Πλήρης υπολογιστής ειδικών απαιτήσεων.

Κοίτα, όλα αυτα που γράφουμε παραπάνω είναι για χρήση & επεξεργασία σε βαριά αρχεία, μεγάλα, πολλά layers κλπ.
Αν είναι χόμπι χωρίς πολλές απαιτήσεις ίσως είναι overkill όλα αυτά. Ξεκινάμε με κάτι που έχει καλύτερο value/money και μετά το επεκτέινουμε.
Γενικά ο cahe/temp δίσκος καλό έιναι να έιναι γρήγορος και άδειος (μεγάλος).
Στην απόδωση των δίσκων έχει σημασία η συνδεσμολογία , ποια αρίθμηση έχουν πάνω στη μητρική κλπ.
 
Last edited:
Να συμφωνήσω πως αν δεν πρόκειται για υπολογιστή που θα χρησιμοποιηθεί για πολύ βαριά χρήση από ένα σημείο και μετά φεύγουν 100άρικα για να γλιτώσεις 2 δευτερόλεπτα αναμονής σε μια αποθήκευση tiff π.χ.
Εγώ μόλις προχθές έστησα καινούριο μηχάνημα με έναν ι5, 8gb ram και 120gb ssd και με υπερκαλύπτει για photoshop και έδωσα 650Ε χωρίς κάρτα γραφικών μέσα (πιστεύω είναι περιττή αν δεν παίζεις παιχνίδια εκτός και αν θες κάνα Mercury engine για 3d rendering αλλά ξεφεύγουμε). Να φανταστείς "επεξεργάστηκα" μέχρι και 4κ συμπιεσμένο βίντεο χωρίς πολύ κόπο, στο 80% ο επεξεργαστής.
 
Παιδιά νομίζω πως αν μιλάμε για στατική εικόνα δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε υπερβολές. Τα συστήματα που προαναφέρθηκαν καλύπτουν και με το παραπάνω απαιτήσεις που έχεις σε graphics και video workstations, όχι απλά να τρέξεις ένα photoshop και ένα lightroom. Μην χάνουμε και το μέτρο δηλαδή. Αν καθήσουμε να δούμε ποιες εντολές πραγματικά χρησιμοποιούμε στην στατική φωτογραφία θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι και με το photoshop 5 που δουλεύαμε μια 10ετία πριν, πάλι θα κανουμε τη δουλειά μας. Αντε να έχουν ανέβει λίγο οι απαιτήσεις λόγω μεγαλύτερων raw αρχείων. Αλλα και πάλι αν μιλάμε για hobby και όχι για σταθμό εργασίας που δουλεύει (και rendάρει) 24/7, νομίζω ότι μια λύση σαν αυτή που περιγράφει ο φίλος pap-x πιο πάνω είναι υπερ-αρκετή. Επιμένω μόνο στο ζήτημα της οθόνης μιας και πιστεύω ότι είναι το μοναδικό μέσο σε ενα home system, που πραγματικά πρεπει να είναι εφάμιλλο ενός επαγγελματικού σταθμού εργασίας.
 
και ο δικος μου υπολογιστης ειναι σαν του pap-x , κανω μαζικη επεξεργασια raw στο capture1 ενω ταυτοχρονα διορθωνω αλλες, mozila,skype ανοιχτα...
 
Εγω στο θεμα του υπολογιστη ειμαι με τον Φωτη.

Πρωτα απο ολα ειναι η ΟΘΟΝΗ. Μιλαμε για οθονη με πανελ νεωτερης τεχνολογιας και με δυνατοτητα να καλιμπραρεται.

Το αγοραζεις μια φορα φιλε Γρηγορη και το κρατας ενω οι υπολογιστες απο κατω θα αλλαζουν. Καλυτερα να εισαι λιγο πιο αργος αν δεν σου βγαινουν τα λεφτα για ολα παρα να μην " βλεπεις" .
 
Απάντηση: Re: Πλήρης υπολογιστής ειδικών απαιτήσεων.

