και για να σας επαναφερω στο θεμα του νηματος
The disappearance of Eleanor Rigby (Her) (2013)
Οταν μια οικογενεια υποφερει απο ενα δραματικο γεγονος, καθε μελος της προσπαθει να το αντιμετωπισει με τον δικο του τροπο. Η ταινια αυτη υπαρχει σε 3 διαφορετικες εκδοσεις, το "her", "him" και "them". Αν εχω καταλαβει καλα, τα him και her κυκλοφορησαν σε φεστιβαλ και σε limited release, ενω ευρεως κυκλοφορησε το "them". Τα him , her εστιαζουν το καθε ενα ξεχωριστα στους 2 χαρακτηρες (αντρογυνο), ενω το them ειναι μιγμα των αλλων 2 μονταρισμενο σε μια ταινια (παλι, αν εχω καταλαβει καλα). Αυτο οπως καταλαβαινετε δημιουργει μια σειρα πραγματικα ξεχωριστων ταινιων, οπου οι 2 ενδιαφερονται σχεδον αποκλειστικα με την οπτικη γωνια του χαρακτηρα που παρακολουθουν προσφεροντας μια πολυ υποκειμενικη ματια πανω στην ιδια ιστορια. Οντας συνηθισμενοι απο ταινιες που (συνηθως) παρακολουθουμε πολλαπλους χαρακτηρες, εχει αρκετο ενδιαφερον αυτη η αποπειρα. Αλλωστε ολη μας τη ζωη την περναμε βιωνοντας την υποκειμενικα και μονο φανταζομαστε (οταν επιλεγουμε) πως νιωθουν οι γυρω μας.
Η θεματολογια ειναι αρκετα ζορικη και αν δεν επαιζε η Chastain, δεν θα ειχα ασχοληθει. Ο McAvoy ειναι πολυ καλος και το ιδιο και ο πατερας William Hurt (που ανεβαζει την ποιοτητα σε καθε ταινια στην οποια συμμετεχει). Την μητερα παιζει η Isabelle Huppert που εγινε αρκετα γνωστη τα τελευταια 2 χρονια. Θεωρω ομως οτι ο ρολος της δεν ειναι τοσο καλογραμμενος, καθως περιοριζεται σε μια στερεοτυπικη εικονα γαλλιδας που κατα καιρους ειναι υστερικη, καπνιζει και πινει κρασι ασταματητα. Αξιοσημειωτη και η Nina Arianda, η οποια εχει ρολακι δευτερολεπτων. Πιστευω αν εχει ευκαιριες θα εχει πολυ καλη εξελιξη. Ηταν το μοναδικο πραγμα που μου αρεσε στο Goliath. Στα συν της ταινιας οτι δεν κρινει, κατι το οποιο δεν κανει ουτε καν η πρωταγωνιστρια. Απλα ακολουθουμε το ταξιδι της και βιωνουμε τον πονο μαζι της. Επισης η ταινια δεν καταφευγει σε συναισθηματικες κορωνες και την μια και μοναδικη φορα που βλεπουμε την πρωταγωνιστρια να "σπαει" συναισθηματικα, το χτυπημα ειναι ξαφνικο και ισχυροτατο.
Αθελα μου, ειδα στην σειρα 2 ταινιες (αυτην και το Last Flag Flying) που ασχολουνται με παρομοια θεματολογια και την παρουσιαζουν με παρομοιο ρεαλιστικο τροπο.
Τελος, βλεποντας το disappearance δεν μπορεσα παρα να θυμηθω την Ruth Wilson στη σειρα The Affair. Εκει ειχε κανει πολυ καλη δουλεια, σε ενα τελειως διαφορετικο φορματ ομως (τηλεοπτικη σειρα).