ποια θυρα καλυτερη?

Φίλε alfa, επειδή εγώ τουλάχιστον μπερδεύτηκα, θες να μας πεις τι θες να συνδέσεις με τι;

Ομοαξονικά (coaxial) είναι όλα τα καλώδια που έχουν πυρήνα και περίβλημα. Έτσι ομοαξονικά είναι και τα αναλογικά interconnect, αλλά και τα καλώδια της κεραίας! Πάντως, όταν λέμε coaxial, συνήθως εννούμε τα SPDIF, δηλαδή τα του ψηφιακού ήχου. Ως σύνδεση, είναι αντίστοιχη με την οπτική και θα πρέπει να προσπαθήσεις για να ακούσεις διαφορά.

Η hdmi αφορά ψηφιακό ήχο και εικόνα. Στον ήχο, μπορεί να δώσει ό,τι δίνουν οι coaxial και οπτικές, αλλά και κάποια παραπάνω, αν τα υποστηρίζει η πηγή και αν τα αναγνωρίζει ο ενισχυτής. Στην εικόνα, με το hdmi θα πάρεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Last edited:
Re: Απάντηση: ποια θυρα καλυτερη?

Φίλε alfa, επειδή εγώ τουλάχιστον μπερδεύτηκα, θες να μας πεις τι θες να συνδέσεις με τι;

Ομοαξονικά (coaxial) είναι όλα τα καλώδια που έχουν πυρήνα και περίβλημα. Έτσι ομοαξονικά είναι και τα αναλογικά interconnect, αλλά και τα καλώδια της κεραίας! Πάντως, όταν λέμε coaxial, συνήθως εννούμε τα SPDIF, δηλαδή τα του ψηφιακού ήχου. Ως σύνδεση, είναι αντίστοιχη με την οπτική και θα πρέπει να προσπαθήσεις για να ακούσεις διαφορά.

Η hdmi αφορά ψηφιακό ήχο και εικόνα. Στον ήχο, μπορεί να δώσει ό,τι δίνουν οι coaxial και οπτικές, αλλά και κάποια παραπάνω, αν τα υποστηρίζει η πηγή και αν τα αναγνωρίζει ο ενισχυτής. Στην εικόνα, με το hdmi θα πάρεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα.
με καλυψες κατα μεγαλο μερος...δηλαδη το κοαξιαλ ειναι το ιδiο με το spdif?

Όταν λέμε spdif μπορεί να εννοούμε είτε coaxial είτε οπτική (γνωστή και ως Toslink).
Όταν λέμε coaxial (σχεδόν) πάντα εννοούμε spdif.

Επίσης, το coaxial s/pdif είναι ένα απλό ομοαξονικό καλώδιο χαρακτηριστικής αντίστασης 75Ω το οποίο τερματίζεται και από τις δυο μεριές με βύσματα RCA.

Όσο για διαφορές στον ήχο μεταξύ οπτικής και ομοαξονικής σύνδεσης, κάποιοι τις ακούνε (σε πολύ-πολύ καλά ηχοσυστήματα), κάποιοι νομίζουν ότι τις ακούνε (σε πάσης φύσεως ηχοσυστήματα), και κάποιοι δεν τις ακούνε (οι τυχεροί της παρέας..).

Με άλλα λόγια, when in doubt, use your ears! Αν εσύ δεν ακούς διαφορές στο σύστημά σου, κάνε τις συνδέσεις σου όπως σου είναι βολικότερο.

Με άλλα λόγια, when in doubt, use your ears! Αν εσύ δεν ακούς διαφορές στο σύστημά σου, κάνε τις συνδέσεις σου όπως σου είναι βολικότερο
το έχουμε ξαναπεί αν δεν ακούμε η δεν βλέπουμε δεν ψωνίζουμε
βεβαία υπαρχεί και η άλλη πλευρά του νομίσματος αλλά δεν μας αγγίζει

ακόμα μια φορά
Dear Argi,

The transmitter has to convert the electrical signal into light, and the receptor has to convert the light into an electrical signal. How well they do their jobs is critical to the sound quality.

A coax connection doesn't have to go through any kind of processing, so it's reasonably safe to assume that all coax inputs & outputs are 'good quality.' Therefore, coax is the 'safe' answer and that's what most people usually say.

As always, the best way to decide is to listen for yourself and buy what you think sounds best.

Best regards,

προσπαθώ να κρατηθώ αλλά δεν τα καταφέρνω..

Αυτό που λεει ο τυπος, ότι υπάρχει ενα επιπλέον στάδιο στην οπτική μεταφορά αρα ενδεχομένως να υπαρχουν αλλοιώσεις, είναι απόλυτα σωστό αλλά εχει νόημα σε δυο περιπτώσεις:

1) οταν μιλάμε για αναλογικό σήμα
2) οταν (στο ψηφιακό σημα) στην μετατροπή των ηλεκτρικών παλμων σε φωτεινους παλμους, χάνονται παλμοί.

