Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για backup?

FragoulisNaval

Supreme Member
4 November 2009
7,820
Δίπλα στον Pseiras.....
εχω ένα mac mini και θέλω να πάρω εξωτερικό σκληρό δίσκο για να κρατώ αρχεία backup του υπολογιστή (βασικά τα αρχεία της μουσικής με ενδιαφέρουν γιατί βαριέμαι να τα ριπάρω ξανα σε περίπτωση αστοχίας.)

Τί θα ήταν καλύτερο να χρησημοποιήσω, ένας εξωτερικός σκληρός με firewire ή με usd?

Η μήπως να κάνω οικονομία και να πάρω αυτό το time capsule που είναι και πανάκριβο?

Ποιό θα κάνει την δουλειά μου καλύτερα και ποιές οι διαφορές τους??

Αν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι τα αρχεία μουσικής, πιθανά αρκεί ένας μικρός εξωτερικός δίσκος usb ή firewire. ***

Από οικονομικής άποψης οι usb2 είναι πιο φθηνοί και φυσικά συμβατοί παντού.
Ενώ το firewire πιο ακριβό και δεν είναι εγγυημένο ότι θα υπάρχει παντού (ή στο μέλλον) διαθέσιμη σύνδεση. Από την άλλη είναι κλασική λύση για mac μιας και έχουν θύρα.
Το usb3 είναι πολύ πιο γρήγορο και θα σε βολέψει σε μεταφορές αλλά δεν υποστηρίζεται στο Mini. Αν το κόστος δεν είναι θέμα θα κοιτούσα προσωπικά σε usb 3.0 με το βλέμμα στο μέλλον.

Έχεις μπόλικες επιλογές σε κατασκευαστές για κάθε θύρα. Το πρωί υπήρχε κάποια προσφορά στα electroworld 1ΤΒ IOMEGA usb2 με μόνο 24ευρώ. Τώρα δε βλέπω να έχει μείνει ούτε ένα κομμάτι. Αλλά αν περάσεις έξω από elecctroworld σήμερα, πιθανά αξίζει μια ερώτηση.

Φυσικά μπορείς να επιλέξεις να αγοράσεις μια θήκη της επιλογής σου (με οποιοδήποτε Interface , ποιότητα, χρώμα κ.ο.κ.) και ένα δίσκο ξεχωριστά.

Ενώ μεγάλη απόφαση εάν θα πάρεις 2,5” ή 3,5” δίσκο. Εξαρτάται από τη φοριτότιτα που θέλεις.
Μη ξεχνάς ότι εάν τον θές για backup τότε καλό είναι να μην τον αφήνεις μόνιμα συνδεδεμένο στο πλάι του mini.
Το backup καλό είναι να μην είναι δίπλα στο πρωτότυπο, για κάθε περίπτωση κλοπής, καταστροφής ατυχήματος κ.ο.κ.

***Εάν δεν επαρκούν αυτά, τότε πας για NAS :-) και συνεχίζουμε τη συζήτηση.

εχω ένα mac mini και θέλω να πάρω εξωτερικό σκληρό δίσκο για να κρατώ αρχεία backup του υπολογιστή (βασικά τα αρχεία της μουσικής με ενδιαφέρουν γιατί βαριέμαι να τα ριπάρω ξανα σε περίπτωση αστοχίας.)

Τί θα ήταν καλύτερο να χρησημοποιήσω, ένας εξωτερικός σκληρός με firewire ή με usd?

Η μήπως να κάνω οικονομία και να πάρω αυτό το time capsule που είναι και πανάκριβο?

Ποιό θα κάνει την δουλειά μου καλύτερα και ποιές οι διαφορές τους??

Έναν εξωτερικό απλό usb και το time machine που έχει το mac σου. Τσάμπα και απροβλημάτιστα.

