Ποια κεραία να επιλέξω;

Re: Ποια κεραία να επιλέξω?

1) Στόχο θα βρεις με την κατευθυντική κεραία (την τρίαινα). Ανέβα με μια μικρή τηλεόραση στην έξοδο της τρίαινας, και βρες την κατεύθυνση που σου δίνει το ισχυρότερο σήμα. Μπορείς να ξεκινήσεις με το σημείο που κοιτάν οι γειτονικές κεραίες.
2) Ο ενισχυτής με τον χαμηλότερο θόρυβο πρέπει να μπει πρώτος. Για τον μόνο που ξέρεις κάτι, είναι αυτός: http://www.stamelectronics.com/product.php?productid=1194 (αν υποθέσουμε ότι θέλει να πει 4 dbμV).
3) Μπορούν να μπουν στον ίδιο ιστό, αλλά θεωρητικά η χαμηλότερη κεραία πρέπει να είναι 2μ από την ταράτσα, και πρέπει να αφήνεις 1 μ ανάμεσα στις κεραίες. Έχεις ιστό 3 μέτρων;
4) Τα καλώδια αν λειτουργούν, δεν θέλουν αλλαγή. Για τις συνδέσεις μεταξύ των κεραιών και του αρχικού ενισχυτή θες καλής ποιότητας καλώδιο και όσο το δυνατόν μικρότερο.

Όμως αν θες την γνώμη μου, αγόρασε νέα κεραία. Οι κεραίες που έχεις είναι χαμηλής απολαβής. Μια DAT 75 αν θες ψηφιακά, ή μια χελιδόνα με σεβαστό μήκος (όσο της DAT 75).

1) Στόχο θα βρεις με την κατευθυντική κεραία (την τρίαινα). Ανέβα με μια μικρή τηλεόραση στην έξοδο της τρίαινας, και βρες την κατεύθυνση που σου δίνει το ισχυρότερο σήμα. Μπορείς να ξεκινήσεις με το σημείο που κοιτάν οι γειτονικές κεραίες.
2) Ο ενισχυτής με τον χαμηλότερο θόρυβο πρέπει να μπει πρώτος. Για τον μόνο που ξέρεις κάτι, είναι αυτός: http://www.stamelectronics.com/product.php?productid=1194 (αν υποθέσουμε ότι θέλει να πει 4 dbμV).
3) Μπορούν να μπουν στον ίδιο ιστό, αλλά θεωρητικά η χαμηλότερη κεραία πρέπει να είναι 2μ από την ταράτσα, και πρέπει να αφήνεις 1 μ ανάμεσα στις κεραίες. Έχεις ιστό 3 μέτρων;
4) Τα καλώδια αν λειτουργούν, δεν θέλουν αλλαγή. Για τις συνδέσεις μεταξύ των κεραιών και του αρχικού ενισχυτή θες καλής ποιότητας καλώδιο και όσο το δυνατόν μικρότερο.

Όμως αν θες την γνώμη μου, αγόρασε νέα κεραία. Οι κεραίες που έχεις είναι χαμηλής απολαβής. Μια DAT 75 αν θες ψηφιακά, ή μια χελιδόνα με σεβαστό μήκος (όσο της DAT 75).

Ευχαριστώ για τις συμβουλές.
Η τρίαινα που αναφέρεις δεν χτυπιέται κάτω από 90 και είναι too much για το πορτοφόλι μου σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας κατάσταση που δεν αναλαμβάνουν οι εγκαταστάτες.

1) Το πρώτο που θα κάνω είναι να "παίξω" με την τρίαινα που έχω (28 ) και μια τηλεόραση ανά χείρας. Όταν πιάσω κάτι καλό τη στερεοποιώ στα 3 μέτρα στον ιστό. Έπειτα "παίζω" με το πλέγμα που έχει ενισχυτή. Τα ίδια 1 μέτρο πιο κάτω.
2) Με καλής ποιότητας δορυφορικό καλώδιο όσο πιο μικρό στερεώνω στον ιστό τον ενισχυτή http://www.stavrianos-dw.gr/product_info.php?products_id=9400 για την τρίαινα.
Τραβάω δυο καλώδια από τον κάθε ενισχυτή και τα συνδέω αμέσως πιο κάτω στον ιστό με τον ενισχυτή του http://www.alifragis.com.gr/full_product.php?prod_id=1333032904&page=1 και από αυτόν τραβάω καλώδιο για το τροφοδοτικό του , το οποίο το βάζω στο σημείο εισόδου της εσωτερικής καλωδίωσης στο σπίτι.

Αν τα καταφέρω τα κατάφερα, τί λες petasis;

Και πάλι ευχαριστώ.

Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τους 2 ενισχυτές, μόνο τον έναν. Οι ενισχυτές δεν μπορούν να μπουν σε σειρά.
Και αν το πλέγμα έχει κανονικά ενισχυτή, ούτε αυτήν δεν θα μπορείς να βάλεις. Το θεωρώ απίθανο να έχει, οπότε θα παίξει.

Τώρα αν θα κερδίσεις κάτι συνδυάζοντας 2 κεραίες, δεν το ξέρω. Θα έλεγα όχι, αλλά θα μας πεις και εσύ όταν το δοκιμάσεις.

Πάντως να θυμάσαι ότι ο ενισχυτής δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια μεγαλύτερη κεραία. Οτιδήποτε σήμα κάτω από το κατώφλι θορύβου του ενισχυτή πάει χαμένο, και μια μεγαλύτερη κεραία (με υψηλότερη απολαβή) θα δώσει υψηλότερες στάθμες από μια μικρότερη, και άρα μεγαλύτερη ελπίδα τα σήματα που σε ενδιαφέρουν να ξεπερνούν την στάθμη θορύβου του ενισχυτή.

