Πλανες, ξεχονδριστηρες, γωνιαστρες.

Εφτιαξα και δυο προεκτασεις στη ιδιοκατασκευη.
Δουλευει το "συστημα" οποτε αξιζει να την πιασω απο την αρχη να τη βελτιωσω με περισσοτερη ακριβεια κυριως στο infeed table.

Μάστορα Νεκτάριε πολύ καλή κατασκευή, αν έχεις χρόνο δήξε μας πως έκανες το όλο στήσιμο:SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Μάστορα Νεκτάριε πολύ καλή κατασκευή, αν έχεις χρόνο δήξε μας πως έκανες το όλο στήσιμο:SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Εδω http://avclub.gr/forum/showthread.php/152891-%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BE%CE%B5%CF%87%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82?p=1057960184&viewfull=1#post1057960184
Γραφω, πεντε πραγματα.

Re: Απάντηση: Re: Πλανες, ξεχονδριστηρες, γωνιαστρες.

Δηλαδη το αποτελεσμα δεν σου αρεσει.?:bigcry:

H προσπαθεια μου αρεσε πραγματικα παρα πολυ, περισσοτερο απο το αποτελεσμα μονο και μονο γιατι οι περισσοτερες ιδιοκατασκευες ενεχουν ρισκα ασφαλειας..
Γενικοτερα ομως παρομοιες δημιουργικες πατεντες/κατασκευες μου αρεσουν και εχω κανει και εγω, απο dremel και αλλα εργαλεια μεχρι αυτοσχεδια τριβεια.

Μπράβο Νεκτάριε.
Πες μας και πως πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα τα κομμάτια. Αριστερή προέκταση - Αρ πέλμα - Δε πέλμα - Δε προέκταση: όλα είναι στο ίδιο επίπεδο; Επίσης δουλεύει μόνο σε μία σκάλα (βάθους) ή μπορείς και να αλλάζεις όπως στο χειροκίνητο mode;

Απάντηση: Re: Πλανες, ξεχονδριστηρες, γωνιαστρες.

Μπράβο Νεκτάριε.
Πες μας και πως πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα τα κομμάτια. Αριστερή προέκταση - Αρ πέλμα - Δε πέλμα - Δε προέκταση: όλα είναι στο ίδιο επίπεδο; Επίσης δουλεύει μόνο σε μία σκάλα (βάθους) ή μπορείς και να αλλάζεις όπως στο χειροκίνητο mode;

Οταν η ρυθμιση βαθους ειναι στο μηδεν πρεπει να ειναι ολα αλφαδια!
Οταν αλλαξεις βαθος, το αριστερο σταθερο, μαζι με τη προεκταση ειναι σε ενα υψος. Το δεξι που μολις ρυθμισες εχει χαμηλωσει και πρεπει να χαμηλωσει επισης στο ιδιο επιπεδο και η προεκταση του.

ΥΣ. Δεν μου αρεσει οπως δουλευει με τα στριφωνια/πεταλουδες το δεξι τμημα. Για οποιαδηποτε αλλαγη βαθους, θελουν ολα ξεσφιγμα και παλι με μια μεταλλικη λαμα, αλφαδιασμα, σφιξιμο με προσοχη και συνηθως ξεφευγει και θελει παλι μικρορυθμιση που τη κανω με χτυπηματα...

Οταν η ρυθμιση βαθους ειναι στο μηδεν πρεπει να ειναι ολα αλφαδια!
Οταν αλλαξεις βαθος, το αριστερο σταθερο, μαζι με τη προεκταση ειναι σε ενα υψος. Το δεξι που μολις ρυθμισες εχει χαμηλωσει και πρεπει να χαμηλωσει επισης στο ιδιο επιπεδο και η προεκταση του.

ΥΣ. Δεν μου αρεσει οπως δουλευει με τα στριφωνια/πεταλουδες το δεξι τμημα. Για οποιαδηποτε αλλαγη βαθους, θελουν ολα ξεσφιγμα και παλι με μια μεταλλικη λαμα, αλφαδιασμα, σφιξιμο με προσοχη και συνηθως ξεφευγει και θελει παλι μικρορυθμιση που τη κανω με χτυπηματα...

Ευχαριστώ για την διευκρίνηση. Είναι όμως χρήσιμη πατέντα αν το αφήσεις σταθερό σε ένα μικρό βάθος και να το έχεις για ρηχά πλανίσματα (ή βαθύτερα με πολλά περάσματα)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πλανες, ξεχονδριστηρες, γωνιαστρες.

