Ποιο LM να Διαλέξω για Ενισχυτή Audio.

Και λεω εγω τωρα διαβαζοντας ολα τα ποιο πανω.Πριν μερικες μερες με καλεσε καποιος φιλος για ακροαση,δεν εχω λογους να μην αναφαιρω τα μηχαμηματα που ακουσαμε, cd sony, dac benchmark, προ. audio research ls 25, τελ. audio research 2x150 wat δεν θυμαμε μοντ. ηχεια atc 50. Τωρα τι ακουσα επισης θα το πω.ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ εχω ακουσει μεχρι τωρα, η γνωμη μου για τα μηχανηματα? Απο ΚΑΛΗ ΕΩς ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ σε αλλες ακροασεις, ευτυχως γιατι τοτε θα εμενα με την εντυπωση οτι αυτα ετσι παιζουν.
 
To: "Πιστευω μονο στο οτι ακουω και οχι αυτο που θελουν αλλοι να ακουσω" charas και zakman35 δε σημαίνει κάτι. Το πώς "ακούει" ο καθένας είναι δικό του θέμα και υποκειμενικό. Δε λέω οτι πρέπει να το πάμε στο άλλο άκρο και να "ακούμε" με μετρήσεις αλλά πιστεύω καταλαβαίνετε τι εννοώ. Άλλωστε υπάρχει και το "τι θέλεις εσύ να ακούσεις". Γιαυτό λέω οτι ο charas ίσως δε βρήκε αυτό που πολύ συγκεκριμένα έψαχνε από τη κατασκευή (μέχρι εδώ οκ) αλλά είναι λάθος να βγάζει σκάρτο ενα IC γιατί δε κάνει αυτό που θέλει. Ίσως αν ΔΕΝ ξεκίναγε τη κατασκευή ως ρέπλικα ενός ενισχυτή λυχνίας αλλά με άλλους στόχους να μη μίλαγε έτσι. To LM3886 δεν είναι ο ενισχυτής, αλλά εξάρτημα αυτού.

Όπως και να χει charas, αν και καταλαβαίνω το πρόβλημά σου με τις συνδέσεις PTP σου στέλνω τα δυο άρθρα του elektor (954083 και 984062) που πιστεύω πως είναι καλές και σταθερές υλοποιήσεις. Δύσκολο να προσθέσεις υλικά τώρα αλλά όχι ακατόρθωτο. Σου επιστώ τη προσοχή σε τρία πράγματα.
  • Τη χρήση του Cc (κάποιοι λένε πως η θέση του βέβαια δεν είναι στα pin 10 & 9 αλλά απο το + στη γείωση).
  • Τη γεφύρωση των θετικών pin τροφοδοσίας 1 + 5. Αυτό φαίνεται και στα άρθρα του elektror. Λέγεται πως κάτι κρύβεται εκεί, αλλά δε μπορώ να βρω τώρα την αναφορά σε αυτό.
  • Τη χρήση snubber πάνω στη τροφοδοσία σου. Μπορείς να συμβουλευθείς τη σχεδίαση του Carlos Filipe ή το application note 1849 που προανέφερα. Το snubber ίσως είναι η λύση στη "ζωντάνια" των μεσουψηλών σου.
    CS7, CS8 act in conjunction with RS1 and RS2 to decouple the large electrolytic capacitors and reduce impedance
    Cs11 - Cs14 are in parallel with the bridge diodes to reduce high frequency noise and ringing of the diode. An additional RC snubber in parallel with each diode of the rectifier will further reduce noise and ringing.
Να πω ότι προσωπικά είμαι κάπως προκατειλημμένος με τις λυχνίες. Εν έτει 2012 δεν είναι δυνατόν να μιλάμε ακόμα για τόσο ενεργοβόρες συσκευές, για χρόνο προθέρμανσης πριν την έναρξη ορθής λειτουργίας, για περιορισμένο χρόνο ζωής και για εισαγωγή αρμονικών εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει αχρωμάτιστη αναπαραγωγή. Στα στάδια προ-ηχογράφισης να το καταλάβω ως μουσικό στοιχείο, αλλά στην αλυσίδα αναπαραγωγής δεν έχει καμία θέση.

