Ποιο ειναι το ιδανικο μηκος ενος καλωδιου ρευματος ??

Κοιτα, ειμαι της...υποψιας οτι αν κατι ειναι "α" (δηλ. ωρισμενου "ογκου") ειναι αδυνατο να γινει "ααα" (δηλ.να αλλαξει δραματικα ο...εαυτος του). Μονον εξωραϊσμος (απαλοιφη ωρισμενων εγγενων μειονεκτηματων). Αυτο(ς) μπορει να γινει με προσθετα μεσα; δηλ. νεα καλωδια, ασφαλειες, κλπ. Αν ναι (και εφ´οσον αποδειχθει) καλως, αλλα το βασικο υλικο (ηλεκτρικο ρευμα) δεν αλλαζει.

Κυριοι,σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας,νομιζω οτι γινεται ενας καλος διαλογος για το θεμα χωρις ανεβασμα των τονων (γιατι να ανεβουν,δεν υπαρχει λογος).Επειδη ειμαι απο αυτους που ακουω την διαφορα οταν υπαρχει, αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να θεωρω (κουφο) αυτον που δεν την ακουει.Στο χομπυ μας οι πιο πολλες εκτιμησεις ειναι θεωρητικες και υποκειμενικες,αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν.

Συμφωνώ μαζί σου ως προς το ποσοστό της αλλαγής (είναι μικρό), αλλά από την άλλη έχω δει πολλούς να δίνουν τρελλά ποσά για βελτιώσεις που με αντικειμενικά κριτήρια δεν ξεπερνούν το 2-5% και αν. Το θέμα είναι κατά τη γνώμη μου άλλο, και είναι το αν ο ήχος αλλάζει χαρακτήρα και αν τελικά πηγαίνει προς τα εκεί που το θέλουμε ή όχι (ο καθένας έχει τις προσωπικές του προτιμήσεις). Αλλά το να λέμε ότι δεν υπάρχει κάτι επειδή η θεωρία (σήμερα) δεν το εξηγεί, ή εμείς δεν το ακούμε (ή δεν θέλουμε να το ακούσουμε) είναι φανερά άδικο και αντιεπιστημονικό. Έτσι αν δεν κάνω λάθος έλεγαν και για το σχήμα της γής, σωστά;
Όσο για το ότι το ρεύμα δεν αλλάζει ΟΚ, τότε να ακούμε όλοι με καλώδια λαμπατέρ καθώς ρεύμα είναι το ρημάδι, δεν αλλάζει, σωστά (οπότε γιατί να αλλάζει και ο ήχος όταν περνά από διαφορετικά είδη καλωδίων που σημειωτέον δεν παράγουν μετρήσημες διαφορές);
Και μια που αναφέρουμε τέτοιες απόψεις, και αυτοί που κατασκευάζουν ρακ και άλλα συστήματα ανάρτησης για τις συσκευές μας, κι αυτοί φαντάζομαι δεν ξέρουν τι τους γίνεται καθώς το ρεύμα είναι ρεύμα και περνά ούτως ή άλλως από τις συσκευές μας με τον ίδιο τρόπο, όπου και να τις έχουμε ακουμπήσει, έτσι δεν είναι; Στο χώρο μου όμως μπορώ να σου κάνω το μπάσο από πέτρα μέχρι σαπουνάδα αλλάζοντας τη στήριξη της πηγής, οπότε κάτι που δεν ξέρουμε ακόμη παίζει το ρόλο του και προκύπτον οι διαφορές αυτές. Λυπάμαι αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορώ να το αγνοήσω. Αν μπορείς εσύ τότε είσαι πιο τυχερός από μένα, γιατί κάπως έτσι ένιωθα στα 18 μου και ήμουν σαφώς πιο ευτυχισμένος, ως προς αυτό τον τομέα τουλάχιστον, ενώ τώρα...

Απάντηση: Re: Ποιο ειναι το ιδανικο μηκος ενος καλωδιου ρευματος ??

