Ποιά HD βιντεοκάμερα;

Τελικά μόνο η canon και η jvc είναι άξιες λόγου;

Υπάρχει κι αυτή
Sony HDR-HC 7

B124045.jpg

Πιθανώς κι αυτή PANASONIC HDC-DX1EG-S

l_00032276.jpg

Nα ξερετε παντως οσι θελετε "σκληρο δισκο" - "μνημες κλπ" οτι δεν μονταρονται ακομη απο τα γνωστα προγραμματα σε Pc - MAc οπως τα Avid kai FCP .
Mono οι mini DV μπορουν προς το παρον, τα υπολοιπα format ειναι δυσχρηστα οσον αφορα το μονταζ.
Αυτος ειναι ο λογος που κι εγω μαλλον θα στραφω προς την Canon HV20 , που εχει και αναλογικο -> ψηφιακο μετατροπεα και αρκετα καλες κριτικες.
Τασο οσον αφορα τα οριζοντια pannings , αν δεν ερθουν καμερες με 100 fps μην περιμενεις θαυματα !

Απάντηση: Re: Ποιά HD βιντεοκάμερα;

Nα ξερετε παντως οσι θελετε "σκληρο δισκο" - "μνημες κλπ" οτι δεν μονταρονται ακομη απο τα γνωστα προγραμματα σε Pc - MAc οπως τα Avid kai FCP .
Mono οι mini DV μπορουν προς το παρον, τα υπολοιπα format ειναι δυσχρηστα οσον αφορα το μονταζ.
Αυτος ειναι ο λογος που κι εγω μαλλον θα στραφω προς την Canon HV20 , που εχει και αναλογικο -> ψηφιακο μετατροπεα και αρκετα καλες κριτικες.
Τασο οσον αφορα τα οριζοντια pannings , αν δεν ερθουν καμερες με 100 fps μην περιμενεις θαυματα !

Όπα.... Λέγε μου τέτοια να χαίρομαι... Τζώνυ, αν ισχύει αυτό το ξεχνάω.
Εγώ σκεφτόμουνα το δίσκο υπολογίζοντας οτι θα μου ευκολύνει τη ζωή κι όχι το αντίθετο.
icon8.gif

Ναι αλλά με τις "απλές" minidv δεν είχαμε τέτοιο θέμα με την κίνηση. Αυτό το θέμα παρουσιάστηκε έντονα στις HD κάμερες. Ή κάνω λάθος; :chinscratch:

Αυτές οι HD κάμερες τι ανάλυση έχουν ρε παιδιά; Ποιά ακριβώς είναι η ανάλυσή τους;
Τί λέει εδώ ακριβώς;

Video Resolution (18.75)
To test the resolution of the Canon HV20’s video, we shoot a DSC Labs video resolution CamAlign chart under bright, even light. Resolution is measured in line widths per picture height. In 1080i, the HV20 showed a vertical resolution of 575 lw/ph and a horizontal resolution of 625 lw/ph. In 24P, the camcorder actually improved the vertical resolution, producing less break-up and artifacting in areas of high-density information, boosting the vertical resolution up to 600 lw/ph. The horizontal resolution remained unchanged at 625 lw/ph.
These scores were similar to the Sony HDR-HC7, which produced a slightly higher score 650 lines of vertical resolution and 580 lines of horizontal resolution.

Μπορεί κάποιος να μας διαφωτίσει; Αυτό το 625 Χ 575 τι είναι; :eek:

Η ευκρίνεια. Αναφέρεται στην διακριτική ικανότητα του συνόλου αισθητήρα/φακού. Δεν είναι πίξελς, είναι πάχη γραμμών που μπορει να ξεχωρίσει κανείς στην εικόνα που δίνει η κάμερα. Ουσιαστικώς αυτό είναι που έχει τελικώς σημασία για εικόνα "ξουράφι".

Οχι Τασο, απλα οσο πιο πολυ αναλυση εχεις τοσο περισσοτερα καρε/sec θελεις.
Οταν ειχες sd σημα και interlace ta pragmata ηταν απλα αποδεκτα.
Αν πας σε hd και progressive τοτε θελεις πολυ περισσοτερα καρε δυστυχως.
Τοτε ομως θελεις και τρομερα μεγαλυτερο bandwidth που δεν υπαρχει σημερα.
Υπομονη !

Last edited:

Η ευκρίνεια. Αναφέρεται στην διακριτική ικανότητα του συνόλου αισθητήρα/φακού. Δεν είναι πίξελς, είναι πάχη γραμμών που μπορει να ξεχωρίσει κανείς στην εικόνα που δίνει η κάμερα. Ουσιαστικώς αυτό είναι που έχει τελικώς σημασία για εικόνα "ξουράφι".

send σ´ευχαριστώ πολύ αλλά αν σου πώ οτι κατάλαβα θα σου πώ ψέματα.
Αντιλαμβάνομαι οτι τελικώς αυτές οι γραμμές είναι που παίζουν ρόλο στην εικόνα που θα πάρω τελικά αλλά δεν καταλαβαίνω πως προκύπτει αυτό το νούμερο (625Χ576) από μια FullHD βιντεοκάμερα με ανάλυση 1920Χ1080. :nounder:

To νουμερο προκυπτει απο διαβαθμισμενες καρτες (οπως το dve για το video).
Δεν εχει να κανει με τα συνολικα pixel που ειναι σταθερα για καθε καμερα (720χ576 PAL kai 1440x1080 gia minidv HD).
Eιναι η διακριτικη ικανοτητα του φακου και οχι του αισθητηρα.
Για αυτο λεμε κι οτι πχ to digital beta και οι αντιστοιχες καμερες εχουν 700 γραμμες αναλυση, αλλα φυσικα στο τελος στον "αερα" θα δεις 576.

Παίζει ρόλο και ο αισθητήρας.
Της Canon μπορεί να "συλλάβει" 1920χ1080.Aλλο αν το HDV γράφει 1440x1080.
Οι Panasonic SD1 & HD1 εκτός του οτι χρησιμοποιούν τον δύσχρηστο (για μονταζ) αλγόριθμο AVCHD,του βάζουν και μεγάλη συμπίεση με αποτέλεσμα να υστερεί ακόμα από το HDV.
Ασε που ότι γράψεις πρέπει να το δεις μόνο σε Blu-ray player..
Τα δισκάκια δεν συμφέρουν γιατί ένα DL-R διπλής όψης χωράει με το ζόρι 60 λεπτά HD.
Η δε κάρτα μνήμης (SD1) 4GB χωράει 40 λεπτά εγγραφής HD και κοστίζει η μία γύρω στα 70 ευρώ !

Γι αυτό δεν πήρα..

To νουμερο προκυπτει απο διαβαθμισμενες καρτες (οπως το dve για το video).
Δεν εχει να κανει με τα συνολικα pixel που ειναι σταθερα για καθε καμερα (720χ576 PAL kai 1440x1080 gia minidv HD).
Eιναι η διακριτικη ικανοτητα του φακου και οχι του αισθητηρα.
Για αυτο λεμε κι οτι πχ to digital beta και οι αντιστοιχες καμερες εχουν 700 γραμμες αναλυση, αλλα φυσικα στο τελος στον "αερα" θα δεις 576.

Τώρα είναι που έμπλεξα εντελώς τα μπούτια μου....
icon9.gif

Δηλαδή τι μου λέτε; Οτι οι φακοί που βάζουν στις βιντεοκάμερες δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν το σένσορα;
Είναι θέμα φακού δηλαδή; Αυτό μου ακούγεται εντελώς τρελό.

Re: Απάντηση: Re: Ποιά HD βιντεοκάμερα;

Τώρα είναι που έμπλεξα εντελώς τα μπούτια μου....
icon9.gif

Δηλαδή τι μου λέτε; Οτι οι φακοί που βάζουν στις βιντεοκάμερες δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν το σένσορα;
Είναι θέμα φακού δηλαδή; Αυτό μου ακούγεται εντελώς τρελό.

εντάξει, δεν είναι ακριβώς έτσι. 1 πάχος γραμμής θέλει το ελάχιστο 2 πίξελς για να αποδοθεί.
Εάν ο σένσορας είναι πολύ μικρός βέβαια, ναι, είναι δυνατόν να μην επαρκεί η αναλυτικότητα του φακού. Με τόσο μικρούς αισθητήρες που έχουν οι βιντεοκάμερες (ειδικά αυτές που δίνουν μεγάλο λόγο ζουμ, πχ 30x) πολύ πιθανόν η πυκνότητα της διάταξης των εικονοστοιχείων στον αισθητήρα να υπερβαίνει την ικανότητα ανάλυσης του φακού.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ποιά HD βιντεοκάμερα;

εντάξει, δεν είναι ακριβώς έτσι. 1 πάχος γραμμής θέλει το ελάχιστο 2 πίξελς για να αποδοθεί.
Εάν ο σένσορας είναι πολύ μικρός βέβαια, ναι, είναι δυνατόν να μην επαρκεί η αναλυτικότητα του φακού. Με τόσο μικρούς αισθητήρες που έχουν οι βιντεοκάμερες (ειδικά αυτές που δίνουν μεγάλο λόγο ζουμ, πχ 30x) πολύ πιθανόν η πυκνότητα της διάταξης των εικονοστοιχείων στον αισθητήρα να υπερβαίνει την ικανότητα ανάλυσης του φακού.

