Ποιόν πάροχο έχουμε - τι μας δίνει;

Για να μην σηκώνει η καλωδίωσή σου GbE πρέπει να είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Ακόμα και το απλό CAT5 σηκώνει GbE σε σχετικά μικρά μήκη, π.χ. έως 10-15μ, μπορεί και παραπάνω.

Αν έχεις το κουράγιο φέρε το router σου κοντά στο ONT και βάλε ένα κοντό καλώδιο για δοκιμή.
αν εχεις tester δοκιμασε τα 2 ακρα. Σε εμενα δεν πατουσε καλα το ενα καλωδιο στο ενα ακρο και μετα παει στα 100 αντι για 1000

O OTE μαμισε τα καρτοκινητα, οποτε αρχιζω να ψαχνω αλλου για να τα μεταφερω και για να εχει αυτοματη ανανεωση data με rollup προηγουμενων υπολοιπων και κοστος 13 & 15€ ανα μηνα αντιστοιχα

Τι εκανε ο ΟΤΕ ? Μεχρι τώρα εβαζες οσα χρηματα ηθελες (μπορει και προκαταβολικα για 3 μηνες ή τα μισα αν ειχε ηδη μεσα), όποτε ηθελες/θυμοσουν μέσα στο μήνα και στο τελος του πακετου αν ειχε το ποσο που πρέπει εκανε την ανανεωση αυτοματα (μαγεία)

Τωρα η ανανεωση γίνεται μονο αν βαλεις ποσο 13 ή 15 αντιστοιχα και οχι καποιο αλλο ή και τιποτα αν εχεις ηδη το σωστο ποσο στην καρτα, και επίσης γίνεται την στιγμη της κατάθεσης και όχι της ληξης του πακετου. Χθες επειδη εβαλα 15€ για να υπαρχουν μου ανανεωσε το πακετο την 20στη μερα (και περιμενω τωρα να το αντιστρεψουν)

Πλεον ειναι μη λειτουργικο γιατι θα πρέπει να κανω την καταθεση την μερα ληξης του πακετου. Οι 30 μερες μετρανε απο την ημερα καταθεσης και ετσι και αρχισεις να κανεις τις καταθεσεις πιο νωρις για τον αλλο μηνα εχει ερθει 5 μερες πχ πιο πίσω κ.ο.κ.

Οπότε ψαχνω αντιστοιχα των 2 combo της cosmote me 13 και 15 ανα μηνα, και να μπορουν να χρησιμοποιηθουν και σε EE χωρις extra χρεώσεις.

Τα πακετα ειναι αυτα χωρις το 21,5GB δωρο

View attachment 255535

Επειδη η 2η sim ειναι στο router ως backup της γραμμης, θεωρητικά μου κανει και multi-sim (με 1000 λεπτα (και πολλα ειναι) και 4-5GB με τα δώρα) αφου δεν τρωω απο εκει data παρα σε σπανιες περιπτωσεις προβληματων.

την 1η την εχει η γυναικα αλλα 4-5 της φτανουν το μηνα

Δεν θα βρεις κάπου με αυτόματη ανανέωση όπως γινόταν μέχρι τώρα στην cosmote. Η Vodafone ξεκίνησε αυτή τη βλακεία και ακολούθησε και η cosmote. Για νόβα δεν ξέρω αν υπάρχει επιλογή για αυτόματη ενεργοποίηση.
Multisim δεν παίζει σε καρτοκινητό, θέλεις συμβόλαιο.

Last edited:
  • Like
Reactions: k.m.
Δεν θα βρεις κάπου με αυτόματη ανανέωση όπως γινόταν μέχρι τώρα στην cosmote. Η Vodafone ξεκίνησε αυτή τη βλακεία και ακολούθησε και η cosmote. Για νόβα δεν ξέρω αν υπάρχει επιλογή για αυτόματη ενεργοποίηση.
Multisim δεν παίζει σε καρτοκινητό, θέλεις συμβόλαιο.
κοιταω και καρτοσυμβολαιο για την multisim αλλα θα εχει δεσμευση φανταζομαι 24μηνες.

σε κοσμοτε βλεπω 19.90 + 5 την 2η sim και ειμαι εκει 25 αντι για 28 , αλλα δεν μου αρεσει η δεσμευση

κοιταω για κατι τετοιο και στους αλλους

1753183836657.png

Μαλλον εχει πεσει κραξιμο (απο ΕΕ). 😙
Δεν εξηγουνται ΤΕΤΟΙΑ κιμπαριλικια. :unsure:;)
Τουλαχιστον οχι στην χωρα της φαιδρας πορτοκαλεας. 😗

View attachment 255345

Αυτό είναι το speedtest global index, μετράει τη διάμεσο των ταχυτήτων του speedtest.net
Εάν θέλουμε να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση, μας ενδιαφέρει το πόσα ακίνητα έχουν δυνατότητα συνδέσεων >100Mbit.

