CS7, CS8 act in conjunction with RS1 and RS2 to decouple the large electrolytic capacitors and reduce impedance
Cs11 - Cs14 are in parallel with the bridge diodes to reduce high frequency noise and ringing of the diode. An additional RC snubber in parallel with each diode of the rectifier will further reduce noise and ringing.
γιατί να γελάσουμε, πολύ καλά έκανες.Και μην γελατε με τους Lelon & NICHICON,αυτους ειχα αυτους εβαλα.
Charas, πολύ τακτοποιημένη η κατασκευή (το backroud από λάμπες είναι εμφανές), συγχαρητήρια.
γιατί να γελάσουμε, πολύ καλά έκανες.
Μηπως πρεπει να αλλαξω την τιμη της αντιστασης του f/b απο 22Κ σε 6κ8 η 8κ2 η 10κ?Η
Αν το έφτιαξες έτσι ακριβώς όπως βλέπω στο σχέδιο του Mick έχεις βάλει Rf 22K και Rg 680R, αυτό σημαίνει πως το gain του ενισχυτή σου είναι ρυθμισμένο στο 33.
Λένε πως παίζουν καλύτερα όταν το Gain είναι μεταξύ 28 - 30, οπότε αν θέλεις αλλάζεις την RF και βάζεις 20Κ και έτσι θα έχεις Gain 30. (Δεν πιστεύω πως θα δεις διαφορά).
Εγώ επιμένω να καταργήσεις το pot ή τουλάχιστον βάλε ένα 50Κ ή μεγαλύτερο ας είναι και τι πλάκας δεν έχει σημασία (δοκιμές κάνουμε).
Μολις μου ερθουν και το τελειωσω θα κανουμε ενα μητιγκ για ακροαση για να εκφρασουν και αλλοι την γνωμη τους.
Αρχικά ένα πολύ πρόχειρο ptp και κάνα δυο πλακέτες από το net. Τελικά αυτό που κράτησα ήταν το 954083 του Elektor. Δυο με gain:~14 (tweeter) και DC output ~.8mV και δύο με gain:20 (midbass) με DC output ~2mV. Θυμάμαι πόσο πολύ είχα χαρεί για το χαμηλό DC output και το ότι δεν ήθελε καμία ρύθμιση.raise αν επιτρέπεται εσύ ποιο σχέδιο από αυτά που προτείνεις έχεις φτιάξει?
εγώ έχω φτιάξει του Linkwitz που δεν νομίζω να είναι και το καλύτερο, αλλά για εμένα τουλάχιστον λειτουργεί.
LAYOUT, GROUND LOOPS AND STABILITY
The LM3886 is designed to be stable when operated at a closed-loop gain of 10 or greater, but as with any other high-current amplifier, the LM3886 can be made to oscillate under certain conditions. These usually involve printed circuit board layout or output/input coupling. When designing a layout, it is important to return the load ground, the output compensation ground, and the low level (feedback and input) grounds to the circuit board common ground point through separate paths. Otherwise, large currents flowing along a ground conductor will generate voltages on the conductor which can effectively act as signals at the input, resulting in high frequency oscillation or excessive distortion. It is advisable to keep the output compensation components and the 0.1 μF supply decoupling capacitors as close as possible to the LM3886 to reduce the effects of PCB trace resistance and inductance. For the same reason, the ground return paths should be as short as possible. In general, with fast, high-current circuitry, all sorts of problems can arise from improper grounding which again can be avoided by returning all grounds separately to a common point. Without isolating the ground signals and returning the grounds to a common point, ground loops may occur.
και από την άλλη παρουσιάζεις φωτογραφίες που υποδεικνύουν μια απροβλημάτιστη κατασκευή, καθαρή, τακτοποιημένη... Μήπως είσαι απλά υπερβολικός και απαιτητικός; Μήπως η κατασκευή σου παίζει μια χαρά; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να υπάρξει κάποιο συγκριτικό ή έστω ακρόαση. Επίσης ενδιαφέρουσα θα ήταν και η κατασκευή του LM3875, το οποίο δεν έχω δοκιμάσει.Οσοι θελετε να τον φτιαξετε ΞΕΧΑΣΤΕ το hardwire που εκανα εγω.Τα ποδαρακια του λμ ειναι πολυ ευαισθητα για να ειναι στον αερα.Σπανε με την παραμικρη κινηση του καλωδιου που θα κολησει επανω και ειδικα να το αποφυγουν οσοι δεν εχουν οραση 1000% για κοντα.Μεγαλο προβλημα.Γι αυτο προτιμηστε τις ετοιμες πλακετες και οτι και να κανετε προσοχη στις γειωσεις @@@@##:furious3: Χρησιμοποιησα 3 λμ γιατι το 1 εσπασαν 2 ποδαρακια.
