Ποιο LM να Διαλέξω για Ενισχυτή Audio.

Re: Απάντηση: Ποιο LM να Διαλέξω για Ενισχυτή Audio.

Θα με ενδιέφερε να τον ακούσω πριν τον δώσεις, μιας και δεν σου κρύβω πως είχα - έχω σκοπό να φτιάξω ακριβώς το ίδιο.

Aν δεν σε πειραζει το open box και η ασχημη κατασκευη (μεχρι να τον βαλω σε κουτι της προκοπης) μενεις κοντα,εγω μενω γλυφαδα,μπορουμε να κανονισουμε κατι για ΣΚ.
Στειλε μου πμ μια μερα πριν να το φιξαρουμε.

Απεναντίας, θα με πείραζε το closed box.

Εγώ είμαι Ν. Σμύρνη οπότε είμαστε κοντά, θα σου στείλω πμ να συνεννοηθούμε.
O.K θα σου τηλεφωνησω ελαβα το πμ.

Αλλο το οτι δεν μπορεσες να το κατασκευασεις διοτι μπορρει να μην εχεις τις γνωσεις, και αλλο οτι το συγκεκριμενο εξαρτημα δεν εχει καλη αποδοση.Τοτε βγαζεις αχρηστους ολους αυτους που το εχουν χρησημοποιησει και μαλιστα με πολυ υψηλες τμες πωλησης.

Απάντηση: Re: Ποιο LM να Διαλέξω για Ενισχυτή Audio.

gfle το εχεις ακουσει το συγκεκριμενο η το εχεις φτιαξει?Σε ρωταω επειδη εχω μια τρελλα με το TDA1541 DAC της PHILIPS (εχω 5 cd player με το συγκεκριμενο DAC philips 880,philips 960,cambridge cd3,sony esd 337,pilips 160.Mερικα απο αυτα εχουν 2 μεσα, 1 εχει το silver crown και 1 εχει 4 tda μεσα.Η τρελλα δεν παει στα βουνα... παει σε κολλημενους σαν και μενα).
Respect to philips για αυτο το εκπληκτικο dac.

Μιλαω για το 1514 ( http://www.bucek.name/pdf/tda1514a.pdf ) και οχι το 1541.
Ο μονος λογος που το προτεινα, ειναι το γεγονος οτι διαθετει πιν bootstrap το οποιο, κατα πασα πιθανοτητα, θα μπορουσε να δωσει το καταλληλο προφιλ αρμονικων για να πλησιασει το ηχο καποιων ενισχυτων λυχνιας.

Αλλο το οτι δεν μπορεσες να το κατασκευασεις διοτι μπορρει να μην εχεις τις γνωσεις, και αλλο οτι το συγκεκριμενο εξαρτημα δεν εχει καλη αποδοση.Τοτε βγαζεις αχρηστους ολους αυτους που το εχουν χρησημοποιησει και μαλιστα με πολυ υψηλες τμες πωλησης.

Progressive1908 σε ποιον αναφερεσαι με το συγκεκριμενο ποστ?Αν εννοεις εμενα σου απαντω οτι το εφτιαξα συμφωνα με το σχεδιο του λινκ που παραθετω πιο πριν,και απλα δεν μου αρεσει ο ηχος του συγκεκριμενου τσιπ.Αν αναφερεσαι σε κατι αλλο ζητω συγνωμη.

Εαν ψαξεις ποιο καλα θα βρεις πολυ ποιο αξιοπιστες εφαρμογες για αυτο.Παντα η λεπτομερεια κανει την διαφορα.Αν διατυπωσα κατι που δεν επρεπε ζητω χιλια συγνωμη.

Όλοι έχετε κατά περίεργο τρόπο απόλυτο δίκιο. Ο progressive που σίγουρα έχει ακούσει εφαρμογές με το συγκεκριμένο τσιπ που παίζουν αξιοπρεπέστατα. Ο charas, που -λαμπάκιας ων - δεν μπορεί να καταλάβει τι του βρίσκουν.
Όλοι εμείς - κι εννοώ τους συνήθεις ύποπτους εδώ μέσα- που έχουμε κι από έναν τέτοιο για ευκολία.
charas, είσαι βέβαιος ότι θέλεις καλοκαιριάτικα EL156? Πολύ ζέστη βρε αδερφέ.. Τα LM παίζουν απίστευτα καλά για το κόστος κατασκευής τους. Με λάμπες όμως καμία σχέση.