Άργησα, αλλά τελικά το έστησα όπως ήθελα.
Το μόνο υποσύστημα που υστερεί σε σχέση με τις λοιπές δυνατότητες του συστήματος είναι η κάρτα γραφικών, που όμως είναι άριστη για επεξεργασία φωτογραφίας.
Βέβαια, το συνολικό κόστος έφυγε πάρα πολύ απο τον αρχικό προϋπολογισμό, αγγίζοντας τα 2.700 ευρώ.

Πλήρη λίστα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, μπορείτε να δείτε εδώ.

Σας ευχαριστώ όλους για τις γνώμες, τις απόψεις και τις συμβουλές σας.
 
Aργησες λιγο αλλα χαλαλι....
'Σφυριζει' το εργαλειο!!!:violent-smiley-030:
(μην παραμελησεις να παρεις ενα calibrator, εγω πηρα προσφατα αυτο εδω και ειμαι πολυ ευχαριστημενος, οθονη γιατι δεν προτιμησες μια 27"?)
 
Το καλιμπραριστήρι Λεωνίδα, μετατίθεται γι' αργότερα. Προς το παρόν, θα κάνω τη δουλειά μου με κανα δανεικό.

Οι 27άρες, όπως γράφω και παραπάνω, δέν προτιμήθηκαν πρωτίστως λόγω όγκου. Ξερογλειφόμουν για την ZR2740w αλλά θα με έκρυβε ολόκληρο πίσω απ' το γραφείο, ή θα έπρεπε να κρεμαστεί στον τοίχο.

Τέλος πάντων, κι αυτή η επαγγελματική φωτογραφική οθόνη HP DreamColor LP2480zx, που κοστίζει σχεδόν δυόμισυ χιλιάρικα, είναι επίσης 24άρα. Ισως οι πολλές ίντσες, να μήν είναι πανάκεια τελικά.
 
H 2713H με 700ευρώ είναι ότι καλυτερο κυκλοφορει απο άποψη τιμής/απόδοσης για οθόνη με hardware calibration, wide gamut κλπ
(οι αντίστοιχες NEC&Eizo απο 1200-2800...)

Μετά έρχεται η "απλή" SRGB 2713 στα 520. Για web & video τα σπάει.
 
Μια ερώτηση.
Γιατί επέλεξες την 24" τις HP και όχι την αντίστοιχη τις DELL?

Τις κοιτάζω και εγώ και δεν μπορώ να βγάλω άκρη
 
Απάντηση: Re: Πλήρης υπολογιστής ειδικών απαιτήσεων.

Μια ερώτηση.
Γιατί επέλεξες την 24" τις HP και όχι την αντίστοιχη τις DELL?

Τις κοιτάζω και εγώ και δεν μπορώ να βγάλω άκρη
Ήταν μιά απο τις προτάσεις.
Μου "έκανε κλίκ", την έψαξα παραπάνω, διάβασα κι αυτό το review καθώς κι ακόμα ένα που προτείνει ο evanfotis παραπάνω και την αγόρασα.
 
............
Ισως οι πολλές ίντσες, να μήν είναι πανάκεια τελικά.

Οχι δεν ειναι...
Αν ομως ειναι καλο το panel και εχεις μηχανη με πολλα και καλα pixels τοτε θα δεις-πιστευω γιατι δεν εχω-φοβερη λεπτομερεια αλλα και ολα σου τα λαθη επισης 'φατσα καρτα'..:grandpa:

Για τον ογκο που γραφεις νομιζω οτι δεν ειναι πολυ μεγαλυτερες γιατι ειναι 16:10 τα πανελ τους
 