Συμφωνώ μαζί σου ως προς το ποσοστό της αλλαγής (είναι μικρό), αλλά από την άλλη έχω δει πολλούς να δίνουν τρελλά ποσά για βελτιώσεις που με αντικειμενικά κριτήρια δεν ξεπερνούν το 2-5% και αν. Το θέμα είναι κατά τη γνώμη μου άλλο, και είναι το αν ο ήχος αλλάζει χαρακτήρα και αν τελικά πηγαίνει προς τα εκεί που το θέλουμε ή όχι (ο καθένας έχει τις προσωπικές του προτιμήσεις). Αλλά το να λέμε ότι δεν υπάρχει κάτι επειδή η θεωρία (σήμερα) δεν το εξηγεί, ή εμείς δεν το ακούμε (ή δεν θέλουμε να το ακούσουμε) είναι φανερά άδικο και αντιεπιστημονικό. Έτσι αν δεν κάνω λάθος έλεγαν και για το σχήμα της γής, σωστά;
Όσο για το ότι το ρεύμα δεν αλλάζει ΟΚ, τότε να ακούμε όλοι με καλώδια λαμπατέρ καθώς ρεύμα είναι το ρημάδι, δεν αλλάζει, σωστά (οπότε γιατί να αλλάζει και ο ήχος όταν περνά από διαφορετικά είδη καλωδίων που σημειωτέον δεν παράγουν μετρήσημες διαφορές);
Και μια που αναφέρουμε τέτοιες απόψεις, και αυτοί που κατασκευάζουν ρακ και άλλα συστήματα ανάρτησης για τις συσκευές μας, κι αυτοί φαντάζομαι δεν ξέρουν τι τους γίνεται καθώς το ρεύμα είναι ρεύμα και περνά ούτως ή άλλως από τις συσκευές μας με τον ίδιο τρόπο, όπου και να τις έχουμε ακουμπήσει, έτσι δεν είναι; Στο χώρο μου όμως μπορώ να σου κάνω το μπάσο από πέτρα μέχρι σαπουνάδα αλλάζοντας τη στήριξη της πηγής, οπότε κάτι που δεν ξέρουμε ακόμη παίζει το ρόλο του και προκύπτον οι διαφορές αυτές. Λυπάμαι αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορώ να το αγνοήσω. Αν μπορείς εσύ τότε είσαι πιο τυχερός από μένα, γιατί κάπως έτσι ένιωθα στα 18 μου και ήμουν σαφώς πιο ευτυχισμένος, ως προς αυτό τον τομέα τουλάχιστον, ενώ τώρα...
Αν το υφος σου ηταν ελαχιστα πιο ευγενικο, και οχι μαλλον προκλητικο, δεν θα ηταν καλιτερα; Γιατι τωρα μαλλον για...18αρης μοιαζεις - στο υφος οχι στα...αυτια!

Εν πασει περιπτωσει, ο Γαλιλαιος επεσε εξω στο σχημα της Γης - ως γνωστον δεν ειναι ακριβως "στρογγυλη", πιθανως να τη χτυπησε κανενα συμπαντικο ρευμα και, ελλειψει καλωδιου, την ...πατησε!

Re: Απάντηση: Re: Ποιο ειναι το ιδανικο μηκος ενος καλωδιου ρευματος ??

Μάλιστα, το ...ύφος μου σε πείραξε, ενώ ο χαρακτηρισμός "γελοίο" στο πρώτο σου σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να με συγκινήσει κι όχι να προκαλέσει απάντηση... Και μετά με λες εμένα 18άρη!
Για να μιλήσουμε για την ταμπακιέρα όμως κι όχι για το στυλ του καθενός, δεν είδα στην τελευταία απάντησή σου να με αντικρούεις με κάποιο βάσιμο επιχείρημα αλλά να τα ρίχνεις όλα στο ύφος μου και να χαριτολογείς.
Και κάτι άλλο άσχετο(;), πότε αποκάλεσα εγώ κουφό κάποιον και δεν το κατάλαβα; Το αν κάποιος δεν ακούει διαφορές (και... δεν οφείλεται στην επιμονή του να μην ακούει διαφορές) τότε μάλλον πρέπει να ρίξει τις ευθύνες στο χώρο και το σύστημά του (ή μπορεί και να είναι κουφός, υπάρχει πάντα κι αυτή η πιθανότητα). Ας ψάξει να το βρει μόνος του όμως, καθώς η οποιαδήποτε νύξη για το θέμα αυτό μάλλον θα προκαλέσει έχθρα ή χλευασμό.