Όσο για την κατασκευή, παραείσαι .. βάρβαρος λαμπάκιας. Δε χρειάζεται πλακέτα. Δε μου λες, το πλην του μεγαφώνου το επιστρέφεις στο αστέρι των ηλεκτρολυτικών της τροφοδοσίας έτσι? μην το ανακατέψεις με τις άλλες γειώσεις καλού κακού.

Όντως υπάρχει ένα -αδικαιολόγητο- hype με τα συγκεκριμένα τσιπ. Μη δίνετε σημασία στις -άντε μην πω - της αντίστοιχης κατηγορίας του diyaudio.
Παρόλ' αυτά είναι δεδομένο ότι τόσο πολύ ενισχυτή με τόσο λίγα χρήματα δεν φτιάχνεις αλλιώς.
Οι μηχανικοί της Νational έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται περήφανοι...

με απλά λόγια ειναι το πρώτο τσιπάκι που παίζει..... και σαν τσιπάκι ειναι εύκολο να το φτιάξει ο οποιοσδήποτε.

Όντως υπάρχει ένα -αδικαιολόγητο- hype με τα συγκεκριμένα τσιπ. Μη δίνετε σημασία στις -άντε μην πω - της αντίστοιχης κατηγορίας του diyaudio.

Νομίζω πως όντως έγινε και γίνεται ακόμα μεγάλος ντόρος αλλά αν σκεφτείς ότι εκείνη την εποχή (τέλη της δεκαετίας του 90) η επιλογές που υπήρχαν για τους ντιούηδες για ενισχυτές χαμηλού κόστους και "υψηλής" ποιότητας ήταν ανύπαρκτες.

Επίσης όπως είπε και ο Kontr
ειναι το πρώτο τσιπάκι που παίζει..... και σαν τσιπάκι ειναι εύκολο να το φτιάξει ο οποιοσδήποτε.

Και βέβαια μην ξεχνάμε όλους αυτούς τους ντιουηδες (συμπεριλαμβάνω και την αφεντιά μου) που ήθελαν να ασχοληθούν με τα ηλεκτρονικά crossover και πολυενίσχυση συνήθως με ηχεία ανοιχτής μπάφλας, οι οποίοι είχαν την ανάγκη από προσιτούς πολυκάναλους (από 4 έως και 10 κανάλια) ενισχυτές με καλή ποιότητα ήχου, ευκολία κατασκευής, μικρό όγκο και Αξιοπιστία.

Επίσης το γεγονός ότι ο Linkwitz χρησιμοποιούσε -ει και πρότεινει τα LM3886 για το ηχείο του το ORION (ένα εξαιρετικό ηχείο κατά την γνώμη μου), έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση των LM.
Βέβαια ο Linkwitz είχε και έχει τους λόγους του που επιμένει στα LM, θέλει με αυτό τον τρόπο να κρατήσει το κόστος της όλης κατασκευής (cross- τελικοί - ηχεία) όσο χαμηλότερα γίνεται. Φαντάζομαι πως αν πρότεινε την κατασκευή 8-κάναλων ενισχυτών του Nelson Pass, θα είχε πολύ λιγότερους πελάτες, από την άλλη όμως δεν θα θυσίαζε την ποιότητα των ηχείων του χρησιμοποιώντας κακής ποιότητας ενισχυτές.

Έτσι λοιπόν τα LM είχαν και έχουν επιτυχία γιατί είναι ιδανικά για τις παραπάνω χρήσεις και λόγους, χωρίς απαραίτητα να είναι οι καλύτεροι ενισχυτές που μπορεί να φτιάξει κάποιος.

πάντως χωρίς πλακα εχω φτιάξει πολλα LM 3886 και αρκετά απο αυτα τα εχω δωσει σε φίλους με πολυ ακριβά συστήματα για κάποιες δευτερεύουσες χρήσεις.
έχουν ενθουσιαστεί.
καμια φορά ειναι και το μη αναμενόμενο που σε κανει να εισαι πολυ ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα.