Αν ήμουν στην θέση σου, θα αγόραζα την μεγαλύτερη κεραία που μπορώ να βρω, και έναν ενισχυτή με χαμηλή στάθμη θορύβου (~ 2dbμV), ακόμα και αν είχε χαμηλή απολαβή (π.χ. 10 db).

Σε αυτές τις περιπτώσεις βάζω την TEL750 που είναι αντιγραφή της Televes DAT-75 και κοστίζει τα μισά λεφτά, μαζί με το σετ προενισχυτής+τροφοδοτικό της IKUSI JSBA202.
Φυσικά πάντα με πολύ καλής ποιότητας καλώδιο (συνήθως το εξωτερικού χώρου ΒΙΟΚΑΛ Vector Sat+ 122).

Τώρα εσύ που έχεις ήδη τα πράγματα, μπορείς να δοκιμάσεις πρώτα με τη μία και ύστερα με την άλλη κεραία και με μία τηλεόραση πάνω στην ταράτσα να δεις που πιάνει καλύτερα.
Στο σημείο που πιάνει καλύτερα βάζεις και τον προενισχυτή+τροφοδοτικό που έχεις και βλέπεις αν έχεις βελτίωση.

Αν βρεις 2 σημεία που έχεις καλό σήμα, με διαφορετικά κανάλια στο καθένα, τότε μπορείς να βάλεις και τις δύο κεραίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις βάζω την TEL750 που είναι αντιγραφή της Televes DAT-75 και κοστίζει τα μισά λεφτά, μαζί με το σετ προενισχυτής+τροφοδοτικό της IKUSI JSBA202.
Φυσικά πάντα με πολύ καλής ποιότητας καλώδιο (συνήθως το εξωτερικού χώρου ΒΙΟΚΑΛ Vector Sat+ 122).

Μου φαίνεται πολύ λογική σαν πρόταση. Και εγώ θα προτιμούσα επώνυμο ενισχυτή με δηλωμένα χαρακτηριστικά για δύσκολη περιοχή. Το αν η κεραία είναι η γνήσια ή αντίγραφο, μικρή σημασία έχει, το σημαντικό είναι να είναι το μοντέλο με την υψηλότερη απολαβή.

Τώρα εσύ που έχεις ήδη τα πράγματα, μπορείς να δοκιμάσεις πρώτα με τη μία και ύστερα με την άλλη κεραία και με μία τηλεόραση πάνω στην ταράτσα να δεις που πιάνει καλύτερα.
Στο σημείο που πιάνει καλύτερα βάζεις και τον προενισχυτή+τροφοδοτικό που έχεις και βλέπεις αν έχεις βελτίωση.

Αν βρεις 2 σημεία που έχεις καλό σήμα, με διαφορετικά κανάλια στο καθένα, τότε μπορείς να βάλεις και τις δύο κεραίες.

Πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες οι παρατηρήσεις σας.

Πράγματι, τα 1,84 μέτρα της TEL750 δεν συγκρίνονται με τα 1,06 μέτρα της δικίας μου τρίαινας. Βέβαια είναι 20 ακριβότερη από τη δικία μου (28 ), λεφτά με τα οποία πήρα τον ενισχυτή 2 εισόδων.
%CE%9A%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%B1_TEL750_2.jpg

Πράγματι οι προενισχυτές της IKUSI 202 και 210 είναι πολύ μικρού noise <2dB σε σχέση με τα <4dB του δικού μου, αν και έχουν διπλάσια τιμή.
sba%20tex.jpg

Ερωτήσεις:
1) Μετά τον προενισχυτή αυτό μπορώ να βάλω ενισχυτή και αν ναι πού μπαίνει ο ενισχυτής και που το τροφοδοτικό του σε σχέση με τον προενισχυτή και το τροφοδοτικό του;
2) Υπάρχει πιθανότητα το πλέγμα (που ΝΑΙ έχει ενισχυτή 38 dB σύνολο http://www.emark.gr/index.php?optio...hunk_img1.tpl&product_id=4118&category_id=601 ) να πιάνει σήμα από άλλο αναμεταδότη από ό,τι η τρίαινα (η οποία θα "κοιτάει" αναμεταδότη , φαντάζομαι), άρα και άλλες συχνότητες για τα ίδια κανάλια (πχ Mega) ή και άλλα κανάλια; Πρέπει να "παίξω" με την TV ανά χείρας και σε άλλα σημεία της ταράτσας;
3) Πώς θα συνδεθούν οι 2 κεραίες (αν "πιάσουν" σήμα και οι δύο [έστω και από άλλους αναμεταδότες]) σε ενιαίο σήμα με τον προενισχυτή (ή και ενισχυτή);

Ευχαριστώ.

Τι σχέση έχει η περιοχή (είναι κάπου στην Κρήτη) αφού σου λέω ότι δεν έχει άμεση επαφή με αναμεταδοτη ή αν έχει κάποια είναι από την αντίθετη μεριά του κοντινότερου αναμεταδότη (που δεν «βλέπει» αφού είναι σε γούβα) και ο μακρυνός αναμεταδότης που πιθανόν μπορεί να «βλέπει» είναι άνω των 30 χιλιομέτρων! Η χελιδόνα είναι για όταν βλέπω αναμεταδότη, αφού είναι κατευθυντική.

Έχει σχέση! Να σε βοηθήσω θέλω! Απλά ήθελα να δω από μπορείς να κάνεις καλύτερα λήψη!

