Ποιό βιβλίο διαβάσαμε?

Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Τίτλος: “Omon Ra”
Συγγραφέας: Victor Pelevin
Έτος: 1992
Σελίδες: 154 μικρού μεγέθους
Εκδόσεις: New Directions
Κατηγορία: Μυθιστόρημα

Σουρεαλιστικό μυθιστόρημα, γραμμένο την μετα-σοβιετική εποχή. Η αφήγηση εξελίσσεται στην ΕΣΣΔ και κεντρικός ήρωας είναι ένας νεαρός που έχει σαν όνειρο να γίνει αστροναύτης και να φτάσει στο φεγγάρι. Νομίζει ότι τα καταφέρνει (... στο περίπου!) ... η πραγματικότητα όμως κρύβει πλήθος σουρεαλιστικές εκπλήξεις που σατιρίζουν με καυστικό τρόπο τις “ιδιαιτερότητες” του κουμουνιστικού καθεστώτος. Εξαιρετικά καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο. Κωμικό αλλά και βαθύτατα δραματικό. Το συνιστώ.

Γενικα ο Πελεβιν ειναι ΙΜΗΟ απο τους καλυτερους ρωσσους συγραφεις της postsoviet εποχης. Καπια αλλα βιβλια του που αξιζουν ειναι generation P (το αγαπημενο μου μαζι με το ΟΜΟΝ Ra), ζωη των εντομων, DPP(NN) Numbers.
Επισης αξιζει και ο Σοροκιν, αλλα δεν ξερω αμα υπαρχει τιποτα μεταφρασμενο στα Ελληνικα απο αυτον.

Φιλοσοφική Συμβουλευτική

Ιωάννης Δελής

Εκδ.ΔΑΡΔΑΝΟΣ

Για ''ψαγμένους'' Αναγνώστες..

Οι πεθαμένες ψυχές

Συγγραφέας: Gogol Nikolaj Vasilievic
Εκδότης: Γράμματα
Σειρά: Λογοτεχνία
ISBN: 960-329-207-9

Βιβλίο τομή στη λογοτεχνία αλλά και στον τρόπο κριτικής και σχολιασμού της κοινωνίας των βολεμένων με αιχμηρό και κωμικό ταυτόχρονα τρόπο.

Attachments

• b66841.jpg
    b66841.jpg
    8.7 KB · Views: 21

Η ΕΚΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ
Η κρίση της Νεοτερικότητας και η Ελληνική Παράδοση

Θ. Ι. Ζιάκας

Εκδόσεις ΔΟΜΟΣ

Ξεκίνησα να διαβάζω το "Για να δει τη θάλασσα" της Ευγενίας Φακινού από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Αρκετά μέτριο. Διαβάζετε εύκολα, μικρό και προσιτό.
Διάβασα το μισό σε μισό βραδύ κι από τότε 10 σελίδες το πολύ,,,ασήμαντο τελείως και δεν μου προκαλούσε καμία όρεξη να το συνεχίσω.

Κακή "αντιγραφή" από την "Μυστηριώδη φλόγα της βασίλισσας Λοάνα" του Έκο.

Προτείνετε σε όσους τους αρέσει πολύ η μαγηρική μόνο.

Διάβασα πριν 1 μήνα περίπου το "Η λέσχη των Νέων Πιανιστών" του Ketil Bjornstad (Νορβηγός) από τις εκδόσεις Πόλις.

Πολύ καλό βιβλίο κι εύκολα αναγνώσιμο.
Συνιστάται οπωσδήποτε σε όσους ασχολούνται με μουσικά όργανα αλλά για να μην χάσει την αξία του το βιβλίο δεν περιορίζεται σε κοινό που έχει άμεση σχέση με την μουσική. Μπορεί να το διαβάσει ο οποιοσδήποτε και θα το ευχαριστηθει 100%.

Το τελευταίο που διάβασα "Ο Παίχτης" του Φιοντορ Ντοστογιέφσκι.

Το περίμενα καλύτερο γιατί το κατατάσουν αμέσως μετά από τα 3-4 αριστουργήματά του.
Φυσικά είναι καλό, δεν μπορεί να γράψει βλακεία αυτός ο ευφυής άνθρωπος.
Είναι και πολύ μικρό.

