Απάντηση: Ποια ταινια μόλις ειδατε?
Πόλεμος Εκτός Προγράμματος - In the loop
Έχουμε δει αρκετές ταινίες για τις δυστυχίες που βρίσκουν τους στρατιώτες και τους αμάχους εν καιρώ πολέμου. Αλλά, εγω τουλάχιστον, δεν είχα δει κάποια ταινία για τους δύσμοιρους πολιτικούς! Το In the loop είναι η βρετανική κωμωδία που αναλαμβάνει να καλύψει το κενό.
"Ο Πρόεδρος της Αμερικής και ο Βρετανός Πρωθυπουργός κάνουν κέφι έναν πόλεμο". Από κάτω τους, στρατιές επιτελείων ασχολούνται με το αν, το πώς, το γιατί και, κυρίως, τι πρέπει να κάνουν οι ίδιοι. Το μπέρδεμα ξεκινάει με μία ατυχή δήλωση του βρετανού υπουργού εξωτερικής ανάπτυξης (ναι, υπάρχει τέτοιο υπουργείο)...
Το περιβάλλον, καθώς και δύο από τους χαρακτήρες, προέρχονται από την αγγλική σειρά του ίδιου σκηνοθέτη (Armando Iannucci) με τίτλο
The Thick Of It. Οι χαρακτήρες είναι απίστευτοι, αλλά και ανησυχητικά πραγματικοί: ο πρώην Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Στρατηγικής Alastair Campbell έχει παραδεχτεί την ομοιότητά του με τον μανιακό υβριστή Malcolm Tucker (Peter Capaldi), ενώ γκεμπελικός ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών (David Rasche) σφάζει με το γάντι! Εξαιρετική παρουσία και ο James Gandolfini (από τους Sopranos) ως στρατηγός.
Πέραν του αγγλικού χιούμορ, αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι η σκηνοθεσία και το μοντάζ, που ακολουθούν υποδειγματικά τους ρυθμούς και τη διάθεση των χαρακτήρων της κάθε σκηνής. Μοναδική επιφύλαξη, η ταχύτητά των διαλόγων, που νομίζω ότι θα κουράσει κάποιους θεατές που δεν μιλούν αγγλικά.
Τρέιλερ
"Twelve thousand troops. But that's not enough. That's the amount that are going to die. And at the end of a war you need some soldiers left, really, or else it looks like you've lost. "