Ποιο φακό για Nikon D3100;;;

chili76

New member
7 September 2008
17
Καλησπέρα σε όλους. Μιας και όποτε απευθύνθηκα στο forum για αγορά ηλεκτρονικών πάντοτε είχα μεγάλη βοήθεια, σκέφθηκα να το ξανατολμήσω.
Αποφάσισα να μπω και εγώ στο χώρο των dslr και να πάρω για αρχή την Nikon D3100, για την οποία ακούω καλά λόγια ως entry μηχανή και είναι και σε σχετικά καλή τιμή για τα προσόντα της. Το ερώτημα είναι. Να την πάρω με τον kit φακό 18-55vr ή να πάω κατευθείαν στον 18-105; Το σκέφτομαι μήπως και σύντομα μου φανεί ο 18-55 "λίγος" και θα πρέπει να πάω σε αλλαγή με μεγαλύτερο κόστος. Από την άλλη διαβάζω διάφορα για καλύτερη ποιότητα του 18-55...
HELP (και sorry για την πολυλογία).

Καλησπέρα σε όλους. Μιας και όποτε απευθύνθηκα στο forum για αγορά ηλεκτρονικών πάντοτε είχα μεγάλη βοήθεια, σκέφθηκα να το ξανατολμήσω.
Αποφάσισα να μπω και εγώ στο χώρο των dslr και να πάρω για αρχή την Nikon D3100, για την οποία ακούω καλά λόγια ως entry μηχανή και είναι και σε σχετικά καλή τιμή για τα προσόντα της. Το ερώτημα είναι. Να την πάρω με τον kit φακό 18-55vr ή να πάω κατευθείαν στον 18-105; Το σκέφτομαι μήπως και σύντομα μου φανεί ο 18-55 "λίγος" και θα πρέπει να πάω σε αλλαγή με μεγαλύτερο κόστος. Από την άλλη διαβάζω διάφορα για καλύτερη ποιότητα του 18-55...
HELP (και sorry για την πολυλογία).

και οι δυο φακοί είναι καλοί φακοί για να ξεκινήσει κάποιος με τα εισαγωγικά σώματα της ΝΙΚΟΝ. Απλώς ο δεύτερος (ο 105) είναι και πιο τηλεφακός. Λογικά για τις ανάγκες κάποιου ο οποίος σκέφτεται να ασχοληθεί σοβαρά με τη φωτογραφία, αλλά χωρίς να τα "χώσει χοντρά" (ελπίζω να καταλαβαινόμαστε) είναι μια χαρά φακοί. Φυσικά δεν κάνουν τα πάντα. Πάντως όταν θα χρειαστείς κάτι περισσότερο, απλώς θα αλλάξεις φακό με λίγα (ή πάρα πολλά) χρήματα παραπάνω.

Προσωπικά θα έπαιρνα τον 18-105.

18-105 θα ήταν και η δική μου επιλογή, για έναν πρώτο, all around φακό σε μια entry level κάμερα. Αργότερα μπορείς να προσθέσεις και έναν καλό 50άρη με ανοιχτό διάφραγμα για πορτρέτα.

Και τον 18-105 σκέφτομαι, απλώς είχα την αμφιβολία μήπως τελικά είναι υπερβολικός για αρχή (όγκο, βάρος κ.λ.π.). Από ποιότητα έχουν τελικά καμία διαφορά είναι το ίδιο;

Και τον 18-105 σκέφτομαι, απλώς είχα την αμφιβολία μήπως τελικά είναι υπερβολικός για αρχή (όγκο, βάρος κ.λ.π.). Από ποιότητα έχουν τελικά καμία διαφορά είναι το ίδιο;

αν πρόκειται να αρχίσεις να σκέφτεσαι για όγκο και βάρος από τώρα (από αυτό το σετάπ) τότε μάλλον θα πρέπει να αναρωτηθείς αν πραγματικά θέλεις μια DLSR. Διότι όλοι μας έχουμε πλέον μια τσάντα με πολλά κιλά εξοπλισμό.

Αν στα χρήματα που θες μπορείς τον 18-105, τότε πάρ' τον. Ίσως σου φανεί χρήσιμο το περισσότερο tele.......

Επειδή είσαι "νέος" θα σου προτείνω τον 18-105, γιατί θα σε βολέψει περισσότερο στην καθημερινότητά σου. Μόλις δεις τι είναι αυτό που χρειάζεσαι και δεν σου καλύπτει ο 18-105, τότε κάνεις το επόμενο βήμα με έναν άλλο φακό, πάντα ανάλογα με τις ανάγκες σου. Αν δλδ θέλεις κάτι πιο φωτεινό, πας και παίρνεις τον 35/1.8 κ.ο.κ.