Το ίδιο λάθος είχα βρει τον εαυτό μου να κάνει πριν λίγα χρόνια. Ως οπαδός των μικρών IC's και της discreate σχεδίασης δε μπορούσα να δω τη χρηστικότητα των ψηφιακών ενισχυτών. Εθελοτυφλούσα. Εκεί πια μιλάμε για επίτευξη τεράστιας ισχύς, μικρού όγκου κατασκευής, φοβερά μικρή κατανάλωση, ελάχιστο βάρος και μηδενικές θερμικές απώλειες. Αυτά μαζί με τη μεγάλη πρόοδο στα DAC και τα DSP είναι μονόδρομος και το μόνο μέλλον. Τα όποια προβλήματα υπήρχαν στην αρχή λύνονται και το όλο θέμα όλο και προχωρά.

Ίσως εκεί να βρίσκεται ο ήχος της λάμπας... Μέσω του DSP.

Υ.Γ. Τα ηχεία σου δε νομίζω να είναι και τόσο δύσκολο φορτίο. Θεωρητικά με τη τάση τροφοδοσίας που έχεις, θα έπρεπε να ήσουν οκ.
 
TI???????????
στην πυρά στην πυρά.......
να τον βάλουμε να πιάσει την υψηλή της 833.
να μάθει αυτός.............
 
raise

αν επιτρέπεται εσύ ποιο σχέδιο από αυτά που προτείνεις έχεις φτιάξει?
εγώ έχω φτιάξει του Linkwitz που δεν νομίζω να είναι και το καλύτερο, αλλά για εμένα τουλάχιστον λειτουργεί.
 
Συμφορουμίτες ηρεμήστε. Δεν έχουμε και μετοχές στη National για να κάνουμε έτσι.
Raise, στο diyaudio εκτός από κάποια χρήσιμα πράγματα έχει και μπόλικη παρλαπίπα. 1000 μίκρο ηλεκτρολυτικοί στην τροφοδοσία με το τροφοδοτικό να τσακίζει σε μεγάλες στάθμες. Σιγά μη κάνουμε και διδακτορικό για να φτιάξουμε ένα τσιπ των 5$.
Θέλει - όπως όλα τα κυκλώματα με μεγάλο κέρδος και bandwidth - λίγο προσοχή στις γειώσεις, σε αντίθεση π.χ με τα λαμπάτα που συγχωρούν.

Μου άρεσε το "για συνολικό μήκος loop στα 5mm, ακόμα και με μηχανική επέμβαση στο case του IC".
Ναι, γιατί αν κάνει το ηλεκτρόνιο 15mm θα πάθει ναυτία. Ούτε μικροκύματα να ήταν.

Και βεβαίως ασχολούνται ένα σωρό σοβαροί άνθρωποι με αυτό, κανείς δεν υποστήριξε ότι βρήκε όμως το άγιο δισκοπότηρο. Στα χρήματα που κοστίζει η κατασκευή του είναι απλά αλλού.
Οι μηχανικοί πάντως που σχεδίασαν ένα τσιπ ενισχυτή για χαμηλού κόστους εφαρμογές, έτσι και μπαίνουν στο diyaudio μάλλον θα κρατάνε την κοιλιά τους από τα γέλια..

Δεν του άρεσε του ανθρώπου, τι να κάνουμε. Συμφωνώ ότι πρέπει να το ψάξει λίγο κατασκευαστικά, αλλά δραματικές διαφορές δεν θα δει.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Ποιο LM να Διαλέξω για Ενισχυτή Audio.

