Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για backup?

Δε ξέρω τι εννοούν ‛καταναλώνει πόρους’ το Usb οι φίλτατοι Mac users. Υποθέτω, εννοούν, ότι κατά τη χρήση υπάρχει κάποιο cpu load. Δε φαντάζομαι επειδή υπάρχει απλά συνδεδεμένο κάτι στο usb να καταναλώνει κανένα ιδιαίτερο πόρο του συστήματος (το ιδιαίτερος ας το πούμε cpu/ram1%).

Ενώ η άποψη ότι το Backup πρέπει να είναι μακριά καταλαβαίνω ότι ξενίζει πολλούς. Αλλά είναι σωστή πρακτική.
Από το Ολότελα, σίγουρα ενα backup δίπλα στο pc/mac είναι Παναγιώτενα.

Το offsite backup, δεν είναι δα και κάτι τρομερό. Μπορείτε να ανταλλάσσετε σκληρούς δίσκους με ένα φίλο ή με ένα συγγενή σε τακτά χρονικά διαστήματα (έστω Χριστούγεννα, Πάσχα, 15Αύγουστο). Δε σημαίνει ότι κάθε μέρα θα στέλνετε ένα backup σε άλλη ήπειρο.

Και *ναι* το απομακρύνουμε για αρκετούς λόγους, φυσικές καταστροφές, κάπου εκεί είναι και οι κεραυνοί, στις φυσικές καταστροφές με τα φυσικά επακόλουθά τους. Ένα ποτήρι νερό, ένας πιτσιρικάς που παίρνει σβάρνα όλα τα καλώδια, ενα τροφοδοτικό που ξαφνικά λαμπαδιάζει. Ένας κλέφτης κ.ο.κ.

Όσο πιο μακριά τόσο καλύτερα. Δεν είναι θέμα διαφωνίας δηλαδή,

Εάν το μόνο που σκέφτεστε είναι α. χαζομάρα/πρόβλημα του λειτουργικού ή άλλα software προβλήματα β. κατά λάθος διαγραφή γ. καμένος μόνο ο πρωτεύον σκληρός. Ναι το Backup δίπλα είναι κάτι καλό. Αλλά οι κίνδυνοι είναι πολλοί δεν είναι μόνο αυτοί.

Ας δούμε όμως τι μας πειράζει περισσότερο:
Να χρειαστεί να ξανοστίσουμε το λειτουργικό … νταξ θα μας σπάσει τα νεύρα
Να χάσουμε τα ripped CD μας? Πολλές ώρες ripping πάλι… αλλά εφόσον έχουμε τα πρωτότυπα πάλι καλά.
Να χάσουμε τις φωτογραφίες μας! Καταστροφικό θα έλεγα.

Σκεπτόμενοι τα παραπάνω μπορείτε να καταλήξετε σε διαφορετικό πλάνο για κάθε τύπο δεδομένων. Κατηγοριοποιήστε τα και φτιάξτε ένα πινακάκι

Κρίσιμα Μη Αντικαταστάσιμα Αρχεία -> off site backup με συχνότητα μερικές φορές το χρόνο και καθημερινό απλό backup
Δύσκολα για αντικατάσταση αρχεία -> τουλάχιστο Backup κάθε μήνα έστω τοπικά, και μια φορά το χρόνο off-site
Αρχεία εύκολα αντικαταστάσιμα (απλά downloads) -> ένα backup αρκεί, χωρίς πολλές σκέψεις για offsite
Καθημερινή κατάσταση λειτουργικού -> time machine απλά και μόνο για καμία πατάτα με software

Πάρτε τα μέτρα σας, Πάρτε τα ρίσκα σας, Υπεύθυνα
Κάνεις δε θα σας πει ποιο είναι το σωστό για τα δικά σας δεδομένα που τα ξέρετε καλύτερα. Μελετήστε τα δεδομένα σας. Και αποφασίστε.

To usb καταναλωνει cpu , πολυ περισσοτερο απ οτι νομιζεις, ειδικα σε mac.
Δεν εχει σταθερη ταχυτητα διαμεταγωγης, γενικοτερα ειναι αναξιοπιστο και αργο.
Se mac αντα προτιμαμε FW, ειδικα FW800 αν εχεις.