Καλημέρα και ναν μπορούν και οι υπόλοιποι να μου επιτρέψουν να πω κι εγώ την γνώμη μου. διαβάζω μέσα για υπολογιστές τέρατα με 32gb μνήμες με ssd 200gb+ κλπ κλπ κλπ. Καταρχήν παιδιά να θυμάστε ότι είμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Πάμε τώρα στο θέμα που εγώ έχω να προτείνω.
Μνήμη πάνω απο 8bg σε υπολογιστή είναι περιττή. Το λειτουργικό windows7 (ή 8) μόνο αν είναι 64bit μπορεί να δει παραπάνω απο 3,1gb μνήμης. Ωραία θα πεί κάποιος θα βάλω 64bit και θα τον γεμίσω με 32gb μνήμη (όσο σηκώνει η μητρική) για να είναι πιο γρήγορος. Αμ δε..... καταρχήν τα software Που συνήθως χρησιμοποιούμε δεν ξέρουμε αν μπορούν να διαχειριστούν αυτήν την τόσο παραπάνω μνήμη. Πχ το lightorοom κάνει πάνω απο 8 αρχίζει και καθυστερεί παραπάνω. Θα μου πείτε καλά βλάκες είναι αυτοί που τα φτιάχνουν και δίνουν έτσι εύκολα τόσες μνήμες? (βλάκες δεν είναι αντίθετα προσπαθούν να πιάσουν μερικούς καταναλωτες).
Ο λόγος που το software δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσο μεγάλες μνήμη είναι , τί άλλο το λειτουργικό. Δεν έχουμε να κάνουμε με unix ή apple λειτουργικό που μπορεί να διαχιεριστεί σωστά τη μνήμη. Για να το κάνω πιο λαικά: είναι σαν να έχετε μια γραμματέα και τις έχετε ντουλάπια για αρχειοθέτηση για να μην έχει τα έγγραφα πχ πάνω σε τραπέζι. Ε ναι αλλά όσο περισσσότερα ντουλάπια είναι και αφού είναι και 1 γραμματέας ε δεν θα αργεί. (αν θέλετε το αναλύω και πιο καλα με διευθυνσιοδοτήσεις μνήμης και άδειασμα, buffering κλπ κλπ κλπ αλλα θα πάρει ώρα αυτό).
Τώρα σχετικά με τον δίσκο πάντα εγώ προτείνω ενα ssd γιατί είναι όντως πιο γρήγορος απο οποινδήποτε hdd (και σε συνδυασμό με μητρικη με sata3), αλλά αυτό που έχουν αναφέρει πολλοί συνάδελφοι ότι μπορεί να αργεί όταν θα γεμίσει ε ναι ισχύει κάπως. εξηγώ: γενικά έχουμε την "κακή" -ίσως- συνήθεια να φορτώνουμε στον υπολογιστή κάθε είδους software που μπορεί να βρήκαμε ή να νομίζουμε ότι μας χρειάζεται (εδώ να προσθέσουμε ότι και τα ίδια τα windows έχουν μέσα αρκετά υποπρογράμματα που δεν χρειαζόμαστε). Αυτό απο μόνο του κάνει τον υπολογιστή "βαρύ" και φυσικά γεμίζουμε δίσκους και δίσκους. γι αυτό λοιπόν τα βασικά μόνο.
Για την κάρτα γραφικών έχω να πω 2 πράγματα. 1) η μνήμη της κάρτς γραφικών δεν έχει καμία σχέση με την μνήμη ram του συστήματος. Δεν συνεργάζονται (τουλάχιστον να φαίνεται απο εμάς) δεν παίζει ρόλο αν η μια είναι μεγάλη και η άλλη μικρή και δεν παίζει ρόλο τι τύπου είναι η κάθε μια), άρα κάρτα γραφικών με 2gb δεν σημαίνει ότι συνεργάζεται με την ram καλύτερα απο μια με 512. Τουλάχιστον για την φωτογραφία. Η κάρτα γραφικών είναι μόνο για τα παιχνίδια και άρα η μνήμη της χρειάζεται μόνο για τέτοιες εφαρμογές. Κάνενα photoshop δεν θα αποθηκεύει εκεί καμία φωτογραφία κανένας δίσκος δεν θα πάει να γράψει δεδομένα εκεί , τίποτα. Μόνο το τσιπάκι θα πάει να γράψει (συνήθως εντολες και κάποιες πράξεις κινητής υποδιαστολής και αυτό μόνο για παιχνίδια) άρα τσάμπα το χρήμα. (μια κάρτα των 50 κάνει την ίδια δουλειά για το hobby μας.
Τα λεφτά που γλυτώνουμε απο όλες αυτές τις περικοπές μπορούμε να τα δώσουμε για την οθόνη. Ναι εκεί θα δούμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας εκεί πρέπει να έχουμε ωραία χρώμματα εκεί μπορούμε να έχουμε και χορταστικό μεγεθος για να δουλεύουμε άνετα και χορταστικά.
οτι και να κάνουμε πάντως πρέπει να φροντίσουμε για bakcup ή έστω με ένα δίσκο εξωτερικό η αντιγραφή σε άλλο υπολογιστή (γιατί τα αρχεία μας είναι το βασικότερο)
Σημ . Δεν φτιάχνουμε υπολογιστή που να τον έχουμε τούμπανο για να μας κρατήσει 5 χρόνια γιατί για πολλούς λόγους μπορεί να μας κρατήσει μόνο μερικούς μήνες. και δεν εννοώ μόνο μην χαλάσει και δεν αξίζει κάποια επισκευή αλλά γιατί μπορεί και οι κατασκευαστές λογισμικού ακόμα να βγάλουν νέο λογισμικό (πχ νέο σετ εντολών) και ο τούμπανο υπολογιστής μας να είναι τελικά αργός.

