Ποια κεραία να επιλέξω;

Απάντηση: Ποια κεραία να επιλέξω?

Σιγουρα το πεδιόμετρο είναι μονοδρομός ειδικά σε δυσκολες περιοχές.
Αν δέν έχεις όμως ή δεν έχει κάποιος φίλος έστω ένα φτηνο φτιαχνεις καφε οπλιζεσαι με υπομονη παιρνεις μια tv και πας επι τόπου στην ταράτσα.
η FRACARRO είναι πολυ καλη κεραία(και σίγουρα καλυτερη απο την 750).
Σε ρώτησε για ποια περιοχη την θέλεις η την πρότεινε τυφλα ; (Π.Χ είναι καλυτερη απ την απομιμηση προτείνω αυτή)

Re: Απάντηση: Ποια κεραία να επιλέξω?

Φίλε μου,
δεν ξέρω άν η ερώτηση απευθύνεται σ' εμένα.
Άν πάντως ρωτάς εμένα, είχα πάρει από πριν και είχα εγκαταστήσει την TEL-750.
Γυρίζοντάς τη προς Αίγινα ή Υμηττό, δεν έπιανα τίποτα από ψηφιακά. Είχα ένα 'μαραφέτι' που λέγεται TST-862 DVB-T Finder
Αυτό μάλλον είναι για εύκολες περιοχές. Επίσης, δεν είχα δυνατότητα να ανεβάσω TV στη ταράτσα.
...
Η ίδια κεραία (με ενισχυτή) όχι προς Αίγινα ή Υμηττό αλλά προς... Λαγονήσι, πιάνει τις αντανακλάσεις της Αίγινας.
Ελπίζω να σε διαφώτισα.

Last edited by a moderator:

H ερώτηση ήταν για τον φίλο soko.
Απλά επειδη γραφω απο κινητο δεν είναι ευκολο να κάνω reply with quote,τα έκανα λίγο σαλάτα προσπαθώντας να καλυψω δυο ποστ.
Αν δεν μπορεις να ανεβάσεις tv και είσαι σε δύσκολη περιοχή δεν έχεις πολλές επιλογες !!

Re: Ποια κεραία να επιλέξω?

Παιδιά κάτι άσχετο με την μικρή κουβέντα που κάνετε. Ξέρει κανείς που μπορώ να βρώ την Alcad Neo95 στην Αθήνα??? Είχα ρωτήσει πριν μερικές μέρες στον Σταυριανό και μου είχε πει ότι δεν είχε. Αν δεν θέλει κάποιος να δώσει κατάστημα στο topic ας μου στείλει ένα pm. Ευχαριστώ

Μια ερώτηση λόγο του ότι μένω σχετικά κοντά στη θάλασσα περίπου 200 -250 μέτρα πρόσφατα παρατήρησα επάνω στην κεραία μου άλατα πως μπορώ να προστατέψω την κεραία μου από αυτό

Κάθε βράδυ να τη ξεπλένεις με κανονικό νερό! Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις και πολλά...

@YannisA: Γιάννη δε χρειάζεται να ανέβεις ταράτσα, τον SBA202 έχεις.

Thanks Τάσο!

Κάθε βράδυ να τη ξεπλένεις με κανονικό νερό! Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις και πολλά...

Ναι κάθε βράδυ μετά τις ειδήσεις :)
Ε, όχι κι έτσι! Είναι γνωστό ότι το θαλασσινό νερό (στεγνώνοντας αφήνει αλάτι), που "τρώει" το αλουμίνιο (το κάνει να γίνεται άσπρη κρυσταλλικη σκόνη και τελικά διαλύεται). Το αλλουμίνιο συνήθως περιέχεται στο κράμα απ' το οποίο είναι φτιαγμένη η κεραία (για να είναι ελαφριά). Η λύση είναι χρήση ανωδιωμένου αλουμινίου ή βαμμένου.
Αν η κεραία είναι επώνυμη, προφανώς θα έχει παρόμοια προστασία. Αν είναι κλώνος, κάθε δύο βδομάδες ξέπλενέ τη με νερό...
Παντως ακόμα και να την αφήσεις ως έχει, οι βροχές του χειμώνα θα κάνουν τη δουλειά και μην ανησυχείς για 5 χρόνια.

Αν η συσκευασία της εγραφε IKUSI τότε έχεις την γνήσια.
Θεωρητικά θα αντέξει, αλλά για να δούμε τι γίνεται στα σίγουρα, πρέπει να ξαναμιλήσουμε σε μερικά χρόνια.:BDGBGDB55:

Thanks Τάσο!

Ναι κάθε βράδυ μετά τις ειδήσεις :) ...