Λοιπον raise αν και αντιλαμπακιας,θα σου κανω την χαρη και θα φτιαξω αυτο το σναμπερ τροφοδοτικο μηπως και δεησει να παιξει λιγο καλυτερα το ρημαδι,και αν δεν και τωρα,κατευθειαν στον καιαδα.Μολις γυρισα απο την δουλεια και το εφτιαξα αλλα κουραστηκα και πονεσαν και τα ματια μου.Παρτε μερικες φωτο και οι δοκιμες αυριο.
Το 1 & το 5 τα εχω τζαμπερωσει ηδη,αν προσεξες την περιγραφη με το update του dogbreth.
A!! Και μην γελατε με τους Lelon & NICHICON,αυτους ειχα αυτους εβαλα.

IMAG0067.jpg
IMAG0066.jpg
IMAG0065.jpg
IMAG0064.jpg
IMAG0061.jpg
[/IMG]
 
Last edited:
τώρα με τις λάμπες, τάχεις τα δίκια σου. Όντως απηρχαιωμένες, ενεργοβόρες, καθόλου πρακτικές. Πλην όμως σε κάποιους από μας αρέσουν. Επιπλέον, η σχεδίασή ενισχυτών με αυτές είναι πιο απλή: Σχεδιάζεις για τάση (υψηλές αντιστάσεις) και όχι για ρεύμα (χαμηλές αντιστάσεις). Επειδή είναι πιο γραμμικές από τα τρανζίστορ, δεν θέλεις εξεζητημένα πράγματα: 2-3 στάδια, λίγο ανάδραση ενδεχομένως και τέλος.

Κι εκεί φυσικά έχει hype μπόλικο. Υπάρχουν άνθρωποι που ακούνε π.χ με 2Α3 SE (4 watt με μπόλικη παραμόρφωση) και συμβατικά - π.χ 90db - ηχεία και τους αρέσει κι όλας. Σε στάθμες ψιθύρου μπορεί. Σε οτιδήποτε άλλο παίζει το μισό και βάλε πρόγραμμα κλιπαρισμένο.

Είμαι ένθερμος υποστηρικτής των διακοπτικών ενισχυτών και τροφοδοτικών. Παρόλ' αυτά, ένας Tripath 50 w που έχω εδώ και χρόνια και ένα ice power (25 w) που δοκίμασα σχετικά πρόσφατα, είναι για τα δικά μου αυτιά απλά απαράδεκτοι. Δεν έχω αξιωθεί ακόμα να ακούσω Hypex, που έχουν -μακράν- και την καλύτερη φήμη.

Ότι κι αν λέμε βέβαια εμείς, είναι το μέλλον. Και τεχνικά σαν ιδέα το μόνο νέο πράγμα στην τεχνολογία ενισχυτών από το '70 και δώθε.
 
Charas, πολύ τακτοποιημένη η κατασκευή (το backroud από λάμπες είναι εμφανές), συγχαρητήρια.

Και μην γελατε με τους Lelon & NICHICON,αυτους ειχα αυτους εβαλα.
γιατί να γελάσουμε, πολύ καλά έκανες.
 
Re: Απάντηση: Ποιο LM να Διαλέξω για Ενισχυτή Audio.

Charas, πολύ τακτοποιημένη η κατασκευή (το backroud από λάμπες είναι εμφανές), συγχαρητήρια.


γιατί να γελάσουμε, πολύ καλά έκανες.

Ευχαριστω zakman35.
H δοκιμη εγινε με το σναμπερ στη θεση του απλου τροφοδοτικου και το ακουστικο αποτελεσμα ειναι λιγο καλυτερο στις μεσαιες συχνοτητες αλλα συναμα ειναι και λιγο πιο αργο στην ατακα σε σχεση με το απλο τροφοδοτικο αλλα και συναμα το σωμα ειναι αισθητα καλυτερο(αλλα οπως προειπα ειναι σαν να εχει χασει ταιμινγκ).Μηπως πρεπει να αλλαξω την τιμη της αντιστασης του f/b απο 22Κ σε 6κ8 η 8κ2 η 10κ?Η ακομα καλυτερα να την βγαλω τελειως.Βαρεθηκα να το ψαχνω το συγκεκριμενο προτζεκτ με τοσο λιγα που μου προσφερει σαν ανταμοιβη.
 
