Να θυμίσω οτι ο υπολογιστής για τον οποίο συζητούμε εδώ, έχει ήδη στηθεί και λειτουργεί στο σπίτι μου. Μ' αυτόν γράφω τώρα. Οπότε η όποια κουβέντα για το τί θα μπορούσε να περιέχει και πώς θα μπορούσε αλλοιώς να στηθεί, θεωρώ οτι γίνεται για καθαρά τεχνικό -και μόνο- ενδιαφέρον.
Τεχνικά μιλώντας λοιπόν αγαπητέ johmil_gr, θα σου πώ οτι τα περισσότερα που γράφεις στην τοποθέτησή σου, μάλλον έχουν ήδη ξεπεραστεί προ πολλού και ανήκουν πλέον στην ιστορία των υπολογιστών.
Μιά ματιά στα specs των μητρικών s1155 με chipset Intel z77 (κατηγορίας pc) σχετικά με το άν και πώς διαχειρίζονται 32 gb μνήμης με ivy bridge (22nm) επεξεργαστή πάνω τους, θα σε πείσει για του λόγου μου το αληθές. Κι άν δείς και στα specs των μητρικών με s2011 και chipset Intel x79 (κατηγορίας workstation) που λειτουργούν με εξαπύρηνους επεξεργαστές, εκεί θα δείς δυνατότητες διαχειρίσεως μνήμης τουλάχιστον 64 gb (κάποιες μητρικές διαχειρίζονται ακόμα και 512 gb με dual s2011) και θα πειστείς ακόμα περισσότερο.
Τα windows 64bit φοριούνται πλέον στο σημερινό "laptop των χιλίων δολλαρίων". Ναί μεν μπορεί να έχουμε ακόμα 32μπιτα συστήματα στα σπίτια μας που λειτουργούν άριστα μέχρι να απαξιωθούν απο το επερχόμενο software, πλήν όμως άν στήσει σήμερα κάποιος ένα καινούργιο σύστημα, δέν έχει κανέναν απολύτως λόγο -ούτε οικονομικό- να το στήσει 32μπιτο.
Για τον ssd, κι εγώ στην αρχή σκεφτόμουν για έναν 256 gb "προγραμμάτων". Προσθέτοντας όμως στο κόστος αυτουνού άλλα 30 περίπου ευρώ, πήρα 2 ssd των 128 gb και τα συνέδεσα σε διάταξη raid-0, μειώνοντας τους συνολικούς χρόνους απόκρισης στο μισό. Το αποτέλεσμα είναι οτι ενώ ο υπολογιστής μου χρειάζεται ολόκληρα 19'' για να φορτώσει το bios, στη συνέχεια που μπαίνουν οι ssd raid-0 και η 32 gb μνήμη στο παιχνίδι, χρειάζεται μόλις 17'' για να φορτώσει πλήρως windows 7, δύο προγράμματα προστασίας, ολόκληρο το office 10, lightroom και firefox. Θα μου πείς τώρα, τα ανοίγω πάντα όλα αυτά; Η απάντηση είναι όχι. Τα ανέφερα όμως σάν μέτρο ταχύτητας και δυνατοτήτων του συστήματος που έστησα.
Τέλος, να επαναλάβω οτι ο υπολογιστής αυτός, εκτός απο τη φωτογραφία, μου καλύπτει και τις ανάγκες διαχείρισης και συντήρησης του
http://greg61.gr κι έχει φορτωμένο και Linux.