Τώρα το ότι το 5% των FTTH συνδέσεων είναι Gbit, 0,5% άνω του Gbit και σε περιοχές που υπάρχει υποδομή FTTH οι αιτήσεις συνδέσεων είναι ελάχιστες, κυρίως από τη λογική "μια χαρά κάνω τη δουλειά μου και με το vdsl" , δεν φταίει η ανάπτυξη του δικτύου.

κοιταω και καρτοσυμβολαιο για την multisim αλλα θα εχει δεσμευση φανταζομαι 24μηνες.

σε κοσμοτε βλεπω 19.90 + 5 την 2η sim και ειμαι εκει 25 αντι για 28 , αλλα δεν μου αρεσει η δεσμευση

View attachment 255538

Εάν υπάρχουν ακόμα frog/q, νομίζω έχουν άλλα policy.
Ίσως σε βολέψει και το neo της cosmote που δεν έχει δέσμευση.

• Like
Reactions: SR-71 and k.m.
Αυτό είναι το speedtest global index, μετράει τη διάμεσο των ταχυτήτων του speedtest.net
Εάν θέλουμε να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση, μας ενδιαφέρει το πόσα ακίνητα έχουν δυνατότητα συνδέσεων >100Mbit.

Τώρα το ότι το 5% των FTTH συνδέσεων είναι Gbit, 0,5% άνω του Gbit και σε περιοχές που υπάρχει υποδομή FTTH οι αιτήσεις συνδέσεων είναι ελάχιστες, κυρίως από τη λογική "μια χαρά κάνω τη δουλειά μου και με το vdsl" , δεν φταίει η ανάπτυξη του δικτύου.

Εάν υπάρχουν ακόμα frog/q, νομίζω έχουν άλλα policy.
Ίσως σε βολέψει και το neo της cosmote που δεν έχει δέσμευση.
Το μικροτερο νεο εχει 16€ προσφορα και λογικα δεν θα παιρνει extra sim, οποτε παμε στα 32€

θα δω και την nova/froq γιατι η voda τα ιδια χαλια βλεπω

μονο με κανονικο συμβολαιο βλεπω

1753186422111.png

View attachment 255538
Δεν έχει multisim το καρτοσυμβολαιο

• Like
Στο σπίτι μόλις εγκαταστάθηκε η 300άρα οπτική ίνα, αλλά λόγω των παλιών switch η ταχύτητα είναι 97. Όμως είναι τεράστια βελτίωση από το 12 που είχα συνήθως.

Έρχομαι στη δουλειά όμως και ανακαλύπτω αναβάθμιση: 623 Mbps down, 401 Mbps up. :)

Για να μην σηκώνει η καλωδίωσή σου GbE πρέπει να είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Ακόμα και το απλό CAT5 σηκώνει GbE σε σχετικά μικρά μήκη, π.χ. έως 10-15μ, μπορεί και παραπάνω.

Αν έχεις το κουράγιο φέρε το router σου κοντά στο ONT και βάλε ένα κοντό καλώδιο για δοκιμή.
Τελικά τώρα μπόρεσα να ασχοληθώ. Είχα 2 προβλήματα. Το 1ο ότι δεν είχαν μπει τα καλωδιάκια στη σωστή σειρά. Πήγαιναν 1-2-3-4-7-6-5-8 (τσεκ με τέστερ με τα LEDάκια). Το Speedport Plus κλείδωνε στα 100Mbps ενώ το port είναι Gigabit. Αφού το έφτιαξα αυτό, πάλι δεν έπιανα τα 500Mbps στο κατέβασμα ενώ έπιανα τα 250Mbps στο ανέβασμα. Το 2ο πρόβλημα είναι ότι έχω ένα Asus RT-AC68U με dd-wrt μετά το Speedport Plus το οποίο προφανώς δε "σηκώνει" τέτοιες ταχύτητες. Παρακάμπτοντάς το παίρνω κανονικά τα 500/250. Δε βλέπω να μπορώ να κάνω πολλά πράγματα γι' αυτό.

