Ποια entry dslr gia υψηλά ISO;

yiannakas

AVClub Addicted Member
28 September 2006
1,716
9
Έχω την sigma sd14 που με ικανοποιεί στα χαμηλα iso αλλά θέλω και μία άλλη (entry dslr) για υψηλά, για φωτογραφίσεις σε 1600-3200 iso χωρίς χρήση φλας.
Ποια μου συστήνετε?
είδα ότι το Multirama έχει την πενταχ k100d στα 300 ευρώ.
Πόσο καλύτερη φωτογραφία θα μου βγάζει στα 3200 iso απ' ότι η Fuji F31 που φημίζεται για τις βραδυνές της;

ευχαριστώ

Pentax 100KD ISO 3200 :

k100d_iso3200_crop.jpg

Fuji f31fd ISO 3200 :

Fuji_F31fd_ISO3200_crop.jpg

(πηγή: www.dpreview.com)

να πάρω την pentax k100D ;
υπόψη, δεν έχω πολλά χρήματα λόγω γάμου!

Έχω την sigma sd14 που με ικανοποιεί στα χαμηλα iso αλλά θέλω και μία άλλη (entry dslr) για υψηλά, για φωτογραφίσεις σε 1600-3200 iso χωρίς χρήση φλας.
Ποια μου συστήνετε?
είδα ότι το Multirama έχει την πενταχ k100d στα 300 ευρώ.
Πόσο καλύτερη φωτογραφία θα μου βγάζει στα 3200 iso απ' ότι η Fuji F31 που φημίζεται για τις βραδυνές της;

ευχαριστώ

Για ρίξε μια ματιά στο σχετικό τεστ ευαισθησίας του dpreview πρώτα...
Οκ, η K100D δίνει σαν επιλογή τα iso3200, όμως είναι για τα μπάζα. Το 1600 της είναι απλώς ανεκτό για κάποιον με ελάχιστες απαιτήσεις, ομοίως για τα μπάζα για έναν λίγο πιο απαιτητικό. Για μέχρι 800 μιλάμε, όχι παραπάνω, εκτός εάν είσαι παπαράτσι. Στα 800 έχει ελαφρώς καλύτερη απόδοση από το 1600 -2000 αντίστοιχο, δηλαδή 1 1/3 στοπ επάνω- της 350D.

Φυσικά είναι καλύτερη από την F31, έχεις δοκιμάσει F31 στα 3200?

Κάνε αυτό που σου λέει ο Βλάσης, η 30D είναι ένα στιβαρό σώμα που θα σου μείνει.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει εισαγωγική dslr που να τραβά καλά σε υψηλά iso....η κ100 είναι απλά ανεκτή στα 1600, στα 3200 ακόμα κ στα δικά μου άπειρα μάτια δεν.....φαντάσου ότι η νέα κ200D δεν έχει 3200, φτάνει μόνο μέχρι τα 1600.

Τα 3200 ISO δεν είναι ευαισθησία για χρήση.

Είναι ευαισθησία για ώρα ανάγκης.

Άκου τον Βλάση.

Πάς για ένα αθόρυβο σώμα (Canon μόνο) και τον πιο φωτεινό φακό που μπορείς να βρεις. (50άρη 1,8 ας πούμε)

Απάντηση: Re: Ποια entry dslr gia υψηλά ISO;

Πάς για ένα αθόρυβο σώμα (Canon μόνο) και τον πιο φωτεινό φακό που μπορείς να βρεις. (50άρη 1,8 ας πούμε)

ποιος φωτεινός φακός για κανον έχει και σταθεροποιητή;

ευχαριστώ

Σε σταθερό, μόνο τηλεφακοί.
Σε στάνταρ ζουμ, ο ακριβός (χιλιάρικο στη χώρα μας) 17-55/2.8is. Βέβαια η οπτική σταθεροποίηση είναι ανώτερη της ενσωματωμένης, μέχρι και 1 στοπ διαφορά. Ούτε η Νίκον έχει φωτεινό φακό στα μικρά εστιακά μήκη με σταθεροποίηση.
Να υπενθυμίσω ότι όταν το θέμα μας κινείται έστω και λίγο, σε οριακές συνθήκες φωτισμού είναι προτιμότερος ο γρήγορος φακός και τα ψηλά iso παρά η σταθεροποίηση, καθώς το θέμα μας θα βγει κουνημένο με σταθερό το φόντο. Δεν έχουν νόημα δηλαδή οι ταχύτητες 1/20 ή παρακάτω, που θα δώσει η σταθεροποίηση, σε μια παιδική γιορτή.

K10D, καλύτερα. Προσοχή όμως, θέλει λήψεις σε raw, γιατί το jpeg της μπορεί να βγάλει προβλήματα (artifacts, moire, κλπ)

η καλύτερη περίπτωση είναι ο CANON EF 50 1.4. Πρόσεξε... έστω ότι έχουμε ένα φακό με διάφραγμα 4.0. με ένα στοπ ακόμα πάμε στο 2.8, το επόμενο πάει στο 2.0 και το παρεπόμενο στο 1.4. Άρα ένας φακός 1.4 με 300 ευρώ είναι 2 στοπ πιο γρήγορος από έναν πανάκριβο ζουμ με σταθερό διάφραγμα 2.8.