Μηπως πρεπει να αλλαξω την τιμη της αντιστασης του f/b απο 22Κ σε 6κ8 η 8κ2 η 10κ?Η

Αν το έφτιαξες έτσι ακριβώς όπως βλέπω στο σχέδιο του Mick έχεις βάλει Rf 22K και Rg 680R, αυτό σημαίνει πως το gain του ενισχυτή σου είναι ρυθμισμένο στο 33.

Λένε πως παίζουν καλύτερα όταν το Gain είναι μεταξύ 28 - 30, οπότε αν θέλεις αλλάζεις την RF και βάζεις 20Κ και έτσι θα έχεις Gain 30. (Δεν πιστεύω πως θα δεις διαφορά).

Εγώ επιμένω να καταργήσεις το pot ή τουλάχιστον βάλε ένα 50Κ ή μεγαλύτερο ας είναι και τι πλάκας δεν έχει σημασία (δοκιμές κάνουμε).
 
Re: Απάντηση: Ποιο LM να Διαλέξω για Ενισχυτή Audio.

Αν το έφτιαξες έτσι ακριβώς όπως βλέπω στο σχέδιο του Mick έχεις βάλει Rf 22K και Rg 680R, αυτό σημαίνει πως το gain του ενισχυτή σου είναι ρυθμισμένο στο 33.

Λένε πως παίζουν καλύτερα όταν το Gain είναι μεταξύ 28 - 30, οπότε αν θέλεις αλλάζεις την RF και βάζεις 20Κ και έτσι θα έχεις Gain 30. (Δεν πιστεύω πως θα δεις διαφορά).

Εγώ επιμένω να καταργήσεις το pot ή τουλάχιστον βάλε ένα 50Κ ή μεγαλύτερο ας είναι και τι πλάκας δεν έχει σημασία (δοκιμές κάνουμε).

zakman35 το ποτ που εχω τωρα ειναι 50κ αλπς.Οντως η διαφορα με το πριν των 10κ ειναι αισθητη αλλα και παλι........
Οταν τον κανω τελικο και παιζω με προ λαμπα ε εκει τα πραγματα ερχονται καπως καλυτερα.
Χθες παρελαβα και τα 3875 που ειχα παραγγειλει(αν ηξερα οτι το 3886 θα ηταν τετοια απογοητευση δεν θα προχωρουσα στην αγορα τους,αλλα τωρα η ζημια εγινε.Δεν θα τα φτιαξω ποιντ του ποιντ.Θα παραγγειλω τις πλακετες απ εξω ετοιμες.Υποθετικα παντα ,το 3875 εχει καλυτερες μεσαιες????
Μολις μου ερθουν και το τελειωσω θα κανουμε ενα μητιγκ για ακροαση για να εκφρασουν και αλλοι την γνωμη τους.
Μια φορα ο Κωνσταντινος Τυροβολας πρεπει να εχει δικιο για την νασιοναλ οτι πρεπει να μπαινουν στα φορουμ και να κρατανε την κοιλια τους απο τα γελια με αυτα που γραφονται και εκτος απο αυτο εχει αυξησει τρομερα τα εσοδα της σαν εταιρεια εκτος των αλλων.
 
Last edited:
Μολις μου ερθουν και το τελειωσω θα κανουμε ενα μητιγκ για ακροαση για να εκφρασουν και αλλοι την γνωμη τους.