Ασχετα , με το τι νομιζουμε ολοι μας, στη πραξη, καθημερινα ειχα πολλα προβληματα με usb δισκους (κι εχω ακομη ), σε απαιτητικα περιβαλλοντα φυσικα (μονταζ, γραφικα , κλπ).

Δισκοι usb 2.0 δεν αντεχουν σταθερη διαμεταγωγη πανω απο 20-30 mb/sec , διαπιστωμενο σε πολλα συγχρονα pc και με πολλους δισκους.
Με FW δεν εχω τετοια θεματα, γι αυτο αλλωστε και τα περισσοτερα επαγγελματικα εργαλεια (καρτες ηχου, βιντεο, κλπ) ερχονται μονο σε FW

Last edited:
Γιαννη, ξέρω ότι χρειάζεται polling, αλλά τόσο μεγάλο πρόβλημα… δε θα το έλεγα.
Εξαρτάται πάντα από τη χρήση, το να έχεις συνδεδεμένο το δισκο και να τον χρησιμοποιείς για βραδινό backup δε θεωρώ ότι θα ενοχλεί πολύ. Και γενικά όπως πάντα στην πληροφορική κάνουμε συμβιβασμούς οδηγούμενοι και από την τιμή των προϊόντων. *Αλλά* έχετε μεγαλύτερη εμπειρία ως μόνιμοι χρήστες mac.

FragoulisNaval, bλέπω ότι το κουτί που σου πρότεινα δεν έχει firewire800 αλλα μόνο 400. Όλο και κάποιος φίλος εδώ θα έχει καλή λύση για επώνυμο 800αρι κουτί.

Γιάννη και λοιποί, μπορεί το usb να καταναλώνει πορους, αλλα στην πράξη, επειδή έχω μονίμως κοτσαρισμένο ένα usb δίσκο για time machine backup, δεν μου δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην καθημερινή μου ενασχόληση. Βεβαια, αν θέλω να κάνω κάτι πολύ βαρυ (πχ επεξεργασία video) απλα απενεργοποιώ το time machine για όση ώρα χρειαστεί.

Re: Απάντηση: Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για backup?

Γιαννη, ξέρω ότι χρειάζεται polling, αλλά τόσο μεγάλο πρόβλημα… δε θα το έλεγα.
Εξαρτάται πάντα από τη χρήση, το να έχεις συνδεδεμένο το δισκο και να τον χρησιμοποιείς για βραδινό backup δε θεωρώ ότι θα ενοχλεί πολύ. Και γενικά όπως πάντα στην πληροφορική κάνουμε συμβιβασμούς οδηγούμενοι και από την τιμή των προϊόντων. *Αλλά* έχετε μεγαλύτερη εμπειρία ως μόνιμοι χρήστες mac.

FragoulisNaval, bλέπω ότι το κουτί που σου πρότεινα δεν έχει firewire800 αλλα μόνο 400. Όλο και κάποιος φίλος εδώ θα έχει καλή λύση για επώνυμο 800αρι κουτί.

Θα το κοιτάξω αλλά δεν με καίει κιόλας.... Για ένα απλό backup FW800? Λίγο υπερβολικό το βρίσκω....

Γιάννη και λοιποί, μπορεί το usb να καταναλώνει πορους, αλλα στην πράξη, επειδή έχω μονίμως κοτσαρισμένο ένα usb δίσκο για time machine backup, δεν μου δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην καθημερινή μου ενασχόληση. Βεβαια, αν θέλω να κάνω κάτι πολύ βαρυ (πχ επεξεργασία video) απλα απενεργοποιώ το time machine για όση ώρα χρειαστεί.

Τα pure music και Amarra θέλουν πόρους και μνήμη όσο έχεις. Οτι κερδίζεις καλό είναι.

Εχτές είχα safari, ical, msn messenger ανοιχτά και για το Pure musci είχε διαθέσιμο μόνο 290ΜΒ μνήμης. επειδή τα αρχεία παίζουν από μνήμης, έκανε να φορτώσει το τραγούδι στον διπλό χρόνο σε σχέση με πρίν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για backup?