@evam7 και @ttquattro

Χαλαρώστε και αφήστε το ''ύφος" και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις...

Σύσταση πρώτη, και τελευταία.

Σωστή απάντηση σε κάτι τέτοιο,θα ήταν με μετρήσεις.
Και μάλιστα σε πραγματικό τόπο και χρόνο.
Μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο,ότι και να λέμε και όσο και προσπαθούμε να πείσουμε εαυτόν και αλλήλους,όλα υποκειμενικά θα είναι.
Το αλφα και το ωμέγα κατά την δική μου ταπεινή άποψη,είναι μια φροντισμένη ηλεκτρική εγκατάσταση στο χώρο μας εξ' αρχής.
Και μετά φροντίζουμε και για τα τελευταία δύο μέτρα.
Επί του προκειμένου τώρα,έχω το ίδιο καλώδιο με τρία διαφορετικά μήκη (1-1,5,2 μ.),με τον ίδιο τερματισμό,είναι το γνωστό DIY με floating ground που έχει παρουσιάσει συμφορουμίτης σε προηγούμενο νήμα.
Τα δοκίμασα όλα στον προ έτσι από περιέργεια και δεν μπορώ να εντοπίσω διαφορές.
Διαφορά άκουσα απ' την αλλαγή του πολύ λεπτότερου (3χ1,5 ίσως; ) μαμά καλωδίου που είχε όταν το πήρα.

Σωστή απάντηση σε κάτι τέτοιο,θα ήταν με μετρήσεις.
Και μάλιστα σε πραγματικό τόπο και χρόνο.
Μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο,ότι και να λέμε και όσο και προσπαθούμε να πείσουμε εαυτόν και αλλήλους,όλα υποκειμενικά θα είναι.
Το αλφα και το ωμέγα κατά την δική μου ταπεινή άποψη,είναι μια φροντισμένη ηλεκτρική εγκατάσταση στο χώρο μας εξ' αρχής.
Και μετά φροντίζουμε και για τα τελευταία δύο μέτρα.
Επί του προκειμένου τώρα,έχω το ίδιο καλώδιο με τρία διαφορετικά μήκη (1-1,5,2 μ.),με τον ίδιο τερματισμό,είναι το γνωστό DIY με floating ground που έχει παρουσιάσει συμφορουμίτης σε προηγούμενο νήμα.
Τα δοκίμασα όλα στον προ έτσι από περιέργεια και δεν μπορώ να εντοπίσω διαφορές.
Διαφορά άκουσα απ' την αλλαγή του πολύ λεπτότερου (3χ1,5 ίσως; ) μαμά καλωδίου που είχε όταν το πήρα.

Tης ίδιας άποψης και εγώ
Δεν έχω εντοπίσει διαφορές ακουστές παίζοντας με τα μήκη...με διατομές ναι

Προσωπικά με 3χ2,5 με μπλενταζ συνδεδεμένο με την γείωση μόνο απ' την μια μερια που μπαίνει στο φις του τοίχου.
Και στους 2τελικούς και στον προ.
Το νήμα το είχε ανοίξει ο φίλος μας ο leo 1964 εδώ.