Αν βάλεις και τις 2 κεραίες η απολαβή του σήματος δεν υπολογίζεται πάντως προσθετικά και στις περισσότερες περιπτώσεις δουλεύει αρνητικά! Δύο ενισχυτές ταυτόχρονα δεν μπορείς να βάλεις να δουλέψεις σωστά!

Θα σου πρότεινα μόνο την χρήση των:
2) Κεραία τρίαινα 15dB http://www.alifragis.com.gr/full_product.php?prod_id=1333104756
3) Ενισχυτή 2 εισόδων 35 dB UHF http://www.alifragis.com.gr/full_product.php?prod_id=1333032904&page=1

1) Μετά τον προενισχυτή αυτό μπορώ να βάλω ενισχυτή και αν ναι πού μπαίνει ο ενισχυτής και που το τροφοδοτικό του σε σχέση με τον προενισχυτή και το τροφοδοτικό του;

Γιατί θες να βάλεις 2ο ενισχυτή; Καταλαβαίνω ότι τα έχεις και θες να τα χρησιμοποιήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεις βελτίωση (το αντίθετο μάλλον).
Για να τα συνδυάσεις, θα πρέπει να προσέξεις 1 πράγμα: ο δεύτερος ενισχυτής να μπορεί να χειριστεί την στάθμη εξόδου του 1ου, αλλιώς θα "μπουκώσει".

2) Υπάρχει πιθανότητα το πλέγμα (που ΝΑΙ έχει ενισχυτή 38 dB σύνολο http://www.emark.gr/index.php?optio...hunk_img1.tpl&product_id=4118&category_id=601 ) να πιάνει σήμα από άλλο αναμεταδότη από ό,τι η τρίαινα (η οποία θα "κοιτάει" αναμεταδότη , φαντάζομαι), άρα και άλλες συχνότητες για τα ίδια κανάλια (πχ Mega) ή και άλλα κανάλια; Πρέπει να "παίξω" με την TV ανά χείρας και σε άλλα σημεία της ταράτσας;

Εγώ δίνω πιθανότητα 1.000.000 % το πλέγμα ΝΑ ΜΗΝ έχει ενισχυτή. Να ξέρεις, ενίσχυση χωρίς τάση δεν υπάρχει. Και είμαι σίγουρος ότι η κεραία δεν ήρθε με τροφοδοτικό. Ήρθε;

3) Πώς θα συνδεθούν οι 2 κεραίες (αν "πιάσουν" σήμα και οι δύο [έστω και από άλλους αναμεταδότες]) σε ενιαίο σήμα με τον προενισχυτή (ή και ενισχυτή);

Τις βάζεις απλά σε 2 (UHF) εισόδους του ενισχυτή. Ίσως και σε είσοδο VHF να λειτουργήσει.

Όμως να ξέρεις ότι ο συνδυασμός είναι δύσκολη υπόθεση, υπάρχουν θέματα φάσης που μπορεί να σου κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Έχει σχέση! Να σε βοηθήσω θέλω! Απλά ήθελα να δω από μπορείς να κάνεις καλύτερα λήψη!

Αν βάλεις και τις 2 κεραίες η απολαβή του σήματος δεν υπολογίζεται πάντως προσθετικά και στις περισσότερες περιπτώσεις δουλεύει αρνητικά! Δύο ενισχυτές ταυτόχρονα δεν μπορείς να βάλεις να δουλέψεις σωστά!

Θα σου πρότεινα μόνο την χρήση των:
2) Κεραία τρίαινα 15dB http://www.alifragis.com.gr/full_product.php?prod_id=1333104756
3) Ενισχυτή 2 εισόδων 35 dB UHF http://www.alifragis.com.gr/full_product.php?prod_id=1333032904&page=1

Συγνώμη δεν ήξερα ότι μπορεί να έχει σχέση.
Οι αναμεταδότες όπου πιθανόν πιάνω ( σε μερικούς έχει link με τις συχνότητες εκπομπής των καναλιών σε καθέναν από αυτούς είναι: (Τον κοντινότερο τον υπολογίζω [Μαλάξα] στα 20 χιλιόμετρα με πιθανή επαφή μέσω μακρινών απορροφήσεων [ενδιάμεσων εμποδίων], ενώ μπορεί να έχω άμεση επαφή [χωρίς εμπόδια] στα 20+ χιλιόμετρα από Βρυσίνα Ρεθύμνου)
Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΜΑΛΑΞΑ: Βρίσκεται νοτιο-ανατολικά των Χανίων. Από Μαλάξα εκπέμπουν οι σταθμοί των Χανίων, οι οποίοι ακούγονται στην πόλη των Χανίων και μέχρι το Ρέθυμνο. Εκπέμπουν επίσης και οι τηλεοπτικοί.
ΣΚΛΟΚΑ: Δευτερεύον κέντρο εκπομπής του Νομού Χανίων. Βρίσκεται βορειο-ανατολικά της πόλης και χρησιμοποιείται κυρίως από την ΕΡΤ.
ΠΛΑΚΑΛΩΝΑ:
ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ (Πλάτανος)
ΚΟΤΣΥΦΙΑΝΑ
ΘΕΡΙΣΟ: Τοπικό κέντρο εκπομπής που καλύπτει τα διοικητικά όρια του δήμου Μουσούρων.
ΑΝΩΠΟΛΗ

Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΒΡΥΣΙΝΑΣ: Πάρκο κεραιών Νομού Ρεθύμνου. Βρίσκεται 5,5 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ρεθύμνου στην Πλαγιά του Όρους Βρύσινα, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Με Υπουργική Απόφαση του 1996 καθορίστηκε η θέση του ως Πάρκο Κεραιών Ρεθύμνου, ενώ το 2003 απαλλοτριώθηκαν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία είναι εγκατεστημένες οι κεραίες της πλειοψηφίας των Ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Ρεθύμνου, εταιρειών κινητής τηλεφωνίας καθώς και αναμεταδοτών – επαναληπτών της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης. Από εκεί καλύπτεται ραδιοφωνικά το μεγαλύτερο μέρος του Νομού Ρεθύμνου, μέρος του νομού Χανίων, καθώς μεγάλο μέρος γειτονικών νησιών (π.χ. Κύθηρα, Αντικύθηρα, Σαντορίνη, Μύλος) έως και ορεινά σημεία της Πελοποννήσου, εφόσον ευνοούν καιρός και ελεύθερες συχνότητες.
ΑΝΩΓΕΙΑ
ΒΙΣΤΑΓΗ (ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ): Εξυπηρετεί τη περιοχή του Δήμου Κουρητών.
ΠΑΤΣΟΣ
ΠΛΙΑΚΙΑΣ
ΜΟΥΡΝΕ
ΚΑΡΙΝΕΣ
ΑΓΚΟΥΣΕΛΙΑΝΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟ

http://greektv.pbworks.com/w/page/44880838/Κρήτη, Κάρπαθος, Κάσος

Γιατί θες να βάλεις 2ο ενισχυτή; Καταλαβαίνω ότι τα έχεις και θες να τα χρησιμοποιήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεις βελτίωση (το αντίθετο μάλλον).
Για να τα συνδυάσεις, θα πρέπει να προσέξεις 1 πράγμα: ο δεύτερος ενισχυτής να μπορεί να χειριστεί την στάθμη εξόδου του 1ου, αλλιώς θα "μπουκώσει".

Εγώ δίνω πιθανότητα 1.000.000 % το πλέγμα ΝΑ ΜΗΝ έχει ενισχυτή. Να ξέρεις, ενίσχυση χωρίς τάση δεν υπάρχει. Και είμαι σίγουρος ότι η κεραία δεν ήρθε με τροφοδοτικό. Ήρθε;

Τις βάζεις απλά σε 2 (UHF) εισόδους του ενισχυτή. Ίσως και σε είσοδο VHF να λειτουργήσει.

Όμως να ξέρεις ότι ο συνδυασμός είναι δύσκολη υπόθεση, υπάρχουν θέματα φάσης που μπορεί να σου κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Σε ευχαριστώ για τη βοήθειά σου.
Αν βάλω αυτόν δεύτερο ενισχυτή (ο οποίος μπορεί να χειριστεί την στάθμη εξόδου του 1ου) και "παίξω" και με αυτόν αφού "πιάσω" σήμα με TV στην ταράτσα, είμαι ΟΚ;
master1.jpg

Το πλέγμα ήρθε με τροφοδοτικό (μπρίζα)
ANT_395__________4d5e9af128506.jpg

λέει ότι είναι 38dB (Ερώτηση : Εννοεί 38dB σύνολο κεραία και ενισχυτής, έτσι; Όχι μόνο η ενίσχυση προφανώς. Οπότε με 20 μέτρα το πολύ καλώδιο θα έχω 20m*18dB/100m<4dB το πολύ απώλεια λόγω καλωδίωσης, έτσι;

Ευχαριστώ για τη βοήθειά σου.

Αν βάλω αυτόν δεύτερο ενισχυτή (ο οποίος μπορεί να χειριστεί την στάθμη εξόδου του 1ου) και "παίξω" και με αυτόν αφού "πιάσω" σήμα με TV στην ταράτσα, είμαι ΟΚ;

Αν μπορεί να χειριστεί το σήμα εισόδου, βάλτον, αρκεί να μην είναι το σήμα πολύ για την τηλεόραση. Η τηλεόραση περιμένει γύρω στα 75-100 dbμV. Δεν ξέρεις πόσο θα σου βγάλει η κεραία, ξέρεις πόσο θα προσθέσει ο κάθε ενισχυτής, δεν ξέρεις πόσο θα βγει στην έξοδο και τον 2. Πας λίγο στα τυφλά. Αν είχες δεδομένα από πεδιόμετρο θα ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε και πολλά. Πάντως σε γενικές γραμμές προτείνω μόνο έναν ενισχυτή. Αυτόν με τον χαμηλότερο θόρυβο.

Το πλέγμα ήρθε με τροφοδοτικό (μπρίζα)
λέει ότι είναι 38dB (Ερώτηση : Εννοεί 38dB σύνολο κεραία και ενισχυτής, έτσι; Όχι μόνο η ενίσχυση προφανώς. Οπότε με 20 μέτρα το πολύ καλώδιο θα έχω 20m*18dB/100m<4dB το πολύ απώλεια λόγω καλωδίωσης, έτσι;

Τότε έχει ενισχυτή. Τι χαρακτηριστικά έχει; Ενδέχεται να μην μπορείς να βάλεις 2ο ενισχυτή στην έξοδο της. Για αρχή, θα πρέπει να συνδεθεί στο τροφοδοτικό της, και ο ενισχυτής στο δικό του. Άρα μιλάμε για 2 καλώδια, που θα κάνεις μίξη στις εξόδους των τροφοδοτικών.