Σημ2: Συγγνώμη για την "έκθεση ιδεών" που σας έγραψα
 
Να θυμίσω οτι ο υπολογιστής για τον οποίο συζητούμε εδώ, έχει ήδη στηθεί και λειτουργεί στο σπίτι μου. Μ' αυτόν γράφω τώρα. Οπότε η όποια κουβέντα για το τί θα μπορούσε να περιέχει και πώς θα μπορούσε αλλοιώς να στηθεί, θεωρώ οτι γίνεται για καθαρά τεχνικό -και μόνο- ενδιαφέρον.

Τεχνικά μιλώντας λοιπόν αγαπητέ johmil_gr, θα σου πώ οτι τα περισσότερα που γράφεις στην τοποθέτησή σου, μάλλον έχουν ήδη ξεπεραστεί προ πολλού και ανήκουν πλέον στην ιστορία των υπολογιστών.

Μιά ματιά στα specs των μητρικών s1155 με chipset Intel z77 (κατηγορίας pc) σχετικά με το άν και πώς διαχειρίζονται 32 gb μνήμης με ivy bridge (22nm) επεξεργαστή πάνω τους, θα σε πείσει για του λόγου μου το αληθές. Κι άν δείς και στα specs των μητρικών με s2011 και chipset Intel x79 (κατηγορίας workstation) που λειτουργούν με εξαπύρηνους επεξεργαστές, εκεί θα δείς δυνατότητες διαχειρίσεως μνήμης τουλάχιστον 64 gb (κάποιες μητρικές διαχειρίζονται ακόμα και 512 gb με dual s2011) και θα πειστείς ακόμα περισσότερο.

Τα windows 64bit φοριούνται πλέον στο σημερινό "laptop των χιλίων δολλαρίων". Ναί μεν μπορεί να έχουμε ακόμα 32μπιτα συστήματα στα σπίτια μας που λειτουργούν άριστα μέχρι να απαξιωθούν απο το επερχόμενο software, πλήν όμως άν στήσει σήμερα κάποιος ένα καινούργιο σύστημα, δέν έχει κανέναν απολύτως λόγο -ούτε οικονομικό- να το στήσει 32μπιτο.

