκοπο.
Αυτά είναι χρήσιμα για φούρνους αυτοκινήτων περισσότερο. :)

DSC_0821.jpg

Ρυθμιστης πιεσης και υδατοπαγιδα πριν το πιστολι (parkside). Δεν ειναι ακριβa, αλλα προσθετουν λιγο βαρος στο χερι.

Σωστή υλοποιήση μιας και μετα απο κάποια μέτρα σωλήνας η υγρασία στην έξοδο ξαναεμφάνίζετε ακόμα δηλαδη και εάν έχεις παγίδα στο κομπρεσερ

View attachment 133504

Ρυθμιστης πιεσης και υδατοπαγιδα πριν το πιστολι (parkside). Δεν ειναι ακριβa, αλλα προσθετουν λιγο βαρος στο χερι.

Αυτό το μανόμετρο έχει και ρυθμιστή επάνω ή απλώς μετράει την πίεση πριν από το πιστόλι ??

Αυτό το μανόμετρο έχει και ρυθμιστή επάνω ή απλώς μετράει την πίεση πριν από το πιστόλι ??

Βεβαια εχει ρυθμιστη απο πισω μια ροδελιτσα μπρουτζινη.
Με το συγκεκριμενο πιστολι αλλα με πολυ μεγαλο κομπρεσσερ (μεσα σε βιομηχανια) εβαψα ντουλαπι μπανιου με λευκη λακα νερου ( http://www.vechro.gr/el/product/details/smaltolux-hydro-eco) και το αποτελεσμα ηταν οπως οι λακαρισμενες λευκες πορτες 2 συστατικων. Θελω να πω οτι με ενα καλο setup μπορει να γινει πολυ καλη δουλεια ακομα και με ερασιτεχνικα χρωματα.
Στο βαψιμο με πιστολι και ερασιτεχνικα μεσα μπορεις να πετυχεις εξαιρετικα αποτελεσματα. Αυτο που διαφερει απο το επαγγελματικο ειναι π.χ. ισως μεγαλυτερη καταναλωση χρωματος (λογω πιστολιου), μπορει και δεν ξερεις ποτε το φτηνο πιστολι να "φτυσει" και κανα χοντρο κομματι, μπορει το κομπρεσσερ να βγαλει και λιγο νερο...και διαφορα αλλα που σε ενα επιπλο που φτιαχνεις μονος και δεν ειναι για πουλημα εχουν λιγο εως καθλου σημασια.

Πολύ κατατοπιστικά όλα αυτά. Να μαθαίνουμε σιγά-σιγά οι ερασιτέχνες.
Νομίζω ότι ένα ρυθμιστή με υδατοπαγίδα στην είσοδο του πιστολιού θα τοποθετήσω να είμαι σίγουρος. Η υδατοπαγίδα πάνω στο πιστόλι έχεις διαπιστώσει ότι μαζεύει υγρασία; Και κάτι ακόμη, έχω περίπου 10 μέτρα λάστιχου (ίσως 8, ίσως 10, θα μετρήσω για σιγουριά) μέχρι το πιστόλι, είναι πολλά;