Ψηφίζω δαγκωτό τον 35άρη f/1,8. Φοβερά ποιοτικός φακός για καθημερινή χρήση και τιμή χώμα (~90 ευρώ). Πραγματικά θα σου δώσει άλλη αίσθηση για τις φωτογραφίες. Και είναι φακός που θα κρατήσεις για πολλά χρόνια, ό,τι APS σώμα και να πάρεις αργότερα.

H δύναμη της SLR είναι στη δυνατότητα να αλλάζεις ποιοτικούς φακούς ανάλογα με το θέμα σου.
Mη ποιοτικά ζούμ (φτηνά ή φτηνιάρικα), το μόνο που κάνουν είναι να μετατρέπουν την SLR σε μια τεράστια compact.

Αν σκέφτεσαι απλά να πάρεις έναν all around φτηνό φακό και να μείνεις εκεί, καλύτερα να κοιτάξεις για καμία Panasonic LX3 η LX5 ή για καμία Canon G12. Σε καθαρά φωτογραφικούς όρους, θα σου είναι πολύ πιο εύχρηστες και θα σου δώσουν μάλλον καλύτερα αποτελέσματα. Χώρια του ότι δεν θα σε ενοχλεί να τις έχεις πάντα μαζί σου. Εκτός αν θες την SLR για να κάνεις και λίγο το κομμάτι σου... :p

Το ερώτημα κόμπακτ ή DSLR το έθεσα κι εγώ παραπάνω. και είναι για να απαντηθεί από τον ίδιο τον μελλοντικό κάτοχο.

Από εκεί και πέρα όμως σε περίπτωση που θέλει DSLR να προτείνουμε ένα φακό σταθερής εστιακής απόστασης σε κάποιον που δεν έχει ιδέα από φωτογραφία και από τη χρήση των μηχανών, μάλλον δεν θα έχει τη δυνατότητα στην αρχή να εκτιμήσει τη διαφορά ενός τέτοιου φακού (35/1.8) από τους φακούς κιτ.

Άρα 18-105 για την αρχή κι αν κολλήσει το μικρόβιο θα έλθει κοντά μας.

:afro:

Διαφωνώ ότι δεν θα μπορεί να δεί διαφορά.. Η διαφορά του 35άρη στην οξύτητα και το χρώμα είναι οφθαλμοφανής ακόμα και στον πιο άσχετο.

Να προτείνω κάτι άλλο? Το φτηνό κιτ ζούμ 18-55 που έτσι κι αλλιώς είναι σε παρόμοια αν όχι καλύτερη ποιότητα, και με τα ρέστα να πάρει και τον 35άρη για δει ποιότητα που μπορεί να δώσει ένας καλός φακός. Να μπαίνει και λίγο στο παιχνίδι των αλλαγών.

Τα έξτρα 50mm έτσι κι αλλιώς με τις αναλύσεις των αισθητήρων που τρέχουν, μπορείς εύκολα να τα υποκαταστήσεις και με ένα crop. Εκτός αν θέλεις να τυπώνεις τις φωτογραφίες σου σε Α0 και να τις βλέπεις από τα 20 εκατοστά

Last edited:
Εμένα η επιλογή των 35mm μου αρέσει, αν και τα 50mm (που στα APS-C συστήματα γίνονται 80mm από το crop factor) με ανοιχτό διάφραγμα (1.4) μου αρέσουν πιο πολύ για φακό πορτρέτου. Γενικά είμαι υπέρ των παραπάνω από ενός φακού. Αλλά και εγώ πιστεύω ότι πρώτος φακός θα πρεπει να είναι ένας all around zoom. Κυριώς γιατί σε εκδρομές και βόλτες δεν προλαβαίνεις να στήσεις το κάδρο σου. Εκεί θες να zoomάρεις και να νετάρεις σε δευτερόλεπτο αν δεις κάτι που σου αρέσει. Από αυτή την άποψη πρότεινα τον 18-105. Αλλά όσον αφορά την ποιότητα συμφωνώ ότι θα πάρει αρκετές κλάσεις πιο πάνω αν πάει σε fixed οξείς φακούς.

Διαφωνώ ότι δεν θα μπορεί να δεί διαφορά.. Η διαφορά του 35άρη στην οξύτητα και το χρώμα είναι οφθαλμοφανής ακόμα και στον πιο άσχετο.

Να προτείνω κάτι άλλο? Το φτηνό κιτ ζούμ 18-55 που έτσι κι αλλιώς είναι σε παρόμοια αν όχι καλύτερη ποιότητα, και με τα ρέστα να πάρει και τον 35άρη για δει ποιότητα που μπορεί να δώσει ένας καλός φακός. Να μπαίνει και λίγο στο παιχνίδι των αλλαγών.