ΥΓ. Πρέπει να τον έχεις μονίμως κοτσαρισμένο στο usb και σου παίρνει αυτόματα backup ανά ώρα. Δεν βλέπω τον λόγο να τον αφαιρέσεις από εκεί (εκτος αν φοβάσαι μην στον κλέψουν).

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Επειδή το mac mini είναι πρώτης γενιάς και δεν έχει πολύ μνήμη, ήθελα ο σκληρός να έχει firewire για να μην καταναλώνει πόρους του συστήματος διότι όταν παίζει pure music θέλω να έχω available όσο περισσότερη μνήμη μπορώ ενώ το usb καταναλώνει πόρους από ότι έχω διαβάσει.

Βρήκα από e-shop έναν σκληρό με firewire 320GB στα 88Ε. Πολλά μου φάνηκαν για την χωρητικότητα. Αλλά έχει και firewire και usb οπότε θα τον βλέπει και το desktop, αν και αυτός θα είναι mac dedicated.

Re: Απάντηση: Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για backup?

ΥΓ. Πρέπει να τον έχεις μονίμως κοτσαρισμένο στο usb και σου παίρνει αυτόματα backup ανά ώρα. Δεν βλέπω τον λόγο να τον αφαιρέσεις από εκεί (εκτος αν φοβάσαι μην στον κλέψουν).
backup διπλα στο πρωτοτυπο δε νοείται Τακη...
Βρήκα από e-shop έναν σκληρό με firewire 320GB στα 88Ε.
LOL

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για backup?

backup διπλα στο πρωτοτυπο δε νοείται Τακη...

LOL

Γιατί, υπάρχει νομος;
Αν έχεις δηλαδή ένα μακρουτσικο καλωδιάκι usb και είναι ένα μετρο μακριά, κάτι τρέχει στα γύφτικα;
Δεν μιλάει ο άνθρωπος για δεδομένα της CIA αλλα για μουσική...

Απάντηση: Re: Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για backup?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Επειδή το mac mini είναι πρώτης γενιάς και δεν έχει πολύ μνήμη, ήθελα ο σκληρός να έχει firewire για να μην καταναλώνει πόρους του συστήματος διότι όταν παίζει pure music θέλω να έχω available όσο περισσότερη μνήμη μπορώ ενώ το usb καταναλώνει πόρους από ότι έχω διαβάσει.

Βρήκα από e-shop έναν σκληρό με firewire 320GB στα 88Ε. Πολλά μου φάνηκαν για την χωρητικότητα. Αλλά έχει και firewire και usb οπότε θα τον βλέπει και το desktop, αν και αυτός θα είναι mac dedicated.

Γιατί δεν βάζεις λίγο ακόμα μνήμη; Μέχρι ποσο παίρνει το δικό σου;

Re: Απάντηση: Re: Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για backup?

Γιατί δεν βάζεις λίγο ακόμα μνήμη; Μέχρι ποσο παίρνει το δικό σου;

εχει 2GB και παίρνει μέχρι 4GB αλλά δεν μου χρειάζονται. Εξάλου το mac ανοίγει για να παίξει μόνο μουσική,άντε βαριά και κανα safari όταν δεν μου αρέσει το cd που ακούω.. Για τα υπόλοιπα υπάρχει το desktop.

Χρειάζονται, ειδικά αν παίζεις με κάνα ammara. Το κόστος είναι αστείο για να το σκέφτεσαι... Θα δεις μεγάλη αναβάθμιση. Επίσης, θα πρότεινα να αλλάξεις τον σκληρο με ssd. Εκεί, θα δεις απογείωση!

Re: Απάντηση: Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για backup?

Χρειάζονται, ειδικά αν παίζεις με κάνα ammara. Το κόστος είναι αστείο για να το σκέφτεσαι... Θα δεις μεγάλη αναβάθμιση. Επίσης, θα πρότεινα να αλλάξεις τον σκληρο με ssd. Εκεί, θα δεις απογείωση!

