Προχθές διάβασα αυτό το άρθρο, που λέει ότι οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών αυξάνουν το πάγιο των συμβολαίων σταθερής ή κινητής, με δικαιολογία την "Τιμαριθμική αναπροσαρμογή".
Nova: Σημαντική ενημέρωση για λογαριασμούς Φεβρουαρίου με αυξήσεις για όλους
Αυτό μου θυμίζει την περίφημη ΑΤΑ που είχαν οι εργαζόμενοι μέχρι την ένταξη στο ευρώ μάλλον.
Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, δηλαδή αυτόματη αύξηση των μισθών των εργαζομένων λόγω του μεγάλου πληθωρισμού που υπήρχε τότε, στο επίπεδο του 20 με 25%.
Αυτό καταργήθηκε για τους εργαζόμενους εδώ και 25 ίσως χρόνια. Νόμιζα ότι καταργήθηκε και για τις εταιρίες, και γενικά για τις τιμές και τις υποχρεώσεις μας. Και γενικά, με πληθωρισμό γύρω στο 2% δεν είχαμε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές.
Το 2024 ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,6%.
Δεν νομίζω ότι είναι τόσο αυξημένος ώστε να δικαιολογείται αύξηση λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, που είχα πολλά χρόνια να ακούσω, και σε μισθούς και σε τιμές.
Δεν θα σχολιάσω ότι αφού υπάρχει πια ΑΤΑ στις τιμές θα έπρεπε να υπάρχει πια πάλι και στους μισθούς.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι αν αυτή η αύξηση λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής είναι νόμιμη, σε κλειστά συμβόλαια, με ορισμένη τιμή.
Υπάρχει μεν στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων, και μάλιστα όπως λέει και το άρθρο, δεν αποτελεί καν λόγος διακοπής συμβολαίου, δηλαδή είναι "νόμιμο" δικαίωμα τους. Και αν κάποιος διαφωνεί, τότε μπορεί να διακόψει το συμβόλαιο, αλλά με την κανονική ποινή διακοπής συμβολαίου.
Το συμβόλαιο σταθερής μου άλλαξε σε νέο, το τρέχον 100άρι που έχω τώρα από το παλιό 50άρι που είχα τότε, με τηλεφωνική επικοινωνία από τους γνωστούς πλασιέ υπαλλήλους των εταιριών τηλεπικοινωνιών. Συμφώνησα τηλεφωνικώς και ενεργοποιήθηκε το συμβόλαιο. Από 50άρι σε 100άρι, στην ίδια εταιρία. Αργότερα πήρα ένα email με το συμβόλαιο, που τύπωσα για να το έχω πρόχειρο.
Δηλαδή πριν συμφωνήσω τηλεφωνικά δεν είχα στα χέρια μου καν συμβόλαιο για να δω τα ψιλά γράμματα. Που και πάλι δεν ξέρω καν αν θα τα κοίταζα, όπως οι περισσότεροι κάνουμε.
Δηλαδή το ότι είναι στα ψιλά γράμματα δεν μου λέει τίποτα. Δεν σημαίνει ότι είναι νόμιμο.
Αυτό λοιπόν με ενδιαφέρει, και θα ήθελα να μάθω. Άσχετα με το τι λένε οι εταιρίες και τα ψιλά τους γράμματα, έχουν άραγε το δικαίωμα να αυξάνουν μόνες τους το πάγιο ενός συμφωνημένου σε ισχύ συμβολαίου, με πρόσχημα την "Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή", όρος που νόμιζα ότι έχει καταργηθεί πια εδώ και χρόνια;
Δεν θέλω να σπάσω το συμβόλαιο και να πάω σε άλλη εταιρία, που μάλλον θα εφαρμόζει το ίδιο πράγμα. Εγώ ρωτάω αν, και πως, γίνεται να ορισθεί παράνομος αυτός ο όρος του συμβολαίου, και να καταργηθεί συνολικά από όλον τον κλάδο τηλεπικοινωνιών.
Για την ιστορία, αυτόν τον μήνα, όπως ακριβώς λέει το άρθρο, το πάγιο μου στην NOVA από 28,99 ευρώ πήγε 29,78 ευρώ. 79 cents τον μήνα, 9,48 ευρώ τον χρόνο, άλλη μία αύξηση που πρέπει να πληρώσω, έτσι απλά γιατί μπορούν...