Ναι, οι επιστολές του Ρίλκε είναι αριστουργηματικές! Υπάρχουν σε εξαιρετική ελληνική μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη, όμως σε όποιον γνωρίζει κάπως καλά γερμανικά θα συνιστούσα να διαβάσει την πρωτότυπη έκδοση, έστω με λεξικό. Θεωρώ τον Ρίλκε δυσμετάφραστο, κυρίως διότι δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα ο γερμανομαθής συγγραφέας με ανάλογο διανοητικό εύρος και βάθος που θα μπορούσε να κατασκευάσει το ελληνικό αντίστοιχο του κόσμου του Γερμανού ποιητή. Νομίζω δε ότι η ανάγνωση των"Γραμμάτων" του θα βοηθούσαν οποιονδήποτε να μάθει να ξεχωρίζει τη λογοτεχνία από την παραλογοτεχνία.
Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι για μένα το διάβασμα ήταν πάντοτε απόλαυση..και δεν εννοώ απλά αυτό που συνηθίζεται 'μου αρέσουν τα βιβλία' εννοώ πραγματικά αυτό που λέμε 'τη βρίσκω'

Συνεχίζουμε.....είδα νωρίτερα να αναφέρει η Αννούλα τον Κοέλο...η αλήθεια είναι ότι το Ζαχίρ δεν το διάβασα αλλά για μένα το 'Εγχειρίδιο των πολεμιστών του φωτός' είναι απλά κορυφαίο! Με έχει βγάλει από πολλές δύσκολες στιγμές στη ζωή και όποιος με πει αφελή θα φάει σφαλιάρα. Προχωράμε...ο Αλχημιστής ήταν επίσης κατά τη γνώμη μου πολύ καλός καθώς και το Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα και έκλαψα (αυτό να το διαβάζεις ακούγοντας Enigma) ένα τέτοιο έρωτα ονειρέυεται κανείς. Καλό επίσης και το η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει. Αννούλα, δοκίμασε το Εγχειρίδιο που αναφέρω και άσε το Ζαχίρ! :)

Ένα άλλο βιβλίο που για μένα είναι το πιό αγαπημένο από όλα λόγω απέραντης αγάπης στο συγγραφέα του είναι Η επαφή by Carl Sagan. Είναι το μόνο μυθιστόρημά του και παρόλο που είναι αρκετά μεγάλο ήταν για μένα η κάθε σελίδα και μία αποκάλυψη. Ένα βιβλίο για το ποιοί είμαστε, από που ερχόμαστε , που πάμε, για το Σύμπαν και το θεό αν υπάρχει, για το πως αυτό το Σύμπαν θα μπορούσε ή όχι να συνυπάρξει με ένα δημιουργό κτλ κτλ.

Απλά κορυφαίο.

Ο Προφήτης του Καλίλ Γκιμπράν, ένα βιβλίο που όλοι θα έπρεπε να διαβάσουν μία φορά στη ζωή τους, μικρό αλλά ένας ύμνος σε όλα όσα μας κάνουν ανθρώπους, την αγάπη, τον πόνο, τη γνώση, την οικογένεια κτλ κτλ.

Αυτά μου έρχονται στο μυαλό καταρχήν αλλά θα επανέλθω.

P.S. Letters to a younγ poet R.M Rilke. Απλά.....δεν έχω λόγια για αυτά τα 10 δοκίμια-γράμματα. Μπορείτε να τα βρείτε οn line και εδώ

Το μόνο που θέλω να παραθέσω από το ένα από αυτά είναι

For one human being to love another human being: that is perhaps the most difficult task that has been entrusted to us, the ultimate task, the final test and proof, the work for which all other work is merely preparation.

Ξαναδιαβάζω το «Ο Θάνατος του Αρτέμιο Κρους» του Μεξικανού Κάρλο Φουέντες (εκδόσεις Αγρα).

Βιβλίο συγ-κλο-νι-στι-κό, ένα μυθιστόρημα πάνω στον θάνατο και τη ζωή, που εμβαθύνει στις δραματικές αντιφάσεις πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το σύγχρονο Μεξικό, όπου συναντάται το κοινωνικό γεγονός με το ατομικό.

Αντιγράφοντας από το οπισθόφυλλο:
«Ο Αρτέμιο Κρους, νόθος γιος ενός πλούσιο γαιοκτήμονα που τον εγκατέλειψε και μιας σχεδόν σκλάβας φυγάδας, πολέμισε για τη μεξικάνικη Επανάσταση, ερωτεύτηκε νέος με πάθος, άλλαξε στρατόπεδα, πρόδωσε αρχηγούς και ιδέες, γοητευμένος από την πολυτέλεια το χρήμα και την εξουσία, έγινε πανίσχυρος αλλά και άνθρωπος των αμερικανικών εταιρειών, έπαιξε άσχημα παιχνίδια με την πολιτική κι έκανε ένα αποτυχημένο γάμο με την κόρη ενός ξεπεσμένου αριστοκράτη. Πλούσιος, ισχυρός, ιδιοκτήτης μιας μεγάλης εφημερίδας, βουλευτής, με πολυάριθμες επιχειρήσεις υπό τον έλεγχό του, αργοπεθαίνει τριγυρισμένος από τη γυναίκα του, την κόρη του που τον μισεί, ανίσχυρους γιατρούς, τον πιστό γραμματέα του, έναν παπά … Και, παρόλα αυτά, το αίνιγμα : Η ζωή του Αρτέμιο Κρους ακολούθησε μια μοιραία πορεία ή μήπως είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς ελεύθερων επιλογών; Ισως μόνο το πρόσωπο του θανάτου μπορεί να δώσει μια απάντηση σε τούτη την ερώτηση».