ttquattro o χαρακτηρισμος "γελοιο" δεν αναφερεται στο θεμα (και πολυ περισσοτερο σε σενα - αλιμονο) αλλα στη συγκριση μεγεθων: εννοω πως ειναι πραγματι "γελοιο" (αντε σε εισαγωγικα) να ασχολουμαστε με το εσχατο 1,5μ οταν αφηνουμε στην τυχη του ενα δικτυο 100δων χιλιομετρων, ή ακομη, να μην κανουμε αυτο που λεει ο sokmav :"Το αλφα και το ωμέγα κατά την δική μου ταπεινή άποψη,είναι μια φροντισμένη ηλεκτρική εγκατάσταση στο χώρο μας εξ' αρχής." Κι αν (που δεν...) προσεξες στο α/α 21 μηνυμα μου, ημουν πολυ συγκαταβατικος, εως ...υποχωρητικος - ξαναδιαβασε το. Για τα περι "κουφοτητας" που το ειδες; Εν πασει περιπτωσει (και κλεινω τα "προσωπικα") προθεση μου δεν ηταν να σε θιξω, αλλα απλα να τονισω πως αλλα θεματα χρηζουν μεγαλυτερης προσοχης στο συστημα μας (οπως η στηριξη και μονωση που αναφερεις, και κυριως ο χωρος) απο το "ρευμα" για το οποιο επιμενω: μια προσεκτικη αντιμετωπιση απαλλαγης "σκουπιδιων" (και αιτιας πιθανου RF - καμμενος γαρ ο ιδιος*) και καλη "γραμμη" αρκουν.
Καπτεν Μαγγελανε, ας "αναβουν" καμια φορα και τα αιματα, καλο κανει το "εντος οριων"

*μιας και ανεφερα το RF, μολις εβγαλα το καλωδιο ενισχυτη (ενα Pangea ειναι) απο το πολυπριζο και πηρα ρευμα απο αλλη πριζα (με επεκταση ομως, αρα το 1.5μ. εγινε 4μ.!!!), σταματησαν τα σφυριγματα και...γαυγισματα!

Last edited:
Ολα κανουν διαφορα ακομη και οι ασφαλειες. Απλα καλο ειναι να δινουμε προτεραιοτητα στα σημαντικοτερα και μετα στα δευτερευουσης σημμασιας αξεσουαρ.

Ενας καλος ενισχυτης π.χ ειναι καλος ακομη και με απλο καλωδιο.

Re: Απάντηση: Ποιο ειναι το ιδανικο μηκος ενος καλωδιου ρευματος ??

[
Καπτεν Μαγγελανε, ας "αναβουν" καμια φορα και τα αιματα, καλο κανει το "εντος οριων"

Να μην ανάβουν!...Αμα πολυανάψουν βγαίνουν και οι φαλτσέτες!
Ευχαριστώ για την συνεργασία πάντως!

Έχουμε ένα τροφοδοτικό που ενώνεται με το οικιακό δίκτυο για να πάρει εναλλασσόμενο ρεύμα, προκειμένου να το παραδώσει και να μετατραπεί αυτό σε συνεχές. Και αντί να ασχολούμαστε με το πόσο ικανό είναι αυτό το τροφοδοτικό στην παράδοση του ρεύματος, ασχολούμαστε όχι με το πόσο ικανό είναι να παραδώσει αυτό που θα του ζητηθεί, αλλά κατά πόσο αυτό που θα πάρει από την παροχή διαταράσσεται στα τελευταία εκατοστά πριν το πάρει.

Το ιδανικό μήκος του καλωδίου είναι πράσινο. Συγνώμη αν είμαι απόλυτος, αλλά ως παναθηναϊκός δεν θα μπορούσα να δώσω άλλη απάντηση.... .

Και στο δικό μου σύστημα τα καλώδια ρεύματος είναι δικής μου κατασκευής. Αυτό έχει ως βασική αιτία το οτι θεωρούσα απαράδεκτες (που είναι) τις τιμές πολλών ακριβών εμπορικών καλωδίων ρεύματος..

Ένα ταξίδι γνώσης και εμπειρίας (ως προς τα καλώδια που έφτιαξα) με οδήγησε στα εξής συμπεράσματα.

Πρώτον και εντός θέματος δεν υπάρχουν διαφορές ανάλογα με το μήκος των καλωδίων ρεύματος η άν υπάρχουν δεν είναι άμεσα ακουστές άρα για εμένα το θέμα είναι ασήμαντο..

Δεύτερον η διαφορά ενός στόκ καλωδίου ρεύματος (το γνωστό μαύρο) με οποιοδήποτε άλλο πιο καλοκατασκευασμένο είναι άμεσα και ξεκάθαρα ακουστή προσωπικά έχω ακούσει μεγαλύτερες διαφορές απο καλώδιο ρεύματος απο αλλαγή σε interconnect. Aκόμα και έναν φερίτη να κουμπώσουμε επάνω στο απλό μαύρο η διαφορά ακούγεται.