Μπορώ αν θέλεις να φέρω και τον δικό μου τελικό προκειμένου να ακούσουμε την γεφυρωμένη έκδοση των LM3886 (bridged) και να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.
 
raise αν επιτρέπεται εσύ ποιο σχέδιο από αυτά που προτείνεις έχεις φτιάξει?
εγώ έχω φτιάξει του Linkwitz που δεν νομίζω να είναι και το καλύτερο, αλλά για εμένα τουλάχιστον λειτουργεί.
Αρχικά ένα πολύ πρόχειρο ptp και κάνα δυο πλακέτες από το net. Τελικά αυτό που κράτησα ήταν το 954083 του Elektor. Δυο με gain:~14 (tweeter) και DC output ~.8mV και δύο με gain:20 (midbass) με DC output ~2mV. Θυμάμαι πόσο πολύ είχα χαρεί για το χαμηλό DC output και το ότι δεν ήθελε καμία ρύθμιση.

LAYOUT, GROUND LOOPS AND STABILITY
The LM3886 is designed to be stable when operated at a closed-loop gain of 10 or greater, but as with any other high-current amplifier, the LM3886 can be made to oscillate under certain conditions. These usually involve printed circuit board layout or output/input coupling. When designing a layout, it is important to return the load ground, the output compensation ground, and the low level (feedback and input) grounds to the circuit board common ground point through separate paths. Otherwise, large currents flowing along a ground conductor will generate voltages on the conductor which can effectively act as signals at the input, resulting in high frequency oscillation or excessive distortion. It is advisable to keep the output compensation components and the 0.1 μF supply decoupling capacitors as close as possible to the LM3886 to reduce the effects of PCB trace resistance and inductance. For the same reason, the ground return paths should be as short as possible. In general, with fast, high-current circuitry, all sorts of problems can arise from improper grounding which again can be avoided by returning all grounds separately to a common point. Without isolating the ground signals and returning the grounds to a common point, ground loops may occur.

και συνεχίζει... Το Datasheet του LM3886 είναι σαν οδηγός DIY. Πάρα πολλές πληροφορίες, αρκετά επεξηγηματικό, γεμάτο γραφήματα και μετρήσεις, ακόμα και παραδείγματα υπολογισμών. Οι πληροφορίες είναι όλες εκεί. Το πως τις ερμηνεύει και τις αξιοποιεί ο καθένας είναι το θέμα. Και ναι συμφωνώ ότι δε θέλει να έχεις το τίτλο του Δρ. αλλά το ψαξιματάκι του το θέλει. Επίσης ελπίζω οι όποιοι σχεδιαστές της National εκτός απ'τη κοιλιά τους να έχουν κρατήσει και τη θέση τους στο R&D μιας και πλέον πήγαν τα πάντα στην TI η οποία μετά και από αυτή την εξαγορά έγινε υπερδύναμη στην αναλογική αγορά. Ίσως LM και τα TDA να ήταν τα τελευταία "μεγάλα" ενισχυτικά IC και να μη δούμε άλλα. Όχι το άγιο δισκοπότηρο αλλά πραγματικά επαναστατικά. Από εκεί που όλα τα μηχανάκια βγαίναν με toshiba και sanyo ic's όπως τα χιλιοχρησιμοποιημένα STK ξαφνικά η αγορά κατακλύστηκε από τα θαυματουργά TDA και LM. Από ενισχυόμενα ηχεία και SUB μέχρι 5.1 homecinema και PC Speakers. Έσπασαν το φράγμα των 20~30W και με την μεγάλη σταθερότητά τους μπόρεσαν να υποστηρίξουν και bridged διατάξεις για SUB υλοποιήσεις.

charas μπράβο για τη συνέχεια της προσπάθειάς σου. Για να καταλάβω η λύση του Carlos Filipe σου άφησε περισσότερο θετικές εντυπώσεις ή μια απ'τα ίδια; Ρωτάω γιατί βλέπω πως αναφέρεις ότι είναι "λιγο πιο αργο στην ατακα". Τώρα βλέπω και εγώ τη τιμή του gain που έχεις. Δε ξέρω αν αξίζει κάτι αλλά εγώ βρήκα τη τιμή του 20 υπεραρκετή. Από το 40 που το είχα συγκρίνει, μου είχε φανεί πολύ καλύτερο. Επίσης σε υψηλές εντάσεις ήταν πολύ πιο έντονο το clipping από το spike protection, συν τις μεγάλες θερμικές απώλειες.