Με την πρόταση How well they do their jobs is critical to the sound quality τα λεει όλα ξεκάθαρα. To "how well" σημαίνει αν χανονται παλμοι ή όχι. Αν χανονται παλμοι, θα αλλοιωθει και το σήμα.

ΧΑΝΟΝΤΑΙ ?? Θελετε να πειτε ότι βγαινουν οι συσκευές στο εμπόριο με τόσο χοντρά λάθη?

Αν υπάρχει βλάβη και η μετατροπή δεν γίνεται σωστά, τότε σιγουρα ο ηχος θα εχει προβλημα. Αν δεν υπαρχει βλαβη ή σχεδιαστικό λάθος, δεν θα υπαρχει και διαφορα στον ήχο. Τώρα για οσους ακουνε διαφορές, ας τραβήξουν την κουρτίνα και να κανουν blind test.

Το bit ή μεταφέρεται ή δεν μεταφέρεται. Η χάνεται ή δεν χάνεται.

επίσης ξαναφωνάζω για το εξής: μην δίνετε πολλά χρήματα για coaxial καλώδιο. Οποιοδήποτε φτηνό 75Ω με επιχρυσα σφιχτά RCA είναι επαρκεστατο και 100% ισοδυναμο με ενα πανακριβο. Αν πειτε μαλιστα στους φιλους σας ότι το πηρατε 400 , θα τους αρεσει και ο ηχος.

επειδη βλεπω πως καποιοι δεν καταλαβαινουν με την πρωτη ουτε με την δευτερη
εχω τραβηξει κουρτινα πολλες φορες και συνεχιζω να τραβαω κουρτινα
απλα εγω βαζω και λεφτα στην κουρτινα
καποιοι αλλοι αρκουνται στο μπλαμπλα
αποφασιστε
μπλμπλα η πονταρετε στην γνωμη σας
εσεις τι τυπος ειστε του μπλα μπλα η του prove it
ακουω :ears:

Να καταλάβω τι, αν πισω απο μια κουρτίνα ακουγονται διαφορες αναμεσα στην οπτική και την ομοαξονική συνδεση?

Έστω ότι ακούγεται. Χωρίς ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ αρνουμαι να το δεχτώ, απλα και μόνο επειδή καποιοι πουλανε ακριβά καλωδια για να ζησουν σε καποιους που τα πληρώνουν (και καλά κανουν και οι δυο).

εισαι τυπος που και να το ακουω να παιζει καλυτερα αν δεν μου το εξηγησουν τεχνικα δεν το δεχoμαι
do u copy? τι λες
εγω ψωνιζω με το αυτι οχι με το χαρτι και τη θεωρια

εισαι τυπος που και να το ακουω να παιζει καλυτερα αν δεν μου το εξηγησουν τεχνικα δεν το δεχoμαι
do u copy? τι λες
εγω ψωνιζω με το αυτι οχι με το χαρτι και τη θεωρια

μην το γενικεύεις, μιλάμε για την μεταδοση ψηφιακού σηματος και μόνο. Για ποιο λόγο υπερτερεί ή υστερεί ηχητικά το οπτικό απο το ομοαξονικό θέλω να μου πεις.

πριν 4 χρονια ειχα την καλυτερη oπτικη της audioquest
μολις ακουσα ενα ψηφιακο δεν θυμαμαι ποιο γιατι εχω αλλαξει πολλα
ακουσα διαφορες που με εκαναν να παω στο ψηφιακο
το μονο που κοιτω ειναι παντα το αποτελεσμα
ποτε δεν με ενδιαφερει το γιατι αλλα το αποτελεσμα
κατι που για ακομα μια φορα λεω
και να ξερεις καθε φορα που αλλαζα καλωδια εχανα λεφτα
αλλα απο την στιγμη που κατι επαιζε καλυτερα έμενα με αυτο

να ποιο ηταν το τελαυταιο οπτικο και το τωρινο ψηφιακο

Attachments

• media.jpg
    media.jpg
    24.5 KB · Views: 26
  • mediaα.jpg
    mediaα.jpg
    16.6 KB · Views: 28
Για να ακουσεις διαφορα στο ψηφιακά (coxial) καλώδια πρέπει τα ενυσχυτικά σου να ειναι αξιας ...ΒΙΛΑΣ και πανω...
με ενυσχυτικά της τάξης των 2-3 χλδ. ευρώ και αντίστοιχα ηχεια ΤΙΠΟΤΑ δεν ειναι ορατο!!!!
τζαμπα λεφτά!!!

Ισχυει οτι το καλυτερο* coaxial για SPDIF ειναι... της δορυφορικης κεραιας? Τερματισμενο με RCA βεβαια

* Εξαιρουνται τα καλωδια που δοκιμαζει/χρησιμοποιει ο Argi :D