Θα το κοιτάξω αλλά δεν με καίει κιόλας.... Για ένα απλό backup FW800? Λίγο υπερβολικό το βρίσκω....

Τα pure music και Amarra θέλουν πόρους και μνήμη όσο έχεις. Οτι κερδίζεις καλό είναι.

Εχτές είχα safari, ical, msn messenger ανοιχτά και για το Pure musci είχε διαθέσιμο μόνο 290ΜΒ μνήμης. επειδή τα αρχεία παίζουν από μνήμης, έκανε να φορτώσει το τραγούδι στον διπλό χρόνο σε σχέση με πρίν.

Αυτό λύνεται εύκολα με την αναβάθμιση μνήμης στα 4 ή ακόμα καλύτερα 8 γίγα.
Το κόστος είναι αστείο...

Δε ξέρω τι εννοούν ‛καταναλώνει πόρους’ το Usb οι φίλτατοι Mac users. Υποθέτω, εννοούν, ότι κατά τη χρήση υπάρχει κάποιο cpu load. Δε φαντάζομαι επειδή υπάρχει απλά συνδεδεμένο κάτι στο usb να καταναλώνει κανένα ιδιαίτερο πόρο του συστήματος (το ιδιαίτερος ας το πούμε cpu/ram1%).

Ενώ η άποψη ότι το Backup πρέπει να είναι μακριά καταλαβαίνω ότι ξενίζει πολλούς. Αλλά είναι σωστή πρακτική.
Από το Ολότελα, σίγουρα ενα backup δίπλα στο pc/mac είναι Παναγιώτενα.

Το offsite backup, δεν είναι δα και κάτι τρομερό. Μπορείτε να ανταλλάσσετε σκληρούς δίσκους με ένα φίλο ή με ένα συγγενή σε τακτά χρονικά διαστήματα (έστω Χριστούγεννα, Πάσχα, 15Αύγουστο). Δε σημαίνει ότι κάθε μέρα θα στέλνετε ένα backup σε άλλη ήπειρο.

Και *ναι* το απομακρύνουμε για αρκετούς λόγους, φυσικές καταστροφές, κάπου εκεί είναι και οι κεραυνοί, στις φυσικές καταστροφές με τα φυσικά επακόλουθά τους. Ένα ποτήρι νερό, ένας πιτσιρικάς που παίρνει σβάρνα όλα τα καλώδια, ενα τροφοδοτικό που ξαφνικά λαμπαδιάζει. Ένας κλέφτης κ.ο.κ.

Όσο πιο μακριά τόσο καλύτερα. Δεν είναι θέμα διαφωνίας δηλαδή,

Εάν το μόνο που σκέφτεστε είναι α. χαζομάρα/πρόβλημα του λειτουργικού ή άλλα software προβλήματα β. κατά λάθος διαγραφή γ. καμένος μόνο ο πρωτεύον σκληρός. Ναι το Backup δίπλα είναι κάτι καλό. Αλλά οι κίνδυνοι είναι πολλοί δεν είναι μόνο αυτοί.

Ας δούμε όμως τι μας πειράζει περισσότερο:
Να χρειαστεί να ξανοστίσουμε το λειτουργικό … νταξ θα μας σπάσει τα νεύρα
Να χάσουμε τα ripped CD μας? Πολλές ώρες ripping πάλι… αλλά εφόσον έχουμε τα πρωτότυπα πάλι καλά.
Να χάσουμε τις φωτογραφίες μας! Καταστροφικό θα έλεγα.