Για τον ssd, κι εγώ στην αρχή σκεφτόμουν για έναν 256 gb "προγραμμάτων". Προσθέτοντας όμως στο κόστος αυτουνού άλλα 30 περίπου ευρώ, πήρα 2 ssd των 128 gb και τα συνέδεσα σε διάταξη raid-0, μειώνοντας τους συνολικούς χρόνους απόκρισης στο μισό. Το αποτέλεσμα είναι οτι ενώ ο υπολογιστής μου χρειάζεται ολόκληρα 19'' για να φορτώσει το bios, στη συνέχεια που μπαίνουν οι ssd raid-0 και η 32 gb μνήμη στο παιχνίδι, χρειάζεται μόλις 17'' για να φορτώσει πλήρως windows 7, δύο προγράμματα προστασίας, ολόκληρο το office 10, lightroom και firefox. Θα μου πείς τώρα, τα ανοίγω πάντα όλα αυτά; Η απάντηση είναι όχι. Τα ανέφερα όμως σάν μέτρο ταχύτητας και δυνατοτήτων του συστήματος που έστησα.

Τέλος, να επαναλάβω οτι ο υπολογιστής αυτός, εκτός απο τη φωτογραφία, μου καλύπτει και τις ανάγκες διαχείρισης και συντήρησης του http://greg61.gr κι έχει φορτωμένο και Linux.
 
Γενικά μιλούσα έτσι κι αλλιώς αγαπητέ Greg γι αυτό είναι και τα forum. τωρα χωρίς να θέλω να πιέσω τη συζήτηση να σου λύσω κάποιες απορίες. Τα specs των μητρικών όντως σηκώνουν τόση μνήμη και δεν είπα εγώ το αντίθετο. Απλά εγώ επισήμανα με τί λειτουργικό θα δείς αυτήν την μνήμη. Και την εποχή των 32bit λειτουργικών οι μητρικές είχαν να σηκώσουν ακόμα και 128gb μνήμης αλλα το λειτουργικό τι? Λες βέβαια windows 64bit (διαχείριση κανονικά μέχρι 8 terabytes) αλλα τα υπόλοιπα software πόση μπορούν να γράψουν (to photoshop γράφει μέχρι 7192 και μετά πάει στην cache. Αρα τι την κάνεις την παραπάνω. επίσης να σου πω ότι και για τους επεξεργαστές όσοι πυρήνες και να υπάρχουν αν δεν τους διαχειρίζεται το λειτουργικό αλλά και το software που χρησιμοποιείς τότε δεν έχουν νόημα (τα windows βλεπουν πλέον 4,6,8 κλπ αλλα και τα software επίσης πχ photoshop).
Μην συγρίνεις μητρικές με πολλαπλούς πεξεργαστές και διαχείρισης τεράστιας μνήμης που δουλεύουν σαν workstation ή servers γιατί αυτοί έχουν και άλλο λειτουργικό. Πχ αν δεις μηχανήματα με solaris η sun θα δείς οτι δουλεύουν σε arm επεξεργαστές και οχι σε cisc όπως είναι οι intel, amd. Εμείς μιλάμε για εμάς τον απλό λαό με το pc για το χομπυ και την εργασία μας.

για τους ssd συμφωνώ απόλυτα με την raid 0 (κι εγώ το έχω κάνει) και είναι όντως πιο γρήγορος (σημ raid 0 μπορείς να κάνεις με οποιονδήποτε δίσκο και γίνεται και με hardware και με software) απλά υπάρχει ένας κίνδυνος και έχε το νου σου. τα δεδομένα γράφονται ταυτόχρονα και στους 2 δίσκους αλλά φαντάσου μισά μισά (κάπως απλά το γράφω) σε κάθε δίσκο με αποτέλεσμα αν χτυπήσει ο ένας τότε χάνεις όλα τα δεδομένα (εντάξει υπάρχει και η ανάκτηση αν δουλέψει αλλά κοστίζει περισσότερο απο το backup δίσκο). εμένα ας πούμε δεν με νοιάζει και τόσο γιατί τα αρχεία μου είναι σε 3 τοποθεσίες και απλά το raid είναι λειτουργικό και εγκαταστάσεις.
Σημ (last): 32bit λειτουργικό δεν έχω χρόνια τώρα αφού δουλέυω linux (=unix=το μόνο Multithreading+mulitasking), αλλά θα στήσω 32bit σε ένα σύστημα (πχ στον κουμπάρο μου για να σου δώσω ένα παράδειγμα που είναι ασφαλιστής και η εφαρμογή του δεν λειτουργεί σε 32bit μάλιστα μεχρι πρόσφατα δεν λειτουργούσε σε win7. εδώ καταλαβαίνεις και τις δυσκολίες του software. Για την εκκίνηση των windows φυσικά και ταχύτητα παίρνεις απο την raid διάταξη αλλά και με 4 gb μνήμη πάλι στον ίδιο χρόνο φορτώνει. (Και για να καταλάβεις για τι παιχνίδια κατασκευαστών μιλάμε, το netbook της δουλειάς μου ανοίγει win7, με eset smart security ενα excel και το software που χρησιμοποιούμε στην εταιρεία σε 9.5sec (το χρονομέτρησα) και είναι μόλις ένας atom 1,6 με 1gb ram και ssd δίσκο 30gb.)