Last edited by a moderator:

Η αρχική μου ιδέα ήταν αυτή:

1)
powerplus_ps-30.jpg

Power Plus Εξωτερική κεραία PS-30
http://www.stamelectronics.com/images/P/master1.jpg
στον
LightBoxCAWGBW6A.jpg

UV-521 ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ
Ενισχυτής ιστού VHF/UHF/FM, Gain 28dBVHF/FM, 32dB UHF, μέγιστη στάθμη εξόδου 148dBμ/UHF

2)
ANT_395__________4d5e9af128506.jpg

ΚΕΡΑΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΛΕΓΜΑ Με ενισχυτή, πλέγμα, 38 dB, UHF 21-69 , 75Ω
στο τροφοδοτικό του

και οι έξοδοι των 2 τροφοδοτικών στον

master1.jpg

PowerPlus Master1 Ενισχυτής κεραίας Ιστού VHF- UHF ρυθμιζόμενος με βύσματα F
Διαθέτει θωρακισμένο σασσί με βύσματα τύπου F και ανεξάρτητα ρυθμιστικά ενίσχυσης σε VHF και UHF. Το τροφοδοτικό του διαθέτει 2 εξόδους.
Ενίσχυση VHF: 28dB (8~28dB)
Ενίσχυση UHF: 35dB (20~35dB)
Μέγιστη στάθμη εξόδου: 105dBμV
Τροφοδοτικό: 24V DC

Συγνώμη δεν ήξερα ότι μπορεί να έχει σχέση.
Οι αναμεταδότες όπου πιθανόν πιάνω ( σε μερικούς έχει link με τις συχνότητες εκπομπής των καναλιών σε καθέναν από αυτούς είναι: (Τον κοντινότερο τον υπολογίζω [Μαλάξα] στα 20 χιλιόμετρα με πιθανή επαφή μέσω μακρινών απορροφήσεων [ενδιάμεσων εμποδίων], ενώ μπορεί να έχω άμεση επαφή [χωρίς εμπόδια] στα 20+ χιλιόμετρα από Βρυσίνα Ρεθύμνου)
Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΜΑΛΑΞΑ: Βρίσκεται νοτιο-ανατολικά των Χανίων. Από Μαλάξα εκπέμπουν οι σταθμοί των Χανίων, οι οποίοι ακούγονται στην πόλη των Χανίων και μέχρι το Ρέθυμνο. Εκπέμπουν επίσης και οι τηλεοπτικοί.
ΣΚΛΟΚΑ: Δευτερεύον κέντρο εκπομπής του Νομού Χανίων. Βρίσκεται βορειο-ανατολικά της πόλης και χρησιμοποιείται κυρίως από την ΕΡΤ.
ΠΛΑΚΑΛΩΝΑ:
ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ (Πλάτανος)
ΚΟΤΣΥΦΙΑΝΑ
ΘΕΡΙΣΟ: Τοπικό κέντρο εκπομπής που καλύπτει τα διοικητικά όρια του δήμου Μουσούρων.
ΑΝΩΠΟΛΗ

Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΒΡΥΣΙΝΑΣ: Πάρκο κεραιών Νομού Ρεθύμνου. Βρίσκεται 5,5 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ρεθύμνου στην Πλαγιά του Όρους Βρύσινα, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Με Υπουργική Απόφαση του 1996 καθορίστηκε η θέση του ως Πάρκο Κεραιών Ρεθύμνου, ενώ το 2003 απαλλοτριώθηκαν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία είναι εγκατεστημένες οι κεραίες της πλειοψηφίας των Ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Ρεθύμνου, εταιρειών κινητής τηλεφωνίας καθώς και αναμεταδοτών – επαναληπτών της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης. Από εκεί καλύπτεται ραδιοφωνικά το μεγαλύτερο μέρος του Νομού Ρεθύμνου, μέρος του νομού Χανίων, καθώς μεγάλο μέρος γειτονικών νησιών (π.χ. Κύθηρα, Αντικύθηρα, Σαντορίνη, Μύλος) έως και ορεινά σημεία της Πελοποννήσου, εφόσον ευνοούν καιρός και ελεύθερες συχνότητες.
ΑΝΩΓΕΙΑ
ΒΙΣΤΑΓΗ (ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ): Εξυπηρετεί τη περιοχή του Δήμου Κουρητών.
ΠΑΤΣΟΣ
ΠΛΙΑΚΙΑΣ
ΜΟΥΡΝΕ
ΚΑΡΙΝΕΣ
ΑΓΚΟΥΣΕΛΙΑΝΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟ

http://greektv.pbworks.com/w/page/44880838/Κρήτη, Κάρπαθος, Κάσος

Πάλι δεν μου απάντησες που βρίσκεσαι! Λες να μη ξέρω τα κέντρα εκπομπής; Είμαι ένας από αυτούς που έχουν φτιάξει το http://greektv.pbworks.com! Δες ποιος έκανε τελευταίος edit και ποιος τη δημιούργησε τη σελίδα που πόσταρες!

Last edited:

Η αρχική μου ιδέα ήταν αυτή:

1) Power Plus Εξωτερική κεραία PS-30
http://www.stamelectronics.com/images/P/master1.jpg
στον
UV-521 ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ
Ενισχυτής ιστού VHF/UHF/FM, Gain 28dBVHF/FM, 32dB UHF, μέγιστη στάθμη εξόδου 148dBμ/UHF

2) ΚΕΡΑΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΛΕΓΜΑ Με ενισχυτή, πλέγμα, 38 dB, UHF 21-69 , 75Ω
στο τροφοδοτικό του

και οι έξοδοι των 2 τροφοδοτικών στον

PowerPlus Master1 Ενισχυτής κεραίας Ιστού VHF- UHF ρυθμιζόμενος με βύσματα F
Διαθέτει θωρακισμένο σασσί με βύσματα τύπου F και ανεξάρτητα ρυθμιστικά ενίσχυσης σε VHF και UHF. Το τροφοδοτικό του διαθέτει 2 εξόδους.
Ενίσχυση VHF: 28dB (8~28dB)
Ενίσχυση UHF: 35dB (20~35dB)
Μέγιστη στάθμη εξόδου: 105dBμV
Τροφοδοτικό: 24V DC

Οκ, δοκίμασε να μας πεις...