για την μνήμη θα το κοιτάξω γιατί παίζω με Pure music οκ αλλά για τον σκληρό δεν νομίζω. Εξάλλου το να κερδίσω να κάνω boot στο μισό χρόνο δεν μου λέει κάτι για ένα πράγμα που στην πράξη παίζει μόνο μουσική. Ουτε e-mails, ούτε office, ούτε τίποτα.

μπορεί το λειτουργικό να είναι πιο smooth όπως λές και να βελτιώνει την απόκριση σημαντικά αλλά μιλάμε μόνο για μουσική.

Αν δεν είναι θέμα χρημάτων, μονο καλο θα κάνει ο ssd και δεν μιλάω μονο για boot. Σίγουρα όμως βαλε λίγο μνήμη παραπάνω. Το Amara την ρουφάει για πλακα...

Είναι θέμα του ποσα θες να ξοδέψεις. Εγώ θα έπαιρνα έναν απλό usb δίσκο και έξτρα μνήμη για το mini.

Βάλε RAM, κοστίζει ελάχιστα στις μέρες μας :-)

vs
Έχεις μπόλικες επιλογές σε κατασκευαστές για κάθε θύρα. Το πρωί υπήρχε κάποια προσφορά στα electroworld 1ΤΒ IOMEGA usb2 με μόνο 24ευρώ.
Χαοτική διαφορά!

Αν θές υποχρεωτικά firewire … και μιας και δύσκολα θα βρες με καλή τιμή / απόδοση στην ελληνική αγορά, πάρε κουτάκι, ψάξε amazon / ebay
http://www.ebay.co.uk/itm/3-5-IDE-H...es_HardDriveEnclosures_RL&hash=item3cbba1bd1c

Και βάλε ένα δίσκο της επιλογής σου.

Δες από το System Profiler πόσους USB Controllers έχει το Μινι σου (όχι USB ports). Αν έχεις USB dac ΚΑΙ USB εξωτερικό δίσκο με το iTunes Media Folder, (+ποντίκι + πληκτρολόγιο ?), μοίρασε ανάλογα τις συσκευές και προσπάθησε να αφήσεις ένα USB bus "καθαρό" μόνο για iTunes streaming ή για το dac.

Ανάλογα με το πόσα USB devices έχεις, ίσως προτιμήσεις έναν εξωτερικό δίσκο και με FW... ειδικά αν θέλεις να τον έχεις μόνιμα συνδεδεμένο.

Μνήμη πρώτα κ τα ρέστα για δίσκο usb.
Αν θες να πας ψηλότερα, τότε πας για δίσκο firewire, ενώ ακόμα πιο πάνω, πας για δίσκο με ethernet θύρα ή λύση nas.

Σορυ αν ρωτάω χαζομάρα..
Εχω 2 εξωτερικους σκληρους απο 1ΤΒ εκαστος με δική τους τροφοδοσία συνδεδεμένους σε εξωτερικό ενεργό hub το οποίο συνδέω στο mac mini!
Ακόμα κ ετσι υπάρχει κατανάλωση πόρων του συστήματος; Δλδ στο mini ειναι συνδεδεμενα μόνο το ενεργό hub και το m2tech hiface...

Επίσης αν εξαιρέσουμε το ενδεχόμενο κλοπής ή φυσικής καταστροφής δεν κατάλαβα γιατί το back up δεν πρέπει να ειναι κοντά στο πρωτότυπο... αλλο κοντά κ άλλο μη συνδεδεμένο μόνιμα στον υπολογιστή!

Βασικά μάλλον θα πάρω μια εξτρα βάση που διαθέτει η εταιρια (Seagate) κ θα μετατρέψω τον εναν -κύριο- απο τους δυο σε f/w.

Το δικό μου μινι (προηγουμενο μοντέλο επίσης) εχει 4gb ram μπορεί να δεχτεί και 8; Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει τρόπος να ανοιξει...

Τελικά ρωτησα πολλές...-bye-