Τρίτον εάν το σύστημα δεν είναι ικανό να αναδείξει τις διαφορές δηλαδή κάποιας κλάσης σε διαφάνεια, έκταση και δυναμικό εύρος εινα απόλυτα φυσικό να μην ακούσουμε ουσιαστικές η και καθόλου διαφορές, φυσικά αυτό δεν σημαίνει οτι θα πρέπει το ηχοσύστημα μας να έχει όσο το ΑΕΠ μιας μικρής χώρας για να του αξίζει ένα καλό καλώδιο ρεύματος. Τα περισσότερα γίηνα καλομαρτσαρισμένα συστήματα της μεσαίας κατηγορίας είναι πέραν απο ικανά να αναδείξουν την διαφορά.

Τέταρτον ένα κακό ή κακοταιριασμένο σύστημα δεν μαζεύεται με καλώδια ρεύματος. Βασικά δεν μαζεύεται με κανενός είδους καλώδιο.

Λαμβάνοντας υπόψιν το τρίτο και τέταρτο συμμέρασμα καταλήγω και τελειώνω στο πέμπτο οτι τα σπέσιαλ καλώδια ρεύματος δεν είναι απαραίτητα για να παίξει καλά το σύστημα και σίγουρα το να ξοδεύουμε παχυλά ποσά (απο αρκετές εκατοντάδες ευρώ και επάνω) για αυτά είναι κατα την ταπεινή μου γνώμη ανοησία.
Αλα όπως και νατο κάνουμε τα καλώδια ρεύματος επηρεάζουν τον ήχο ενός συστήματος και μάλιστα πιό δραστικά απο ότι μπορεί να πιστεύουμε και υπάρχουν και εξηγήσεις για αυτό όμως σε αυτό το τελευταίο θα ήταν κατάχρηση του νήματος να επεκταθούμε.

Αυτά.

Last edited:
Στα καλώδια ρεύματος έχω ακούσει διαφορά λόγω:
Της διατομής του αγωγού.
Του αν ο αγωγός είναι πολύκλωνος ή μονόκλονος.
Του αν ο κάθε αγωγός έχει ξεχωριστό μπλεντάζ, αν γενικά υπάρχει μπλεντάζ ή αν δεν υπάρχει καθόλου.
Της ποιότητας του βύσματος.
Του αν οι αγωγοί είναι κολλημένοι στο βύσμα ή όχι. Εγώ προτιμώ τους κολλημένους από τους βιδωμένους σε αντίθεση με τον καπετάνιο.

Διαφορές ανάλογα με το μήκος, δεν έχω ακούσει ποτέ.
Βέβαια, αν τα καλώδια ρεύματος είναι πολύ κοντά, σημαίνει ότι και το πολύπριζο είναι πολύ κοντά στο όλο σύστημα.
Αυτό από μόνο του μπορεί να δημιουργεί προβλήματα.

Απάντηση: Re: Ποιο ειναι το ιδανικο μηκος ενος καλωδιου ρευματος ??

Αφου εντοπισατε διαφορες αναλογα με την διατομη του καλωδιου,ποια διατομη σας εδωσε το καλυτερο αποτελεσμα ?

Πηγές 3χ 1,5
Ολοκληρωμένοι 3χ1,5 ή 3χ2,5
Τελικοί 3χ2,5 ή 3χ3
Τα συμπεράσματα είναι προσωπικά,ύστερα από πολύωρες ακροάσεις και επειδή το ζητούμενο είναι ο ήχος,δεν μ'ένδιαφέρουν τι δείχνουν τα πολύμετρα,αλλά καθαρά αυτό που λαμβάνει το αυτί μου!

Last edited:
Προσωπικά με 3χ2,5 με μπλενταζ συνδεδεμένο με την γείωση μόνο απ' την μια μερια που μπαίνει στο φις του τοίχου.
Και στους 2τελικούς και στον προ.
Το νήμα το είχε ανοίξει ο φίλος μας ο leo 1964 εδώ.

Σωκράτη,τα βρίσκεις όλα,το είχα ξεχάσει αυτό το νήμα!:ernaehrung004: