Ποιά ταινία μόλις είδατε;

Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

1200x630bb.jpg

Στις κινηματογραφικές βιογραφίες υπάρχουν 2 είδη.Αυτες που ανατρεχουν ολόκληρη τη ζωή του προσώπου (ή εστω ενα μεγαλο μέρος της) και αυτες που βασίζονται σε ενα μοναδικό γεγονός (συνήθως μια πολυ σημαντική στιγμή στη ζωή του συγκεκριμένου ανθρώπου) και με βαση αυτές τις συνθήκες προσπαθούν να φωτίσουν σημεία της προσωπικότητάς του.
Το δευτερο είδος είναι αυτό που προτιμώ περισσότερο καθώς το βρίσκω περισσότερο διαλεκτικό ως προς το θεατή.Το πρώτο ειναι συνήθως μια στείρα παραθεση γεγονότων και 99 στις 100 φορές θελει να σου επιβάλει την άποψη των δημιουργών της ταινίας σαν de facto και ουδόλως την ενδιαφέρει να συνδιαλαγεί με το θεατή.
Το Darkest Hour ευτυχώς ανήκει στο δευτερο είδος καθώς επικεντρωνεται σε μια συγκεκριμμένη στιγμη στη ζωή του Τσώρτσιλ (την ανάληψη της πρωθυπουργίας και την εκκενωση της Δουνκερκης) και με βαση τα γεγονότα αλλά και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει προσπαθεί να φωτίσει σημεία του χαρακτήρα του.
Δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά καθώς σου δίνει την αίσθηση οτι δεν πολυενδιαφέρεται,προτιμά τη σιγουριά της παρουσίασης στοιχείων που είναι ευρύτερα γνωστά,π.χ.το εφυιεστατο χιούμορ του μέσα απο ατάκες που έχουν μείνει στην ιστορία,επιδιώκει τον συναισθηματισμό (π.χ.σκηνή στο μετρο) και τα κλισέ του είδους.
Παρ'όλα αυτά αποφεύγει,προς τιμήν της,την αγιογραφία παρουσιάζοντας τελικά απλά την προσωπική (και πολιτική) νίκη ενός ανθρώπου,απέναντι σε συνθήκες φοβερής πίεσης.Κατι είναι κι αυτο αν και θα μπορούσε η κλιμάκωση να ήταν καλύτερη και η ιστορία πιο "πλούσια" ,υπήρχαν προυποθέσεις για sublots που αγνοήθηκαν και χαρακτήρες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα (ο θαυμασιος Χάλιφαξ του Steven Delaney θα επρεπε να ήταν κάτι περισσότερο απο μια αντιδραστική καρικατούρα).
Κρίμα γιατί ο σκηνοθέτης μας έχει δείξει καλά δείγματα αλλα εδώ φαίνεται ότι θαμπώθηκε τοσο απο την ερμηνεία του Gary Oldman που αποφάσισε να επικεντρωθεί εκεί και μόνο.
Η οποία παρεμπιπτώντως είναι πραγματικά μεγάλη θυμίζοντας το φιλο του (και...συνοπαδό του στη Millwall) Daniel Day Lewis στο Lincoln.Ο Ολντμαν είναι ο Τσωρτσιλ και στο μόνο που τον καταλαβαίνεις είναι στην τρέλα του ματιού του (αυτο δεν κρύβεται).
Κατα τα άλλα η αναπαράσταση της εποχής είναι πολύ καλή,η φωτογραφία της το ίδιο (και ας εκτυλίσσεται η ταινία ως επι το πλείστον σε κλειστούς χώρους),αλλά στην τελική εγώ θα προτιμούσα μια ταινία φτιαγμένη απο Βρεττανούς που να απευθύνεται στους Βρεττανους και όχι από Βρεττανούς για τους Αμερικάνους και το Χόλιγουντ ειδικότερα.
Γιατί αυτή η ταινία φτιάχτηκε με αυτό το σκοπό.

Mπα? Τι εγινε? Σταματησες να ακους τους καινουριους δισκους και ειπες να δεις και κανα ταινιακι?

Mπα? Τι εγινε? Σταματησες να ακους τους καινουριους δισκους και ειπες να δεις και κανα ταινιακι?

Tην εχω δει μερες,αλλα ειπα νσ γραψω πρωτα για τα "βαρια" χαρτια...

Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

The Square (2017).....πολυ καλο!!!

ειχε καμια αναφορά στον Malevich;

αφου ειδες The Square δεν βλέπεις και το The Circle;

πολύ καλή σειρά ηταν το This is Modern Art
ειρωνεια, αγγλικό χιούμορ.. άλλοτε εξυμνεί άλλοτε κριτικάρει αρνητικά την μοντέρνα τέχνη. μερικές φορές ανάμεσα.
ολη η σειρά ειναι στο youtube.
(οι metalhead ισως ενδιαφέρονται για το επεισόδιο Shock! Horror!)

αναμένουμε το νέο Civilizations (το παλιότερο του Kenneth Clark's ειναι classic)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

BBC οπως λέμε Babis Batmanidis Co(m)pany

:grinning-smiley-043

Για Μαλεβιτσ δεν είπαν τίποτα. Το εργο ειχε δυο καλες σκηνές μονο...αλλα ηταν πολυ πολυ καλές! Το Circle μάλλον θα το προσπεράσω γιατί το θέμα δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Αλλα το Civilisations θα το δω σίγουρα!!! Μου αρέσουν παρα πολυ αυτά!

To Darkest Hour θα έπρεπε να χει κυκλοφορήσει χρόνια πριν, σαν "απάντηση" στο Downfall.
Πέφτει θύμα μόνο του υπερβολικού-υπερβολικά καλού Όλντμαν... επισκιάζει τη περσόνα που υποδύεται.

Απάντηση: Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Προσωπικά, στο Ψυχή και Σώμα, βρήκα ακόμα πιο συγκλονιστικό το αμφιλεγόμενο τέλος: όταν το αντικείμενο του πόθου σου γίνει δικό σου ηρεμείς; ή παύεις να ονειρεύεσαι;

Καλύτερα δεν θα μπορούσες να περιγράψεις το φινάλε.

Την ίδια αίσθηση αποκόμμισα και εγώ.

Η σκηνές των ονείρων πραγματικά ονειρικές σε σημείο να μη θελήσεις να αλλάξει το πλάνο.

Βέβαια στην αρχή σοκαρίστηκα με το butcher thing αλλά στην πορεία αποζημιώθηκα,ακόμα και με τις σκόπιμα "στημένες" και "ψεύτικες" ερμηνείες.(η αλλοίθωρη ψυχιάτρος όλα τα λεφτά!)

Παρ όλο λοιπόν που προσφάτως πάσχω από έλλειψη συγκέντρωσης (είτε είναι μουσική είτε ταινία),αυτή η ταινία με κράτησε...

Συνιστάται άφοβα ,κυρίως στους Λανθιμικούς.Οι λοιποί..προσοχή!

Δεν είναι σωστο να γελας με τον αλλον!
Γελαω εγω με τον ΠΑΟ?
:flipout:

Προτεινε καμμια και εσυ...

Εγώ έχω φάει πολύ λέζα με τις ταινίες και σχεδόν απέχω..
Όταν υπάρχουν σειρές όπως το Berlin Station ή το McMafia πχ γιατί να ασχολούμαι με σαχλαμάρες;

Re: Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Όταν υπάρχουν σειρές όπως το Berlin Station ή το McMafia πχ γιατί να ασχολούμαι με σαχλαμάρες;

Κάτσε φρόνιμα μη σου στείλω τον auteur να σε συνετίσει :7SFGSFG:

Ειδα La Mort de Luis XIV ( Ο θανατος του Λουδοβικου ΙΔ' )

5862739_la-mort-du-loui-13e85121209-original.jpg

Παρα πολυ καλο φιλμ.
Αριστουργηματικη αποδωση της εποχης και των προσωπων.
Και ισως ο μεγαλυτερος ρολος στη Ιστορια του Ζαν Πιερ Λεο, που και (παλι) ισως, να ειναι και η αυλαια του στην εβδομη τεχνη, οπως αφησε να ακουστει σε προσφατες συνεντευξεις του...ζωη να εχει ο ανθρωπος.
Τεραστειος με μια ακριβεια Ελβετικου ρολογιου στο παιξιμο του, (οπως δεν μας συνηθιζε ) με ενα παθος σωστο και μοιραιο χωρις ουτε υπερβολη ουτε καρικατουρα.
Grandiose !
Αλλα προσοχη ειναι βαρυ για την πεψη, και βαρυστομαχιαζεις.

