Ποδηλασία στις πόλεις

AS Mocca

Supreme Member
19 June 2006
4,805
Athens
Χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ θέλω να ρωτήσω το παρακάτω και να απαντήσουν οι πιο έμπειροι και γνώστε στο θέμα.

Για πιο λόγο οι ποδηλάτες κάνουν ποδηλασία σε κεντρικές λεωφόρους της πόλης (συγκεκριμένα στην παραλιακή στην Αθήνα) με τόσο νέφος & καυσαέρια την ώρα που όπως λέμε "ανοίγουν" τα πνευμόνια τους ενώ αθλούνται.

Επίσης το να σε τραυματίσει κανένας "κάγκουρας" οδηγός είναι πολύ εύκολο.

Δηλαδή δεν υπάρχει πουθενά χώρος να αθληθούν αυτοί οι άνθρωποι και κάνουν για εμένα πάντα αυτή τη "χαζομάρα" ?

Υ.Γ. Επίσης παρατηρώ καθημερινά και κόσμο που τρέχει παράλληλα με το τραμ. Καλά δεν καταλαβαίνουν πως όταν τελειώσουν την άθληση τους αυτή είναι σαν να έχουν καπνίσει 2 πακέτα τσιγάρα ?

Παρακαλώ τοποθετηθείτε.

Μιλάς για αθλητές ή απλά για ανθρώπους που κάνουν ποδήλατο?

Το πιθανότερο είναι οτι απλούστατα δεν υπάρχει άλλος χώρος για να το κάνουν. Απο την στιγμή που ώς πόλη, πάρκα και δημόσιους χώρους άθλησης του αντιμετωπίζουμε σαν "χαμένο χώρο" τί θα κάνει αυτός που θέλει να αθληθεί?

Επίσης διαφωνώ με την εκτίμηση σου οτι είναι σαν να καπνίζει δυο πακέτα τσιγάρα. Τα πνευμόνια δεν "ανοίγουν". Απλά δουλέουν πιό έντονα. Αναπνέει τον ίδιο αέρα που θα ανέπνεε αν παρπατούσε εκεί, τον ίδιο αέρα που αναπνέεις και εσυ. Σίγουρα θα προτιμούσε να ήταν σε κανα δάσος αλλα πορέυεσαι με αυτά που έχεις. Παράλληλα με το τραμ, δεν έχει αυτοκίνητα, έχει μαλακό έδαφος (χώμα) που είναι πιό καλό για τα γόνατα και είναι διαδρομή που δεν διακόπτεται συνεχώς.

για πολλους αθρωπους το ποδηλατο αποτελει βασικο μεσο μεταφορας,δεν το κανουν για να αθληθουν αποκλειστικα.

σίγουρα τα οφέλη από το τρέξιμο ή το ποδήλατο ακόμα και μες την πόλη είναι πολλαπλάσια από κάποιο που δεν το κάνει καθόλου ακόμα και αν εισπνεύσει λίγο περισσότερο καυσαέριο.

Στην Θεσσαλονικη παντως ,επειδη προφανως δεν εχουν χωρο για προπονηση,κυκλοφορουν και προπονουνται στα χειροτερα σημεια και το οτι δεν υπαρχουν μεχρι σημερα τραυματισμοι ειναι θαυμα.Τωρα για το αν ανοιγουν τα πνευμονια τους ,ας το αφησουμε καλλιτερα γιατι καποιοι απο αυτους κανουν και μερικα τσιγαρακια στις αναπαυλες της προπονησης

Μιλάω για επαγγελματίες αθλητές.
Σήμερα πέτυχα στο δρόμο όλη την ομάδα της ΑΕΚ.

και δίπλα περνούσαν οι νταλίκες και ντουμανιαζαν από το καυσαέριο.

Αναγκαστικά το κάνουν, αφού δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι. Κι εδώ στα Χανιά που υπάρχουν πολύ καλές ομάδες στην ποδηλασία (Κύδων, Τάλως) η προπόνηση στον δρόμο γίνεται, ανάμεσα στην υπόλοιπη κίνηση...

Εκτός βγαίνουν κι εδώ, (τι προπόνηση να κάνεις εξάλλου σε μία μικρή πόλη όπως τα Χανιά, στην Αθήνα οι αποστάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες έτσι κι αλλιώς), αλλά η κίνηση και πάλι δεν είναι καθόλου μικρή στις συγκεκριμένες διαδρομές...