Μόλις τελείωσα το "Ταρας Μπούλμπα" του Γκογκόλ (που ειχε το ΒΗΜΑ πριν 10 μέρες). Κλασσικό βιβλίο που δίνει την εικόνα μιάς άλλης εποχής (και σε κάνει να χαίρεσαι που ζεις στην Ευρώπη του 21ου!). Δεν νομίζω να το είχα ξαναδιαβάσει, παρότι κλασσικό, αξίζει και διαβάζεται γρήγορα

Το τελευταίο που διάβασα "Ο Παίχτης" του Φιοντορ Ντοστογιέφσκι.

Το περίμενα καλύτερο γιατί το κατατάσουν αμέσως μετά από τα 3-4 αριστουργήματά του.
Φυσικά είναι καλό, δεν μπορεί να γράψει βλακεία αυτός ο ευφυής άνθρωπος.
Είναι και πολύ μικρό.

Έχεις διαβάσει το: Ταπεινοί και καταφρονημένοι; αν όχι κάντο.!:christmastree2:

''Γιώργος Ζαμπέτας - Βίος καί πολιτεία'' (Καί η βρόχα έπιπτε στρέιτ θρού)!!!
Συνεντεύξεις καί σχόλια : Ιωάννα Κλειάσιου
Εκδόσεις ''Ντέφι''
Κοινωνικοπολιτικοκαλλιτεχνική ανάλυση τών νεοελλήνων. Κωμωδία και δράμα.:laugh::bigcry:
Ιστορία και τέχνη. Λόγος βαρύς σάν νταλίκα.!:slapface:
Καί το ξαναρχίζω.:firstprize:

Όσοι ενδιαφέρονται για βιβλία από το διαδύκτιο - με δυνατότητα κατεβάσματος -
άς κοιτάξουν εδώ : (http://e-bibliothiki.blogspot.com/)
Είναι το καλύτερο site γιά ελληνικά βιβλία.:twoguns:

Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Αυτες οι ιστοριες που μολις διαβασες
ειναι μονο ορισμενες πετρες.
Πρασινες πετρες,
κιτρινες πετρες,
κοκκινες πετρες.

Αυτες οι ιστοριες
γραφτηκαν μονο
για να σημαδεψουν ενα σημειο η ενα δρομο.

Η δουλεια της ανασκαφης
μεσα σε καθε ιστορια,
για να βρεθει το διαμαντι που κρυβεται...
...ειναι υποθεση του καθενος.

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
(Διηγησεις που μ'εμαθαν να ζω)

ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΙ

(τριτη εκδοση/Εκδοσεις opera)
(www.operabooks.gr) :2thumb22sup:

Ketil Bjornstad: "Η λέσχη των νέων πιανιστών"
Πέρα απο την πολύ ωραία ιστορία, όποιος έχει σταθεί να παίξει ή να τραγουδήσει έστω και μια φορά μπροστά σε κοινο θα νιώσει αρκετες φορες κατα την ανάγνωση την αγωνια αλλά και την εξαψη αυτής της εμπειρίας.
Σε κάποια σημεια αναφερονται και τα quad, τα B&W, τα McIntosh, τα Garrard, τα ΑR

Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

“[…] Τότε ήρθε στην πόρτα. Το φορτηγίσιο σκαλοπάτι ψηλό για να προστατεύει από τα κύματα, την έκρυβε από τη μέση και κάτω. Με κοιτούσε κατάματα. Πάνω στη φτενή κι αδύνατη πλάτη, σ' ένα μαντίλι που οι δύο άκρες του δένονταν κόμπο κάτω απ' το λαιμό της και οι δύο άλλες στη μέση της, βρισκόταν ένα μικρό κινεζάκι, έξι μηνών. Της είπα να μπει. Δρασκέλισε το σκαλοπάτι με χάρη και χωρίς να κρατηθεί πουθενά..

[…] Δε μ' ακολουθούσε σα σκυλί. Πήγαινε δίπλα μου. Κοιτούσε παντού. Δεν έδειχνε σαστιμάρα ούτε θαυμασμό. Όμως καταλάβαινα και τα δύο να δουλεύουν μέσα της, όταν, ξαφνικά καθώς περπατούσε, σταματούσε ανασηκώνοντας τους ώμους σαν να την πέρναγε αλαφρό ηλεκτρικό ρεύμα..