Τα έξτρα 50mm έτσι κι αλλιώς με τις αναλύσεις των αισθητήρων που τρέχουν, μπορείς εύκολα να τα υποκαταστήσεις και με ένα crop. Εκτός αν θέλεις να τυπώνεις τις φωτογραφίες σου σε Α0 και να τις βλέπεις από τα 20 εκατοστά

Εχουμε αρκετά διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της βοήθειας προς τους νέους φίλους μας. Προσωπικά προσπαθώ να βοηθήσω να διαλέξει μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο ίδιος, εκτός κι αν έχουμε περίπτωση που κατευθείαν προχωρούμε σε καταστάσεις καλλιτεχνικές. Γι αυτό και προτείνω τους 18-55 ή κάποιον άλλον κιτ (π.χ. τον 18-105) ή κάποιους εναλλακτικούς (π.χ. SIGMA 17-70).

Είναι πολύ δύσκολο ένας νεοεισερχόμενος στο χώρο της φωτογραφίας να δεχθεί ότι προηγείται το αυστηρό κάδρο, ο πολύ φωτεινός φακός και η οξύτητα ή το μποκέ στα ανοιχτά διαφράγματα σε σχέση με τις δυνατότητες κάλυψης των αναγκών του σε κάθε περίπτωση. Γι αυτό και ζητούν κάτι καλό που να τα κάνει όλα. Από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι οι μισοί περίπου επανέρχονται για έναν τηλεφακό και το 25% μπαίνει κανονικά στο μαγγανοπήγαδο της φωτογραφικής ενασχόλησης.

Είναι μικρή η χρηματική διαφορά, θα έπαιρνα τον 18-105. Δεν νομίζω ότι αρχάριος χρειάζεται τον 35ρη, θα συμφωνούσα με τον Βλάση. Επίσης θα πρότεινα ένα φλας και πειραματισμό στη χρήση του, καμιά φορά κάνει όλη τη διαφορά στο αποτέλεσμα.

O 16-85 πως και δεν εχει αναφερθει ακομα?

Τον κοιταζω για ενα φιλο που για ψυχολογικους λογους θελει ΝΙΚΟΝ και παει για την 5100.

Κατα τα αλλα, για καποιον που ξεκιναει τωρα, ενας 35αρης θα μπορουσε να ειναι η πρωτη αγορα σε επομενη φαση, αν παραμεινει το ενδιαφερον του. Το φλας παρομοιως.

O 16-85 πως και δεν εχει αναφερθει ακομα?

Τον κοιταζω για ενα φιλο που για ψυχολογικους λογους θελει ΝΙΚΟΝ και παει για την 5100.

Κατα τα αλλα, για καποιον που ξεκιναει τωρα, ενας 35αρης θα μπορουσε να ειναι η πρωτη αγορα σε επομενη φαση, αν παραμεινει το ενδιαφερον του. Το φλας παρομοιως.

Διότι κοστίζει πολλά χρήματα. 500 ευρώ τολάχιστον και μπαίνεις στην αναμονή για δυο μήνες.

Ειναι καλος ομως, εστω για τα 500 ευρω του?

Απο ερωτηση σε ενα καταστημα, μου ειπαν οτι ειναι διαθεσιμος.

Αντιθετα εχω μηνες που περιμενω την 5D, και παει απο βδομαδα σε βδομαδα....

Απάντηση: Re: Ποιο φακό για Nikon D3100;;;

:flipout::flipout:
Ρε δεν πάνε καλά οι Νικονάκηδες λέμε!

Πες του φίλου σου ότι ένα εργαλείο που σε βοηθάει να αποτυπώσεις αυτό που βλέπεις είναι η μηχανή, δεν την παίρνεις και στο κρεβάτι.

Οκ, εγώ μερικές φορές τους φακούς μου (όχι τα σώματα όμως, προσοχή) μπορεί και να τους χαϊδεύω, αλλά μην το πεις του φίλου σου.

Τον εστειλα να παει σε πολυκαταστημα να τις πιασει και τις δυο (5100 και Κανον 600), και μου ειπε οτι κλεινει προς Νικον γιατι του καθεται πιο καλα στο χερι και παει πιο γρηγορα σε Live view.

Eντωμεταξυ σε φωτογραφιες διπλα-διπλα φαινεται οτι ειναι πολυ μικροτερο το σωμα απο τα μικρα της Κανον.

Τον πιεσα αρκετα, με κυριο επιχειρημα οτι θα του δινω τους δικους μου φακους Κανον, αλλα επιμενει, οποτε αποσυρομαι. Επισης, ειναι οδοντιατρος και θα χρειαστει σιγουρα μακρο φακο, αλλα δεν το ηξερα οτι υστερει η Νικον στο μακρο...