Όλοι έχετε κατά περίεργο τρόπο απόλυτο δίκιο. Ο progressive που σίγουρα έχει ακούσει εφαρμογές με το συγκεκριμένο τσιπ που παίζουν αξιοπρεπέστατα. Ο charas, που -λαμπάκιας ων - δεν μπορεί να καταλάβει τι του βρίσκουν.
Όλοι εμείς - κι εννοώ τους συνήθεις ύποπτους εδώ μέσα- που έχουμε κι από έναν τέτοιο για ευκολία.
charas, είσαι βέβαιος ότι θέλεις καλοκαιριάτικα EL156? Πολύ ζέστη βρε αδερφέ.. Τα LM παίζουν απίστευτα καλά για το κόστος κατασκευής τους. Με λάμπες όμως καμία σχέση.

Όσο για την κατασκευή, παραείσαι .. βάρβαρος λαμπάκιας. Δε χρειάζεται πλακέτα. Δε μου λες, το πλην του μεγαφώνου το επιστρέφεις στο αστέρι των ηλεκτρολυτικών της τροφοδοσίας έτσι? μην το ανακατέψεις με τις άλλες γειώσεις καλού κακού.

Παρόλ' αυτά είναι δεδομένο ότι τόσο πολύ ενισχυτή με τόσο λίγα χρήματα δεν φτιάχνεις αλλιώς.
Οι μηχανικοί της Νational έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται περήφανοι...

Παιδια ολοι εχετε δικιο συμπεριλαμβανου και εμου.
progressive1908 ζητω συγνωμη αν παραφερθηκα αλλα ηταν η 1η φορα που ασχοληθηκα με στερεα κατασταση και τσαντιστηκα επειδη το αποτελεσμα δεν ηταν αυτο που περιμενα.Οσες φορες εχω φτιαξει λαμπες παντα μα παντα το αποτελεσμα ηταν απο καλο εως πολυ καλο.Ενα αλλο σημειο που μου την χαλασε την διαθεση ειναι οτι τα ποδαρακια του ειναι πολυ ευαισθητα και εχω καταληξει να αγορασω 4 λμ3886 διοτι τα 2 αχρηστευθηκαν επειδη συγκεκριμενα το 10 και 7 ποδαρακι λογω hard wired κοπηκε 2 φορες.Ενα αλλο θεμα ειναι οτι επειδη χρησιμοποιω μονοκλονο καλωδιο οτε, εχω μπαζ που οταν πιασω τα καλωδια με το χερι μου,εξαφανιζεται.Αυτο δεν συνεβαινε με τις λαμπες.
Επειτα απο μια μακρα συζητηση που ειχα με τον zakman35 και μου ειπε να βαλω πυκνωτη στο feedback (το σχεδιο που εφτιαξα δεν εχει πυκνωτη παρα μια 22κ αντισταση) τα πραγματα ειναι καπως καλυτερα αλλα ακομα απεχει παρα πολυ απο αυτο που θα ηθελα.
Κωνσταντινος Τυροβολας,
Το μηχανημα με τις EL156 θα το ειχα φτιαξει αλλα λογω κρισης δεν μπορω να βρω καποιον εξοδου της προκοπης σε λογικα χρηματα περιπου 5-5.5Κωμ 100 βατ στους 30hz με 40-44% ληψη ουλτρα λινεαρ 300ma και πανω απο >90 Ηenry και αποκριση 15-17Hz - 35Khz σε φουλ ισχυ πους-πουλ φυσικα.Στον αερα στα 8ωμ 1 βατ ολοι οι καλοι μετρανε απο 5-10hz - 85-100khz.
Οσο για το πλην που με ρωτας αν το επιστρεφω στο αστερι των ηλεκτρολυτικων της τροφοδοσιας?Ποιους ηλεκτρολυτικους εννοεις?Τους 2200μφ χ 2 που ειναι πανω στο τσιπακι?

