Ποια κεραία να επιλέξω;

Re: Ποια κεραία να επιλέξω?

Σε ευχαριστώ πολύ petasis.
Μπορείς, βλέποντας την εικόνα του ενισχυτή PowerPlus Master1 παραπάνω, να μου πεις πιο σίγουρα αν από τις 2 εισόδους του αριστερά, η αριστερή μπορεί να δεχτεί UHF σήμα από το πλέγμα; Από τις 2 εισόδους του αριστερά, η δεξιά σίγουρα δέχεται UHF συχνότητες. Η αριστερή;

όχι, δεν φαίνονται αυτά από τις φωτογραφίες.

Επίσης, αν ρυθμίζοντας κατεύθυνση, ύψος, θέση και κλίση κεραιών καταφέρω να έχω έως 30-35 dBμV έξοδο από την κεραία (μέγιστη σε κανάλι-συχνότητα- σταθμό) (χωρίς αυξήσεις σε άλλο χρόνο) και σε άλλα κανάλια παρακάτω dBμV [συμφωνώ απόλυτα ότι θέλει πεδιόμετρο] μπορώ να βάλω (με τη σειρά που μου είπες) προενισχυτή και ενισχυτή με άθροισμα gain το πολύ 70 dB; Βέβαι το θέμα είναι θα είναι η λήψη των κεραιών maximum 30-35 dBμV; Εδώ εκτός από το πεδιόμετρο μπορεί να μας πει ο arva αν έχει υπόψη του, έστω και περίπου, διάγραμμα ακτινοβολίας για την περιοχή και τις κεραίες (τρίαινα και πλέγμα) που έχω αναφέρει ήδη. Και αν σε κάποιο κανάλι πιάνει 40 ή 45 dBμV μπορώ να μειώσω το gain κάποιου ενισχυτή. Έτσι;

Ευχαριστώ για τη βοήθειά σας.

Στόχος σου πρέπει να είναι το όσο μεγαλύτερο σήμα από την κεραία, και η ενίσχυση που σου χρειάζεται (και όχι παραπάνω).

Ξέρετε αν υπάρχει εσωτερική κεραία με ενσωματομένο αποκωδικοποιητή MPEG - 4;

Ο λόγος που ρωτάω είναι γιατί έχω μια μικρή CRT tv στην κουζίνα η οποία όμως δεν γίνεται να συνδεθεί με την εξωτερική κεραία για χωροταξικούς λόγους.

Και για να μην πίξω στα μηχανήματα και τα τηλεκοντρόλ έλεγα μήπως υπάρχει τέτοια λύση.

Ευχαριστώ

Απάντηση: Ποια κεραία να επιλέξω?

Ποια ειναι η μεγαλητερη εμβελεια του ψηφιακου πομπου?

υπαρχει ψηφιακη κεραια για ληψη στα 150 χιλ?

Απάντηση: Ποια κεραία να επιλέξω?

Δεν υπαρχουν ψηφιακες κεραιες. Εκτος αν εννοεις κεραια με ενσωματομενο αποκωδικοποιητη.
Η δυνατοτητα ληψης σε αποσταση 150 χλμ. απο την κεραια εκπομπης εξαρταται απο πολλους παραγοντες.
Οι βασικοτεροι ειναι η γεωγραφια (διαμορφωση του εδαφους μεταξυ των σημειων εκπομπης & ληψης), η ισχυς της εκπομπης, η κατευθυντικοτητα της εκπομπης κ.α..
Μπορει δηλαδη να ειναι απο απλη υποθεση εως αδυνατη η πραγματοποιηση της.
Μικροτερο ρολο παιζει ο εξοπλισμος ληψης, αλλα σε οριακες καταστασεις μπορει αυτος να κανει τη διαφορα, ειδικα αν προκειται για τα ψηφιακα καναλια.

Με χελιδόνα κλειστού διπόλου προς Μαλάξα και τρίαινα προς Βρυσίνα που ενισχύονται από Ikusi κατάφερα να "πιάσω" τέλεια αναλογικό στα ET1 , NET και Μega , μέτριας ποιότητας στον ΑΝΤ1 και χαμηλού επιπέδου εικόνα, αλλά με άριστο ήχο στα STAR και ALPHA και ΣΚΑΪ. Το θέμα είναι ότι με το πλέγμα και ενίσχυση πιάνω και ΕΤ3 (δεν ξέρω από που).

Ερωτήσεις :
1) Μπορώ να βάλω στην άλλη είσοδο του ενισχυτή IKUSI (VHF) την έξοδο του πλέγματος, ώστε να έχω περισσότερα κανάλια. Ή ίσως να αλλάξω τον ενισχυτή και να βάλω τον Master1 της Power Plus ( με 2 εισόδους α) UHF (+20-35dB) β) B.III (+8 -28 dB)) και να βαλω το πλέγμα στην Β.ΙΙΙ είσοδο και το συνδυασμό των κλειστού διπόλου και τρίαινας στη UHF είσοδο;

Παρατήρησα ότι όταν στο πλέγμα κάνω διπλή ενίσχυση (2 ενισχυτές σε σειρά που δεν έχουν δυνατότητα τροποποίησης του gain) δεν παρατηρείται καμία διαφορά από ότι με έναν ενισχυτή.