Αρχικά ένα πολύ πρόχειρο ptp και κάνα δυο πλακέτες από το net. Τελικά αυτό που κράτησα ήταν το 954083 του Elektor. Δυο με gain:~14 (tweeter) και DC output ~.8mV και δύο με gain:20 (midbass) με DC output ~2mV. Θυμάμαι πόσο πολύ είχα χαρεί για το χαμηλό DC output και το ότι δεν ήθελε καμία ρύθμιση.
και συνεχίζει... Το Datasheet του LM3886 είναι σαν οδηγός DIY. Πάρα πολλές πληροφορίες, αρκετά επεξηγηματικό, γεμάτο γραφήματα και μετρήσεις, ακόμα και παραδείγματα υπολογισμών. Οι πληροφορίες είναι όλες εκεί. Το πως τις ερμηνεύει και τις αξιοποιεί ο καθένας είναι το θέμα. Και ναι συμφωνώ ότι δε θέλει να έχεις το τίτλο του Δρ. αλλά το ψαξιματάκι του το θέλει. Επίσης ελπίζω οι όποιοι σχεδιαστές της National εκτός απ'τη κοιλιά τους να έχουν κρατήσει και τη θέση τους στο R&D μιας και πλέον πήγαν τα πάντα στην TI η οποία μετά και από αυτή την εξαγορά έγινε υπερδύναμη στην αναλογική αγορά. Ίσως LM και τα TDA να ήταν τα τελευταία "μεγάλα" ενισχυτικά IC και να μη δούμε άλλα. Όχι το άγιο δισκοπότηρο αλλά πραγματικά επαναστατικά. Από εκεί που όλα τα μηχανάκια βγαίναν με toshiba και sanyo ic's όπως τα χιλιοχρησιμοποιημένα STK ξαφνικά η αγορά κατακλύστηκε από τα θαυματουργά TDA και LM. Από ενισχυόμενα ηχεία και SUB μέχρι 5.1 homecinema και PC Speakers. Έσπασαν το φράγμα των 20~30W και με την μεγάλη σταθερότητά τους μπόρεσαν να υποστηρίξουν και bridged διατάξεις για SUB υλοποιήσεις.
charas μπράβο για τη συνέχεια της προσπάθειάς σου. Για να καταλάβω η λύση του Carlos Filipe σου άφησε περισσότερο θετικές εντυπώσεις ή μια απ'τα ίδια; Ρωτάω γιατί βλέπω πως αναφέρεις ότι είναι "λιγο πιο αργο στην ατακα". Τώρα βλέπω και εγώ τη τιμή του gain που έχεις. Δε ξέρω αν αξίζει κάτι αλλά εγώ βρήκα τη τιμή του 20 υπεραρκετή. Από το 40 που το είχα συγκρίνει, μου είχε φανεί πολύ καλύτερο. Επίσης σε υψηλές εντάσεις ήταν πολύ πιο έντονο το clipping από το spike protection, συν τις μεγάλες θερμικές απώλειες.
Άλλο ένα μπράβο για την (ταχύτατη) υλοποίηση της snubberized τροφοδοσίας η οποία με παραξένεψε να πω την αλήθεια. Από τη μια γράφεις και από την άλλη παρουσιάζεις φωτογραφίες που υποδεικνύουν μια απροβλημάτιστη κατασκευή, καθαρή, τακτοποιημένη... Μήπως είσαι απλά υπερβολικός και απαιτητικός; Μήπως η κατασκευή σου παίζει μια χαρά; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να υπάρξει κάποιο συγκριτικό ή έστω ακρόαση. Επίσης ενδιαφέρουσα θα ήταν και η κατασκευή του LM3875, το οποίο δεν έχω δοκιμάσει.
Υ.Γ.
Γνωρίζει κάποιος την ελληνική απόδοση του "snubber". Το λέμε απλά "απόσβεση"; Δεν έχει κάτι ορθότερο;
Charas
δεν ξέρω τι διατομής καλώδια ηχείων χρησιμοποιείς, αλλά θυμάμαι [πως έπαιζε σημαντικά καλύτερα με πολύ λεπτά καλώδια <1mm.
Εγώ είχα δοκιμάσει με καλώδια CAT6 μονόκλωνα, αρχικά είχα βάλει ένα ολόκληρο CAT6 (περιέχει 4 ζεύγη ψυλών καλωδίων) για + και ένα ολόκληρο για -, και από εκεί άρχισα να αφαιρώ κλώνους μέχρι που κατέληξα με ένα ζεύγος για + και ένα για -. Δηλαδή ένα CAT6 φτάνει και για διπλοκαλωδίωση.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.