Ηλεκτρολυτικούς εννοώ αυτούς μετά τη γέφυρα. Αν τους έχεις πάνω στο τσιπάκι, τότε αυτούς εννοώ. Το μπαζ είναι μάλλον θεμα layout, δηλ. γειώσεων.
Μετασχηματιστή με 90 ανρί δεν πας μακριά. Από 200 και πάνω. Όλοι οι push pull τόσα έχουν και παραπάνω, οπότε εκεί δεν υπάρχει θέμα.
Το τι και πώς μετράνε τα "σίδερα" είναι ολόκληρο κεφάλαιο από μόνο του. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται με το σωστό Rsource. Μέτρηση σε πλήρη ισχύ γίνεται μόνο πάνω στο κύκλωμα. Στα ψηλά δεν υπάρχει διαφορά, είτε μετράς με 1 είτε με 50 βαττ (υπάρχει, αλλά είναι μικρή). Όλη η ιστορία είναι στο χαμηλό. Αν έχεις ικανό μέγεθος πυρήνα (στην περίπτωσή σου από ΕΙ120/5 και πάνω) δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Υ.Γ
Μη μετράς επαγωγή πηνίων χωρίς διάκενο με το πολύμετρο. Εξαρτάται πολύ - μα πάρα πολύ - από τη διέγερση. Θα σου δείξει ούτε το 1/3 από το πραγματικό (συνθήκες λειτουργίας, π.χ με 1 βαττ). Μέτρα στα 50 HZ με τουλάχιστον 50 βολτ (στα άκρα του μετ/τή, για έναν 5Κ αυτό αντιστοιχεί σε 1/2 του βαττ, άκρως ρεαλιστικό) και αντίσταση σε σειρά.

Ηλεκτρολυτικούς εννοώ αυτούς μετά τη γέφυρα. Αν τους έχεις πάνω στο τσιπάκι, τότε αυτούς εννοώ. Το μπαζ είναι μάλλον θεμα layout, δηλ. γειώσεων.
Μετασχηματιστή με 90 ανρί δεν πας μακριά. Από 200 και πάνω. Όλοι οι push pull τόσα έχουν και παραπάνω, οπότε εκεί δεν υπάρχει θέμα.
Το τι και πώς μετράνε τα "σίδερα" είναι ολόκληρο κεφάλαιο από μόνο του. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται με το σωστό Rsource. Μέτρηση σε πλήρη ισχύ γίνεται μόνο πάνω στο κύκλωμα. Στα ψηλά δεν υπάρχει διαφορά, είτε μετράς με 1 είτε με 50 βαττ (υπάρχει, αλλά είναι μικρή). Όλη η ιστορία είναι στο χαμηλό. Αν έχεις ικανό μέγεθος πυρήνα (στην περίπτωσή σου από ΕΙ120/5 και πάνω) δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Υ.Γ
Μη μετράς επαγωγή πηνίων χωρίς διάκενο με το πολύμετρο. Εξαρτάται πολύ - μα πάρα πολύ - από τη διέγερση. Θα σου δείξει ούτε το 1/3 από το πραγματικό (συνθήκες λειτουργίας, π.χ με 1 βαττ). Μέτρα στα 50 HZ με τουλάχιστον 50 βολτ (στα άκρα του μετ/τή, για έναν 5Κ αυτό αντιστοιχεί σε 1/2 του βαττ, άκρως ρεαλιστικό) και αντίσταση σε σειρά.
Eχεις τιποτα υπ οψιν για τα σιδερα?Κοιτουσα τους Hammond πριν λιγο και βρηκα αυτον:
http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p4621_Hammond-1650RA---Easy-Wire.html
Βεβαια οπως παντα η Hammond ΔΕΝ αναφερει ποσα ανρι ειναι οι μετασχηματιστες της.Εσυ τι λες?

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιο LM να Διαλέξω για Ενισχυτή Audio.

Eχεις τιποτα υπ οψιν για τα σιδερα?Κοιτουσα τους Hammond πριν λιγο και βρηκα αυτον:
http://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p4621_Hammond-1650RA---Easy-Wire.html
Βεβαια οπως παντα η Hammond ΔΕΝ αναφερει ποσα ανρι ειναι οι μετασχηματιστες της.Εσυ τι λες?

αν και είμαστε εκτός θέματος - εγώ φταίω - για τα λεφτά του ο.κ

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιο LM να Διαλέξω για Ενισχυτή Audio.

Μόλις διάβασα όλο το thread, και έμεινα λίγο ενοχλημένος... Ο charas τα λέει λίγο "τσεκουράτα" και ξύνει πληγές.
Αγαπητέ charas, μπορεί το σχηματικό που επέλεξες να είναι από "αξιόπιστη" πηγή (Μ. Feuerbacher) αλλά πιστεύω πως θα μπορούσες να δεις και άλλες τοπολογίες, ακόμα και του ιδίου, όπως τη ρέπλικα του 4706 Gaincard του Junji Kimura από τα 47 Laboratory.
Σε καμια περιπτωση δεν εχει εστω και 1% χροιες λαμπατου ενισχυτη. Οσοι θελετε να τον φτιαξετε ΞΕΧΑΣΤΕ το hardwire που εκανα εγω.Τα ποδαρακια του λμ ειναι πολυ ευαισθητα για να ειναι στον αερα.Σπανε με την παραμικρη κινηση του καλωδιου που θα κολησει επανω και ειδικα να το αποφυγουν οσοι δεν εχουν οραση 1000% για κοντα. Μεγαλο προβλημα. Ηχητικα δεν ειναι κατι σπεσιαλ.Ενας απλα συμπαθητικος(προς το μετριος για τα δικα μου γουστα) ενισχυτης.
Και η πρώτη ηλεκτροκόλιση σε αλουμίνιο κάνει τρύπες. Δεν τα παρατάς όμως, ούτε βγάζεις σκάρτο υλικό το αλουμίνιο. Έχεις τις ίδιες μηχανικές απαιτήσεις από δυο διαφορετικά υλικά διαφορετικών διαστάσεων; Ο άνθρωπος εδώ με το δικάναλο LM4780 των 27pin είναι ταχυδακτυλουργός και κάνει ptp;

...θα βγω παρα πολυ εκτος προυπολογισμου και τοτε δεν θα ειναι πια ενας μπατζετ ενισχυτης και παμε σε αλλη κατηγορια οπου ο συγκεκριμενος "παντα με τα δικα μου ακουσματα" υπολοιπετε παρα πολυ των καλων ενισχυτων.Ηταν ενα πειραμα για να δω αν αξιζει ο τοσος ντορος που εχει γινει για αυτου του τυπου τσιπ. Για μενα δεν αξιζει η ολη φασαρια γυρω απο το ονομα του συγκεκριμενου τσιπ,και μην ξεχνας οτι εφτιαξα την πιο μινιμαλ εκδοση με 2 αντιστασεις μονο που θεωρητικα ειναι οτι καλυτερο, με την απουσια πολλων υλικων.Απογοητευση!!!!
Οποτε δεν το προχωραω αλλο το συγκεκριμενο προτζεκτ.Θα τον χαρισω στον ανηψιο μου για να παιζει με το κομπιουτερ του.
P.S Ο oλοκληρωμενος pioneer sa-500 που εχω σαν 3ο συστημα στημενο,ειναι μακραν καλυτερος σε χροιες ,μεστοτητα στις μεσαιες και αερινα υψηλα.Ο 3886 υπερτερει μονο στην δυναμη(12 βατ ειναι ο πιονερος) και στην αποσβεση του χαμηλου φυσικα λογω ισχυος, παντα με τα QUAD 11L και στους 2.

Το παραπάνω post είναι τελείως απαξιωτικό, αυτοαναιρούμενο και οφείλω να συμφωνήσω με τον progressive1908 και το post#45 Δηλαδή ο Junji Kimura, ο Jeff Rowland, o Siegfried Linkwitz, ο Τ. Giesbert, ο Bob Cordell, ο Elliott της ESP, o Russ White της Twisted Pear... είναι άνθρωποι που ασχολούνται τσάμπα; Δεν αξίζει λοιπόν ο ντόρος του diyaudio.com με τα χιλιάδες post, ούτε το επιβεβαιωμένο από πολλούς PSU του χρήστη carlosfm. Κρίμα το διάβασμα που ρίξαμε τότε. Επέλεξες ενα σχέδιο με ενα IC (9 euro), 5-6 υλικά (20 euro) και ένα ψυγείο (19 euro) + ένας προϋπάρχον μετασχηματιστής ΕΙ... σου βγήκε ένας δυκάναλος ενισχυτής με ένα 50ρικο... και αρνείσαι να ξοδέψεις άλλα λεφτά, απαιτώντας ταυτόχρονα τα μέγιστα του όλου "hype".

Ενα αλλο θεμα ειναι οτι επειδη χρησιμοποιω μονοκλονο καλωδιο οτε, εχω μπαζ που όταν πιασω τα καλωδια με το χερι μου,εξαφανιζεται. Αυτο δεν συνεβαινε με τις λαμπες.
Αυτό το φαινόμενο από όλες τις πιθανές αιτίες σε οδήγησε στο συμπέρασμα του ότι: Λάμπες = NO BUZZ, IC = BUZZ. Οπότε πάει... κλείσαμε σαν άνθρωποι. National Semicontactors, ST Microelectronics, LM και TDA φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να έχεις σχεδιαστικό λάθος από τη πλευρά σου. Ιδικά με ηχεία αναφοράς όπως τα QUAD 11L. Αντί για το μηχανημα με τις EL156 δώσε καλύτερα τα λεφτά σου στο Grounds for Grounding: A Circuit to System Handbook Elya B. Joffe, Kai-Sang Lock ISBN: 978-0-471-66008-8

σε μια κατασκευή με 3886 που ήθελε κοντύτερο το πόδι της αντίστασης ανάδρασης κατά ένα χιλιοστό για να σταματήσει την ταλάντωση.
Σε όσες σοβαρές κατασκευές έχω δει τα LM και τα TDA είναι πάνω σε PCB διπλής όψης με επιμεταλλωμένες οπές και υλικά SMD. Υπάρχουν και αναφορές στο net από επιδείξεις σε shows κτλ. για συνολικό μήκος loop στα 5mm, ακόμα και με μηχανική επέμβαση στο case του IC. charas έχεις διπλοτσεκάρει το feedback loop; Μήπως να πρόσθετες επιλεκτικά τις προτάσεις των μηχανικών της National από το Datasheet: Optional external component interaction; Έχεις διαβάσει τα άρθρα του Elektor 954083 και 984062-1; (Το πρώτο το έχω και στα ελληνικά. Αν το θες με p.m.)
Η τροφοδοσία σου είναι όπως περιγράφεται από τον tonal στο post#20; Ίσως αυτό είναι το πρόβλημά σου. Γιατί δε δοκιμάζεις το σχηματικό 01183305 από το Datasheet με το 3904 που είναι για μονή τροφοδοσία; Αν δε θες να λάβεις υπόψην σου το PSU του carlosfm, ίσως θές να δείς το Application Note της National 1849 An Audio Amplifier Power Supply Design.

Να με συμπαθάτε για το χείμαρο αλλά είπαμε... το θεματάκι ξύνει πληγές. Ρίχνω διάβασμα, χρόνο, χρήμα και πέρα του δέοντος υπομονή για να πάρω μια ιδέα γύρω από τις ηχητικές υλοποιήσεις και ανακαλύπτω καθημερινά το πόσο λίγα ξέρω. Όπως και άλλοι εδώ μέσα. Προσπαθώ να αρπάξω ότι μπορώ και όπως μπορώ. Δε θεωρώ ευαγγέλιο το έργο των παραπάνω προσώπων ούτε ότι έχουν το αλάνθαστο. Το ίδιο ισχύει και για τα Datasheet των συσκευών τα οποία μπορεί να παρερμηνευτούν πολύ εύκολα. Αλλά αν μπορώ να ρουφήξω κάτι εποικοδομητικά θα το κάνω.

Last edited:
Μαζί σου raise
Έφτιαξα 3 κομάτια 3886 με το σχέδιο του ελεκτορ, παραλείποντας το διακόπτη mute και στη θέση των 2 αντιστ. 22Κ έβαλα μία 47Κ, σε 3 πλακετάκια διπλής όψης.
Δεν έκανα το κλασικό τυπωμένο αλλά έκοψα με ξυράφι το χαλκό και δημιούργησα τους διαδρόμους. Κόλησα από την πάνω όψη αλλά και από την κάτω
Τροφοδοσία διπλή και εκτός από τους 2 ηλεκτρολυτικούς πάνω στην πλακέτα χρησιμοποίησα 2χ10000uF.
Γείωσα τη είσοδο των RCA και δεν ακούγεται απολύτως τίποτα.Νομίζεις ότι δεν δουλεύει χωρίς σήμα στη είσοδο
Το αποτέλεσμα πάνω από τις προσδοκίες μου(γιαυτό έφταξα 3)
Η τιμή περίπου 5 ή 6 ευρο αν θυμάμαι καλά από Φανό. Τα άλλα υλικά τα είχα. Κοινά υλικά αντιστάσεις 1/4watt1%. Τίποτε εξεζητημένο

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιο LM να Διαλέξω για Ενισχυτή Audio.

IMAG0053.jpg
IMAG0059.jpg
IMAG0058.jpg
IMAG0057.jpg
IMAG0055.jpg
IMAG0054.jpg
[/IMG]

Αγαπητε raise,
Κατ αρχην ουτε σε ξερω ουτε με ξερεις γι αυτο και δεν σου επιτρεπω αυτον τον τονο.Απ ολα τα ποστ μονο τα δικα μου στοχευεις.Γιατι?Επειδη εξεφρασα την γνωμη μου για το συγκεκριμενο τσιπακι?Οταν κατασκευαζεις μια ιδιοκατασκευη (και δεν ειναι απαραιτητο να ειναι ηχου),ξεκινας με το μινιμουμ μπατζετ που διαθετεις,με βασικα υλικα και οχι την τελεια κατασκευη.Αν τα πραγματα πανε οπως εχεις διαβασει (στο προκειμενο τσιπακι),τοτε και μονο τοτε προχωρας σε σοβαρη και προσεγμενη κατασκευη με μεγαλυτερο μπατζετ.Γι'αυτο μη μου λες για τα 50 ευρω του κοστους.
Θα συμφωνησω μαζι σου αλλα και τον Τυροβολά οτι η national εφτιαξε εναν πολυ ενισχυτη για τα χρηματα που κοστιζει αλλα μεχρι εκει.
Οσο για το "δικάναλο LM4780 των 27pin είναι ταχυδακτυλουργός και κάνει ptp" οντως ειναι πολυ καλο αλλα που ξερεις οτι το εχει φτιαξει αυτος και οχι καποιος αλλος πιο μικροσωμος με εναν τεραστιο μεγενθυτικο φακο απο πανω του που δυστυως εγω δεν εχω.
Ενα αλλο δικιο που εχεις (αν και το ανεφερα εγω πρωτος, ειναι οτι οντως υπαρχουν τυπωμενες πλακετες για τα τσιπακια αυτα και αν ηταν να το τελειοποιησω,αν φυσικα μου ειχε πει κατι ηχητικα, και δυστυχως δεν μου ειπε,θα το εφτιαχνα σε ετοιμη τυπομενη.
Δεν θα αναφερθω καν στους συγκακριμενους < Junji Kimura, Jeff Rowland, Siegfried Linkwitz, Τ. Giesbert, Bob Cordell, Elliott της ESP, Russ White της Twisted Pear... είναι άνθρωποι που ασχολούνται τσάμπα; Δεν αξίζει λοιπόν ο ντόρος του diyaudio.com με τα χιλιάδες post>?Οχι.Εγω πιστευω μονο στο οτι ακουω και οχι αυτο που θελουν αλλοι να ακουσω.
Το ειρωνικο σχολιο για τα QUAD 11L δεν το καταλαβα.Υπ οψιν δεν ειναι τα ηχεια που ακουω συστηματικα.Αλλα δεν παυει να ειναι ενα τιμιο ηχειο και τιποτα αλλο.
Μη ανησυχεις και τα βιβλια Grounds for Grounding: A Circuit to System Handbook Elya B. Joffe, Kai-Sang Lock ISBN: 978-0-471-66008-8 τα εχω,φυσικα μαζι με αλλα πολλα βιβλια RCA,GE,WE,NATIONAL και αλλα πολλα.

Το πρωτο μου ποστ στο συγκεκριμενο νημα το διαβασες η το προσπερασες?Ελεγα για λμ που να εχει εστω και λιγες χροιες λαμπας και κατεληξα να ακουω ενα κατω του μετριου ενισχυτη.
Το μπαζ του ενισχυτη εφυγε με το σηκωμα της γης της γεφυρας αν θελεις να ξερεις,οποτε μπορεις να το πεις και λαθος δικο μου,αλλα εξακολουθει να μην μου λεει τιποτα σαν ενισχυτης.
Ο μ/τ ειναι 18-0-18-0 βολτ.

Υ.Γ.Αν επιμενεις στειλε μου το αρθρο του ελεκτωρ μηπωσ και του δωσω αλλη μια ευκαιρια.