ΥΓ. δεν είπα αν έκανες καλά ή κακά που πήρε ότι μηχάνημα πήρες γιατί ο καθένας απο εμάς παίρνει ότι του αρέσει και μπορεί. το λέω αυτό για να μην παραξηγηθώ. Πχ μπορεί να έχεις και μια φωτογραφική μηχανή που κάνει 3000 , ε και δεν είναι κακό. απλά κάνουμε μια συζήτηση για να ενημερώνουμε και τους υπόλοιπους συμφορουμίτες. Εξάλλου κι εγώ απ αυτό το forum ενημερώνομαι παααααρα πολυ.
 
Γρηγόρη να χαίρεσαι το τερατάκι σου, διότι σκέτο ΗΥ δεν τον λές. Σίγουρα αφιέρωσες πολλή αγάπη και δουλειά για να τον φτιάξεις και να τον ρεγουλάρεις.
 
Απάντηση: Re: Πλήρης υπολογιστής ειδικών απαιτήσεων.

Γρηγόρη να χαίρεσαι το τερατάκι σου, διότι σκέτο ΗΥ δεν τον λές. Σίγουρα αφιέρωσες πολλή αγάπη και δουλειά για να τον φτιάξεις και να τον ρεγουλάρεις.
Σ' ευχαριστώ Βλάση.

Τερατάκι... δέν θα τον έλεγα.
Άν λάβουμε υπ' όψιν οτι μητρική + επεξεργαστής + μνήμες + κάρτα γραφικών, κοστίζουν όλα μαζί κάτι λιγότερο απο 750 ευρώ... έ! δέν τον λές και τερατάκι... Ένας υπολογιστής της σημερινής τεχνολογίας είναι, που σάν κουτί θα μπορούσε να στηθεί και με κανα χιλιάρικο και κάτι ψιλά ευρώ.
Απλά, τα υπόλοιπα εξαρτήματα, τα μή αναβαθμίσιμα, είναι ακριβά με στόχο τη σταθερότητα λειτουργίας και με σκοπό να αντέξουν σε βάθος χρόνου και σε μελλοντικές αναβαθμίσεις.

Το σίγουρο είναι οτι, απο τον Αύγουστο του 12 που πήρα την απόφαση να φτιάξω σύστημα, μέχρι και τη στιγμή που έγινε η παραγγελία, έπεσε διάβασμα. Πολύ διάβασμα. Ακόμα και για το ποιά τάϊρ-άπς θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για το δέσιμο των καλωδίων κατά το μοντάρισμα.
Απο τη στιγμή που παρέλαβα τα υλικά, το στήσιμο + σετάρισμα μου πήρε με το πάσο μου (έτσι, για να φχαριστηθώ την τοποθέτηση ακόμα και της κάθε βίδας) έξι και κάτι ώρες.
Και βέβαια, έμεινε και σε μιά απο τις κόρες μου μιά φωτογραφία μου στο κινητό της όπου φαίνομαι μ' ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης, αμέσως μόλις πέρασαν πάνω όλα τα προγράμματα κι έκανα την πρώτη επανεκκίνηση!