Μέθοδος "Fresh Water Rinse". Εκτελείται μετά τη τελευταία πτήση της ημέρας αν το ελικόπτερο έχει πετάξει την ημέρα πάνω από θάλασσα.
:BDGBGDB55:

Στα καράβια που δούλευα όποτε πηγαίναμε για δεξαμενισμό, στης προπέλες και στα πηδάλια έβαζαν κάτι χελώνες ανοδιου για να μην φθείρονται η προπέλες και τα πηδάλια από τη θάλασσα και την οξείδωση

Είναι τα γνωστά ανόδια ψευδαργύρου. Βρίσκονται ακόμα υπό τη μορφή ράβδου μέσα σε θερμοσίφωνες και boiler.
Η οξείδωση τι είναι; Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το μέταλλο έχει την τάση να μεταμορφώνεται στην αρχική του μορφή όπως υπήρχε στη φύση. Άλλα μέταλλα οξειδώνονται εύκολα κι άλλα δύσκολα έως καθόλου (χρυσός). Η οξείδωση τι είναι; Είναι μεταφορά ηλεκτρονίων από το μέσο που οξειδώνεται προς ένα άλλο (νερό, αέρας κλπ). Έτσι λοιπόν βάζουμε ανόδια ψευδαργύρου (είναι το μέταλλο που οξειδώνεται πιο εύκολα) έτσι ώστε η μεταφορά των ηλεκτρονίων από το ατσάλι του πλοίου να γίνεται μέσω των ανοδίων ψευδαργύρου έτσι ώστε να οξειδώνεται ο ψευδάργυρος κι όχι το ατσάλι. Υπάρχει βέβαια και η καθοδική προστασία, που εφαρμόζεται με ρεύμα στα καθόδια έτσι ώστε να σταματήσει η ροή ηλεκτρονίων από το μέταλλο στη θάλασσα αλλά είναι άλλο κεφάλαιο πιο προχωρημένο...

Εχω αγορασει της televes την dat 75 boss hd κ την χρυσοπληρωσα,αλλα τα αξιζει τα λεφτα της γιατι ειδα αμεσως διαφορα,απλα μετα ειδα την αλλη κ λεω μηπως τελικα επρεπε να παρω αυτην,περιοχη πολυ δυσκολη ειμαι σουσακι αγιων θεοδωρων κορινθιας,ληψη απο ξυλοκαστρο χωρις προβλημα,ληψη απο αθηνα εχω μονο στις συχνοτητες της ερτ,ληψη απο αιγινα οριακη(οκ στις συχνοτητες 47-48-64,ψιλοκολληματα σε 52,πολλα σπασιματα κ κολληματα σε 54,62

Αν έχεις παρεμβολές (δεν είναι τόσο εύκολο να το καταλάβεις στη ψηφιακή) τότε καλύτερα ANT-38480. Αν όμως έχεις πρόβλημα λήψης μόνο από ασθενές σήμα, τότε καλύτερα είναι η dat 75.

Είναι τα γνωστά ανόδια ψευδαργύρου. Βρίσκονται ακόμα υπό τη μορφή ράβδου μέσα σε θερμοσίφωνες και boiler.
Η οξείδωση τι είναι; Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το μέταλλο έχει την τάση να μεταμορφώνεται στην αρχική του μορφή όπως υπήρχε στη φύση. Άλλα μέταλλα οξειδώνονται εύκολα κι άλλα δύσκολα έως καθόλου (χρυσός). Η οξείδωση τι είναι; Είναι μεταφορά ηλεκτρονίων από το μέσο που οξειδώνεται προς ένα άλλο (νερό, αέρας κλπ). Έτσι λοιπόν βάζουμε ανόδια ψευδαργύρου (είναι το μέταλλο που οξειδώνεται πιο εύκολα) έτσι ώστε η μεταφορά των ηλεκτρονίων από το ατσάλι του πλοίου να γίνεται μέσω των ανοδίων ψευδαργύρου έτσι ώστε να οξειδώνεται ο ψευδάργυρος κι όχι το ατσάλι. Υπάρχει βέβαια και η καθοδική προστασία, που εφαρμόζεται με ρεύμα στα καθόδια έτσι ώστε να σταματήσει η ροή ηλεκτρονίων από το μέταλλο στη θάλασσα αλλά είναι άλλο κεφάλαιο πιο προχωρημένο...

Καλησπέρα
Στα πλοία απο της αρχές της δεκαετίας του 90 εφαρμόζεται μόνο η καθοδική προστασία (ICCP) impressed current cathodic
protection system για την προστασια του κελύφους του σκάφους (πλώρα βολβος για την διαβρωση των κολήσεων σώμα πηδάλιο κ.ο.κ)
Σε δεξαμενες έρματος μόνο εφαρμόζονται σκέτα ανόδια οσο αφορα το hull.
Στο machinery οπου υπαρχει θάλασσα εφαρμόζεται το MGPS marine growth prevention system έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία μόνο που εδω
υπάρχουν δυο ανοδία copper & aluminium
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδω :

http://www.1and1.cathelco.com/language/literature/cshield.pdf

http://www.iccp-mgps.com/mgps/mgps01.html

Ρε παιδιά, βασιλικώτεροι του βασιλέως γίναμε!
Τα πλοία είναι συνεχώς μέσα σε θαλασσινό νερό και γι' αυτό έχουν ανόδια ψευδαργύρου κολλημένα στο κέλυφός τους. Κάθε 2-3 χρόνια που βγαίνουν σε δεξαμενή, αυτά τα ανόδια (φαγωμένα πλέον), αντικαθίστανται με καινούργια.
Τί σχέση έχει αυτό με τις κεραίες?
Τα πλοία ζουν 40+ χρόνια. Θέλετε να κρατήσετε τη κεραία σας 40 χρόνια?
Του χρόνου, μπορεί να σας πουν ότι χρειαζόσαστε νέο αποκωδικοποιητή και κεραία σχήματος "V".
Πιάστε σήμερα τα κανάλια και για 5 χρόνια είστε οκ.
Μετά βλέπουμε...