[…] Ήμουνα εκείνη την ώρα μονάχος στά χέρια της. Κρατιόμουνα να μην κλάψω. Αυτή με προστάτευε. Ακούσαμε γέλια. Δυνατά. Σά να γελούσε ένας λαός. Σηκώσαμε τά μάτια μας κι είδαμε ψηλά κρεμασμένες σε κοντάρια κινέζικες χάρτινες μάσκες πού γελούσανε, στριφογύριζαντά μάτια, άνοιγαν διάπλατα το στόμα. Γελούσε κι ή Λι. Γύρισε καί με είδε.
-- Γιατί δεν γελάς ; Δε σ’ έχω δεί να γελάς.
-- Μά βέβαια γελάω, αποκρίθηκα, δε βλέπεις ;
-- Οί μόνοι Κινέζοι πού ‘δα να γελάνε δυνατά, είπε, είναι τούτοι εδώ. Οί ψεύτικοι. Εμείς γελάμε με τά μάτια, τά χείλια, τ’ αυτιά. Είχες παραμάνα Κινέζα ;
-- Δε θυμάμαι, καθόλου. Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο.
-- Εγώ ξέρω. Έχεις βυζάξει γάλα δικό μας. Γι’ αυτό δε γελάς !
Έγνεψα το κεφάλι..”

112%20KAVADIAS%20LEE.gif

Τό μικρό αφήγημα "ΛΙ" τού Νίκου Καββαδία, έχει υπογραφή 25/12/68 (Χριστούγεννα) καί εκδόθηκε γιά πρώτη φορά τό 1987 (εκδόσεις ΑΓΡΑ).
Διαβάζεται σέ 20 λεπτά..χρόνος αρκετός, πού επιτρέπει μιά γρήγορη ανάδυση στόν γεμάτο ευγένεια καί αξιοπρέπεια κόσμο τής δεκάχρονης Κινεζούλας..
Μιά συνάντηση πού κάνει καί τόν συγγραφέα νά συνειδητοποιεί πώς.."ό καλός Δράκοντας κατεβαίνει στά σπίτια μας μονάχα μιά φορά. Πολλοί δέν τόν έχουν ούτε συναντήσει." Αυτός τόν είδε..

"Ωκεανος" Alsandro Baricco (Καταπληκτικό... δομημένο σαν μουσική συνθεση!!!!)

"Tο κορίτσι που έπεζε με την φωτιά" Stieg Larson

Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά

Στις 4 Φεβρουαριου 2010 θα προβληθει στις γερμανικες αιθουσες το δευτερο μερος της Τριλογιας.Μετραω τις μερες...:smile:

Έχω διαβάσει τα δυό πρώτα βιβλία της τριλογίας. Εκπληκτικά. Δε θέλω να δω τις ταινίες για να μην απογοητευθώ, αλλά μάλλον δε θα το αποφύγω λόγω συζύγου.

Millennium - Stieg Larsson

Το πρώτο βιβλίο μου άρεσε πολύ. Όχι όμως τόσο για την ουσία του, όσο για το ότι ήταν κάτι διαφορετικό για μένα, με την καθημερινή ζωή και τα τοπία της Σουηδίας. Όμως σταδιακά γίνεται καρτούν και το τέλος μου φάνηκε απογοητευτικό, ανούσιο και γελοίο (με την Αυστραλία κλπ).

Το δεύτερο βιβλίο δεν μου άρεσε καθόλου, και τελικά μου χάλασε την άποψη και για το πρώτο. Είναι και αυτό πολύ μακρύ, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Οι 100 πρώτες σελίδες είναι άσχετες με το υπόλοιπο. Όμως το χειρότερο είναι ότι οι χαρακτήρες γίνονται πια καρικατούρες. Οι καλοί είναι άγγελοι, οι κακοί είναι διάβολοι, ενδιάμεσα δεν υπάρχουν. Η πρωταγωνίστρια φέρνει πλέον σε Τζέημς Μποντ, τρυπώνει παντού, παίζει καράτε, χακεύει τους υπολογιστές με το βλέμμα, και αποπλανεί άτομα και των δύο φύλλων (να και κάτι που ο Μπόντ δεν το έχει κάνει ακόμη!!!).

Το τρίτο βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, τις ταινίες δεν τις έχω δει. Πάντως κρίνοντας από τα δύο πρώτα, ίσως και να είναι πιο κατάλληλα για ταινίες... εξαρτάται από τον σκηνοθέτη όμως.

Τα βιβλία πάντως δεν θα τα συνιστούσα.