Άλλο ένα μπράβο για την (ταχύτατη) υλοποίηση της snubberized τροφοδοσίας η οποία με παραξένεψε να πω την αλήθεια. Από τη μια γράφεις
Οσοι θελετε να τον φτιαξετε ΞΕΧΑΣΤΕ το hardwire που εκανα εγω.Τα ποδαρακια του λμ ειναι πολυ ευαισθητα για να ειναι στον αερα.Σπανε με την παραμικρη κινηση του καλωδιου που θα κολησει επανω και ειδικα να το αποφυγουν οσοι δεν εχουν οραση 1000% για κοντα.Μεγαλο προβλημα.Γι αυτο προτιμηστε τις ετοιμες πλακετες και οτι και να κανετε προσοχη στις γειωσεις @@@@##:furious3: Χρησιμοποιησα 3 λμ γιατι το 1 εσπασαν 2 ποδαρακια.
και από την άλλη παρουσιάζεις φωτογραφίες που υποδεικνύουν μια απροβλημάτιστη κατασκευή, καθαρή, τακτοποιημένη... Μήπως είσαι απλά υπερβολικός και απαιτητικός; Μήπως η κατασκευή σου παίζει μια χαρά; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να υπάρξει κάποιο συγκριτικό ή έστω ακρόαση. Επίσης ενδιαφέρουσα θα ήταν και η κατασκευή του LM3875, το οποίο δεν έχω δοκιμάσει.

Υ.Γ.
Γνωρίζει κάποιος την ελληνική απόδοση του "snubber". Το λέμε απλά "απόσβεση"; Δεν έχει κάτι ορθότερο;
 
Last edited:
Αρχικά ένα πολύ πρόχειρο ptp και κάνα δυο πλακέτες από το net. Τελικά αυτό που κράτησα ήταν το 954083 του Elektor. Δυο με gain:~14 (tweeter) και DC output ~.8mV και δύο με gain:20 (midbass) με DC output ~2mV. Θυμάμαι πόσο πολύ είχα χαρεί για το χαμηλό DC output και το ότι δεν ήθελε καμία ρύθμιση.



και συνεχίζει... Το Datasheet του LM3886 είναι σαν οδηγός DIY. Πάρα πολλές πληροφορίες, αρκετά επεξηγηματικό, γεμάτο γραφήματα και μετρήσεις, ακόμα και παραδείγματα υπολογισμών. Οι πληροφορίες είναι όλες εκεί. Το πως τις ερμηνεύει και τις αξιοποιεί ο καθένας είναι το θέμα. Και ναι συμφωνώ ότι δε θέλει να έχεις το τίτλο του Δρ. αλλά το ψαξιματάκι του το θέλει. Επίσης ελπίζω οι όποιοι σχεδιαστές της National εκτός απ'τη κοιλιά τους να έχουν κρατήσει και τη θέση τους στο R&D μιας και πλέον πήγαν τα πάντα στην TI η οποία μετά και από αυτή την εξαγορά έγινε υπερδύναμη στην αναλογική αγορά. Ίσως LM και τα TDA να ήταν τα τελευταία "μεγάλα" ενισχυτικά IC και να μη δούμε άλλα. Όχι το άγιο δισκοπότηρο αλλά πραγματικά επαναστατικά. Από εκεί που όλα τα μηχανάκια βγαίναν με toshiba και sanyo ic's όπως τα χιλιοχρησιμοποιημένα STK ξαφνικά η αγορά κατακλύστηκε από τα θαυματουργά TDA και LM. Από ενισχυόμενα ηχεία και SUB μέχρι 5.1 homecinema και PC Speakers. Έσπασαν το φράγμα των 20~30W και με την μεγάλη σταθερότητά τους μπόρεσαν να υποστηρίξουν και bridged διατάξεις για SUB υλοποιήσεις.