Σκεπτόμενοι τα παραπάνω μπορείτε να καταλήξετε σε διαφορετικό πλάνο για κάθε τύπο δεδομένων. Κατηγοριοποιήστε τα και φτιάξτε ένα πινακάκι

Κρίσιμα Μη Αντικαταστάσιμα Αρχεία -> off site backup με συχνότητα μερικές φορές το χρόνο και καθημερινό απλό backup
Δύσκολα για αντικατάσταση αρχεία -> τουλάχιστο Backup κάθε μήνα έστω τοπικά, και μια φορά το χρόνο off-site
Αρχεία εύκολα αντικαταστάσιμα (απλά downloads) -> ένα backup αρκεί, χωρίς πολλές σκέψεις για offsite
Καθημερινή κατάσταση λειτουργικού -> time machine απλά και μόνο για καμία πατάτα με software

Πάρτε τα μέτρα σας, Πάρτε τα ρίσκα σας, Υπεύθυνα
Κάνεις δε θα σας πει ποιο είναι το σωστό για τα δικά σας δεδομένα που τα ξέρετε καλύτερα. Μελετήστε τα δεδομένα σας. Και αποφασίστε.
Τελείωσες, μπορώ να πάω τουαλέτα; :p

Ελεος, ανθρωπε μου, σε Mac Users απευθύνεσαι :p

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για backup?

Αυτό λύνεται εύκολα με την αναβάθμιση μνήμης στα 4 ή ακόμα καλύτερα 8 γίγα.
Το κόστος είναι αστείο...

και ξαναρωτώ... το παλιό μινι μπορεί να πάρει 8αρα μνημη; Αν ναι ποιός το ανοιγει;;;;

Εξαρτάται από το "παλιό"

Μοντέλα 2006 - 2GB Ram
Μοντέλα 2007 και 2008 - 4GB Ram
Μοντέλα 2009 και 2010 (unibody) - 8GB Ram
Μοντέλα 2011 - 16GB Ram

Το άνοιγμα είναι εξαιρετικά εύκολο - χρησιμοποίησε ένα απλό μαχαίρι ή σπάτουλα - και υπάρχουν άφθoνα how-to στο web, όπως αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=rYUjWODQ92I

Aυτό:

Model Identifier: Macmini3,1
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 2.53 GHz
Number Of Processors: 1
Total Number Of Cores: 2
L2 Cache: 3 MB
Memory: 4 GB DDR3
Bus Speed: 1.07 GHz

Ναι, μπορεί να πάρει 8GB :2thumb22sup:
Ζητάς 2 x 4.0GB PC8500 DDR3 1066MHz 204 Pin
Ψάξε τιμές σε επώνυμες μνήμες... Μάλλον θα βρείς και κάτω από 100 ευρώ.

Ναι, μπορεί να πάρει 8GB :2thumb22sup:
Ζητάς 2 x 4.0GB PC8500 DDR3 1066MHz 204 Pin
Ψάξε τιμές σε επώνυμες μνήμες... Μάλλον θα βρείς και κάτω από 100 ευρώ.

Eυχαριστώ πολύ... δεν θα το κάνω αμμεσα αλλά θα το αργότερα σιγουρα... ακομα στην εγγύηση ειμαι ας μην την ακυρωσω απο τωρα...
Οταν λεμε επώνυμες μνημες σε ποιες δλδ αναφερόμαστε; Η Apple τι μαρκα χρησιμοποιεί;
Το εσκησα στο οφφ τοπικ το νημα σορυ!!!!

Sorry, τώρα το είδα.
Εγώ θα έψαχνα για Kingston / Buffalo / Crucial... Άντε Samsung
Γενικά δεν έχει νόημα ψωνίσεις no name μνήμες... και πάντα με εγγύηση αντικατάστασης.
Και μην πετάξεις τις 2GB... Όλο και κάποιος θα τις θέλει :-))

...χα χα ήδη μου τις εχουν ζητήσει...
Αλλά δεν θα την κάνω αμμεσα την αλλαγή... όπως κ να εχει, έχω ακόμα πάνω απο 2 χρόνια εγγύηση... προφανως αν ανοιξω το μηχανηματάκι για κάτι τέτοιο παπαλα

Απάντηση: Re: Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για backup?

...χα χα ήδη μου τις εχουν ζητήσει...
Αλλά δεν θα την κάνω αμμεσα την αλλαγή... όπως κ να εχει, έχω ακόμα πάνω απο 2 χρόνια εγγύηση... προφανως αν ανοιξω το μηχανηματάκι για κάτι τέτοιο παπαλα

Η εγγύηση ισχύει κανονικά αν αλλάξεις μνήμη ή δίσκο.