Ευχαριστώ για την διευκρίνηση. Είναι όμως χρήσιμη πατέντα αν το αφήσεις σταθερό σε ένα μικρό βάθος και να το έχεις για ρηχά πλανίσματα (ή βαθύτερα με πολλά περάσματα)

Μαλλον αυτο θα κανω. Δεν ειναι για μεγαλες πλανισεις αυτο.

Αφου ηρθε η κουβεντα στις diy πλανες βασης να δειξω και εγω τη δικια μου. Μπροστα και πισω ειναι 18αρι κοντρα πλακε που κοπηκε με βαση τα καπακια της πλανης και στην επιφανεια εβαλα mdf. Η πλανη ειναι μονιμα ρυθμισμενη στα 0,7mm και παιρνει ρευμα απο διακοπτη που πηρα απο μαγαζι με βιομηχανικους διακοπτες.
63517ef1b2858e555dba3d5ce16ad91b.jpg
edf29d1f73671c7fced2061e39ce93d1.jpg
fbc706b3a171fe29929f38f217ebc663.jpg

Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αφου ηρθε η κουβεντα στις diy πλανες βασης να δειξω και εγω τη δικια μου. Μπροστα και πισω ειναι 18αρι κοντρα πλακε που κοπηκε με βαση τα καπακια της πλανης και στην επιφανεια εβαλα mdf. Η πλανη ειναι μονιμα ρυθμισμενη στα 0,7mm και παιρνει ρευμα απο διακοπτη που πηρα απο μαγαζι με βιομηχανικους διακοπτες.
63517ef1b2858e555dba3d5ce16ad91b.jpg
edf29d1f73671c7fced2061e39ce93d1.jpg
fbc706b3a171fe29929f38f217ebc663.jpg

Πολυ καλη και απλη κατασκευη, οχι σαν τη δικια μου με 100 κομματια ξυλο!
Να προσθεσεις και ενα κινουμενο προφυλακτηρα σαν το δικο μου.

Πρεπει να βαλω εναν οπως και ποδαρακια για ειναι πιο σταθερη. Και να σκεφτεις οτι τα ξυλα ειναι ρεταλια του πρακτικερ..

Μόλις τελείωσα την αντιγραφή της πατέντας σου για σταθερή πλάνη - ευχαριστώ για τις φωτογραφίες. Δεν έβαλα ακόμα κινητό προφυλακτήρα μέχρι να κάνω μερικές ακόμα δοκιμές για το πόσο ίσια πλανίζει. Τα πρώτα δύο δοκιμαστικά κομμάτια βγήκαν λίγο στραβά. Τα δύο επόμενα - πιέζοντας τα κομμάτια προς τον φράχτη καθώς περνάνε πάνω από την πλάνη - βγήκαν ολόισια. Θα κάνω και άλλες δοκιμές με διάφορα μήκη και πάχη ξύλου, και αν δουλεύει καλά θα βάλω τον προφυλακτήρα του Νεκτάριου.

Κατασκευή με 18χιλ κόντρα πλακέ εκτός από τα μαύρα κομμάτια που είναι 20χιλ MDF. To μόνο δύσκολο κομμάτι ήταν να βγουν τα MDF παράλληλα με την πλάνη, και όλα μαζί κάθετα με το φράχτη - δεν το κατάφερα 100% αλλά πλησίασα αρκετά.
20170913_201523_zpspdqmgv11.jpg

Μόλις τελείωσα την αντιγραφή της πατέντας σου για σταθερή πλάνη - ευχαριστώ για τις φωτογραφίες. Δεν έβαλα ακόμα κινητό προφυλακτήρα μέχρι να κάνω μερικές ακόμα δοκιμές για το πόσο ίσια πλανίζει. Τα πρώτα δύο δοκιμαστικά κομμάτια βγήκαν λίγο στραβά. Τα δύο επόμενα - πιέζοντας τα κομμάτια προς τον φράχτη καθώς περνάνε πάνω από την πλάνη - βγήκαν ολόισια. Θα κάνω και άλλες δοκιμές με διάφορα μήκη και πάχη ξύλου, και αν δουλεύει καλά θα βάλω τον προφυλακτήρα του Νεκτάριου.