Ξέρω ότι δεν ανακάλυψα την Αμερική αλλά σήμερα συγχύστηκα με το βλάκα που με κάλεσε. Επειδή έχω δουλέψει στη Vodafone ξέρω το μανίκι των πωλήσεων και είμαι πάρα πολύ ευγενικός με τα παιδιά. Προσπαθώ να μην τους τρώω καθόλου χρόνο για να προχωρήσουν στην επόμενη πώληση. Αφού του είπα πως δεν ενδιαφέρομαι γιατί έχω συμβόλαιο σε ισχύ έγινε πολύ επιθετικός λέγοντας μου ότι δεν πληρώνω μια. Του είπα ότι δεν ισχύει και επέμεινε. Του είπα για την προϋπηρεσία και το ότι έχω διαβάσει το συμβόλαιο της εταιρίας μου και άρχισε τα γνωστά ότι δεν χρωστάω πουθενά. Όταν του είπα για τον "Τηλεγνού" οριακά που δεν με έβρισε.

Έχω πάνω από 10 χρόνια στην εξυπηρέτηση πελατών και έχω περάσει κάμποσες σχετικές εκπαιδεύσεις. Ο τύπος ήταν για απόλυση χωρίς αποζημίωση και με μήνυση για διαφυγόντα κέρδη. Έχω αντιμετωπίσει άτομα και άτομα στη δουλειά μου. Μόνο σωματική επίθεση δεν έχω δεχτεί και αυτή λόγω όγκου. Αλλά αυτό σήμερα από εκπαιδευμένο υπάλληλο ήταν "άνω ποταμών".

Basic ερώτηση!
Η κόρη μου μετακομίζει στο Ηράκλειο για σπουδές και θα πάω για συνδεση μέσα στην εβδομάδα.

Οι συνδέσεις χωρίς γραμμή τηλεφώνου είναι ΟΚ;

Να πάω για την στανταρντ σύνδεση ενσύρματη σε ότι κυκλοφορεί εκεί;

Γυρνάω την κουβέντα πίσω αλλά είπα να ρωτήσω τους ειδικούς…

Όταν λες "συνδέσεις χωρίς γραμμή τηλεφώνου" εννοείς τα ασύρματα πακέτα 5G με sim;
Μια χαρά είναι πάντως ότι κι αν αποφασίσεις να βάλεις.
Αν το εσωτερικό δίκτυο είναι καλό και το πρόγραμμα που θες να βάλεις είναι οικονομικό σε σχέση με το ασύρματο, δεν βλέπω τον λόγο να μην επιλέξεις την ενσύρματη σύνδεση.
Από όσο γνωρίζω η εμπορική πολιτική ορισμένων παρόχων δεν επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση αν η γραμμή μπορεί να πιάσει πάνω από 24Mb.

Το έχω απορία εδώ και χρόνια. Τώρα με την οπτική , ο μόνος τρόπος να τσεκάρουμε την ταχύτητα είναι με το speedtest (ή με οποιοδήποτε άλλο ιντερνετικό site). Πάνε οι εποχές που βλέπαμε που συγχρόνιζε το ρούτερ. Σωστά;
Αν πάρουμε το speedtest έχει ένα σωρό servers. ΠΟΙΟΝ SERVER πρέπει να διαλέγουμε; Εννοείται ότι κάθε server βγάζει και άλλη ταχύτητα. Και ο ομώνυμος server του παρόχου μας δεν δίνει πάντα την μέγιστη ταχύτητα. Μπορεί να δείξει μεγαλύτερη ταχύτητα με άσχετο server.

Τι μούφες είναι όλα αυτά; Που είναι το νουμεράκι που βλέπαμε στο ρούτερ μας ; Γιατί το κατάργησαν;

Capture.PNG

Το έχω απορία εδώ και χρόνια. Τώρα με την οπτική , ο μόνος τρόπος να τσεκάρουμε την ταχύτητα είναι με το speedtest (ή με οποιοδήποτε άλλο ιντερνετικό site). Πάνε οι εποχές που βλέπαμε που συγχρόνιζε το ρούτερ. Σωστά;
Αν πάρουμε το speedtest έχει ένα σωρό servers. ΠΟΙΟΝ SERVER πρέπει να διαλέγουμε; Εννοείται ότι κάθε server βγάζει και άλλη ταχύτητα. Και ο ομώνυμος server του παρόχου μας δεν δίνει πάντα την μέγιστη ταχύτητα. Μπορεί να δείξει μεγαλύτερη ταχύτητα με άσχετο server.

Τι μούφες είναι όλα αυτά; Που είναι το νουμεράκι που βλέπαμε στο ρούτερ μας ; Γιατί το κατάργησαν;

View attachment 257739

Με την οπτική, εντός Ελλάδας, προς όλους τους server των μεγάλων παρόχων θα πρέπει να βλέπεις τα μέγιστα μόνιμα.
Εάν όχι, κάπου, κάποιο θέμα υπάρχει.