Εξαλου παω για σουπιτσα τωρα...
( και μετα τη σουπα για πιτσα αλα ντιαβολα ...καυτη )

Πριν μερικα χρονια τον ειχαμε δει ετσι τον μοναρχη...με τον εκπληκτικο Μαζιμελ :
le-roi-danse_3.jpg

Τωρα τον βλεπουμε ετσι να κλεινει τον κυκλο της ζωης συμφονα με την φυση των πραγματων με τον ιστορικο πλεον Ζ.Π, Λεό :
une-mort-louis-xiv.jpg

Last edited:

Εχω δει την 1η σεζον του 1ου, το 2ο όχι ακομα. Να ξεκινησω μαλλον...

ισως να τσέκαρες και το certain woman (πολύ καλο κείμενο), αν και νομίζω θα σου αρέσει λιγότερο απο το body and soul.
Tο "τσεκαρα"....πραγματι μου αρεσε λιγοτερο απο το body and soul,ρε συ ολο τετοια βλεπεις?αυτα ειναι για θιβετιανους μοναχους:p
very low profile cinema..μινιμαλιστικη οσο δεν γινεται,ουτε ο παραμικρος εκβιασμος σε σημειο που δεν παει παραπερα,μουσικη δεν ακουγεται σε κανενα σημειο της ταινιας παρα μοναχα οταν η ρατζερισσα τρωει την χυλοπιτα...η οποια ραντζερισσα κλεβει την παρασταση κατ εμε ακομα και απο την πολυ καλη Στιουαρτ..
εξαιρετικη η σκηνοθετης ως προς την αφηγηση με την σχεδον απουσια διαλογων,ριχνει και μια φεμινιστικη ματια η οποια ομως ειναι τοσο ειλικρινης χωρις να φωναζει πουθενα,δυσκολη ταινια απο την αποψη οτι πρεπει να χεις εντελως αδειο κεφαλι για να την αφουγκραστεις,ισχυει ετσι και αλλιως για την θεαση οποιασδηποτε ταινιας,αλλα εδω ακομα πιο πολυ..και ταυτοχρονα ειναι τοσο απλη και ανθρωπινη..
πολύ δυνατη η σκηνη αμηχανιας οταν η ραντζερισσα συναντα την Στιουαρτ εξω απο το γραφειο της ,εχοντας κανει την τεραστια διαδρομη αυπνη για να την βρει..

Tο "τσεκαρα"....πραγματι μου αρεσε λιγοτερο απο το body and soul,ρε συ ολο τετοια βλεπεις?αυτα ειναι για θιβετιανους μοναχους:p
very low profile cinema..μινιμαλιστικη οσο δεν γινεται,ουτε ο παραμικρος εκβιασμος σε σημειο που δεν παει παραπερα,μουσικη δεν ακουγεται σε κανενα σημειο της ταινιας παρα μοναχα οταν η ρατζερισσα τρωει την χυλοπιτα...η οποια ραντζερισσα κλεβει την παρασταση κατ εμε ακομα και απο την πολυ καλη Στιουαρτ..
εξαιρετικη η σκηνοθετης ως προς την αφηγηση με την σχεδον απουσια διαλογων,ριχνει και μια φεμινιστικη ματια η οποια ομως ειναι τοσο ειλικρινης χωρις να φωναζει πουθενα,δυσκολη ταινια απο την αποψη οτι πρεπει να χεις εντελως αδειο κεφαλι για να την αφουγκραστεις,ισχυει ετσι και αλλιως για την θεαση οποιασδηποτε ταινιας,αλλα εδω ακομα πιο πολυ..και ταυτοχρονα ειναι τοσο απλη και ανθρωπινη..
πολύ δυνατη η σκηνη αμηχανιας οταν η ραντζερισσα συναντα την Στιουαρτ εξω απο το γραφειο της ,εχοντας κανει την τεραστια διαδρομη αυπνη για να την βρει..
Ακριβώς. Στην σκηνή με την μοναδική στιγμή που ακούγεται μουσική είναι η απελευθέρωσή συναισθήματων που έρχεται σαν τεκτονικος σεισμός.
9/10

Προχώρα και στο pickpocket του Bresson.
Το τέλος θα σε συνεπάρει.

Είναι αυτό το spiritual που ανέφερε ο Paul schrader στο βίντεο που έβαλα..