Εγώ πάντως θεωρώ πολύ λάθος το ότι δεν κάνουν μπάνιο το καλοκαίρι στη θάλασσα για να μη χαλαρώνουν οι μυες που ειναι κατάλληλοι για την ποδηλασία και αντιθέτως πηγαίνουν και τρώνε όλο το καυσαέριο στους δρόμους ενώ αθλούνται !!

Τι εμποδίζει το ένα το άλλο; Κάποιες ώρες κάνουν ποδήλατο, και άλλες μπορεί να πηγαίνουν για μπάνιο!

(πάντως κάπως έτσι το κάνω κι εγώ, παίρνω το ποδήλατο μου, και πηγαίνω μπάνιο σε παραλία που βρίσκεται 15-20 χιλιόμετρα από το σπίτι μου!)

Για πιο λόγο οι ποδηλάτες κάνουν ποδηλασία σε κεντρικές λεωφόρους της πόλης (συγκεκριμένα στην παραλιακή στην Αθήνα) με τόσο νέφος & καυσαέρια την ώρα που όπως λέμε "ανοίγουν" τα πνευμόνια τους ενώ αθλούνται.
Οι πνεύμονες δεν ''ανοίγουν'' κατά τη άσκηση, απλώς γίνεται μεγαλύτερη έκπτυξη (''άνοιγμα'') του θώρακα το οποίο σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των αναπνευστικών κινήσεων (εισπνοή - εκπνοή) έχει ως αποτέλεσμα να ''ρουφάνε'' περισσότερο αέρα στη μονάδα του χρόνου, σε σχέση με την ηρεμία.
Τώρα οι ποδηλάτες όπως και οι δρομείς ακόμη και οι απλοί βαδιστές, αν δεν έχουν άλλο χώρο να προπονηθούν, αναγκαστικά θα το κάνουν στις λεωφόρους.
Δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να κατοικούν κοντά σε μεγάλο άλσος ή σε γήπεδο ή σε βουνό.

Εγώ πάντως θεωρώ πολύ λάθος το ότι δεν κάνουν μπάνιο το καλοκαίρι στη θάλασσα για να μη χαλαρώνουν οι μυες που ειναι κατάλληλοι για την ποδηλασία και αντιθέτως πηγαίνουν και τρώνε όλο το καυσαέριο στους δρόμους ενώ αθλούνται !!
Αν ήταν το μπάνιο το μέσο για να μη χαλαρώνουν οι μύες, οι πισίνες και οι θάλασσες θα ήταν γεμάτες... ;) Δεν είναι τόσο απλό το θέμα.
Το μπάνιο είναι κάτι πολύ γενικό, από απλό πλατσούρισμα, ρακέτες , ηλιοθεραπεία, μέχρι και έντονη κολύμβηση. Μια από τις αρχές της προπονητικής όμως είναι και η αρχή της εξειδίκευσης (είτε μιλάμε για επαγγελματία είτε για ερασιτέχνη). Με απλά λόγια , πρέπει ο κάθε αθλητής να ''προπονηθεί'' στο αγώνισμά του, δηλαδή ο δρομέας να τρέξει , ο ποδηλάτης να ποδηλατίσει , ο ποδοσφαιριστής να κλωτσήσει μπάλλα κλπ. Με τον τρόπο αυτό λοιπόν συσπώνται συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες , καλλιεργούνται συγκεκριμένα κινητικά πρότυπα (τεχνική) και ενεργοποιούνται συγκεκριμένοι μηχανισμοί παραγωγής ενέργειας. Όλ'αυτά φυσικά με σκοπό την καλύτερη εφαρμογή τους στον αγώνα για την μεγιστοποίηση της απόδοσης (επίδοσης).

Επίσης το να σε τραυματίσει κανένας "κάγκουρας" οδηγός είναι πολύ εύκολο.
Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στην Αθήνα αφ'ενός λόγω της έλλειψης ποδηλατοδρόμων αφ'ετέρου λόγω της ελάχιστης ενεργητικής ασφάλειας που έχει το ποδήλατο ως όχημα. Τα παραπάνω βέβαια σε συνδυασμό με την άθλια νοοτροπία και συμπεριφορά η οποία χαρακτηρίζει ένα μεγάλο μέρος των οδηγών (αυτοκινήτων και μηχανών).
Μια πτώση ποδηλάτη (χωρίς κράνος) έστω και με την ''αστεία'' ταχύτητα των 40 χλμ/ώρα έιναι ικανή να προκαλέσει από ένα απλό κάταγμα μέχρι σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και (υπό συνθήκες) τον θάνατο.
Επίσης όχι ιδιαίτερα φιλική για ποδηλασία είναι και η εδαφική διαμόρφωση της Αθήνας με τις πολλές ανωφέρειες οι οποίες σημαίνουν κόπωση, έντονη εφίδρωση (και όχι μόνο το καλοκαίρι). Αν πρέπει να κάνει κάποιος ντους πηγαίνοντας στη δουλειά του διαφορετικά θα ''φωνάξουν'' το ...Υγειονομικό...
Η χρήση του ποδηλάτου είναι πιο προσιτή σε περιορισμένες περιοχές όπως πχ το ιστορικό κέντρο.