charas μπράβο για τη συνέχεια της προσπάθειάς σου. Για να καταλάβω η λύση του Carlos Filipe σου άφησε περισσότερο θετικές εντυπώσεις ή μια απ'τα ίδια; Ρωτάω γιατί βλέπω πως αναφέρεις ότι είναι "λιγο πιο αργο στην ατακα". Τώρα βλέπω και εγώ τη τιμή του gain που έχεις. Δε ξέρω αν αξίζει κάτι αλλά εγώ βρήκα τη τιμή του 20 υπεραρκετή. Από το 40 που το είχα συγκρίνει, μου είχε φανεί πολύ καλύτερο. Επίσης σε υψηλές εντάσεις ήταν πολύ πιο έντονο το clipping από το spike protection, συν τις μεγάλες θερμικές απώλειες.

Άλλο ένα μπράβο για την (ταχύτατη) υλοποίηση της snubberized τροφοδοσίας η οποία με παραξένεψε να πω την αλήθεια. Από τη μια γράφεις και από την άλλη παρουσιάζεις φωτογραφίες που υποδεικνύουν μια απροβλημάτιστη κατασκευή, καθαρή, τακτοποιημένη... Μήπως είσαι απλά υπερβολικός και απαιτητικός; Μήπως η κατασκευή σου παίζει μια χαρά; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να υπάρξει κάποιο συγκριτικό ή έστω ακρόαση. Επίσης ενδιαφέρουσα θα ήταν και η κατασκευή του LM3875, το οποίο δεν έχω δοκιμάσει.

Υ.Γ.
Γνωρίζει κάποιος την ελληνική απόδοση του "snubber". Το λέμε απλά "απόσβεση"; Δεν έχει κάτι ορθότερο;

Zakman35,κανενα προβλημα.Οταν τα τελειωσω θα ειδοποιησω για να γινει η συναντηση στο σπιτι μου.
raise,οχι δεν ηταν μια απο τα ιδια με το σναμπερ.Ηταν σαφως πιο καλο αλλα συναμα ελαχιστα πιο αργο σε ατακα η τρανζιεντ ρεσπονς αν θελετε(παντα με το αυτι).
Ευχαριστω για τα καλα σου λογια για την κατασκευη,και ναι ισως να ειμαι υπερ του δεοντος απαιτητικος και ναι εχω προβλημα με την κουραση των ματιων μου μετα απο πολυωρη ενασχοληση με καποιο προτζεκτ.
Μπορεις αν θελεις να ερθεις οταν τελειωσω με το 3875, στην συναντηση για να πεις τη γνωμη σου σχετικα.

Y.Γ Βρηκα αυτην την πλακετα στο ebay και ο ανθρωπος αυτος ειναι απ οτι φαινεται στην Κερκυρα.Ναι ξερω οτι το τυπωμενο ειναι για λμ3886 αλλα μπαινει και το 3875 με καποιο τζαμπερ.Για ριξτε παρακαλω μια ματια στο layout (απ οτι μπορει να δει κανεις) απο τη φωτο του και πεστε αν αξιζει.
http://www.ebay.com/itm/LM3886-PCB-...mplifier_Parts_Components&hash=item27b2d35376

Η αυτο που ειναι για λμ3875.
http://www.ebay.com/itm/PCB-for-56W...368?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27bab928f8
 
Η πρώτη πλακέτα από Κέρκυρα έχει το LM στο κέντρο, οπότε σε περιορίζει από πλευράς ψύκτρας, ακόμα και αυτή που δίνει νομίζω θα βρίσκει στα εξαρτήματα. Εγώ θα έπαιρνα την δεύτερη.
 