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω...
icon9.gif

Εγώ ξέρω οτι όταν μιλάμε για FullHD μιλάμε για 1080 γραμμές. Κι αυτές οι γραμμές έχουν πάχος 1 pixel. Διαφορετικά, αν μιλάμε για 625Χ576 γραμμές, μιλάμε για ανάλυση μικρότερη κι από SD (720Χ576).
Τέλος πάντων, μην σας κουράζω άλλο, προφανώς κάτι μου διαφεύγει... Για να πώ την αλήθεια αισθάνομαι και λίγο μπούφος.
icon11.gif

To 625x576 αν προσεξεις ειναι γραμμες ανα μοναδα μετρησης...
Στην εκτυπωση πχ υπαρχει ο ορος lines/dots per inch , στις οθονες υπολογιστων pixels per inch klp.
Oι συγκεκριμενες μετρησεις ειχαν κυριως νοημα για μηχανες που μπορεις να αλλαξεις φακους (πχ Canon XL1 , xL2 klp).
Εκει με σταθερο αισητηρα , μπορεις να αλλαξεις φακο και να αλλαξει ολη η μηχανη.
Οπως στις φωτογραφικες reflex ας πουμε.
Με εναν φακο κιτ εχεις ΠΟΛΥ χειροτερα αποτελεσματα οσον αφορα ευκρινεια - οξυτητα απ οτι με ενα καλο φακο.
Απλα στις σημερινες καμερες αυτο δεν εχει πολυ σημασια γιατι απλα δεν αλλαζεις φακους .

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω...
icon9.gif

Εγώ ξέρω οτι όταν μιλάμε για FullHD μιλάμε για 1080 γραμμές. Κι αυτές οι γραμμές έχουν πάχος 1 pixel. Διαφορετικά, αν μιλάμε για 625Χ576 γραμμές, μιλάμε για ανάλυση μικρότερη κι από SD (720Χ576).
Τέλος πάντων, μην σας κουράζω άλλο, προφανώς κάτι μου διαφεύγει... Για να πώ την αλήθεια αισθάνομαι και λίγο μπούφος.
icon11.gif

οι γραμμές που λες είναι η ανάλυση του αρχείου. Όπως στις φωτογραφικές μηχανές είναι. Πχ η 350D (8 megapixels) δίνει αρχείο 3.456x2.304 πίξελς. Αλλά πόσο ευκρινής είναι η εικόνα που δίνει? Αυτό εξαρτάται και από τον φακό.

Έτσι και στις βιντεοκάμερες. Πχ στις SD, όλες δίνουν αρχείο 720x576 (ή 576 γραμμών). Αλλά για το ότι με το αρχείο αυτό άλλες δίνουν εικόνα ξυράφι και άλλες μαλακή σαν βούτυρο, ε, γι' αυτό ευθύνεται η ευκρίνεια του συνόλου αισθητήρας/φακός. Οι αριθμοί που παρέθεσες είναι πάχη γραμμών ανά ύψος εικόνας (Line Widths per Picture Height). Σου λένε ότι στην εικόνα που σου δείνει η κάμερα (σύνολο αισθητήρα/φακού) στο δεδομένο αρχείο δεδομένης ανάλυσης (1080 γραμμών δηλαδή) μπορείς να ξεχωρίσεις τόσες γραμμές. Εννοείται ότι στις κάμερες SD οι ευκρίνειες είναι σαφώς μικρότερες νομίζω ότι η δική μου δεν υπερβαίνει τις 400 σε οριζόντια ανάλυση. Κανονικά βέβαια τα νούμερα, εάν επαρκούσε ο φακός, θα έπρεπε να είναι 2,5 φορές μεγαλύτερα για HD, εάν δεν κάνω λάθος.

Αν ο φακος ειναι μαπα, τοτε 2 γραμμες διπλα-διπλα μπορει να φαινοντα σαν μια ή blurred ... oπως οταν εχεις ενα κακο φακο στη Canon ,Taso.

Re: Απάντηση: Ποιά HD βιντεοκάμερα;

Τι θα πει: "....μπορείς να ξεχωρίσεις τόσες γραμμές.";

Με το μάτι; και τι νόημα έχουν αυτά τα νούμερα στην αγορά μιας κάμερας;

αυτά είναι εξειδικευμένα τεστ. Όμως τα αποτελέσματα στον τομέα οξύτητας φαίνονται και στην καθημερινή χρήση. Είναι ακριβώς όπως τα λέει ο Γιάννης Σπύρου, όπως και με τους φακούς στις φωτογραφικές μηχανές. Δεν έχουν όλοι την ίδια οξύτητα (μάλιστα υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις) και μάλιστα ούτε ο ίδιος φακός παρουσιάζει την ίδια οξύτητα σε όλα τα διαφράγματα ή στο κέντρο και τα άκρα του.

Μπορείς να δεις τα τεστ διαφορετικών καμερών εδώ

Βλέπω ότι στη βιντεοκάμερά μου (Panasonic PV-GS280/300) μοντέλο SD, δίνει (σε 16:9) 506.1 γραμμές οριζοντίως και 275.8 γραμμές καθέτως (491.4 και 312.0 σε 4:3 αντιστοίχως). Απέχουν μεν, αλλά όχι τρομερά, τα νούμερα αυτά από τις επιδόσεις της παραπάνω HD Sony, όσο θα περίμενε δηλαδή για διαφορά κάμερας SD με HD. Σε ευκρίνεια πάντα, τονίζεται.

Μπορεί να μην τα παίρνω, αλλά εγώ ακόμα δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό το "δίνει".
Για να το πω αλλιώς. Υπάρχει κάμερα που να "δίνει" ακριβώς τόσες γραμμές όσες είναι η ανάλυσή της; ή πρέπει να κοστίζει μερικά δεκαχίλιαρα;