Re: Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?
...
επι τι ευκαιρεια ψαχνω να βρω εκεινη την φοβερη ταινια
με την ζωη του Γιαννη Φλωρινιωτη !
ξερει κανεις κατι ?
Και Ξανά Προς τη Δόξα Τραβά (105, 1980’)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σταμπουλόπουλος
Σενάριο: Γιάννης Kακουλίδης / Γ.Σταμπουλόπουλος
Φωτογραφία: Σάκης Mανιάτης
Μουσική: Mίμης Πλέσσας
Παίζουν: Γιάννης Φλωρινιώτης, Bέρα Kρούσκα, Kώστας Aρζόγλου, Δημήτρης Πιατάς, Mιμή Nτενίση
O σημαντικός σκηνοθέτης του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, Γιώργος Σταμπουλόπουλος, με τη συνδρομή του συγγραφέα / ποιητή Γιάννη Kακουλίδη, παίρνει σαν αφορμή το μεγάλο λαϊκό φαινόμενο «Γιάννης Φλωρινιώτης» και καταγράφει τα στοιχεία που συνέθεταν την ελληνική πραγματικότητα των 80ς, σε μια ταινία που δίχασε τότε τους κομφορμιστές, φοβισμένους, «σταλινικούς» κριτικούς. Αυτοσαρκαστικό και μεταμοντέρνο, μιά αλληγορία για την τότε Ελλάδα που ακόμη προκαλεί με την υπερρεαλιστική της τρέλα μιάς και συνδιάζει την "πολιτική ορθότητα" με την λατρεία του κιτς. Ο Γιάννης Φλωρινιώτης λάμπει στην οθόνη στο απώγειο της διαστημικής του καριέρας που, παρά τις κασσάνδρες, συνεχίζεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέχρι και σήμερα.
Ο Τραγουδιστής και το Κορίτσι του Μπαρ (160’, 1980)
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαδόπουλος
Σενάριο: Γιάννης Φλωρινιώτης
Παραγωγή-Διάθεση: Αικ. Παπαδοπούλου
Τραγουδούν: Γιάννης Φλωρινιώτης, Ζαφείρης Μελάς, Βασίλης Καρράς, Ρένα Βιολάντη, Νίκος Βασιλάκος, Σταύρος Φωτιάδης, Χάρις Γεωργίου
Παίζουν: Γιάννης Φλωρινιώτης, Νατάσα Κυρμελίδου, Ζαφείρης Μελάς, Ρένα Ποιμενίδου, Χριστίνα Σαχινίδου
Μικρή κοπέλα μου απ’τη ζωή σου κάτι για πες μου/ γιατί τη μέρα έκανες νύχτα σ’αρέσει πες μου… Ένα λησμονημένο αριστούργημα που δεν πρέπει να χάσει κανείς φίλος του ελληνικού cult κινηματογράφου. Αδιανόητο κοινωνικό μελόδραμα σε σενάριο του ίδιου του Γιάννη Φλωρινιώτη, “Ο Τραγουδιστής και το Κορίτσι του Μπαρ” είναι η μοιραία ερωτική ιστορία μεταξύ του Τραγουδιστή Φίρμα με τη καρδιά μάλαμα και ενός καλού και πονεμένου κοριτσιού που παραστράτησε σε ένα κονσοματρίς μπαράκι (στο ρόλο του κοριτσιού του μπαρ η Σταρ Βόρειος Ελλάς 1988). Ένα ουίσκι, με λίγο πάγο και κόκα κόλα/ Μάλιστα κύριε, τι θέλετε άλλο, έχουμε απ’όλα… Γυρισμένη εξολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη, η ταινία ξεχυλίζει από έρωτα, συναίσθημα, εντάσεις, μητρότητα, καταχρήσεις και, βέβαια, από υπέροχα τραγούδια. Πρόκειται ουσιαστικά για την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου σουξέ, ένα από τα πλέον όμορφα τραγούδια που τραγούδησε με ιδιαίτερη δραματουργική δεξιοτεχνία ο ίδιος ο Γιάννης. Μα όταν στο μπαρ όλοι γυρεύουνε κάποια ευκαιρία/τους το φωνάζω, είμαι του μπαρ μα είμαι κυρία… Must ο large Ζαφείρης Μελάς σε γκράντε ρόλο ως κοκάκιας ρεμάλι ντίλερ νταβατζής-ένας από καλύτερους "κακούς" των τελευταίων χρόνων!
Το Κρίμαν (150’, 1980)
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαδόπουλος
Σενάριο: Γιάννης Φλωρινιώτης
Ετ. Vasipap Video
Ηθοποιοί Γιάννης Φλωρινιώτης, Ερρίκα Νικολαίδου, Κίτσα Παλαιστή, Χριστίνα Σαχινίδου, Γιάννης Τσανάκαλης
Ο Γιάννης Φλωρινιώτης γύρισε μιά σειρά ταινιών στην ποντιακή διάλεκτο αποκλειστικά για τους ποντίους αδελφούς του. “Το Κρίμαν” είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική από αυτές. Ένα ποντιακό κοινωνικό δράμα με πολλά τραγούδια, γυρισμένο εξολοκλήρου στη Νέα Σάντα Σερρών, η ταινία αποτελεί μιά από τις λίγες συνειδητές προσπάθειες εθνικού κινηματογράφου-τόσο πολύ ώστε στα ζενερίκ οι δημιουργοί της να ζητούν την κατανόηση των ομοεθνών τους για τυχόν παραλείψεις μιάς και “οι καλλιοτέχνες ανήκουν στην τρίτη και τέταρτη γενιά”. Μεταξύ των πολλών μουσικών που συμμετέχουν, ξεχωρίζει ο θρυλικός λυράρης Γιάννης Τσανάκαλης, ένα ιερό τέρας της ποντιακής μουσικής. Το φιλμ ξεκινάει με ένα ποντιακό γάμο αλλά η μεγάλη αδυναμία που είχε η μάνα στο γιό της, δημιούργησε πολλά προβλήματα σ’ αυτόν και στην γυναίκα του. Απο εκεί ξεκινά το δράμα και των τριών που φτάνει μέχρι… τα βαθειά γεράματα του Γιάννη Φλώρινιώτη! Η ταινία θα προβληθεί με νεοελληνικούς υποτίτλους.
--------------------
Στέλιο, δεν έχω δει καμία, αλλά εάν έχουν τη σύστασή σου, να το ψάξω...