Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιά ακουστικά;
Η Sennheiser είναι εταιρία καταξιωμένη στα studio με δεκαετίες παρουσίας. Απλά δεν αναφέρθηκε εδώ γιατί έτυχε οι περισσότεροι που γράφουν να μην έχουν Sen.
Οπότε τα HD555 να τα θεωρήσω μια καλή επιλογή;
Γιατί το κακό με τα AKG είναι πως ενώ έχουν τα κορυφαία Κ701 και Κ601 μετά ακολουθούν τα Κ530 (πολυβραβευμένα μεν αλλά η σχεδιάση τους είναι περισσότερο ημίκλειστου τύπου παρά ημιανοιχτού...και με χαλάει λίγο η λευκή έκδοση :afro: ) και στο χάσμα που δημιουργείται δεν υπάρχει εναλλακτική.
Οπότε μόνο αν φύγουμε από τα καινούρια μοντέλα και πάμε στα μεταχειρισμένα υπάρχουν και άλλες προτάσεις εκτός των Κ530. Κάτι τέτοιο όμως δεν το βλέπω με καλό μάτι, για διάφορους λόγους (ρίσκο, καθυστέρηση παραλαβής λόγω Χριστουγέννων είναι οι δύο βασικότεροι)
δεν δοκίμασα να τον ανοίξω ακόμη, εάν είναι απλώς θέμα βιδών, θα τον ανοίξω και θα σηκώσω τις φωτογραφίες σε ξεχωριστό θέμα. Πάντως γνωρίζω ότι ο κατασκευαστής σβήνει τα χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί. Να κάνω λες τη δουλειά μου με τπτ αλλαγές op-amp στην έξοδο ακουστικών;
Από τα λίγα που έχω δει για το DAC σου, ένα καλό σταθεροποιημένο γραμμικό τροφοδοτικό, αντί για το SMPS που δίνει ο κατασκευαστής, θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του αν δεν έχεις πρόθεση να κάνεις άλλου είδους παρεμβάσεις, αν και απ'ότι θυμάμαι το έχεις ήδη κάνει.
Αν θες να επέμβεις δραστικά (και σε τρώει...το χέρι σου), έχεις κάποιες γνώσεις από ηλεκτρονικά (ή κάποιος φίλος), και έχεις το κουράγιο να το πειράξεις, άλλαξε τους πυκνωτές της τροφοδοσίας που έχει το DAC με καλύτερης ποιότητας και ίσως μεγαλύτερης χωρητικότητας (χωρίς υπερβολές όμως).
Aν τώρα το στάδιο εξόδου για τα ακουστικά έχει πυκνωτές για να μποκάρει το dc (εκτός κι αν έχει κάποιο κύκλωμα τύπου virtual ground ώστε να μην είναι απαραίτητοι οι πυκνωτές) η μόνη βελτίωση είναι να αντικατασταθούν με μεγάλης χωρητικότητας και της καλύτερης δυνατής ποιότητας ώστε να χρωματίζουν όσο γίνεται λιγότερο τον ήχο.
Μια επίσης καλή βελτίωση είναι προσθήκη (αν υπάρχει χώρος ή αντικατάσταση εφ'όσον ήδη υπάρχουν) μικρών ηλεκτρολυτικών (πχ 100-220μF), πλαστικών (1-2.2μF) και κεραμικών (100nF συνήθως) πυκνωτών που φιλτράρουν την τάση τροφοδοσίας δίπλα από κάθε τελεστικό.
Αλλαγή τελεστικών μόνο αν είσαι σίγουρος πως είναι ίδιου τύπου (πχ. μην αντικαταστήσεις τελεστικό με FET στην είσοδο με κάποιον χαμηλού θορύβου με BJT στην είσοδο).
Όσο για την έξοδο των ακουστικών ο κατασκευαστής λέει για 0.7W ανά κανάλι οπότε με την τροφοδοσία των 12V το πιθανότερο είναι ή να είναι υλοποίηση με διακριτά, ή με κάποιο ολοκληρωμένο, ή με κάποιο τελεστικό με δυνατότητα να δώσει γύρω στα 150mA! Aπό το ψάξιμο που έχω κάνει κατά καιρούς τέτοιοι τελεστικοί (ή απομονωτές) υπάρχουν αλλά δεν νομίζω να είναι είδος εν αφθονία, οπότε στην τελευταία περίπτωση δεν έχεις και πολλές εναλλακτικές επιλογές (στις δύο πρώτες δεν έχεις σχεδόν καμία εναλλακτική για να επέμβεις εσωτερικά...).
Πριν αρχίσουν όμως οι κανιβαλισμοί άστα να στρώσουν(ακουστικά και dac), και δώσε χρόνο στον εαυτό σου μέχρι να συνηθίσεις τον ήχο τους.
Ε! μετά βλέπεις αν θα πας σε ξεχωριστό Η/P amp ή θα κάνεις τις βελτιώσεις στο ήδη υπάρχον.