Επίσης παρατηρώ καθημερινά και κόσμο που τρέχει παράλληλα με το τραμ. Καλά δεν καταλαβαίνουν πως όταν τελειώσουν την άθληση τους αυτή είναι σαν να έχουν καπνίσει 2 πακέτα τσιγάρα ?
Προφανώς και δεν είναι έτσι. Τα οφέλη που έχουν από την αερόβια άσκηση όσοι τρέχουν, έστω και εκεί, είναι πολλαπλάσια από αυτά που (δεν) αποκομίζουν όσοι καπνίζουν στην πραγματικότητα 1 ή 2 πακέτα τσιγάρα ή απλώς είναι αραχτοί στον καναπέ τους.

Last edited:
Το ότι οι επαγγελματίες ποδηλάτες δεν πρέπει να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα δεν το λέω εγώ αλλά επαγγελματίας ποδηλάτης το έχει πει που και αυτος το ακουσε από τον προπονητή του.

Επίσης το να αθλείσαι και να αναπνέεις καυσαέριο θεωρώ πως είναι ότι χειρότερο. Όπως όταν ανάβουν καπνογόνα σε γήπεδο μπάσκετ που διακόπτουν το παιχνίδι γιατί δεν μπορούν να ανασάνουν οι αθλητές.

Απλά άνοιξα το νήμα μήπως υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει από επαγγελματικό επίπεδο ποδηλασίας κάτι σχετικό να μας πει, διότι όλο επαγγελματίες βλέπω να το κάνουν όλο αυτό κάθε μέρα και μου φαίνεται πολύ περίεργο.

Δεν είναι μόνο επαγγελματίες. Εγώ στην Θεσσαλονίκη πήγαινα τα απογέυματα και έτρεχα στην παραλία που το αρχικό της μέρος είναι δίπλα στην λεωφόρο Νίκης που περναει μεγάλος όγκος αυτοκινήτων καθημερινά. Δεν είχα το κουράγιο κάθε φόρα να πέρνω αμάξι και να πηγαίνω στο καυτατζόγλειο να τρέχω...

Σίγουρα το να αναπνέεις τα καυσαέρια δεν είναι και το καλύτερο πράγμα. Αλλά τα αναπνέουμε όλοι μας, τρέχουμε δεν τρέχουμε. και εσύ που είσαι στο αυτοκίνητο σου και βλέπεις τους δρομείς/ποδηλάτες τον ίδιο αέρα αναπνέεις.

Απλά εσύ (ο όποιοσδήποτε, όχι εσύ προσωπικά) δεν έχεις τα οφέλη της ασκησης. Ο παραπάνω αέρας που εισπνέουν δεν είναι αρκετός για να αντισταθμίσει αυτά τα οφέλη.

Τώρα το γεγονός οτι επαγγελματίες αθλητές δεν έχουν χώρους να αθληθούν είναι πραγματικά θλιβερό. Αλλά η "κληρονομιά" των ολυμπιακών μόνο όταν είναι να γίνει εμπορικό κέντρο ή κέντρο εκδηλώσεων προχωρά η αξιοποίηση του... Στο ελληνικό ακόμα συζητάνε πόσες πολυκατοικίες να χτίσουν...

Εξακολουθώ να πιστεύω πως δεν αναπνέουμε τον ίδιο αέρα.
Οι μηχανόβιοι μπορεί να αναπνέουν το ίδιο αέρα με τους ποδηλάτες, όχι και οι οδηγοί αυτοκινήτου.

Οι οδηγοί αυτοκινήτων τι αέρα αναπνέουν δηλαδή; Εκτός και αν κάποιο αυτοκίνητο έχει ειδικό σύστημα φιλτραρίσματος* του αέρα που εισέρχεται (υπάρχει τέτοιο άραγε; ), όλοι τον ίδιο αέρα αναπνέουν.

*κι αυτό προφανώς με την προϋπόθεση να είναι τελείως κλειστά τα τζάμια, όπως και με τα κλιματιστικά.