Άργησα να πάρω είδηση το thread, αλλά μιας και το ψάχνεις το θέμα Charas, δες εδώ:

http://www.vikash.info/audio/p2plm3886/

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ:
Πρόκειται για ptp υλοποίηση που βασίζεται σε αυτό το thread:
http://www.diyaudio.com/forums/chip-amps/54697-improving-non-inverting-chipamp.html

Η "version 4" στην οποία καταλήγει, βρίσκεται στην σελίδα 4, ποστ 155.

Βέβαια ο τύπος αρχίζει με την φράση "Basically, you should once and for all forget the datasheet circuit", και ο moderator μας δεν τον πάει, αλλά είναι επίσης γεγονός οτι ο carlosfm ξεσκίζεται στις δοκιμές πριν ποστάρει οτιδήποτε

Μία ενδιαφέρουσα άποψη του ιδίου πάνω στην κλασική διαμάχη "μεγάλοι ή μικροί πυκνωτές για τα LM", στο πρώτο ποστ εδώ:
http://www.diyaudio.com/forums/chip-amps/43423-high-cap-unregulated-psu-chipamps.html
και τα ίδια, με γενικότερη επισκόπηση των προτεινόμενων τροφοδοτικών εδώ:
http://www.decdun.me.uk/gainclonesnub.html

Σημ: Δεν έχω αυτή τη βερσιόν ούτε την έχω ακούσει, απλά επειδή με ενδιέφερε το είχα παρακολουθήσει δεξιά - αριστερά, και οι απόψεις όσων δοκίμασαν συμφωνούν σχεδόν ομόφωνα οτι αυτή είναι η καλύτερη έκδοση, ιδίως για τις μεσαίες-υψηλές των LM.
 
Last edited:
Charas
δεν ξέρω τι διατομής καλώδια ηχείων χρησιμοποιείς, αλλά θυμάμαι [πως έπαιζε σημαντικά καλύτερα με πολύ λεπτά καλώδια <1mm.

Εγώ είχα δοκιμάσει με καλώδια CAT6 μονόκλωνα, αρχικά είχα βάλει ένα ολόκληρο CAT6 (περιέχει 4 ζεύγη ψυλών καλωδίων) για + και ένα ολόκληρο για -, και από εκεί άρχισα να αφαιρώ κλώνους μέχρι που κατέληξα με ένα ζεύγος για + και ένα για -. Δηλαδή ένα CAT6 φτάνει και για διπλοκαλωδίωση.
 
Re: Απάντηση: Ποιο LM να Διαλέξω για Ενισχυτή Audio.

Charas
δεν ξέρω τι διατομής καλώδια ηχείων χρησιμοποιείς, αλλά θυμάμαι [πως έπαιζε σημαντικά καλύτερα με πολύ λεπτά καλώδια <1mm.

Εγώ είχα δοκιμάσει με καλώδια CAT6 μονόκλωνα, αρχικά είχα βάλει ένα ολόκληρο CAT6 (περιέχει 4 ζεύγη ψυλών καλωδίων) για + και ένα ολόκληρο για -, και από εκεί άρχισα να αφαιρώ κλώνους μέχρι που κατέληξα με ένα ζεύγος για + και ένα για -. Δηλαδή ένα CAT6 φτάνει και για διπλοκαλωδίωση.

zakman35,παντα μα παντα χρησιμοποιω μονο μονοκλωνο χαλκο στα ηχεια μου και λογω λαμπατων ενισχυτων.Δεν το παω το πολυκλωνο στραντ.Ποτε δεν μου εκατσε ηχητικα.Δεν μπορω να αναφερω την μαρκα γιατι θα θεωρηθει διαφημιση.