Κατασκευή με 18χιλ κόντρα πλακέ εκτός από τα μαύρα κομμάτια που είναι 20χιλ MDF. To μόνο δύσκολο κομμάτι ήταν να βγουν τα MDF παράλληλα με την πλάνη, και όλα μαζί κάθετα με το φράχτη - δεν το κατάφερα 100% αλλά πλησίασα αρκετά.
20170913_201523_zpspdqmgv11.jpg

Μια χαρα. Μη θελουμε και το τελειο με σεγα αξιας 40 και ιδιοκατασκευη μηδενικης αξιας.
Εγω σημερα τη δουλεψα σε πραγματικη αναγκη μεγαλων τεμαχιων σχετια και με ικανοποιησε.

Μια χαρα. Μη θελουμε και το τελειο με σεγα αξιας 40 και ιδιοκατασκευη μηδενικης αξιας.
Εγω σημερα τη δουλεψα σε πραγματικη αναγκη μεγαλων τεμαχιων σχετια και με ικανοποιησε.

Ακριβώς έτσι Νεκτάριε. Στόχος είναι ότι καλύτερο καταφέρω σε σχέση με το αποτέλεσμα που δίνει η πλάνη στο χέρι & τσεκάροντας με το μάτι.

Βάλε του (φτιάξε του) & ένα προφυλακτήρα γιατί ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια & μάλιστα τα "βγάζει" όταν λείπουμε εμείς από τον χώρο.

Επίσης όταν τελειώνουμε την κατεργασία & απομακρύνουμε το κομμάτι αυτό λόγω αδράνειας συνεχίζει να ρολλάρει με τα ξυράφια του να παιρνούν με μεγάλη ταχύτητα από την ελεύθερη (αφύλακτη) επιφάνεια.

Πολυ ενδιαφερουσα πατεντα. Η δικη μου απορια ειναι πως εχεις καταφερει να ανεβοκατεβαινει το κομματι mdf που ειναι η εισοδος της πλανης μαζι με το αντιστοιχο πλακιδιο της. Αυτα θα πρεπει να κινουνται παραλληλα πανω κατω.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Βάλε του (φτιάξε του) & ένα προφυλακτήρα γιατί ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια & μάλιστα τα "βγάζει" όταν λείπουμε εμείς από τον χώρο.

Επίσης όταν τελειώνουμε την κατεργασία & απομακρύνουμε το κομμάτι αυτό λόγω αδράνειας συνεχίζει να ρολλάρει με τα ξυράφια του να παιρνούν με μεγάλη ταχύτητα από την ελεύθερη (αφύλακτη) επιφάνεια.

Κώστα, εννοείται ότι θα μπει προφυλακτήρας (το γράφω και στο 1ο ποστ). Απλά περιμένω να κάνω τις δοκιμές μου, γιατί αν βγάζει στραβά τα κομμάτια θα χρειαστεί να την ξεμοντάρω και να την πιάσω πάλι από την αρχή.

Πολυ ενδιαφερουσα πατεντα. Η δικη μου απορια ειναι πως εχεις καταφερει να ανεβοκατεβαινει το κομματι mdf που ειναι η εισοδος της πλανης μαζι με το αντιστοιχο πλακιδιο της. Αυτα θα πρεπει να κινουνται παραλληλα πανω κατω.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Ξέχασα να το γράψω: δεν ανεβοκατεβαίνει. Έχω ρυθμίσει την πλάνη στο 0,4mm και προσάρμοσα το MDF ανάλογα.

Τελικά υπήρχε κάποιο κενό μικρότερο από μισό χιλιοστό ανάμεσα σε φράχτη και μαχαίρια πλάνης. Κόλλησα πάνω στον φράχτη ένα λεπτό φύλλο διάφανο πλαστικό και το κενό έφυγε.
Πλάνισα καμπόσα σανιδάκια 2Χ6εκ και από την στενή/όρθια πλευρά (τα δύο εκ δηλαδή στα μαχαίρια) βγήκαν όλα γωνιασμένα τέλεια. Από την πλατιά πλευρά βγαίνουν πάλι γωνιασμένα, αλλά κάνουν ένα "κύμα" στην επιφάνεια- τα μαχαίρια της πλάνης είναι ελαφρώς φαγωμένα σε κάποια σημεία. Πάμε για λεπίδες bosch...

Πάντως είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το γώνιασμα πέτυχε περισσότερο από κωλοφαρδία και όχι από μαστοροσύνη.

Άλλη μια φωτο με τον προφυλακτήρα αλά ΝΕΚ
20170915_202631_zpsgkureass.jpg