Last edited:
Αγαπητέ Άγγελε,

είμαι, αν μπορώ να το πώ, ερασιτέχνης ποδηλάτης και προσπαθώ να ποδηλατώ 80-100 χλμ την εβδομάδα. Από την ημέρα που ξεκίνησα το ποδήλατο, το μοναδικό πράγμα που δεν με απασχόλησε και συνεχίζει να μην με απασχολεί, είναι ο αέρας που θα αναπνεύσω. Μπορεί να σκέφτομαι τη διαδρομή, την κίνηση, τις ανωφέρειες, εάν θα βρέξει ή εάν θα κάνει ζέστη, το τρελό που θα περάσει ξυστά τον καθρέπτη από δίπλα μου για να αποδείξει πόσο καλός οδηγός είναι, αλλά ποτέ την ποιότητα του αέρα.
Τον αέρα αυτό τον αναπνέω έτσι και αλλιώς, και για 90 λεπτά ποδηλασίας να τον αναπνέω πιο έντονα, αλλά τα οφέλη που μου προσφέρει η άθληση είναι πολλαπλάσια.
Σε ότι αφορά τις διαδρομές που επιλέγουμε είναι καθαρά θέμα έλλειψης χώρων. Τα ποδήλατα που βλέπεις στην παραλιακή είναι οι λεγόμενες "κούρσες" και είναι ποδήλατα καθαρά για την άσφαλτο. Εάν κάποιος σαν εμένα έχει τον χρόνο, μπορεί να κάνει 50 έως 90 χλμ την ημέρα. Πώς όμως θα συμπληρώσει τα χιλιόμετρά του; Απλά κινούμενος στις λεωφόρους που η ποιότητα της ασφάλτου είναι ικανοποιητική, υπάρχουν περισσότερες από μια λωρίδες και υπάρχει και κάποιος φωτισμός, εάν κινείται βραδυνές ώρες, όπως εγώ.
Και εγώ στην αρχή άκουγα ότι η Αθήνα δεν είναι για ποδήλατα, ο αέρας είναι μολυσμένος, οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι, αλλά παρόλα αυτά τόλμησα και δεν βγήκα σε καμία περίπτωση χαμένος. Και ευεξία απέκτησα και τα κιλά μου έχασα και βρήκα ένα πολυ καλό τρόπο να χαλαρώνω από την καθιστική δουλειά χωρίς να βαριέμαι, όπως κάποιος που θα πάει και θα κλειστεί σε ένα γυμναστήριο με μια ακόμα πιο βεβαρυμένη ατμόσφαιρα από έναν κακό κλιματισμό.
Εγώ θα ήθελα να σας προτρέψω, να τολμήσετε και να βγείτε μια βόλτα με κάποιο ποδήλατο. Είναι πραγματικά μια αναζωογονητική εμπειρία. Όταν είστε επάνω στη σέλα δεν πρόκειται να σας απασχολήσει το θέμα της ποιότητας του άερα, παρά μόνο πώς θα πάτε λίγο πιο μακριά από την προηγούμενη φορά. Λίγη ενασχόληση χρειάζεται και σχεδόν όλες οι ανωφέρειες γίνονται ευθείες.

Εάν ποτέ συναντήσετε με τον αυτοκινήτό σας κάποιον να ποδηλατεί μετά τις 19:00 επάνω σε μια κόκκινη κούρσα στη διαδρομή Γέρακας-Κατεχάκη-Παλλήνη-Γέρακας, κτυπήστε φιλικά την κόρνα σας.-bye-

Πρεπει να προπονουνται οι αθλητες σε συνθηκες αγωνων και οι ερασιτεχνες προτιμουν τις διαδρομες αυτες λογω της εναλλαγης των τοπιων.Δυστυχως τα παρκα ειναι ολα mall

Έτσι ακριβώς είναι. Το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι είναι ο αέρας... Εκτός τώρα αν πέσεις σε κανα φορτηγό απο τον πόλεμο αλλά εκεί και στο αμάξι να είσαι απο πίσω φλομώνεις... Αν δοκιμάσεις και εσύ θα το δείς οτι έτσι ακριβώς είναι.

Δεν αντιλέγω με τα όσα υπόθηκαν, απλά θεωρώ πως είναι πολύ κακό το να αναπνέεις καυσαέρια την ώρα που οι σφυγμοί σου έχουν ανέβει σε υψηλά επίπεδα και το ποσοστό του οξυγόνου έχει μειωθεί αρκετά στον οργανισμό. -bye-