2) Στη χελιδόνα κλειστού διπόλου έδωσα τη μέγιστη δυνατή κλίση 5 μοιρών προς τα πάνω. Παίζει ρόλο αν ελαττώσω αυτή την κλίση;

Όσον αφορά το ψηφιακό από Μαλάξα πιάνω σχεδόν όλη τη μέρα σήμα που ποικίλει από 60-80 dBμV (εκτός από λίγα χρονικά διαστήματα που δεν πιάνω καθόλου ψηφιακό (άλλωστε η εκπομπή είναι δοκιμαστική). Η συχνότητα εκπομπής είναι το Channel 39 (618000 Hz) με ένταση σήματος 68% και ποιότητα σήματος 28%. Αν και στην αυτόματη αναζήτηση άλλοτε βρίσκει κανάλια και άλλοτε όχι, ακόμα και όταν βρίσκει δεν εκπέμπεται εικόνα. Μόνο μια φορά (βράδυ γύρω στις 2) είχαν εικόνα τα 2 FTA κανάλια Euronews και TV5 Europe. Τα άλλα 2 κανάλια (στην ίδια συχνότητα) είναι τα NovaCinema και NovaSports , αλλά επί πληρωμί.

κεραία εσωτερικού τύπου έχετε να προτείνετε κάποια; γιατί έχω μια δεκαετίας και μόλις έβαλα τον αποκωδικοποιητή άρχισαν τα κολλήματα και κάποια κανάλια όπως ΕΡΤ1, ΝΕΤ, ΕΡΤ3 δε τα πιάνει καθόλου !!!
οι καινούργιες μήπως κάνουν καλύτερη δουλειά;
ή ότι και να βάλω θα είναι τα ίδια;

Θα έλεγα πρώτα να διαλέξεις το μοντέλο με βάση τις προδιαγραφές τους ή αν έχουν καλό αποτέλεσμα σε άλλους φίλους. Και αφού βρεις το μοντέλο μετά να κάνεις μία έρευνα στο Bestprice.gr ή το Skroutz. gr για να βρεις την καλύτερη τιμή στο συγκεκριμένο μοντέλο. Πολλά links είναι για να δείξουν το μοντέλο, και κάπου αλλού να υπάρχει με καλύτερη τιμή.

Μιας και στο συγκεκριμένο τόπικ μιλάμε για κεραίες, αξίζει να αναφέρω την πολύ μικρή, διακριτική και ταυτόχρονα "δυνατή" Ikusi Flashd Nano που εγκατέστησα σήμερα σε μπαλκόνι 2ου ορόφου 5οροφης πολυκατοικίας στην Άνω Γλυφάδα (που έχει όμως όπως θα δείτε άνοιγμα προς τη θάλασσα) με άριστα αποτελέσματα.

Οι απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ήταν να βάλει δική του ανεξάρτητη ποιοτική, επώνυμη κεραία στο μπαλκόνι και όχι ταράτσα για μία θέση τηλεόρασης και να είναι όσο πιο μικρή και διακριτική γίνεται.

Οπότε είπα να δοκιμάσω τη Flashd Nano της Ikusi που είναι ότι πρέπει για αυτές τις περιπτώσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολυ καλό σε όλα τα κανάλια με την ένταση από 55 έως 70dbμV, το MER>30dB και το BER>2Ε-4 (εκτός από την 52 που έχει ένα μικρό θέμα στην περιοχή και είναι στα 2Ε-3).

Αν κάθε σπίτι στην Αθήνα που έχει οπτική επαφή με τις κεραίες του Υμηττού/Αίγινας άλλαζε την παλιά κεραία με μία τέτοια, θα καθάριζε πάρα πολύ το άσχημο τοπίο που βλέπουμε με ένα σωρό κεραίες στις ταράτσες των σπιτιών.

Re: Απάντηση: Ποια κεραία να επιλέξω?

Να σας ρωτήσω κι εγώ για κεραία. Το σπίτι είναι στο Δάσος Χαιδαρίου χαμηλά όμως όχι ψηλά στο βουνό. Υπάρχει οπτική επαφή με το κέντρο Υμμητού το οποίο απέχει περίπου 16χλμ. Ποια κεραία μου προτείνεται. Μια οικονομική λύση μέχρι 25Ε. Θέλω απο την κεραία να ξεκινάναι δύο καλώδια. Το ένα θα καταλήγει με μια τηλεόραση με μήκος καλωδίου περίπου 30μετρα. Το άλλο θα διακλαδώνεται για να καταήγει σε δύο άλλα δωμάτια με μήκος καλωδίου σε αθτήν την περίπτωση μικρότερο απο τα 30 μέτρα. Θα χρειαστώ και κάποιν ενισχυτή; Αν ναι μπορείται να προτείνεται κάτι οικονομικό.

Αν έχεις οπτική ότι και να βάλεις θα πιάσει μια χαρά.
Να κοιτάξεις όμως να περάσεις καλό καλώδιο (αν δεν είναι περασμένα ήδη τα καλώδια που λες).

Με οπτική και καλό καλώδιο μάλλον δε θα χρειαστείς ενισχυτή.

Οκ. Τι να προσέξω δηλαδή για καλώδιο; Κάτι ακόμα η κεραία έχει έξοδο για ένα καλώδιο. Σωστά; Οπότε εγώ τι θα χρειαστώ εκεί για να βγάλω δύο καλώδια;

Αν είναι εξωτερικό πάρε μαύρο (από Πολυαιθυλένιο), να έχει μικρές απώλειες και μεγάλη κλάση θωράκισης.
Π.χ. το Biokal Vector Sat+ 122 ή αν το αντέχει η τσέπη σου το κορυφαίο Biokal Vector DGS 1602.

Η κεραία έχει μία έξοδο οπότε θα χρειαστείς ένα splitter από ένα σε δύο.

Ενα φιλαρακι μου θελει αποκωδικοποιητη μεχρι 25-30 ευρω, οχι παραπανω. Ποιον να αγορασει;