Οχι δεν ειναι "τσαμπα" το Tascam DA 3000 που εχω... γιατι αφενως μπορω να ακουσω καινουργιες εκδοσεις LP για να αποφασισω αν θα τις αγορασω σε βινυλιο, αφεταιρου ειναι εξαιρετικης ποιοτητας εγγραφεας απο βινυλιο για CD στο αυτοκινητο, αλλα κυριως παιζει πολυ καλα DSD σηματα που ειναι και τα μονα που θα επικρατησουν στο μελλον... Το PCM "απεθανε"... (για οσους δεν το εχουν καταλαβει ακομα)...
Και εγώ χρησιμοποιώ το Korg MR-1000 σε DSD128 (5,6448 MHz) για ψηφιοποιήσεις βινυλίων. Και έχω στη διάθεση μου τον Prism Sound Orpheus για ηχογράφηση, είτε εναλλακτικά σε PCM, είτε παράλληλα και στα δύο format. Χρησιμοποιώντας εν τω μεταξύ τον προενισχυτή μικροφώνων Grace Design m202 MK II, υπάρχει η δυνατότητα
ζωντανής ηχογράφησης ταυτόχρονα σε
δύο format!
Στ' αλήθεια πιστεύεις ότι το PCM πέθανε; Και η DSD είναι το μέλλον;
Θα αντιστρέψω το ερώτημα: Και πότε έζησε η DSD έγγραφή; Και πολύ κράτησε, όσο έζησε, εδώ που τα λέμε.
Η DSD εγγραφή, αν και έχει κάποια πλεονεκτήματα, αυτό είναι αλήθεια, δεν προχώρησε ποτέ ως format μουσικής παραγωγής. Ούτε θα μπορούσε. Είναι εντελώς ακατάλληλη. Γι' αυτό και εγκαταλείφθηκε από όλα τα στούντιο και τους κατασκευαστές.
-Γιατί είναι ακατάλληλη;
Διότι το ηχητικό σήμα δεν επιδέχεται
καμμία επεξεργασία, π.χ. EQ, Compression, Reverb, κλπ., όσο είναι σε DSD format. Για να γίνουν αυτά πρέπει να κάνουμε πρώτα μετατροπή σε PCM, να εφαρμόσουμε τις επεξεργασίες που χρειαζόμαστε και κατόπιν, αν θέλουμε, ξανακάνουμε μετατροπή, αυτή τη φορά αντίστροφα: Το επεξεργασμένο PCM σε DSD. Και οι DSD εγγραφές που συχνά αγοράζουμε και κατεβάζουμε (π.χ. από την HD Tracks) έτσι έχουν προκύψει. Από επεξεργασία PCM, 352,8 KHz/24 Bits και μετατροπή του σε DSD μέσω του DAW της Pyramix, μοναδικού που υπάρχει! (Θα προσθέσω και τον native DAW της Sonoma, που χρησιμοποιεί αποκλειστικά πλέον μόνο ο ελληνικής καταγωγής μηχανικός ήχου Gus Skinas, συνεργαζόμενος σήμερα με την PS Audio).
Και (το θαύμα του μάρκετινγκ) ενώ υπάρχουν δεκάδες δεκάδων DAC's που προσφέρουν DSD conversion μέχρι DSD256 (11,298 MHz) ή ακόμα πιο πάνω DSD512 (22,5792 MHz), οι A/D Convertors που κάνουν DSD μετατροπή δεν είναι περισσότεροι από 5-6. Μετατροπή σε DSD256 ξέρω μονο ένα (Playback Designs) και DSD512 κανένα! Διότι απλούστατα έχει εγκαταλειφθεί η DSD ως format παραγωγής.
Για τη σύγκριση ποιότητας ανάμεσα στα διάφορα format είχα γράψει πριν μερικά χρόνια ένα άρθρο:
Από το βινύλιο στο CD. Από το CD στις Ηχογραφήσεις Υψηλής Ανάλυσης. Μαζί με το
Επιμύθιο του. Το συμπέρασμα ήταν ότι υπό ιδανικές συνθήκες είναι αδύνατον να διακρίνεις μεταξύ PCM και DSD. Τουλάχιστον αυτό είχε αποδειχτεί τότε.
Από τότε μέχρι σήμερα δεν άλλαξε κάτι, από όσο γνωρίζω. Εκείνο που άλλαξε, είναι ότι μετακινήθηκαν, ή μάλλον καταστάλαξαν οι απόψεις μου. Μεταξύ αναλογικής και ψηφιακής εγγραφής κατέληξα ότι
υπό ιδανικές συνθήκες υπερτερεί
οριακά η ψηφιακή. Αλλά μόνο υπό ιδανικές και αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες. Το ίδιο το format είναι ανάμεσα στους τελευταίους από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ποιότητα μίας ηχογράφησης.
Για να είμαστε δίκαιοι, όλα ξεκινούν από μία καλή ηχογράφηση. Παραφράζοντας το γνωστό ποιήμα
Ένα ρόδο είναι ένα ρόδο, είναι ένα ρόδο, θα πω, ότι πρώτα από όλα:
Μία ηχογράφηση είναι μία ηχογράφηση, είναι μία ηχογράφηση, είναι μία ηχογράφηση!
Όταν είναι καλή και πετυχημένη μία ηχογράφηση, μπορούμε να τη χαιρόμαστε και να την απολαμβάνουμε σε κάθε δυνατό format: Σε βινύλιο, σε CD, σε δίσκο ή αρχείο υψηλής ανάλυσης (PCM ή DSD), αλλά και στο πιο ταπεινό MP3!