Εκτός Ελλάδας, το τι βλέπεις διαφοροποιείται με τη διεθνή διασύνδεση του κάθε παρόχου. Πάλι σε μεγάλα hubs θα πρέπει να βλέπεις ταχύτητες που να πλησιάζουν την ονομαστική σου.

Νουμεράκι στο FTTH δεν έχει νόημα να δείς όπως στο xDSL επειδή δεν υπάρχει. Στις PON υλοποιήσεις, το link speed είναι ανάλογο της υλοποίησης του παρόχου. Εάν είναι G.PON, τότε 2.5/1.25Gbps (down/up), XGS-PON (10/10) κλπ. Το σύνολο των δεδομένων όλων των πελατών που είναι στην ίδια πόρτα, περνάνε και από εσένα, το OLT χρησιμοποιεί TDM/A για να κάνει τα time slot allocations στο ONU σου.

Έστω ότι έχεις πακέτο 1Gbps πάνω σε G.PON, σπίτι σου λαμβάνεις 2.5Gbps στο ONU σε κάθε περίπτωση και το rate limit γίνεται μέσω του μηχανισμού DBA στο OLT του παρόχου υποδομής.

• Like
Νουμεράκι στο FTTH δεν έχει νόημα να δείς όπως στο xDSL επειδή δεν υπάρχει. Στις PON υλοποιήσεις, το link speed είναι ανάλογο της υλοποίησης του παρόχου. Εάν είναι G.PON, τότε 2.5/1.25Gbps (down/up), XGS-PON (10/10) κλπ. Το σύνολο των δεδομένων όλων των πελατών που είναι στην ίδια πόρτα, περνάνε και από εσένα, το OLT χρησιμοποιεί TDM/A για να κάνει τα time slot allocations στο ONU σου.

Έστω ότι έχεις πακέτο 1Gbps πάνω σε G.PON, σπίτι σου λαμβάνεις 2.5Gbps στο ONU σε κάθε περίπτωση και το rate limit γίνεται μέσω του μηχανισμού DBA στο OLT του παρόχου υποδομής.
in greek please? :rolleyes:

OLT φαντάσου το ως έναν μεγάλο router στο αστικό κέντρο του παρόχου -δεν είναι τα ίδια με τα παλιά ως όρια περιοχών αλλά για την συζήτηση.
ONU είναι η συσκευή που τερματίζεται η οπτική σπίτι σου.

Ανάλογα με αρκετές παραμέτρους, ποιός είναι ο πάροχος υποδομής, τι αποστάσεις υπάρχουν κ.α. στην κάθε πόρτα του OLT, μπαίνουν 16/32/64 συνδρομητές, συνήθως 32. Αυτοί οι 32 μοιράζονται τα 2.5Gbps/10Gbps της πόρτας.

Εάν θα έβλεπες κάτι στη συσκευή του σπιτιού, θα ήταν 2,5 ή 10Gbps ανεξαρτήτως του εμπορικού πακέτου που έχεις εν αντιθέσει με τον συγχρονισμό της DSL.

Στη DSL επειδή οι ταχύτητες ήταν μικρές, στους περισσότερους προορισμούς, τερμάτιζε, μπορούσες να κατεβάζεις με τα μέγιστα, εφόσον το access δίκτυο, η DSL δηλαδή ήταν το bottleneck. Στις μεγάλες συνδέσεις σήμερα, Gbit+, σπάνια η σύνδεση αποτελεί τον περιοριστικό παράγοντα, συνήθως είναι το δίκτυο του παρόχου.

• Like
in greek please? :rolleyes:
Στο λέω όσο απλά γίνεται.
Στην οπτική σύνδεση η ταχύτητα σου είναι τόση, όσο το εμπορικό πακέτο που έχεις επιλέξει.
300, 500, 1000, 3000 κοκ
Δεν χρειάζεται να ανησυχείς που κλειδώνει.
Δεν παίζει δηλαδή το σενάριο του χαλκού που έλεγαν οι πελάτες "πληρώνω για 50 και κλειδώνει στα 30"

Ανάλογα με αρκετές παραμέτρους, ποιός είναι ο πάροχος υποδομής, τι αποστάσεις υπάρχουν κ.α. στην κάθε πόρτα του OLT, μπαίνουν 16/32/64 συνδρομητές, συνήθως 32. Αυτοί οι 32 μοιράζονται τα 2.5Gbps/10Gbps της πόρτας.
Και αν αυτοί οι 32 έχουν συμβόλαιο για 1000αρα ταχύτητα , πως θα μοιραστούν τα 10gb της πόρτας αν τραβάνε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και οι 32 φουλ την γραμμή τους;
ή έχουν υπολογίσει ότι αυτό είναι ακραίο σενάριο;