Πάλι δεν μου απάντησες που βρίσκεσαι! Λες να μη ξέρω τα κέντρα εκπομπής; Είμαι ένας από αυτούς που έχουν φτιάξει το http://greektv.pbworks.com! Δες ποιος έκανε τελευταίος edit και ποιος τη δημιούργησε τη σελίδα που πόσταρες!

Σου είπα:
20 km ανατολικά από Μαλάξα (χωρίς οπτική επαφή) και 20+ km δυτικά από Βρυσίνα (με πιθανή οπτική επαφή).
Υπάρχουν κάπου link με τα χωρικά διαγράμματα έντασης; Ή αυτό διαμορφώνεται ανά κεραία στο πάρκο (ανά κανάλι-συχνότητα- σταθμό);
Τελικά η Μαλάξα έβαλε digital;

Ευχαριστώ.

Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθειά σας. Έχω, όμως, ακόμα κάποιες απορίες:

Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τους 2 ενισχυτές, μόνο τον έναν. Οι ενισχυτές δεν μπορούν να μπουν σε σειρά.
Και αν το πλέγμα έχει κανονικά ενισχυτή, ούτε αυτήν δεν θα μπορείς να βάλεις. Το θεωρώ απίθανο να έχει, οπότε θα παίξει.

Τώρα αν θα κερδίσεις κάτι συνδυάζοντας 2 κεραίες, δεν το ξέρω. Θα έλεγα όχι, αλλά θα μας πεις και εσύ όταν το δοκιμάσεις.

Πάντως να θυμάσαι ότι ο ενισχυτής δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια μεγαλύτερη κεραία. Οτιδήποτε σήμα κάτω από το κατώφλι θορύβου του ενισχυτή πάει χαμένο, και μια μεγαλύτερη κεραία (με υψηλότερη απολαβή) θα δώσει υψηλότερες στάθμες από μια μικρότερη, και άρα μεγαλύτερη ελπίδα τα σήματα που σε ενδιαφέρουν να ξεπερνούν την στάθμη θορύβου του ενισχυτή.

Αν ήμουν στην θέση σου, θα αγόραζα την μεγαλύτερη κεραία που μπορώ να βρω, και έναν ενισχυτή με χαμηλή στάθμη θορύβου (~ 2dbμV), ακόμα και αν είχε χαμηλή απολαβή (π.χ. 10 db).

Δύο ενισχυτές ταυτόχρονα δεν μπορείς να βάλεις να δουλέψεις σωστά!

2) Ο ενισχυτής με τον χαμηλότερο θόρυβο πρέπει να μπει πρώτος.

1) Τελικά μπορώ ή όχι να βάλω 2 ενισχυτές σε σειρά; Καταλαβαίνω ότι θεωρητικά δεν στέκει. Αν και αντιλαμβάνομαι ότι αν το gain και στους 2 μπει στο ελάχιστο για UHF ίσως και να μπορεί, αφού μεγαλύτερη σημασία έχει το noise figure. Αν κάνω κάτι τέτοιο (το σήμα από κάθε [ή μόνο μια] κεραία να "περνάει" από 2 ενισχυτές) τότε:
α) Ο ενισχυτής με το μικρότερο noise figure (πχ <2 dB) μπαίνει στην κεραία με όσο το δυνατόν μικρότερο άριστο καλώδιο. Έπεται (προς την μεριά της TV) αυτός με το μεγαλύτερο noise figure (πχ <3,5dB). Σωστό;
β)Οπωσδήποτε ο δεύτερος ενισχυτής πρέπει να μπορεί να χειριστεί την στάθμη εξόδου του 1ου ενισχυτή (ρύθμιση των dB). Σωστό; Όταν ένας ενισχυτής ονομάζεται προενισχυτής σημαίνει ότι μπορεί να δεχτεί σε σειρά (προς την TV) δεύτερο ενισχυτή ή ακόμα κι αν πωλείται ως προενισχυτής δεν έχει νόημα (ενισχυτής που μπορεί να μπει μόνος του είναι και αυτός);
γ) Ποιά η σειρά που μπαίνουν τα τροφοδοτικά σε περίπτωση 2 ενισχυτών; Κεραία------>Προενισχυτής--->Τροφοδοτικό του----> Ενισχυτής-----> Τροφοδοτικό του 2ου ενισχυτή---->TV; ή Κεραία------>Προενισχυτής--->Ενισχυτής----->Τροφοδοτικό του προενισχυτή----> Τροφοδοτικό του 2ου ενισχυτή---->TV; ή αν η τάση λειτουργίας και των 2 τροφοδοτικών είναι ίδια μπορεί να βγεί το ένα τροφοδοτικό (ποιό από τα 2);

2) Σε περίπτωση 2 κεραιών (πλέγμα και τρίαινα) μπορεί το πλέγμα να συνδεθεί σε μια είσοδο VHF του τελικού (2ου προς την TV) ενισχυτή με ρύθμιση της απολαβής και η τρίαινα στην είσοδο UHF; Εννοείται, αν κατάλαβα καλά, ότι πρέπει και οι 2 κεραίες να δίνουν "κάποιο σήμα" (κανάλια όσο πιο καθαρά, έστω και διαφορετικά ή το ίδιο κανάλι [πχ ANT1] σε διαφορετική συχνότητα) κατά την σταθεροποίησή τους (κατεύθυνση, ύψος, κλίση) στην ταράτσα με TV. Έτσι;

Ευχαριστώ για όποιες απαντήσεις σας.

Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθειά σας. Έχω, όμως, ακόμα κάποιες απορίες:

1) Τελικά μπορώ ή όχι να βάλω 2 ενισχυτές σε σειρά; Καταλαβαίνω ότι θεωρητικά δεν στέκει. Αν και αντιλαμβάνομαι ότι αν το gain και στους 2 μπει στο ελάχιστο για UHF ίσως και να μπορεί, αφού μεγαλύτερη σημασία έχει το noise figure. Αν κάνω κάτι τέτοιο (το σήμα από κάθε [ή μόνο μια] κεραία να "περνάει" από 2 ενισχυτές) τότε:
α) Ο ενισχυτής με το μικρότερο noise figure (πχ <2 dB) μπαίνει στην κεραία με όσο το δυνατόν μικρότερο άριστο καλώδιο. Έπεται (προς την μεριά της TV) αυτός με το μεγαλύτερο noise figure (πχ <3,5dB). Σωστό;

Ναι, ο ενισχυτής με την χαμηλότερη στάθμη θορύβου μπαίνει πρώτος. Το αν θα δουλέψει σωστά ή όχι η τοποθέτηση των 2 ενισχυτών εξαρτάται από τις στάθμες των σημάτων που θα σου δώσει η κεραία. Τα οποία δεν ξέρεις. Αν υπάρχει έστω και ένα δυνατό σήμα, θα σου "μπουκώσει" τον δεύτερο ενισχυτή, και τελικά θα βλέπεις χειρότερα, με επιπλέον θόρυβο που θα εισάγει πλέον ο ίδιος ο ενισχυτής λόγω θέματος ενδοδιαμόρφωσης.

Εξακολουθώ να συνιστώ να δοκιμάσεις μόνο με τον 1. Επίσης, πρέπει να ανέβεις στην ταράτσα με μόνο μια κεραία και μια μικρή τηλεόραση. Και να μας πεις τι πιάνεις και τι όχι. Αλλιώς, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου, με μικρή πρακτική αξία.

β)Οπωσδήποτε ο δεύτερος ενισχυτής πρέπει να μπορεί να χειριστεί την στάθμη εξόδου του 1ου ενισχυτή (ρύθμιση των dB). Σωστό; Όταν ένας ενισχυτής ονομάζεται προενισχυτής σημαίνει ότι μπορεί να δεχτεί σε σειρά (προς την TV) δεύτερο ενισχυτή ή ακόμα κι αν πωλείται ως προενισχυτής δεν έχει νόημα (ενισχυτής που μπορεί να μπει μόνος του είναι και αυτός);

Παράδειγμα: έχεις σε κανάλι σήμα 70 dBμV. Περνάει από τον 1ο ενισχυτή που το ενισχύει 32 db, και βγάζει 102 dBμV. Μια χαρά, ο ενισχυτής μπορεί να δώσει μέχρι 148dBμV/UHF. Τα 102 πάνε στον δεύτερο ενισχυτή, ο οποίος θα προσπαθήσει να δώσει +35 db -> 137 dBμV. Εκεί έχασες, φτάνει μόνο μέχρι τα 105. Θα σου δώσει χειρότερο σήμα από αυτό που μπήκε στην είσοδό του. Έτσι δε και η κεραία δώσει και περισσότερο σήμα, θα γίνει πανηγύρι...

Για αυτό σου λέω, θες μέτρηση με όργανο για τέτοια πράγματα. Και δεν ξέρουμε καν τι πιάνεις και τι δεν πιάνεις.

γ) Ποιά η σειρά που μπαίνουν τα τροφοδοτικά σε περίπτωση 2 ενισχυτών; Κεραία------>Προενισχυτής--->Τροφοδοτικό του----> Ενισχυτής-----> Τροφοδοτικό του 2ου ενισχυτή---->TV; ή Κεραία------>Προενισχυτής--->Ενισχυτής----->Τροφοδοτικό του προενισχυτή----> Τροφοδοτικό του 2ου ενισχυτή---->TV; ή αν η τάση λειτουργίας και των 2 τροφοδοτικών είναι ίδια μπορεί να βγεί το ένα τροφοδοτικό (ποιό από τα 2);

Δεν μπορεί να βγει κάποιο τροφοδοτικό. Η είσοδος του ενισχυτή μπορεί να είναι είτε κεραία, είτε η έξοδος του τροφοδοτικού κάποιου ενισχυτή. Το "Κεραία------>Προενισχυτής--->Τροφοδοτικό του----> Ενισχυτής-----> Τροφοδοτικό του 2ου ενισχυτή---->TV" είναι σωστό.

2) Σε περίπτωση 2 κεραιών (πλέγμα και τρίαινα) μπορεί το πλέγμα να συνδεθεί σε μια είσοδο VHF του τελικού (2ου προς την TV) ενισχυτή με ρύθμιση της απολαβής και η τρίαινα στην είσοδο UHF; Εννοείται, αν κατάλαβα καλά, ότι πρέπει και οι 2 κεραίες να δίνουν "κάποιο σήμα" (κανάλια όσο πιο καθαρά, έστω και διαφορετικά ή το ίδιο κανάλι [πχ ANT1] σε διαφορετική συχνότητα) κατά την σταθεροποίησή τους (κατεύθυνση, ύψος, κλίση) στην ταράτσα με TV. Έτσι;

Κανείς δεν μπορεί να σου πει. Λογικά, ίσως όλες οι είσοδοι να είναι ίδιες. Σχετικά με το τι δίνουν οι κεραίες, αν δίνουν και οι δύο το ίδιο κανάλι στην ίδια συχνότητα, θα το κάνουν με διαφορά φάσης (λόγων διαφορετικής σχεδίασης) οπότε αν είναι αναλογικό το κανάλι, θα το βλέπεις με πολλά είδωλα (από τα οποία δεν μπορείς να απαλλαγείς).