Αν υπολογίσεις ότι το 3200 είναι 2 στοπ ταχύτερο από το 800 που συνήθως φρενάρουν άλλες μηχανές, άρα έχεις 4 στοπ παραπάνω σε σχέση με μια NIKON/PENTAX.

Ένα σώμα 30d θα πρέπει να στοιχίζει το πολύ 500 ευρώ αφού καινούρια η 40d κάνει 750 ευρώ.

Η φθηνότερη τιμή στη χώρα μας, μετά το rebate, της 40D, παραμένει στα 789 ευρώ. Δεν βρίσκεις πολλές 30D μεταχειρισμένες, οι 20D πηγαίνουν κάπου 450-500 ευρώ συνήθως.
Σαφώς προτιμητέες από μία 400D, θα το καταλάβουμε στα 2-3 χρόνια μαζί με τη μηχανή.

Πάντως θεωρώ ότι ο τίτλος του θέματος είναι αντιφατικός -ή ουτοπικός ακόμα. Είναι σαν να ρωτάς "Ποιό φθηνό σπόρ αυτοκίνητο να πάρω για μεγάλες επιδόσεις!" :award:
Ο θόρυβος είναι η Αχίλλειος πτέρνα σχεδόν κάθε αισθητήρα. Χρειάζεται την υψηλότερη διαθέσιμη τεχνολογία για να κρατηθεί χαμηλά και φυσικά το υψηλότερο κόστος -το πιο δύσκολο και επομένως το πιο ακριβό χαρακτηριστικό. Εντωμεταξύ η τεχνολογία στους αισθητήρες ανεβαίνει πολύ πιο αργά απ'ότι στα τσιπάκια επεξεργασίας, γι' αυτό και όλοι το ρίχνουν όλο και σε πιο σοφιστικέ αλγόριθμους αποθορυβοποίησης, υλοποιημένους σε hardware (για να προστατεύονται καλύτερα από πατέντες και από αντιγραφές) που αποσκοπούν κυρίως να ξεγελάσουν το μάτι με "κολπάκια" -η εύκολη λύση, όχι όμως και η ποιοτική: Προσφέρουν κάτι θυσιάζοντας κάτι άλλο.
Και αυτό το λίγο που βελτιώνονται κάθε φορά οι αισθητήρες, αντισταθμίζεται ...κάθε φορά, από την αύξηση των μεγαπίξελ... γιατί όσο πιο πολλά τα μέγα-πίξελ τόσο πιο μικρά τα πίξελ και τόσο πιο μεγά-λος ο θόρυβος. Άρα τα περισσότερα μέγα-πίξελ συνεπάγονται μεγα-λύτερο θόρυβο!

Ένας πιο ρεαλιστικός τίτλος θα ήταν: "Ποιά εισαγωγική DSLR έχει το λιγότερο θόρυβο". Να μαντέψω: Μια μηχανή με ανταγωνιστικής τεχνολογίας αισθητήρα, που όμως έχει κρατήσει τα μεγαπίξελ ιδιαίτερα χαμηλά... υπάρχει άραγε;

Υ.Γ
#1. Παρεμπιπτόντως, ο θόρυβος εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία. Να σκεφτείς ότι η ίδια μηχανή θα σου βγάλει πολύ περισσότερο θόρυβο σε μια φωτό λειτουργώντας την σε χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα απ' ότι εν μέσω καύσωνα το καλοκαίρι -ή και μόνο αν έχει "ανάψει" από την πολύωρη χρήση...

#2. Αυτό που ζητάς ουσιαστικά είναι μια μηχανή με ...ένα κομμάτι του αισθητήρα της D3 σε διαστάσεις DX. Θα έδινε μόλις 5.4 μεγαπίξελ... αλλά με την καλύτερη ποιότητα και τον λιγότερο θόρυβο!

Last edited:
Να ρωτήσω και εγώ όμως ρε παιδιά. Σαν γενικά entry dslr για απλές λύψεις αξίζει η K100D στα 300 ευρώ? Δεν θέλω κάτι ιδα'ιτερο. Παλιά τρωγόμουνα για την Canon EOS 400D.

Φυσικά και αξίζει. Είναι βέβαιο πως εάν την ψάξεις θα καταφέρεις να βγάλεις ακριβώς τις φωτογραφίες που θέλεις. Όσο για τις "απλές" λήψεις, νομίζω ότι δεν είναι αυτές που ο πολύς κόσμος εννοεί. Ο τελευταίος εννοεί τις συνήθεις περιπτώσεις που χρησιμοποιεί τη φωτογραφική του, το οποίο είναι κάτι διαφορετικό.

Η συζήτηση εδώ είναι για απόδοση σε ψηλά iso. Μην ξεπεράσεις τα 800 με την K100D και όλα εντάξει! Να την πάρεις, εν ολίγοις, δεν το συζητώ σε τέτοια τιμή χώμα. Και η 400D έχει πέσει (ξεστοκάρεται λίγο παραπάνω από 450 ευρώ με την επιστροφή -μέχρι 30/6), αλλά τόσο πολύ πια, όχι.