Last edited:

Σου είπα:
20 km ανατολικά από Μαλάξα (χωρίς οπτική επαφή) και 20+ km δυτικά από Βρυσίνα (με πιθανή οπτική επαφή).
Υπάρχουν κάπου link με τα χωρικά διαγράμματα έντασης; Ή αυτό διαμορφώνεται ανά κεραία στο πάρκο (ανά κανάλι-συχνότητα- σταθμό);
Τελικά η Μαλάξα έβαλε digital;

Ευχαριστώ.

Κοντά στη Γεωργιούπολη δηλαδή; Ωχ!
Η Μαλάξα δεν έχει αρχίσει ακόμα ψηφιακά, είναι όμως το επόμενο βήμα της ψηφιακής μετάβασης με Ρογδιά, τουλάχιστον προς το παρόν. Διαγράματα ακτινοβολίας δεν έχω φτιάξει ακόμα για όλα τα κέντρα εκπομπής έχει όμως για κάποια η Digea αλλά λίγο πετσοκομένα.
Πιο πιθανό σε βλέπω να πιάνεις Βρυσίνα (αν και λίγο εγκαταλελειμμένο) παρά Μαλάξα πάντως! Οι υπόλοιποι κοντά σε σένα προς τα που έχουν γυρισμένη την κεραία;

Η τηλεόραση περιμένει γύρω στα 75-100 dbμV.
Σε ευχαριστώ πολύ petasis.
Μπορείς, βλέποντας την εικόνα του ενισχυτή PowerPlus Master1 παραπάνω, να μου πεις πιο σίγουρα αν από τις 2 εισόδους του αριστερά, η αριστερή μπορεί να δεχτεί UHF σήμα από το πλέγμα; Από τις 2 εισόδους του αριστερά, η δεξιά σίγουρα δέχεται UHF συχνότητες. Η αριστερή;

Επίσης, αν ρυθμίζοντας κατεύθυνση, ύψος, θέση και κλίση κεραιών καταφέρω να έχω έως 30-35 dBμV έξοδο από την κεραία (μέγιστη σε κανάλι-συχνότητα- σταθμό) (χωρίς αυξήσεις σε άλλο χρόνο) και σε άλλα κανάλια παρακάτω dBμV [συμφωνώ απόλυτα ότι θέλει πεδιόμετρο] μπορώ να βάλω (με τη σειρά που μου είπες) προενισχυτή και ενισχυτή με άθροισμα gain το πολύ 70 dB; Βέβαι το θέμα είναι θα είναι η λήψη των κεραιών maximum 30-35 dBμV; Εδώ εκτός από το πεδιόμετρο μπορεί να μας πει ο arva αν έχει υπόψη του, έστω και περίπου, διάγραμμα ακτινοβολίας για την περιοχή και τις κεραίες (τρίαινα και πλέγμα) που έχω αναφέρει ήδη. Και αν σε κάποιο κανάλι πιάνει 40 ή 45 dBμV μπορώ να μειώσω το gain κάποιου ενισχυτή. Έτσι;

Ευχαριστώ για τη βοήθειά σας.

Κοντά στη Γεωργιούπολη δηλαδή; Ωχ!
Η Μαλάξα δεν έχει αρχίσει ακόμα ψηφιακά, είναι όμως το επόμενο βήμα της ψηφιακής μετάβασης με Ρογδιά, τουλάχιστον προς το παρόν. Διαγράματα ακτινοβολίας δεν έχω φτιάξει ακόμα για όλα τα κέντρα εκπομπής έχει όμως για κάποια η Digea αλλά λίγο πετσοκομένα.
Πιο πιθανό σε βλέπω να πιάνεις Βρυσίνα (αν και λίγο εγκαταλελειμμένο) παρά Μαλάξα πάντως! Οι υπόλοιποι κοντά σε σένα προς τα που έχουν γυρισμένη την κεραία;

Σε ευχαριστώ arva. Για το που "κοιτάνε" οι κεραίες δεν μπορώ να σου πω σίγουρα, καθώς άλλες κοιτάνε δυτικά (Μαλάξα φαντάζομαι) και άλλες ανατολικά (Βρυσίνας φαντάζομαι). Μη με ρωτήσεις τι είδη κεραιών κοιτάνε που. Δεν θυμάμαι , καθώς δεν είμαι Κρήτη τώρα και μόλις αποφάσισα να "την κάνω τη δουλειά" γιατί δεν αντέχω άλλο τα έξοδα της nova (που χρεώνει όποτε και ότι της καπνίσει για να μπορεώ να βλέπω κανάλια που πληρώνω με την ΔΕΗ [και δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς]).

Μήπως έχεις κάποιο link για τα διαγράμματα ακτινοβολία της Digea Μαλάξας; Εκπέμπει δοκιμαστικά έμαθα , παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα ξεκίναγε το Μάη 2012. Έτσι άλλοτε μπορεί να έχω ψηφιακό (με αποκωδικοποιητή εννοείται) και άλλοτε όχι φέτος το καλοκαίρι. Όπως και να'χει είτε φέτος είτε του χρόνου θα έχει ψηφιακό η Μαλάξα (βλ. αναγκαστικό switch off) οπότε έστω του χρόνου (νάμαστε καλά!!) θα πιάσω πιο εύκολα σήμα με αποκωδικοποιητή από Μαλάξα. Σωστό;

Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον σου.